Royal sztorik & királyi krónikák

Nem használhatja többé Harry és Meghan a Sussex Royal brandet

2020. február 19. - nofret

Kedd este tette címlapjára a Daily Mail brit napilap a hírt: Meghannek és Harrynek le kell mondaniuk a Sussex Royal brandről. Az újság szerint a királynő és magasrangú udvari képviselők hosszas tárgyalásokat követően abban állapodtak meg: a sussexi hercegi pár többé nem tarthatja meg a "royal", vagyis a királyi szót márkanevében.  

qu_fokep.JPG

A brit napilap felidézi, hogy Harry és Meghan több tízezer fontot költött új weboldalára, a Sussex Royal-ra, amelyet egyébként már azt megelőzően élővé tettek, hogy a királynővel végleg megállapodtak volna a királyi családból kilépésük feltételeiről. 

ban.JPG

De talán még ennél is fájóbb lehet a pár számára, hogy így nem csak honlapjukat kell újragondolniuk, hanem saját alapítványuk sem valósulhat meg abban a formában, amelyben szerették volna

megxit_4.JPG

Az utóbbi hónapokban ugyanis főleg azon dolgoztak, hogy egy új alapítványt hozzanak létre "Sussex Royal, The Foundation of the Duke and Duchess of Sussex", vagyis Sussex Royal, a 'Sussexi Herceg és Hercegnő Alapítványa' néven. 

hm_qa_3.JPG

Most azonban egyértelművé vált: újra kell gondolniuk márkanevüket. Ez valószínűleg elég nagy csapás a pár számára, akik január elején jelentették be, hogy kilépnek a királyi család dolgozó tagjainak sorából. 

A Sussex Royal brandet Meghanék azután kezdték el használni, hogy különvált háztartásuk és irodájuk Vilmosétól és Katalinétól, a Kensington Royal néven ismert közösségi médiaoldalaktól és irodától. Harry és Meghan szerették volna globális márkaként is regisztráltatni a Sussex Royal brandet, mint ahogyan Katalin és Vilmos is levédette a Cambridge nevet. A sussexi hercegi párnak több tucat termékre sikerült levédetnie a Sussex Royal nevet, de hangsúlyozták, hogy ez csupán megelőző intézkedés volt, hogy mások ne húzhassan hasznot a brandből. 

sr.JPG

Sussexék instagram-oldalukon, a @sussexroyal-on több mint 11 millió követőt is gyűjtöttek tavaly óta. 

Egy bennfentes a Daily Mailnek azt nyilatkozta: ha a pár nem teljesít hivatalos kötelezettségeket, és ezzel egyidőben kereskedelmi megállapodásokat szeretnének kötni, a Buckingham-palota nem engedheti meg, hogy "royal" vagyis "királyi" néven tüntessék fel magukat. 

Mint azt ahogyan Robert Hardman publicisztikájában jelzi: a királynőt több egyezmény is köti ezügyben, tehát Sussexék nem elsősorban a királyi házzal, hanem a törvénnyel szálltak vitába, amikor brandjüket használni akarták. Hiszen - hangsúlyozza - az emberek az idők eleje óta megpróbáltak hasznot húzni a királyi összeköttetésekből, ezért a Koronának meg kell védenie a gyanútlan vásárlókat a csalóktól. Természetesen itt nem erről van szó, de az elv ugyanaz: ami nem királyi, azt nem lehet akként eladni.

Erre jó példa a 19. században alapított Royal Warrant Holders Association, vagyis a Királyi Védjeggyel Rendelkezők Szövetsége. A királyi védjegyet ugyanis a mai napig csak olyan vállalatok használhatják, amelyek éveken át szállítottak javakat a királyi háztartásnak. Ha a megbízatás lejár, akkor a cég többé nem jogosult a királyi védjegyet használni. Sussexék ugyan Sussex hercege és hercegnője maradhatnak, de vállalkozásukra, alapítványukra, amely pénzt kezel majd, nem vonatkozhat a jövőben a "királyi" jelző ezen szabályok szellemében.  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr8215480710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 10:38:04

Majd találnak maguknak új nevet, pl. jó lenne a "Liba & Pojáca United" név.

fércnél maradandóbb 2020.02.20. 16:06:27

Greta Thunberg levédette a nevét, nekik is azt kéne tenni. Sajnos a Renault már lefoglalta a Méganet, de lehetne valami mást, mint például Londiner. Ja az is foglalt

Pipas 2020.02.20. 18:42:11

@fércnél maradandóbb: "Greta Thunberg levédette a nevét,"

Milyen faszán lehetne vele óvszert eladni... hűűűű!

MutánsJane 2020.02.20. 19:29:40

Mondjuk azért ez várható volt, ezzel előre kellett volna kalkulálni.

Pipas 2020.02.20. 19:53:23

@MutánsJane: "Igazi söpredék vagy."

Mert nem üvöltözök, mocskolódok, gyalázkodok, gyűlölködök mint a Greta?

Szerintem csináljunk egy közvéleménykutatást, 1000 apuka körül hány szeretne olyan kislányt magának mint a grétácska, aztán döntsük el, hogy jó ötlet lenne -e rárakni a képét az óvszerautomatára. :D

fércnél maradandóbb 2020.02.20. 20:52:54

@Pipas:
Én a kislányomnak szoktam mondani ha nem eszik rendesen húst, halat, hogy olyan lesz mint a Greta Thunberg. Ez általában hatni szokott

Sir Galahad 2020.02.20. 20:57:36

Ez így teljesen korrekt, rendben van. Ha nem vállalják az udvar státuszból eredő kötelezettségeket, megélni se akarjanak belőle.

nofret 2020.02.20. 23:01:32

@MutánsJane: Ezt mondták hozzáértő jogászok is, hogy nem volt jó névválasztás, ráadásul azelőtt beharangozták, hogy valójában tudták volna, hogy a királynő áldását adja a dologra. Most kezdhetik az egészet elölről...

fércnél maradandóbb 2020.02.21. 08:44:19

@Pipas:
Példa arra milyennek nem szabad lenni a kb. 150 centijével
süti beállítások módosítása