Royal sztorik & királyi krónikák

Árverésre bocsátja a királynőtől kapott György-medálját Anna hercegnő egykori megmentője

2020. február 06. - nofret

Szorult anyagi helyzetbe került Anna hercegnő egykori megmentője, Ronnie Russell. Talán itthon kevéssé ismert, hogy II. Erzsébet királynő egyetlen lányát 1974-ben egy Ian Ball nevű férfi megpróbálta elrabolni. A Buckingham-palota közelségében zajló emberrablási kísérlet részben éppen Russellnek köszönhetően hiúsult meg.  

anna_elrablas.jpg

Az egykori bokszolót az uralkodó akkor György-medállal tüntette ki hősiességéért. A most 72 éves Russell azonban elmondása szerint olyan kétségbeejtő anyagi helyzetbe került, hogy kénytelen árverésre bocsátani a felbecsülhetetlen értékű medált - írta meg a Daily Mirror. A bristoli férfi először beszélt a sajtónak a 46 évvel ezelőtti történtekről, azt is felidézve, hogy a királynő anno még a házán lévő jelzálogot is kifizette (magánvagyonából), így hálálva meg a királyi családnak tett szolgálatot. 

Russell az utóbbi években egészségügyi problémákkal küzdött - két alkalommal is leküzdötte a rákot, hét stroke-ot élt át, és köszvénytől is szenved - , és mivel dolgozni nem tud, hatalmas adósságot halmozott fel. A férfi azt mondta a Daily Mirrornak, hogy részben azért is akarja eladni a medált, mert nem szeretné, hogy az esetleges temetési költségei valaki más nyakába szakadnának. "Azt mondtam, soha, de soha nem tenném ezt. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ilyet tettem, és soha nem akartam volna eladni a medált" - sajnálkozott Russel az újságnak. 

A férfi most egy bérelt lakásban él partnerével, egy Mandy nevű nővel, és csak most árulta el azt is, hogy a királynő a medállal való kitüntetésén kívül anyagilag is jutalmazta. A lapnak egy királyi családhoz közelálló forrás megjegyezte, hogy II. Erzsébet diszkréten intézte az anyagi segítséget, és nem a publicitás miatt rendezte a férfi jelzálogát.  

russell.JPG

Russel 1974 tavaszán 28 éves volt, és éppen a Buckingham-palotához vezető úton, a The Mallon vágott át, hogy lerövidítse útját munkából hazafelé menet, amikor furcsa jelenetre lett figyelmes...  

Két oldalról húzták Anna hercegnőt: a támadó és férje  

1974 márciusának egyik estéjén Anna hercegnő és első férje, Mark Phillips éppen hazafelé tartottak egy jótékonysági filmvetítésről. Egy Rolls Royce-limuzin szállította őket a Buckingham-palota felé. Az autót sofőr vezette, mellette ült egy testőr, a tágas hátsó ülésen a 23 éves hercegnőn, valamint férjén kívül egy udvarhölgy is helyet foglalt. Már a Mall-on haladt a limuzin, amikor hirtelen megállásra kényszerítette őket egy eléjük bevágó autó. A fehér Fordból kiszállt egy 26 éves férfi, ekkor a királyi jármű sofőrje még arra gondolt, biztos egy feldühödött vezetőről van szó. De amikor a hercegnő testőre, James Beaton kiszállt, hogy elsimítsa a konfliktust, hirtelen golyót kapott a vállába. Habár akkoriban a rendőrök nem hordtak maguknál fegyvert, különleges helyzetéből kifolyólag Beatonnél volt egy, de miután rálőtt támadójára, pisztolyában elakadtak a golyók, és nem tudott vele tovább tüzelni. (A mai körülmények között furcsának tűnhet, hogy mindössze egy testőr védte a hercegnőt, de akkoriban a legtöbbször a királynőt is csak egy különleges tiszt kísérte.) 

autok.JPG

A megtorpanást kihasználva a támadó, Ian Ball odalépett a limuzin ajtajához, és megpróbálta feltépni. Anna hercegnő és férje ezt megpróbálták megakadályozni, és közben rákiabáltak az udvarhölgyre, hogy meneküljön el, akinek sikerült is kicsusszannia az ellentétes ajtón. A meglőtt Beaton közben beugrott az autóba, és testével védte a királynő lányát. Mindeközben még kétszer belelőtt a támadó. A földre esett, harcképtelen testőr helyett ezután a sofőr, Alexander Callender próbálta tovább védeni Anna hercegnőt - a szerencsétlen embert viszont Ball szintén mellkason lőtte. 

Ezután már semmi nem állt a támadó útjában, feltépte a limuzin hátsó ajtaját, megragadta Annát, és közölte, hogy vele kell tartania. A hercegnő azonban elképesztő hidegvérről tett tanúbizonyságot: kereken megmondta, hogy nem hajlandó vele menni. Mindeközben egyik oldalról Ball húzta a karját, a másik oldalról pedig férje kapaszkodott belé, hogy a támadó magával ne tudja hurcolni. A huzavonában ruháját is elszakították - mint ahogy azt egy későbbi interjúban a hercegnő humorosan megjegyezte, ebben a pillanatban forgott a támadó a legnagyobb veszélyben. 

Érdemes egyébként megnézni az alábbi videót, Anna a téma komolyságához képest szarkasztikus hangsúlyokkal és szórakoztató öniróniával ecseteli a történteket. Egy ponton például azt mondja: "Miután kinyitotta a kocsi ajtaját, folytattunk egy párbeszédet arról, hogy hová, illetve hogy hová nem fogunk mi együtt menni."  

Mindeközben a helyszínre érkezett egy rendőr, aki későbbi tanúvallomása szerint azt gondolta, csupán egy közlekedési konfliktus fajult el, azért dulakodnak a Mall kellős közepén. Amint odaért, a támadó gyomron lőtte. Sérülése ellenére rádión segítséget tudott kérni.  

Ekkor már elég sokan felfigyeltek az erőszakos jelenetre, egy sofőr, miután felfogta, mi történik, például azzal segített, hogy odavezette kocsiját Ball leparkolt Fordja elé, és elzárta az útját, nehogy el tudjon vele menekülni a támadó. A dulakodásban egyébként a Daily Mirror egy újságírója is súlyosan megsérült: Brian McConnell éppen egy, a helyszín közelében elhaladó taxiban ült, és azonnal felismerte a királyi flottához tartozó Rolls Royce-t. Megállíttatta a taxit, és kiszállt. Nem tudta, hogy lövések is dördültek korábban, mert odament Ballhoz, és szép szavakkal próbálta meg lehiggasztani, aki válasz helyett mellkason lőtte őt, majd folytatta az Anna hercegnőért folyó kötélhúzást. 

Ekkortájt lépett közbe Russell, aki szemtanúja volt a rendőr lelövésének. Az akkor még igen jó kondícióban lévő, korábban nehézsúlyú bokszolóként is dolgozó Russell nem teketóriázott, leütötte hátulról Ian Ballt, de még egyszer állon kellett ahhoz vágnia, hogy leszerelje a férfit.  

"Arccal a földön feküdt. A biztonság kedvéért ráugrottam a hátára. Meghalhattam volna, de tudtam, mit csinálok. Az egyetlen, amit nem szerettem volna, ha Anna hercegnőt meglövik"  - számolt be a jelenetről Russel a Daily Mirrornak. 

Mivel időközben már több rendőr is a helyszínre érkezett, Ball menekülőre fogta -  a St. James park felé futott el, de egy rendőr utánaeredt. A támadót rövid időn belül elkapták, és letartóztatták. Az egész jelenet körülbelül 10 perc alatt lezajlott. 

A kitüntetett rendőrök 

anna_3.JPG

A támadás sérültjei mind felépültek, Anna hercegnőnek a megrázkódtatáson és az eltépett ruhán kívül nem esett baja. A királynő James Wallace Beatonnek, a testőrnek a bátorságért adható legmagasabb kitüntetést, a György-keresztet adományozta, Russelnek és Michael Hillsnek, a meglőtt rendőrnek pedig a György-medált, a második legmagasabb rangú, hősiességért adható kitüntetést. A sofőr, a Mirror újságírója, valamint Peter Edmunds, aki elfogta a támadót, a királynő gáláns viselkedésért járó medálját kapta. 

A BBC által készített interjúban az egykori testőr mesél élményeiről, a többi között arról, hogy akkoriban nem volt divat pszichológushoz küldeni egy ilyen eseményen átesett rendőrt, három hónap letelte után simán újra szolgálatba állt. 

 

Anna hercegnő volt férje, Mark Phillips a történtek után azt mondta, felesége higgadt maradt az egész huzavona alatt, saját bevallása  szerint ő azonban eléggé megrémült. Anna az esetet feldolgozó interjúkban azt vallotta, úgy érezte akkor, az a leghelyesebb, ha nyugodt és udvarias marad, hogy a helyzet ne fajuljon el még jobban. 

A támadó autójában később egy zsarolólevelet, bilincset és nyugtatószereket találtak. Kihallgatásakor kiderült, hogy az volt a terve: elrabolja Anna hercegnőt, és megzsarolja a királynőt azzal, hogy csak akkor kapja vissza lányát épségben, ha kétmillió fontot fizet neki. Állítólag már egy ideje figyelte Anna és férje mozgását, és úgy ítélte meg, őt lenne a legkönnyebb elrabolni a királyi család tagjai közül. Ballt azóta is egy szigorúan őrzött kórházban tartják fogva, beszámíthatatlannak ítélték. A kormány nem fedi fel, hol raboskodik. 

Russel medálját márciusban értékesítik Londonban. A hősiesen helytálló férfi azt mondta a Daily Mirrornak: "Remélem, bárki is veszi meg, meghív ebédre vagy valamire, ahol rendesen el tudom majd neki mesélni az egész történetet."

Anna hercegnő meglátogatta a kórházban James Beatont

anna_2.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr4315462478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fredddy 2020.02.09. 19:12:58

A bátorságért adható legmagasabb angol kitüntetés a Viktória-kereszt, de azt csak katonák és katonai parancsnokság alatt álló civilek kaphatják, még rendőrök sem. A György-keresztet és -medált éppen azért alapította György király a 2. vh alatt, hogy a német bombázások alatt hősiesen viselkedő civileket is legyen mivel kitüntetni.

nofret 2020.02.09. 22:29:20

@Fredddy: Ma egész nap javítgatsz :) Köszönöm, ezt valóban nem írtam bele, hogy a legmagasabb rangú civileknek adható kitüntetés.

Fredddy 2020.02.09. 22:48:08

@nofret: nem javítás, teljesen jól írtad, a legmagasabb kitüntetést kapták, amit kaphattak. Csak szerintem érdemes megemlíteni legalább kommentben, mert a Viktória-kereszt azért elég híres.

nofret 2020.02.10. 05:39:17

@Fredddy: Az már igaz és köszönöm!
süti beállítások módosítása