Royal sztorik & királyi krónikák

Megható és felemelő beszédet mondott II. Erzsébet

2020. április 05. - nofret

Megható és reményt keltő beszédet mondott II. Erzsébet vasárnap este. A megszólalás központi témája az volt, hogy "a szebb napok vissza fognak térni", ha "közösen, önfegyelemmel és kitartással" küzdünk. 

q_sp.JPG

A beszéd egyik legkedvesebb pillanata az volt, amikor Erzsébet királynő felidézte: 1940-ben szólalt meg először a médiában, amire azóta elhunyt testvére, Margit hercegnő segítségével készült, és ami azért hasonlítható a jelenlegi helyzethez, mert akkor azokhoz a gyermekekhez intézte rádióbeszédét, akiket szüleik messzire küldtek, hogy ne forogjanak veszélyben Anglia bombázásakor - tehát hasonlóan a mostani helyzethez olyanokhoz szólt, akik szintén átélték a szeretteiktől való elszakadás fájdalmát. A történelmi példával a királynő párhuzamot teremtett a mai események és az akkoriak között, és sikerült személyes szálat is csempészni beszédébe. 

Ezekkel a szavakkal indította tévébeszédét: "Egy olyan időben szólok hozzátok, amikor egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenéznünk. Ez az ország számára a szokásos élet megszakadásának ideje, amely néhányunknak gyászt hozott, sokaknak pénzügyi nehézséget, és mindenkinek hatalmas változásokat a hétköznapi életében." 

Ezután megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját, és azoknak is köszönetet mondott, akik követik a hatóságok utasításait, és otthonmaradásukkal védik a társadalom legelesettebb rétegeit.  

"Együtt küzdünk ez ellen a betegség ellen, és biztosítani akarom Önöket arról, hogy ha egységesek és elszántak maradunk, akkor felülkerekedünk rajta." 

Arra, hogy a brit nemzet hogyan reagált az eddig elszenvedettekre, a királynő azt mondta: 

"Remélem, hogy a következő években mindenki büszke lesz arra, hogyan reagált erre a kihívásra, és azok, akik utánunk fognak élni, azt mondják majd, hogy a britek ezen generációja erősebb volt bárkinél. Azt, hogy még mindig az önfegyelem, a csendes, jó hangulatú kitartás és a testvériség jellemzik ezt az országot. Az, hogy büszkék vagyunk magunkra, nem a múltunk, hanem a jelenünk és a jövőnk része is."

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Talking box psychotherapy (@talkingboxpsychotherapy) le

Az uralkodó emlékeztetett az olyan szívet melengető gesztusokra, mint például amikor az Egyesült Királyságban élők megtapsolták az egészségügyi dolgozókat, vagy arra, amikor az emberek kölcsönösen segítik egymást étellel, gyógyszerrel, a szomszédaikról gondoskodnak, vagy azzal segítenek, hogy átalakítják az üzleteiket, hogy ezzel is beszálljanak a koronavírus elleni védekezésbe. 

"Habár az elszigeteltség néha nehéznek tűnik is, a különféle vallásos és nem vallásos emberek is ráébrednek, hogy ez egy lehetőség a lelassulásra, a megállásra és a gondolkodásra az imádság vagy a meditáció révén."

Ezután mondta a királynő, hogy ez a pillanat arra emlékezteti őt, amikor első rádióbeszédét tartotta 1940-ben, amiben húga segítette őt, és amikor az otthonukból evakuált gyermekekhez szólt. "Ma ismét sokan érzik a fájdalmat, amit a szeretteinktől való elszakadás jelent. De ma is, mint akkor, tudjuk, hogy így kell cselekednünk."

Ráadásul a mostanihoz hasonlóan ezt a beszédet is Windsorban rögzítették, ahová szüleik, VI. György és Erzsébet királyné küldték őket a Blitz (a bombázások ideje) alatt. 

Majd lezárta beszédét ezekkel az ikonikus mondatokkal: "Vigasztaljon bennünket az, hogy habár még több mindent ki kell bírnunk, visszatérnek a szebb napok: ismét együtt leszünk a barátainkkal; ismét együtt leszünk a családunkkal; újra találkozni fogunk. De egyelőre köszönetemet és legmelegebb jókívánságaimat küldöm mindannyiuknak."

Újra találkozni fogunk

Bevallom, erre nem én gondoltam, hanem egy történelemben igen jártas ismerősömnek jutott eszébe, és azóta már a brit sajtó is megírta, hogy az "újra találkozni fogunk", ami angolul úgy hangzott, hogy "we will meet again", rímel egy második világháborús dalra. Tehát lehetséges, hogy ezzel a királynő a háborúra utalt, amit ez alkalommal egy vírussal vívunk. 

Ez a '40-es évekbeli nóta ugyanis arról szól, hogy egy katona a háborúba indul, a kedvese pedig azzal búcsúztatja, hogy biztosan találkozni fognak. Nem tudni, vajon valóban erre az ikonikus dalra gondolva írták-e bele a királynő beszédébe ezt a sort, de valószínűleg igen, mivel a 103 éves Vera Lynn, akit a királynő négy éve a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává avatott, a II. világháború idején élő nemzeti intézménnyé vált Nagy-Britanniában: hol édes-bús, hol lelkesítő dalaival brit és szövetséges katonák millióiban tartotta a lelket, és azóta is az egyik legnépszerűbb brit közéleti személyiség.

Egyébként a háborús erőfeszítésekből az akkor még a yorki hercegnő címét viselő Erzsébet maga is kivette a részét - teherautósofőrként és autószerelőként szolgált. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Queen Elizabeth II UK �� (@queenelizabethiiuk) le

Mindenesetre fenti sorokkal zárta beszédét II. Erzsébet, amelyet a windsori kastélyban rögzítettek. Brit sajtóhírek szerint a beszédet egyetlen operatőr vette fel teljes védőfelszerelésben, ezzel is óvva a 93 éves királynő egészségét. A célra a kastély egy olyan termét válaszották, ahol be lehet tartani a távolságtartás követelményét.

A brit uralkodó férjével, Fülöp herceggel együtt szigetelte el magát körülbelül két hete a Londontól mintegy 40 kilométerre található ősi kastélyban. 

A beszéd azért is volt rendkívüli, mert II. Erzsébet csak karácsonyonként szól népéhez a televízión keresztül. 68 éves uralkodása alatt eddig mindössze háromszor fordult elő, hogy ezeken az alkalmokon kívül is tévébeszédet tartott: 1991-ben az Öbölháború miatt, Diana hercegnő halálát követően 1997-ben, valamint 2002-ben, édesanyja, az anyakirályné, Erzsébet temetése előtt.

Az is figyelemreméltó volt több királyi tudósító szerint, hogy a királynő senkinek nem mondta meg, hogy mit tegyen, vagy ne tegyen, például azt, hogy mindenki maradjon otthon, hanem megdicsérte azokat, akik ezt betartják, a többieket pedig emlékeztette rá, hogy ha most helyesen cselekszenek, akkor büszkék lesznek magukra a jövőben is.

Tekintettel arra, hogy a brit uralkodó egyben az anglikán egyház feje is, ráadásul éppen virágvasárnap szólalt meg, beszéde igen toleráns és befogadó volt, ha arra gondolunk, hogy a vallásos embereken kívül a nem vallásosakat is megemlítette.

A királynő öltözéke

A királynő ez alkalomból a sajtóval nem osztotta meg előre, milyen ruhában lesz, mint azt például a karácsonyi beszéde előtt szokás - ilyenkor a Buckingham-palota sajtóosztálya előre elküldi, Őfelsége milyen ruhát és milyen brosst fog viselni. Ez alkalommal ez elmaradt, és ki is hangsúlyozták, hogy azért, mert a királynő szeretné, ha nem erre koncentrálnának az emberek, hanem a mondandójára. Ugyanakkor szerintem a királynőnek megvolt rá az oka, amiért egy élénkzöld ruhát viselt. II. Erzsébet - és öltöztetője, Angela Kelly - ugyanis nagyon ügyelnek rá, hogy mindig a megfelelő üzenetet küldje a királynő öltözékével. Valószínűleg a zöld színt azért választották erre az alkalomra, mert az nem csak a remény színe, hanem nyugtató árnyalatnak is tartják. Ezekben az embert próbáló időkben pedig arra van a leginkább szükség, hogy az emberek nyugodtak maradjanak.  

A Town&Country magazin főszerkesztője, @stellenevolandes azt írja instagram-oldalán: a királynő brossa egy türkiz - és gyémántkövekből álló ékszer, amit nagyanyjától, Tecki Máriától (Mária királynétól) örökölt. "A türkizről úgy tartják, hogy a szeretet és a védelem felajánlását szimbolizálja, valamint a vezetési képességek felerősítését segíti elő" - fűzi hozzá a magyarázathoz.  

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr6515593992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yoss 2020.04.06. 00:09:01

...Does anybody here remember Vera Lynn?
Remember how she said that
We would meet again
Some sunny day?
Vera, Vera
What has become of you
Does anybody else in here
Feel the way I do?

Fredddy 2020.04.06. 00:20:42

Ez egyszerűen csak olyan színű, mint egy műtősruha, nem?

Bafana 2020.04.06. 09:08:43

Nem pisaszagú már a XXI. században ez a királyosdi?
Szegény hülye angolok/britek. Én szájon vágnám, aki engem az alattvalójának tartana és annak nevezne.

nofret 2020.04.06. 10:10:32

@Fredddy: :)) Azért annál szebb!

Medgar 2020.04.06. 10:12:30

Szerintem a T-Rexnek is ugyanezt mondta..

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2020.04.06. 12:15:09

@Yoss: Köszönöm. Én nem sokat szoktam a dalok szövegével foglalkozni, ezt mégis felismertem. Érdekes adalék lett. Neked viszont csuda jó memóriád lehet, hogy ez így beugrott.

André Goodfriend 2020.04.06. 12:25:11

Azt nem mondta, hogy we shall never surrender?

Szaktanár 2020.04.06. 14:18:44

megható és reményt keltő? inkább teljesen élettelen és sablonos volt számomra. ennél már az is jobb lett volna, ha nem nyilatkozik a témában. hiába, a 100 árnyékában az emberek már nem nagyon tudnak érzelemteljesen megnyilvánulni, főleg nem nagy tömegek előtt.

nofret 2020.04.06. 15:31:35

@André Goodfriend: Azt nem :) azt meghagyta első miniszterelnöke szövegének

nofret 2020.04.06. 15:35:09

@Szaktanár: Én tényleg annak éreztem, főleg a lezárását. Ez a beszéd elsősorban a brit közönségnek készült, és ne feledjük, hogy ők nem érzelmi kilengéseket várnak a királynőtől, hanem pontosan azt, amit nyújtott: nyugodt, visszafogott mondatokat. II. Erzsébet soha életében nem nyilatkozott vagy reprezentált érzelemteljesen. Nem is az a dolga... Ellenben mindent hozott, ami tényleg jellemzi a briteket.

Yoss 2020.04.06. 15:40:42

@Androsz: Nem kell túl jó memória, szinte naponta hallgatok Pink Floydot :)

nofret 2020.04.06. 16:10:12

@Yoss: Bevallom, nem ismertem ezt a számot, de jó, hogy felidézted ! Ki gondolta volna, hogy egy beszéd mi mindent felhoz: történelmi, kulturális, társadalmi, zenei emlékeket? :)
süti beállítások módosítása