Royal sztorik & királyi krónikák

Nem élhet Meghan és Harry a félmegoldásban, amit kitaláltak - minden szerepükről le kell mondaniuk

2020. január 18. - nofret

Lemondott királyi fenség titulusáról Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő, és a továbbiakban egyikük sem lát el hivatalos feladatokat a brit királyi családban - közölte szombat este a Buckingham-palota. 

hrh.JPG

Harryt és Meghant ugyanis eddig megillette az Ő Királyi Fensége (His/Her Royal Highness, HRH) megszólítás.  Azt írják közleményükben, hogy megtartják az HRH-titulust, ugyanakkor többé nem fogják használni. Tehát a királynő nem fosztotta meg őket ettől a kitüntető címtől. Továbbra is Sussex hercege és hercegnőjeként lesznek ismertek a palota közleménye szerint. 

Harry és Meghan ennek megfelelően a továbbiakban nem részesül a királyi feladatok ellátásáért járó közpénzben (ez egyébként nem újdonság). Mindenféle királyi családhoz kapcsolódó kötelezettségükről lemondanak, csak a királynő meghívására jelennek majd meg eseményeken. Harry herceg lemond a katonaságban betöltött rangjáról is. 

Az udvar azt is közölte, hogy Harry és Meghan vissza akarja fizetni a Frogmore Cottage felújítására közpénzből fordított 2,4 millió fontot (több mint 940 millió forint). A pár gyermekük megszületése előtt költözött a londoni Kensington-palotából a Frogmore Cottage-ba, ami a windsori kastélyparkban áll. A renoválás költsége miatt Harry-t és Meghant komoly bírálatok érték - mint azt legutóbbi posztomban is írom. 

Engem a Buckingham-palota közleményében ez a mondat ragadott meg: "While they can no longer formally represent The Queen..." vagyis nem tudják többé hivatalosan képviselni a királynőt, így azt nem engedik nekik, amit szerettek volna, hogy a Nemzetközösség országaiba látogassanak nagykövetként időről-időre a királynő képviselőiként. Ugyanakkor megtarthatják jótékonysági szervezeteik védnökségét, és a Királynő Nemzetközösségi Alapjában (Queen's Commonwealth Trust) betöltött elnöki és alelnöki pozíciójukat is.  

A Buckingham-palota szombati közleményéhez II. Erzsébet királynő személyes üzenetet is fűzött (ez látható a képen). Ebben az uralkodó leszögezi: Harry, Meghan és Archie mindig is az ő családjának szeretett tagja marad. A királynő hangsúlyozza: elismeri azokat a nehézségeket, amelyeket a házaspárnak az esküvő óta eltelt két évben a rájuk irányuló intenzív figyelem okozott, és támogatja azt a kívánságukat, hogy a jövőben függetlenebb életet élhessenek. "Egész családom kívánsága az, hogy a mai megállapodás nyomán hozzákezdhessenek boldog, békés új életük kialakításához" - fogalmaz személyes szombati nyilatkozatában. 

A People magazin szerint ez az átmeneti periódus 2020 tavaszán lép életbe, és egy évig fog tartani, utána újratárgyalják a részleteket. 

A Buckingham-palota közleménye nem részletezi, hogy mindez befolyásolja-e a trónöröklési sorrendet. Harry jelenleg a hatodik helyen áll a trónöröklési sorrendben édesapja, Károly wales-i herceg, valamint bátyja, Vilmos herceg és Vilmos három gyermeke mögött. Harry és Meghan tavaly májusban született fia, Archie Harrison Mountbatten-Windsor a hetedik a trónutódlási sorban, közvetlenül édesapja után.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr3515416060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolompar lole 1116 2020.01.19. 16:35:07

Tisztább lett volna ha kizárják őket a "családból", mármint nem az hogy távoltartási végzést kérnek, hanem csak hivatalosan viszlát. Nincs rang, nincs lóvé, éljenek a saját lábukon. Ők meg lemondanak mindenféle bejárós repi melóról. Magyarul: rendes brexit brexitje. :) Persze így több a bulvárhír, kérdés ezért kapnak-e valami jattot. :)
süti beállítások módosítása