Royal sztorik & királyi krónikák

Nyilvánosságra kerültek Meghan és Harry SMS-ei, amiket Meghan apjának írtak

2020. április 21. - nofret

Csak kapkodtam a fejem hétfőn, annyi minden történt a brit királyi család, főleg Meghan és Harry háza táján. Azt a magyar média is lehozta, hogy a sussexi hercegi pár minden kapcsolatot megszakít a brit bulvársajtóval, de azóta egy talán még bombasztikusabb dolog is történt: Harry és Meghan SMS-ei, amelyeket Meghan apjának írtak az esküvőjük előtt, napvilágra kerültek. A kontextus az, hogy pénteken folytatódik a per, amit a pár a Mail on Sunday brit bulvárlap és kiadója ellen indított, az üzenetek tartalmára pedig úgy derült fény, hogy hétfőn a pár jogi csapata benyújtott a bíróságra egy adag dokumentumot a lap védekezésére reagálva, és ebben szerepeltek az SMS-ek szövegei.  

hm_bulvar.jpg

A jogi eljárást azért indították, amiért az újság nyilvánosságra hozta Meghan egy apjához írt magánlevelét 2018 augusztusában, amit maga Thomas Markle juttatott el hozzájuk. A sussexi pár ügyvédei által feltárt dokumentumokból kirajzolódik, Meghan és Harry mennyire kétségbeesetten próbálták elérni Thomas Markle-t, miután azt kórházba kellett szállítani körülbelül két héttel 2018 májusi esküvőjük előtt. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Interestingroyalstories (@allroyalstories) le

"Hívtalak, és üzenetet is küldtem, de nem kerestél, remélem, jól vagy" - írja Meghan édesapjának, akiről nem sokkal korábban derült ki: a paparazzo-fotók, amelyek róla megjelentek, valójában saját megrendelésére készültek, hogy őt jó színben tüntessék fel az esküvő előtt, miután családja több fórumon is bolondot csinált magából. Az eset után nem sokkal Thomas Markle szívrohamot kapott, és kórházba került, ahol műtéten esett át. Egyébként Meghan apjának rokonai elég sok interjút adtak a médiának az esküvőt megelőző időszakban, többnyire nem túl hízelgő színben feltüntetve Meghant, aki megelégelte, hogy rokonai anyagi haszonszerzésre használják friss hírnevüket.  

Amikor kiderült, hogy Thomas Markle arra készül, hogy kitálaljon a sajtónak, Harry megpróbálta elérni, és lebeszélni erről, miközben Meghan a távolból próbált neki segíteni, hogy amikor hazatér a kórházból, minden rendben legyen körülötte. 
Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Royal Watcher - Sussex (@royal.watcher) le

Thomas május 14-én közölte, hogy nem tud ott lenni a május 19-i esküvőn. Ekkor Harry a bírósági dokumentumok szerint ezeket az üzeneteket küldte neki: "Tom, itt Harry, most foglak hívni. Kérlek, vedd fel, köszönöm." Erre nem érkezett válasz, ezért így folytatja: "Tom, itt megint Harry. Tényleg nagyon kéne veled beszélnem. Nem kell elnézést kérned, megértjük a körülményeket, de a helyzetet csak elmérgesíti, ha beszélsz a sajtóval. Ha szereted Meghant, és szeretnél vele kibékülni, akkor kérlek, hívj, mert van két lehetőség arra, hogy ne beszélj a médiával, ami egyébként ezt az egész helyzetet teremtette. Kérlek, hívj, hogy meg tudjam magyarázni, miről van szó. Nem vagyunk mérgesek, csak szeretnénk veled beszélni. Ha beszélsz a sajtóval, az visszafelé fog elsülni, hidd el nekem. Csak mi segíthetünk, ahogy próbáltunk eddig is."
Az új bírósági iratok szerint Meghan onnan tudta meg, hogy az apjának szívrohama volt, hogy az amerikai TMZ híroldal megírta. 

"Egész hétvégén hívtalak, de nem vetted fel, és nem válaszolsz az üzeneteimre sem." - írta neki Meghan a dokumentumok szerint. "Nagyon aggódom az egészséged és a biztonságod maitt, és mindent megtettünk, hogy megvédjünk, de nem vagyok biztos benne, hogy mit tehetünk még, ha nem is válaszolsz. Van-e szükséged segítségre? Küldjünk-e ismét biztonsági embereket? Nagyon sajnálom, hogy kórházban vagy, de kérlek, hívj fel minket. Melyik kórházban vagy? Harry-vel úgy döntöttünk, ugyanazokat a biztonsági embereket küldjük oda, akiket ezen a hétvégén elküldtél, hogy veled legyenek, és vigyázzanak rád. A rendelkezésedre állnak, amint szükséged van rájuk. Kérlek, kérlek, hívj fel, amint lehet. Mindez nagyon aggasztó, de most az egészséged a legfontosabb." 

Thomas Markle erre már válaszolt, azt írta, hogy nem kellenek a biztonsági emberek, és hogy jól van, de néhány napig kórházban lesz. A dokumentumok szerint az esküvője napján hívta Meghant az édesapja, de nem érte utol. 

Az első képen a pár hónapos Meghan édesapjával, a másodikon az elhíresült paparazzo-fotók egyike, a harmadikon pedig ahogyan Károly herceg apja helyébe lépve kísérte az oltárhoz a menyasszonyt: 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Tell Me About Your Father (@tellmeaboutyourfather) le

Ezek után csak sokkal később, 2018 novemberében próbálta újra elérni lányát, de bennfentesek beszámolói szerint addigra annyira elmérgesedett a viszonyuk, hogy Meghan már nem is akart válaszolni neki. 

Hogy pontosan mi történt a pár és Thomas Markle között, valószínűleg sosem fogjuk megtudni, egy biztos: Meghan egész családja apai oldalról elég borzasztóan viselkedett, folyamatosan befeketítették őt a bulvárlapoknak, és árnyékot vetettek az esküvői előkészületekre. Nem tudom, mi történt köztük, de elég furcsán viselkedett az apja is, és annak ellenére, hogy a fentiek tanúsága szerint is folyamatosan próbáltak neki segíteni, és elérni őt, utólag azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nem foglalkoztak vele Harryék. 

Lehet, hogy a leszámolás a brit bulvársajtóval visszafelé sül majd el 

Az új dokumentumokat azután hozták nyilvánosságra, hogy vasárnap este kiderült: Harry és Meghan minden kapcsolatot megszakítanak a brit bulvársajtó legnagyobb példányszámú lapjaival. Köztudott, hogy Harryék részben a bulvársajtót hibáztatják azért, hogy kiléptek a királyi család dolgozó tagjai közül. Hétfőn nyilvánosságra került levelükben közölték: minden együttműködést megszakítanak a négy legnagyobb brit bulvárlap, a Sun, a Daily Mail, a Daily Mirror és a Daily Express szerkesztőségével.

sun_philip.jpg

Már önmagában ez a címlap is alátámasztja, amit fentebb írtam, pedig akkor ez még nem is került a szemem elé. Szóval Harryéket ezek után is éppen úgy (ha nem jobban) pellengérre fogják állítani a hírhedt újságok. Fülöp herceget azért "keverték" ide, mert a hosszú ideje hallgató, és néhány éve visszavonult herceg szintén éppen hétfőn (mikor máskor?) küldött szét elismerő üzenetet azoknak, akik a koronavírus-járvány elleni harc frontvonalában dolgoznak: 

 

fulop_herceg_uzenet.JPG

Az, hogy Meghan szintén hétfőn megjelent a Good Morning America műsorán egy előzetesen felvett interjúval, amiben a Disney-vel való együttműködéséről beszél... arról már nincs erőm sokat írni ezek után :)

Kérlek, nézzétek meg magatok!  

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr815627072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2020.04.21. 22:43:11

Ez de szánalmas már...

Linda Litzke 2020.04.22. 07:32:43

Meghan nem hercegnő hanem hercegné.Aki nem tudja mi a különbség az ne írjon róla blogot mert hiteltelen.

swfla 2020.04.22. 08:38:37

"A médiának minden joga megvan arra, hogy a házaspárról beszámolókat írjon, sőt véleményt alkosson róluk, akár jót, akár rosszat..."

vs.

"...de azt nem várhatják, hogy csakis és kizárólag szép dolgok jelenjenek meg róluk..."

Nos, en ugyan nem vagyok ujsagiro**, mint te, de azert itt erzek valami ellentmondast. Most akkor azt akarjak, hogy csak szepet irjanak roluk, vagy mindegy mi, csak ne hazugsagon alapuljon??

** azert pattintsd mar ide, hogy mi a tanulmanyi hattered, erdekelne, hogy mibe kerul mostanaban valakinek ujsagironak hivnia magat... Hatha egy uj Chrudinakot udvozolhetunk benned.

Ja nem.

Több cseszlovák filmvígjátékot! 2020.04.22. 09:05:27

Aki roma családba nősül, az készüljön a sündisznópörköltre. Lesznek még ilyen élmények Harry életében

nofret 2020.04.22. 10:00:01

@swfla: A tanulmányi hátterem? Szakdiplomácia szakon végeztem, a magyaron kívül beszélek angolul, franciául és arabul, és jelenleg külpolitikai szerkesztőként dolgozom egy nemzetközi hírcsatornánál. Nem tartom magam Chrudináknak, de jártam a szíriai polgárháborúban tudósítani, és a Közel-Keleten is rendszeresen. Csak hosszú évek után úgy döntöttem, belevágok egy szerelemprojektbe (ebbe a blogba) is. Egyébként nem gondolom, hogy akár előbbiek nélkül is ne lehetne létjogosultsága annak, hogy valaki hasonló blogot írjon. Fentiek között nincs ellentmondás, utóbbi idézet a saját véleményem, előbbit pedig Harryék közleményéből emeltem ki. De ha alaposabban elolvasod a posztot, akkor ez kiderül számodra is.

nofret 2020.04.22. 10:05:28

@Linda Litzke: Erről már ment egy igen hosszas vita a blogon, ha megtalálom, idemásolom, de a lényeg: Meghan a házasságakor kapta a címet, egyszerre férjével, ezen az alapon hívom hercegnőnek, és azon az alapon, hogy szerintem tűzzel-vassal kéne irtani a "né"-zést. Ha valaki a felesége miatt kap pl bárói címet, mint Margarate Thatcher férje mondjuk, azt sem báró"fi"nak nevezzük. De később még részletesebben kifejtem ezt. Egyetlen esetben tartom a "né"-zést elfogadhatónak: amikor valaki úgynevezett queen consort, tehát nem saját jogán királynő, hanem a férjével egyszerre koronázzák meg, mint például Erzsébet királynő édesanyját, a néhai anyakirálynét.

Zalán Maurer 2020.04.22. 12:11:21

@nofret: Kedves Uram! Az önéletrajzában először is szívből gratulálok! Komolyan.

Azonban egy nagyon fontos dolgot nem akar(t) észrevenni a hercegi pár nyilatkozataiban, és az egyik kommentelő önhöz írott üzenetében sem: a hercegi pár nem azt kérte/mondta/várta el, hogy 'róluk csakis jó dolgokat közlő, kedveskedő hírek jelenhetnek meg', hanem azt kérték, hogy a hazugságokat, a valóság torzítást mellőzzék az erre szakosodott lapok. (Az egyik kommentelő is ugyanezt írta kedves uram.)

Vagyis azt, hogy joguk van megírni az igazságot, de nincs joguk manipulálni, torzítani azt. Márpedig rafinált kifinomultsággal ugyan, de folyamatosan az történik. Senki sem annyira hülye, hogy ne érezze ki állandóan a szándékosan provokatív, és/vagy pejoratív felhangját ezeknek a hírközléseknel.

Ön a saját cikkében valóban olyan formában fogalmazott mondatot adott a hercegi pár 'szájába', amit azok nem úgy mondtak, ahogy ön is értelmezte. Így ez jogos félreértésre ad alapot, és ezt kérem Ön is értse meg.

Tehát véletlenül vagy sem, de egy valóság torzítás történt sajnos az ön részéről is uram.

Kérem (néha) értse meg a nép jogos felháborodását ilyen ügyekben.

Ui.: Valamint én nem nagyon nevezném 'újságírásnak', azt amit a bulvárlapok tevékenysége kitesz. Mert azok tartalma inkább a pletyka ösztönre épített, negatív felhangok kreálása, (erősítése) a jellemző, ami a karaktergyilkosság műfajába tartoznak.

Tisztelettel!

nofret 2020.04.22. 17:10:40

@Zalán Maurer: Kedves Zalán! Hölgy vagyok :) Köszönöm a hozzászólását, ami - ellentétben néhány előző kommentelőjével - tiszteletteli és tényszerű.

Abszolút észreveszem a pár nyilatkozatában ezt, és maximálisan egyetértek vele. Aki a blog rendszeres olvasója, annak már feltűnhetett, hogy kifejezetten kedvelem Harry- t és Meghant is, és az esetek nagyobb részében megvédtem őket. De szerintem a kommentelők egy része kicsit talán félreértette, amit később írtam arról, hogy kontrollálni próbálják azt, ami róluk megjelenik. Egyetértek vele, hogy rengeteg, eltorzított tényeken alapuló, visszataszító hangnemű cikk jelent meg róluk, amiktől szintén nem támadt jó érzésem. De ha megfigyeli, az, ha valaki a róla szóló narratívát megpróbálja kontroll alá vonni - márpedig ha bizonyos sajtótermékeket kirekeszt azoknak a köréből, akik szerinte írhatnak róla, másokat pedig nem - akkor az mégiscsak kontroll. Ennyit írtam, nem többet. Egyébként olyan veterán királyi szakértők is jelezték, hogy nem szimpatikus számukra a pár lépése, akik nem ezeknek a médiumoknak a munkatársai, tehát nem csupán én vélekedek hasonlóan.

"Ön a saját cikkében valóban olyan formában fogalmazott mondatot adott a hercegi pár 'szájába', amit azok nem úgy mondtak, ahogy ön is értelmezte. Így ez jogos félreértésre ad alapot, és ezt kérem Ön is értse meg." Ezt tényleg nem értem, újraolvastam az egész bejegyzést, sőt, elolvastattam még valakivel, és továbbra is úgy vélem, nem lehetett félreérteni, amit írtam.

Én itt a blogon általában azon igyekszem, hogy egy hírt kontextusba helyezzek, mert a magyar médiában ugyan sok cikk jelenik meg a királyi családról, de nem igazán magyarázzák el az olvasóknak/nézőknek, mi történik valójában. Igaz, a legtöbbször beleírom a saját véleményemet is. Lehet, hogy ez a szokatlan elegy zavaró. Nem rég beszélgettünk egyébként erről a kollégáimmal, hogy a hírmagyarázat, mint műfaj, szinte kihalt.

A bulvár is érdekes kérdés, részben éppen azért indítottam ezt a blogot, mert azt tapasztaltam, hogy sok magyar bulvároldal/újság teljesen pontatlan, félrevezető információkat közöl a királyi családról. Próbálom kicsit "infotainment"- stílusban megírni a posztjaimat - könnyedebben, mint azt egy szeriőz napilap tenné, de mégis informatívan.
süti beállítások módosítása