Royal sztorik & királyi krónikák

Ezt lehet tudni arról, mit gondolhatnak a királyi család tagjai a brexitről

2020. február 01. - nofret

A brit monarchiában az uralkodó már csak annyi hatalmat birtokol, hogy jogában áll tulajdonjogát kinyilvánítani minden meg nem gyűrűzött hattyú felett, amely nyílt vízen úszik, illetve bármilyen bálna vagy delfin felett, amely a brit vizekben él. Ide tartozik még az is, hogy II. Erzsébet jogosítvány nélkül vezethet - jegyzi meg fentieket elmésen a Politico cikke, amely arról szól, milyen hatással van a brexitnek a Koronára. Ez azért nyilván túlzás, de nem áll messze a valóságtól. Habár politikai hatalmuk valóban nem sok maradt, a királynőnek és családjának még mindig nagy a befolyása a közéletre és az emberek véleményére. Igaz, hogy alapvetően semlegesnek kell maradniuk politikai kérdésekben, kétségtelen, hogy magánemberként megvan a maguk véleménye. Arra például mindenki kíváncsi, a királynő mit gondol a brexitről, vagyis az Egyesült Királyság kivonulásáról az Európai Unióból, ami éppen szombat 0 órától vált érvényessé. A posztban az ügy természete miatt csak az ezzel kapcsolatos találgatásokat tudtam és lehetett összegyűjteni.   

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Windsor Dynasty (@britainsmonarchy) le

Fontosabb kérdésekkel kapcsolatban az újságírók gyakran latolgatják, vajon mit gondolhatnak a királynő és a család fontosabb tagjai az ügyről. A valódi véleményükről azonban csak az olyan apró és nem mindig egyértelmű jelek beszélnek, mint például az, hogy Meghan tavaly júniusban nem jelent meg a Buckingham-palotában a Donald Trump amerikai elnök tiszteletére rendezett díszvacsorán. Ugyanakkor nem lehetett tudni, mi állt a döntése hátterében, mivel a sussexi hercegnő mindössze néhány héttel korábban szült, tehát úgymond "igazoltan volt távol".

Annak ellenére, hogy a királynő az államfő, sosem fejti ki politikai ügyekben a véleményét, és csak a parlament normál esetben évi egy (tavaly például kettő volt) ünnepélyes megnyitóján beszélt a brexitről eddig, akkor is csak amiatt, mert ilyenkor az uralkodó feladata, hogy a kormány arra az évre vonatkozó programját, amit a  miniszterelnök ír neki, felolvassa, tehát az nem feltétlenül esik egybe a saját véleményével.  

II. Erzsébetet, amióta Fülöp herceg visszavonult, fia, Károly wales-i herceg kíséri el a parlament ünnepélyes megnyitójára. Az uralkodó a felsőházban olvassa fel a kormány programját, hiszen a hagyomány szerint az alsóházba nem teheti be a lábát:

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Royal Family (@theroyalfamily) le

Még tavaly év elején, amikor eléggé elfajult a brexitről szóló vita, II. Erzsébet királynő a Sandringhami Női Intézetbe való látogatásakor tartott beszédében arra kért mindenkit, hogy tisztelje a többiek esetlegesen eltérő véleményét. "Ahogyan új válaszokat keresünk a modern időkben, énmagam előnyben részesítem a kipróbált recepteket, mint például azt, hogy beszéljünk egymásról szépen, és hogy tiszteljük a különböző véleményeket. Keressük együtt a közös felületet, és sose tévesszük szem elől a nagyobb képet. Számomra ez időtlen megközelítés, és ajánlom mindenkinek"- mondta az uralkodó.

Természetesen ebből még mindig nem derült ki, hogy II. Erzsébet melyik irányba hajlott a brexit kérdésében, de az mindenképpen, hogy az arról szóló túlfűtött vitából már neki is elege volt, és önmérsékletre szólított fel, ami még belefér a semlegességbe. Több mint három és fél éve, azóta, hogy a brexitről szóló népszavazás eredményeképp a britek elkezdték előkészíteni a kilépést az EU-ból, számos sajtótermék találgatja, mi lehet a királynő véleménye. Az egyik ilyen ügyből botrány is lett.

A The Sun nevű bulvárlap 2016-ban, még a referendum előtt ugyanis azt hozta címlapsztoriként, hogy egy Buckingham-palotában zajló privát ebéden a királynő EU-ellenes nézeteket hangoztatott. A sztorit egyébként először a Telegraph akarta lehozni, de tudósítójuk nem tudta azt tényekkel alátámasztani, ezért végül nem közölték le. A cikket már nem lehet elérni, mert a palota panaszt tett a brit médiahatóságnál, és a The Sunnak vissza kellett vonnia a riportot. Akkoriban a brit sajtó alaposan kitárgyalta az ügyet, és az általános nézet az volt, hogy még ha a királynő részéről el is hangzottak ezek a mondatok (állítólag arra utalt, hogy szerinte nem lenne gond abból, ha az Egyesült Királyság kilépne az EU-ból), a bulvárlapnak akkor sem volt ildomos azokat lehoznia. 

"A királynő dorombolt, mint egy macska" 

Nagy port vert fel egyébként egy másik ügy is, David Cameron egy kicsúszott félmondata, amely ugyan nem a brexitre vonatkozott, de mindenképpen betekintést engedett abba, a királynő hogyan vélekedik egy politikai ügyről. A volt brit miniszterelnök ugyanis az egykori New York-i polgármesterrel, Michael Bloomberggel való beszélgetése közben elejtette, a Sky News pedig véletlenül rögzítette, hogy miután felhívta a királynőt, hogy jelentse neki a skót függetlenségi népszavazás eredményét, II. Erzsébet "dorombolt a vonalban" az eredményt hallva (a skótok a maradás mellett tették le voksukat). Sokakat Cameron szóhasználata is felháborított, de a leginkább azért zúdult rá össztűz, mert a kormányfő és a királynő közötti párbeszédek tartalma titkos. 

A Daily Beast egyébként tudni véli, hogy a királynő és Fülöp herceg brexitpártiak, örülnek annak, hogy a kilépéssel az EU többé már nem tud beleszólni a brit belpolitikába, és azt remélik, hogy a brexit kedvezni fog a Nemzetközösség országaival fennálló kapcsolatok fellendítésének.   

A Megxitet sokan párhuzamba hozzák a brexittel

Néhány brit sajtótermék szerint egyébként a királyi család éppen azoknak a frontvonalaknak a mentén foglalt állást, mint az Egyesült Királyság lakossága: az idősebb, konzervatív generáció  - a királynő és Fülöp herceg - a brexitet pártolják, míg a fiatalabb generáció a maradást (pártolta volna).  A New York Times egészen odáig megy, hogy a brexit körül dúló társadalmi felfordulás és a Meghan és Harry távozásáról szóló vita között von párhuzamot. Az újság cikke szerint a britek közül azok, akik az EU-ból távozásra szavaztak, inkább hajlamosak elítélni a pár döntését, és a királynőt védik, míg azok, akik a maradás mellett tették le voksukat, támogatják Harryéket. 

Az mindenesetre igaz, hogy a "Megxit" körüli dráma éppen ugyanazokat a kérdéseket boncolgatja, mint amik a brexittel kapcsolatban felvetődtek a brit társadalomban: nyitott vagy zárt társadalomban akar-e élni az ország népe, kozmopoliták vagy nacionalisták akarnak-e inkább lenni, progresszívek vagy hagyományőrzők lennének-e a jövőben?

A The Guardian viszont arról adott hírt több mint három éve, hogy a királyi család egy kivételes közbeavatkozást tervezett a brexitről szóló népszavazás előtt.  Írásuk szerint Windsorék úgy döntöttek, megszólalnak az ügyben. Odáig mentek, hogy kiválasztották Fülöp herceget a feladatra, aki állítólag dicsérte az EU-t amiatt, hogy kimentette Görögországot szorult pénzügyi helyzetéből annak idején. (Fülöp herceg az elüldözött görög királyi család tagja.) Ugyanakkor ebből a tévébeszédből nem lett semmi. 

Sokan tehát fentiekből, és abból is arra következtettek, hogy a királynő nem éppen a brexit leglelkesebb támogatója, hogy 2017-ben a parlament ünnepélyes nyitányán világoskék, monokróm öltözékéhez olyan kalapot viselt, amely a virágdíszítésével együtt nagyon emlékeztetett az EU jól ismert, csillagos zászlajára. Ez elsőre elvetemült gondolatnak tűnhet, de aki közelebbről figyeli a királyi családot, tudja, hogy a királynő nagyon sokszor üzen öltözékével, sőt, táskájával is jelez környezetének, és ekkor a kormány programjának egyik legfontosabb eleme a brexit menetrendje volt. 

The Queen in her purple-blue hat with gold decoration, left, and the blue and yellow EU flag

Igazából semmi konkrétum nem derült ki a királyi család tagjainak brexittel kapcsolatos véleményéről, és az eddig összegyűjtött adatok alapján nekem úgy tűnik, hogy a különböző politikai irányultságú brit sajtótermékek a királyi család részéről érkező, talán nem is a brexitre vonatkozó homályos jelzéseket megpróbálták a saját politikai nézeteiknek megfelelően értelmezni.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Royal Family (@theroyalfamily) le

Abban mindenesetre királyi szakértők többnyire egyetértenek, hogy nagyon valószínű: a család fiatalabb generációja, Vilmosék és Harry-ék inkább az EU-ban maradást támogatják. Amennyit Meghan politikai nézeteiről tudni lehet (a demokratákra szavazott korábban, és Trumpot élesen elítéli), abból világos, hogy inkább a maradás mellett döntött volna.
Vilmos véleményét szakértők szerint abból a beszédéből lehetett érzékelni, amely még a brexitről szóló népszavazás előtt hangzott el tőle, amikor brit diplomatákhoz beszélt a külügyminisztériumban, ott azt mondta: az, hogy országuk képes együtt dolgozni más nemzetekkel az Egyesült Királyság biztonságának és jólétének az alapja. A palota egyébként tagadta, hogy megjegyzései a brexittel lettek volna összefüggésben. 

A trónörökösre, Károly hercegre vonatkozóan annyit találtam, hogy egykor, még 1988-ban szidta az EU-t, mondván, a vele járó bürokrácia dühítő, tavaly azonban azt mondta német körútján Berlinben, hogy az Egyesült Királyságnak törekednie kell a szoros kapcsolatok fenntartására Brüsszellel a jövőben is.

A Good Morning Britainnek tavaly júniusban nyilatkozó Donald Trump amerikai elnököt arról kérdezte Piers Morgan műsorvezető, mit mondott neki Károly herceg a brexitről - Trump egyébként ezúttal kivételesen diplomatikus volt, ügyesen kitér a kérdés elől, mondván: a wales-i herceg nem nyilváníthat politikai véleményt, de szerinte a trónörökös úgy véli, a brexit után is sok opciója marad az országnak. 

Egyébként Károly herceg híres arról, hogy korábban sok bírálat érte amiatt, hogy levelekkel bombázta a brit parlament alsóházának tagjait, amelyben véleményét fejtette ki bizonyos ügyekről.  

Így vagy úgy, az Egyesült Királyság január 31-én éjfélkor kilépett az Európai Unióból, attól függetlenül, hogy senki sem tudja: mit érez ezzel kapcsolatban a brit uralkodó.  

Január 31-én pénteken a királyi család egyetlen tagjának sem volt hivatalos megjelenése, a királynő, valamint a hercegek és hercegnők naptárai üresen álltak. Természetesen senki nem is várta tőlük, hogy bármilyen ünneplésben is részt vegyenek, amely a brexittel kapcsolatos - akár támogatják azt, akár nem. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Kensington Palace (@kensingtonroyal) le

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr1715447276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apro_marosan_petergabor 2020.02.02. 01:39:58

A Politico, mint "rendes" libero lap, hozzá illően közelíti a kérdést. Egy rendes libero mindig jobban tudja, hogy mit gondol a másik, mint az, akiről szó van...
Amellet természetesen dehonesztálni, deklasszálni, összemosni, csúsztatni is szeretnek ezek a médiumok - minden alap nélkül. Általában vágyaikat írják, no, meg azt, hogy hogyan kellene lenni a dolgoknak mások fejében, de ha mégsem úgy van, akkor megmagyarázzák, hogy mégis úgy gondolja.
II Erzsébet, akinek nincsen semmilyen hatalma, de mégis nagy a befolyása a közéletre, közvélekedésre? Fából vaskarika.
II. Erzsébet szépen, de határozottan kiadta Meghan s fia(Harry) útját a királyi palotából, s a családból. Meghan, vagy megszoksz, vagy megszöksz, ez volt az üzenet. A senkiből hercegnévé avanzsált, de a kötelezettségeket nem vállaló hölgynek nincs helye a királynő asztalánál, s udvaránál, s ha Harry papucsban van, s nem tudja megregulázni, akkor neki sem. Ez volt az ítélet.
Eztután mindenki tudja, mi a véleménye a regnáló királyi családnak a brexitről, a nem regnálóknak pedig érdektelen.

Örömhernyó 2020.02.02. 05:04:39

Az EU a királyi családnál semmilyen jelentőséggel nem bír. A Brit Köztársaság (mert valójában csak névleg monarchia), számára a Brexit következményei fontosabbak. Elsősorban a skót függetlenedési törekvések, amik most új erőre kaphatnak. Az EU helyében én erősen mozgósítanám, lázítanám a skótokat, hogy szakadjanak el a hülye angoloktól, az angol hülyéktől.
Az EU-n kívül is van élet, mert a londoni bankok, befektetési cégek, a pénzügyi háttérhatalom csápjaiként szipkázzák el a volt nemzetközösségből és a harmadik világból becsatornázott pénzeket. Lényegében pénzmosodaként működnek. Ebből szépen meg lehet élni az EU-n kívül is, sőt az EU szabályaitól mentesen lehet igazán szabályok nélkül zsonglőrkődni a pénzekkel.
Az EU-nak kőkeményen el kellene zárni a pénzek útját London bankjai felé. Legyen Frankfurt, Párizs és Amszterdam az új pénzügyi tengely. Az EU milliárdosai ne menekíthessék londoni bankokba a pénzüket, az európai gazdaság szereplői ne moshassák Londonban tisztára a pénzüket. Ha az EU-ban megtermelt GDP jó része londoni bankokban landol, az árt az EU országainak. Függetlenül attól, hogy a brüsszelita elitet szeretjük vagy sem.

Yoss 2020.02.02. 06:28:32

@apro_marosan_petergabor: "Egy rendes libero mindig jobban tudja, hogy mit gondol a másik, mint az, akiről szó van...
Amellet természetesen dehonesztálni, deklasszálni, összemosni, csúsztatni is szeretnek ezek a médiumok - minden alap nélkül. Általában vágyaikat írják, no, meg azt, hogy hogyan kellene lenni a dolgoknak mások fejében, de ha mégsem úgy van, akkor megmagyarázzák, hogy mégis úgy gondolja."
Írtad ezt te, aztán pontról pontra lekövetted a fentieket. Ebből látszik, hogy a "liberók" általában tárgyilagosak, az elvakult, ostoba fidesztrollok meg nem zavartatják magukat holmi tényektől.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.02. 08:15:15

Mivel a brexit nem hat ki a bulvármédiák működésére, így nincs semmilyen fennakadás a "királyi" család rendes tevékenységében, marad a megszokott munkarend: azaz továbbra is heti 70 órában kell idétlenkedni a bulvármédiákban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.02. 08:16:24

@Örömhernyó:

Már régóta nem London az elsőszámú pénzügyi központ a világban.

kofolafan 2020.02.02. 14:13:38

@Örömhernyó: a skotoknak nem igazan van szukseguk lazitasra, 5 even belul maguktol is otthagyjak Angliat a picsaba. Es persze az EU tart karokkal fogadja majd oket.

kolomparlole1114 2020.02.06. 21:01:25

Anglia rá fog baszni a brexitre, de ez jó nekik, segít felfogni milyen túlzott kiváltságaik voltak eddig, mondhatni cherry pickingeltek, csak ami tetszik azt vették ki a közösből, és lehetőleg semminek a költségéhez nem járultak hozzá. Mint valami segélyes ingyenélők. A legnagyobbat ott fogják bukni hogy nem férnek majd hozzá az EU piachoz, nem lesz hol eladni a megtermelt szarjaikat. Vihetik majd a gyarmatokra, valószínűleg pont olyan lóvés egy botswanai is, mint egy német. :D Trump se azért bujtogatott, mert szüksége volt egy óceánon túli szigetre, hanem csak a kontinenst gyengíteni. Utána majd le lesznek szarva, mint a kurdok. A mór megtette kötelességét, a mór mehet... Idővel majd megint kopogtatni fognak az ajtónkon, de már nem urakként, hanem ázott-fázott migránsokként, alamizsnáért. És legközelebb nem lesz cherry picking, vagy fizetnek mindenért, vagy nem kapnak semmit. jót fog tenni az egójuknak egy kis szopóroller.
süti beállítások módosítása