Royal sztorik & királyi krónikák

Szorul a hurok András herceg körül

2020. július 03. - nofret

Kínosan érintheti András herceget, hogy letartóztatták Ghislaine Maxwellt, a néhai Jeffrey Epstein segítőjét az Egyesült Államokban csütörtökön. Maxwellt 2016 óta keresték amiatt, hogy a vádak szerint éveken át segítette a pedofíliáért elítélt amerikai milliárdost, Epsteint, akit emberkereskedelemmel, kényszerítéssel, fiatalkorúak megrontásával, kiskorúak elleni szexuális visszaélésekkel vádoltak, mielőtt tavaly augusztusban öngyilkos lett manhattani börtöncellájában. Epstein barátságot ápolt András herceggel, aki az üggyel kapcsolatban adott BBC-interjúba bukott bele tavaly novemberben.

prince_andrew_august_2014_cropped.jpg


A 60 éves András hercegről már évekkel ezelőtt kiderült, hogy közeli üzleti és baráti viszonyt ápolt Epsteinnel, aki fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt többször is megjárta a börtönt. A vádhatóság már egy ideje szeretné tanúként kihallgatni II. Erzsébet királynő harmadik - és sokak szerint kedvenc - gyermekét a néhai amerikai pénzemberrel kapcsolatban. Az ügyben azonban eddig egymásnak ellentmondó nyilatkozatok születtek: András jogi csapata azt állítja, a herceg az idén háromszor is felajánlotta az amerikai igazságügyi minisztériumnak segítségét az Epstein-üggyel kapcsolatban, a minisztérium viszont azt állítja, András nem mutat együttműködést.

Ghislaine Maxwell 

ghislaine_maxwell.jpg

Maxwell letartóztatása valószínűleg újabb lendületet ad azoknak, akik szeretnék kihallgatni a yorki herceget arról, milyen szerepe volt az Epstein körüli ügyekben.

Robert Jobson királyi szakértő a Daily Mailnek azt nyilatkozta Maxwell letartóztatása után: András most valószínűleg fél attól, hogy Ghislaine rá nézve is kellemetlen vallomást tesz majd. Jobson úgy véli, Maxwell letartóztatása „kínos” és „aggodalomra ad okot” András herceg számára. „Senki nem tudja, mit fog mondani Maxwell. Lehet, hogy vádalkut köt az ügyészséggel egy kevésbé súlyos büntetés érdekében, cserébe azért, hogy megvádol másokat.”

"Ha bármit mond Andrásról, hiszen biztos, hogy kérdezni fogják róla, azzal belekeverheti őt, vagy gondot okozhat számára” - véli Jobson. „Bármi is történik, ez kínos, hiszen Ghislaine nyilvánvalóan közel állt hozzá, és elég hátborzongatóak az ellene felhozott vádak. Ha más nem is derül ki, de megkérdőjeleződhet András herceg értékítélete a barátságokkal kapcsolatban.”

András herceg értékítélete már akkor megkérdőjeleződött, amikor Epsteinnel együtt látták sétálni 2010-ben a New York-i Central Parkban azután, hogy a milliárdos kiszabadult a börtönből. Addigra szinte mindenki megszakította a kapcsolatot Epsteinnel, aki korábban a belső köréhez tartozott, és senki nem értette, a herceg miért kockáztatja hírnevét azzal, hogy továbbra is mutatkozik vele. 

andras_epstein.JPG

Gloria Allred, egy Los Angeles-i ügyvéd, aki 16 felperest képvisel, azt mondta, hogy András hercegnek „azonnal fel kéne vennie a kapcsolatot az FBI-jal.” Allred pénteken tett nyilatkozatában hangsúlyozta: „Ghislaine Maxwell letartóztatása fontos fejlemény, és azt mutatja, hogy a bűnügyi nyomozás komoly, és folytatódik. Régóta esedékes, hogy András herceg ne gyártson további kifogásokat, és ne játssza tovább az áldozatot. Azonnal kapcsolatba kéne lépnie az FBI-jal, és beleegyeznie egy kihallgatásba.”

Jeffrey Epstein 2016-os, rabosításkor készült képe

jeffrey_epstein_mug_shot.jpg

A Daily Mail megkereste András herceg szóvivőjét azzal a kérdéssel, vajon Ghislaine Maxwell letartóztatása mit jelenthet számára, de András képviselői nem voltak hajlandóak kommentálni az esetet.

Audrey Strauss ügyész közölte: üdvözölné, ha András herceg beszélne velük, hogy vallomásával segítse a munkájukat. 

London polgármestere, Sadiq Khan is felszólította pénteken a yorki herceget, hogy szolgáltasson információt az amerikai hatóságoknak, mondván: "Úgy vélem, nagyon fontos, hogy azok, akik hatalmi pozíciót töltenek be, jó példával járjanak elöl. Bárki, akinek van információja, segít az FBI-nak, és ebbe András herceg is beletartozik."

András herceg járt Epstein New York-i házában, Palm Beach-i villájában, és magánszigetén is. Anno Ghislaine Maxwell -  aki bejáratos volt a brit elit köreibe - mutatta be Epsteint András hercegnek. András és Ghislaine később Epstein nélkül is számos eseményen jelent meg együtt, például az ascoti derbin. 

Az áldozatok másik ügyvédje, Spencer Coogan azt nyilatkozta pénteken: ügyfelei megkönnyebbültek, amikor megtudták, hogy Maxwellt letartóztatták, és ez megkönnyítheti Epstein bűneinek felderítését is. "Úgy gondolom, András hercegnek van miről mesélnie" - mondta a BBC Radio 4 Today műsorának. "Folyamatosan kértük arra, hogy lépjen fel, legyen férfi, és mondja el nekünk, mit tud. Nem csupán a királyi család, hanem saját ügyvédei mögé rejtőzik."

 

Jeffrey Epstein szexuális üzelmeinek egyik volt áldozata, a jelenleg 36 éves floridai Virginia Giuffre - akkori nevén Virginia Robert - tavaly közölte, hogy Epstein 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel.

A képen balra András herceg, amint az akkor 17 éves Virginia Robertet öleli át, a kép hátterében Ghislaine Maxwell mosolyog 

fotoandras.JPG
Virginia Giuffre 2001-ben 17 éves volt, és a floridai törvények szerint akkor még kiskorúnak számított. András - aki jelenleg a nyolcadik a brit trónutódlási sorban - a BBC tavaly novemberi interjúműsorában kategorikusan tagadta, hogy valaha is szexuális kapcsolata lett volna Virginia Roberts-Giuffre-val.

Kijelentette: arra sem emlékszik, hogy egyáltalán találkozott volna vele, és tagadta azt is, hogy bármit tudott volna Epstein bűncselekményeiről, mielőtt a néhai milliárdost elítélték a bűncselekmények miatt.

A herceg azért egyezett bele az interjúba, hogy tisztázza magát a hosszú évek óta parázsló ügyben. Kijelentéseivel azonban pontosan ellenkező hatást ért el: az interjú nemzetközi botrányt kavart, rengetegen háborodtak fel rajta.

Az erről szóló tavalyi blogbejegyzésemért kattints!

A yorki herceg a felzúdulás hatására nem sokkal később bejelentette, hogy visszavonul a brit királyi család magas rangú tagjaként végzett közéleti tevékenységétől.

Hosszú ideje megy a huzavona az amerikai hatóságok és András herceg között 

Az üggyel foglalkozó amerikai szövetségi ügyészi hatóság az amerikai igazságügyi minisztérium útján azzal fordult a brit belügyminisztériumhoz, hogy szeretné tanúkihallgatásra idézni Andrást az Epstein-ügyben. A megkeresésben nincs szó arról, hogy a yorki herceget hivatalosan bármivel vádolnák, de II. Erzsébet királynő fiának eskü alatt kellene tanúvallomást tennie egy bíróság előtt. 

A herceg jogi képviseletét ellátó londoni ügyvédi iroda, a Blackfords LLP közölte: András az idén háromszor is felajánlotta az amerikai igazságügyi minisztériumnak segítségét az Epstein-ügy vizsgálatában. A közlemény szerint a Blackfords kérte, hogy András együttműködését és bármilyen esetleges meghallgatását az amerikai fél kezelje bizalmasan, mivel ez a gyakorlat olyan esetekben, amikor valaki önkéntesen együttműködik az amerikai igazságügyi tárcával.

Az ügyvédi iroda szerint azonban az amerikai minisztérium az ügyre vonatkozó nyilatkozatokkal és kiszivárogtatásokkal megsértette ezt a bizalmi elvet, és olyan benyomást keltett, mintha András herceg "zéró együttműködési készséget tanúsítana". Lehetséges, hogy az amerikai fél a felajánlott együttműködés helyett inkább publicitásra törekszik - áll a londoni ügyvédi iroda szokatlanul indulatos közleményében.

A Blackfords nyilatkozata szerint az amerikai igazságügyi minisztérium leszögezte, hogy a yorki herceg nem célpontja az amerikai bűnügyi vizsgálatnak. Az ügyvédi iroda hangsúlyozta, hogy az amerikai fél is önkéntes és bizalmas együttműködését kért a hercegtől.

Epstein és Maxwell bűnei 

A manhattani szövetségi ügyészség - amely az Epstein-üggyel foglalkozik - hatrendbeli vádat emelt Maxwell ellen. Ezek között szerepel összeesküvés, kiskorúak kényszerítése szexuális visszaélésekre, kétrendbeli hamis tanúzás. Az 58 éves Maxwellt - aki az 1991-ben rejtélyes körülmények között elhunyt egykori brit sajtómágnás, Robert Maxwell lánya - az északkeleti New Hampshire államban egy kis településen tartóztatta le az FBI, ahol egy hegyi luxusvillában húzta meg magát. Korábban olyan hírek is keringtek róla, hogy Párizsban rejtőzködik egy milliárdos barátja lakásában.

Maxwellt 2016 óta keresték. Ghislaine először Epstein barátnője volt, majd később - a vádirat szerint - aktív segítője lett a kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekményekben. Az áldozatok tanúvallomásairól tudósító amerikai sajtóhírek már korábban arról számoltak be, hogy Maxwell volt az, aki "feltérképezte" a potenciális áldozatokat: kifaggatta őket életkörülményeikről, családi viszonyaikról, elnyerte a bizalmukat, majd meghívta őket Epstein villáiba vagy magánszigetére, előkészítette őket a szexuális visszaélésekre, amelyekben gyakran maga is részt vett. Mindez a manhattani ügyészség vádiratában szintén szerepel.    

A Netflixen futó Filthy Rich című sorozatban számos áldozat beszámol arról, hogyan hálózta be őket Maxwell és Epstein. A páros főleg a floridai West Palm Beach szegénynegyedében élő fiatal lányokat vette célba a dokumentumfilm-sorozat szerint, akik családi problémákkal, anyagi gondokkal, esetleg drogproblémákkal, bántalmazó kapcsolatokkal küszködtek. Elég erős gyomor kell a sorozat végignézéséhez, de nagyon jól kirajzolódik belőle, milyen hatékony pszichológiai módszerrel dolgoztak Epsteinék. Számos áldozat arról számol be, hogy ha megpróbáltak ellenállni a további szexuális bántalmazásnak, akkor pokollá tették az életüket, fenyegették őket, követték őket mindenhová. 

A sorozat beharangozója: 

Maxwell óvadék ellenében sem védekezhet szabadlábon, nem kerülhet elektronikus nyomjelzővel ellátva házi őrizetbe sem, a per kezdetéig előzetes letartóztatásban kell maradnia - jelentette csütörtökön délután az amerikai közszolgálati rádió (NPR) a manhattani ügyészség dokumentumaira hivatkozva. Az említett dokumentumok szerint "különösen nagy a kockázata" annak, hogy elhagyja az Egyesült Államokat, kivált, hogy nagyon jó az anyagi helyzete, kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszere van, továbbá senki és semmi nem köti őt az Egyesült Államokhoz.    

Ghislaine Maxwell brit, francia és amerikai állampolgársággal, ennek megfelelően három útlevéllel rendelkezik. Ha bűnösnek találják, akár 35 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik.

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr5715980122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2020.07.04. 18:08:02

szegány lány pont úgy néz ki a képen, mint aki nagyon szenved

rkazinczy 2020.07.04. 18:08:14

"mielőtt tavaly augusztusban öngyilkos lett manhattani börtöncellájában"- tisztázatlan körülmények közöt. Onnantól kezdve, hogy nincs megemlítve milyen kérdéses az öngyilkosságáról szóló közlemény, olvashatatlanná vált ez a cikk.

exterminador 2020.07.04. 18:08:19

A hölgy jobban teszi, ha már most felveszi az utolsó kenetet.

nofret 2020.07.04. 18:12:59

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: Javaslom, nézd meg a Netflix-sorozatot! A hölgy megbízott Ghislaine-ben és Epsteinben egészen addig, amíg gyakorlatilag rabszolgaként nem kezdték tartani...

kolomparlole1114 2020.07.04. 19:58:48

@exterminador: Vagy feldob mindenkit, és kisétál. András herceg nála nagyobb hal lenne.

kolomparlole1114 2020.07.04. 19:58:54

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: És ne feledjük, fiatal volt még és kellett a lóvé, ilyen eredeti történet ez is...

Bandibacsi34 2020.07.04. 19:59:01

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel:
"Fiatal voltam, kellett e penz"
("Oregecskedo feleseg vagyok, kene meg penz).
Gyanitom, ha nem Trump allna a nők mögött, akkor gyorsan" elintezesre kerultek" volna, mint ebben a filmben... youtu.be/wZ-GckVg3Mo

Arcade Macho 2020.07.04. 19:59:09

Romanov!!!

amugy meg elment szobara egy 17 evessel, wow az aztan elegge kemeny dolog...

Steve 2020.07.04. 19:59:16

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: Miért ki állította, hogy a kép készítésekor nagyon szenvedett?

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.07.04. 19:59:22

Idióta amerikaiak! Nem elég, hogy bevezették a szesztilalmat, egy 17 éves lány "megrontása" náluk büntetendő! Elárulom, hogy nálunk 14 év a korhatár. És ha a partner nagyobb mint 14, de fiatalabb, mint 18, akkor 14 év alatt sem büntetendő. Idióták!

nofret 2020.07.04. 20:02:50

@fofilozofus: A körülmények nagyon nem lényegtelenek ebben az esetben. A másik blogposztban, amit linkeltem, erre részletesebben kitérek. Neked is ajánlom egyébként a sorozatot, meg fog változni a véleményed, ha megnézed.

csakeztengedte 2020.07.04. 21:24:36

fofilozofus:

Ha beleegyezik, te fasz.

Exploiter 2020.07.04. 21:27:53

@fofilozofus:

Inkább az a vicces, hogy milyen sarkosan állnak a kérdéshez.

Aki lefekszik egy 17 éves lánnyal, se jogilag, se orvosilag, se semmilyen formában nem pedofil.

Attól, hogy erkölcsileg aggályos, még nem érdemes összemosni a valódi pedofilokkal. Főleg, mivel lassan már az ő jogaikért is megy a küzdelem odaát... szóval a kifejezéseket nem érdemes elbagatellizálni.

Mocskosul gazdag emberkék tini csajokat dugnak. Milyen meglepő.

Mikkamak 2020.07.04. 21:28:18

Florida szegénynegyede??? Ez kb. annyi, mint ha Magyarország szegénynegyedéről beszélnénk, ami hol is van pontosan? Florida állam, mégpedig nem is kicsi és lakosságát illetően harmadik legnépesebb az USA-ban.

Epstein villája Palm Beachen van az óceán mellett, és hid köti össze a nem túl gazdag West Palm Beach-el. Na ennek szegényebb részéről válogattak lányokat.

Az meg, hogy a csajnak hány állampolgársága van, hogy jön ahhoz, hogy 35 év is kinézhet neki (nem fog annyit kapni, mert nyilván vádalkut fog kötni, de én sem vennék mérget arra, hogy élve kikerül a börtönből).

nofret 2020.07.04. 21:58:46

@Exploiter: Most komolyan azon lovagolunk, hogy ki a "valódi" pedofil? Azért arra kíváncsi lennék, hogy az itt hozzászólók, akik szerint rendben van a kiskorú lányok "dugása", hogy állnának a kérdéshez, ha saját nőrokonukról lenne szó...

safa 2020.07.05. 09:11:56

Magyarországon megúszná egy felfüggesztettel......

Indriq 2020.07.05. 09:12:04

Szinte biztos, hogy nem andrás herceg lesz a legnagyobb hal. Lesz pár milliárdos és egyéb híresség is.
Szóval vagy egy nagyon vastag csekkel fog a sitten ülni, vagy ki fogják nyírni a nőt.

qwertzu 2020.07.05. 09:12:08

@nofret: 21 évesen volt 17 éves barátnőm, nem emlékszem, hogy vasvillával kergettek volna a rokonai.

Burgermeister 2020.07.05. 09:12:12

Ez is meghal a cellaban mint a gazdija.

nofret 2020.07.05. 09:15:58

@qwertzu: Azért az egy kicsit más eset, mint amikor egy negyvenes pasi, aki vígan találhatna magának húszas éveiben járó, nem kiskorú nőt is, kavar egy, a saját lányainál alig idősebb lánnyal.

kolomparlole1114 2020.07.05. 21:00:26

Azért az "áldozatokra" is kíváncsi lennék, miért csak most jutott eszükbe áldozatnak lenni. Mint a #metoo mozgalom, azok is csak akkor fedezték fel hogy létezik szereposztó dívány, amikor rájöttek hogy ebből meg lehet élni, elég csak beperelni bárkit és jönnek a milliók. Az elmúlt 100 évben egyik híresség se hallott róla hogy szereposztó díványon dőlnek el a filmszerepek? De érdekes, mi itt KEurópában már igen, valószínűleg itt gyorsabban terjednek a hírek mint ott ahol történik... Valahol michael Jackson környékén kaptak vérszemet a megélhetési áldozatok, onnantól vált menővé áldozatkodni. Aztán ha volt is egyáltalán valami, az érte kapott pénz azért biztosd nem jött rosszul egyiknek se, nyilván nem ingyen csinálta. Magyarul ezt a szakmát kurvának hívják, amerikaiul #metoo-nak.

Fredddy 2020.07.05. 23:19:19

Szerintem a legviccesebb az egészben, hogy 2016-ban, mikor a pizzagate-konteó kitört, az volt minden cikkben az illusztráció a fake newsre és az egész sajtó versenyt kutyázta a benne hívőket, hogy nahát, hogy talál ki valaki olyan képtelenséget, hogy Clintonék pedofil embercsempész hálózatokkal tartanak kapcsolatot. Most, hogy kiderült, nem zörög a haraszt, ugyanazok az újságok és újságírók versenyt csodálkoznak, hogy nahát, még ilyet, hát mik vannak már ebben a bolond világban.

nofret 2020.07.06. 00:56:06

@Fredddy: Azért ez elsőre valóban vadorzó elképzelésnek tűnt. Bár nem kevésbé, mint az, hogy Trumpot Moszkva támogatja ;)

Exploiter 2020.07.06. 11:55:35

@nofret:

Értsd amit írtam.
Nem, nem örülnék, ha a tizenéves lányomat dugnák. De azért nem mindegy, mert aki valóban pedofil, az a serdülőkor előtti gyerekekre áll rá.
Igenis van különbség, minden szempontból.
Ha összemosod, azzal erodálod a szavak jelentését, aztán jönnek az lmbgtq+ örültek, akik között megjelennek azok, akik hat éves gyereknek érzik magukat és jogokat szeretnének.
A szavak jelentése fontos.
Egy tizenhét éves lány nem is olyan régen már rég anya volt mindenhol. Nem ugyanaz a kategória.

nofret 2020.07.06. 12:08:02

@Exploiter: Szerintem meg szerecsenmosdatás ez. Nem gondolom, hogy egészséges mentalitás, hogy a 14-18 éves lányok közül szemezget egy negyvenes férfi. Ebben a korban, hiába néz ki úgy sok lány, mint aki már érett nő, a személyiség még nem kifejlett, és nem véletlenül tartozik jog szerint is más kategóriába az, ha valaki ilyenkor követ el olyasmit, amit 18 éves kor felett már büntetnek. Egyébként ebben az esetben nem is arról volt szó, hogy Virginia, aki 17 éves volt akkoriban, lefeküdt egy nála idősebb férfivel szabad akaratából, hanem arról, hogy Epsteinék szisztematikusan hálózták őt is be, magukkal vitték külföldre, ami már önmagában aggályos, hogy két felnőtt mégis miért visz magával egy 17 éves lányt külföldre magánrepülőn, és gyakorlatilag szexrabszolgaként tartották. Egyébként Epsteinéknek volt 13 éves áldozata is. A West Palm Beach szegénynegyedében élő, nehéz helyzetű, középiskolás lányokat csaláták el a házukba ilyen-olyan indokokkal, és utána ott erőszakolták meg őket. Szerintem ez igenis undorító dolog, büntetőjogi kategória, és nem csak szerintem az, hanem az FBI és az ügyészség szerint is. Egyébként Epsteint pedofíliáért ítélték el, és nem lovagoltak a szavakon, hogy serdülőkor előtt álló, vagy kicsit idősebb gyerekeket erőszakolt. Last time I checked, legutoljára a középkorban volt általános dolog, hogy egy 17 éves lány elkezdett gyerekeket szülni. A lényeg, hogy semmi esetre sem volt normális, amit Epsteinék és - ha a vádak igazak - András herceg csinált.

Exploiter 2020.07.06. 23:00:54

@nofret:

Nem tudom másképp mondani hogy értsd.
A figura egy hatalommal visszaélő gazdag immorális seggfej volt és örülök, hogy kinyírták a börtönben, remélem a csak azért feldobja a többi nagykutyát, mielőtt őt is megölik odabent.

De nem volt pedofil. Mert ez a szó NEM ezt jelenti.

Az hogy az amcsik maguk közt mit hogy hívnak a hülye álkeresztény begyepesedett fejükkel, nem érdekel, náluk egy 20.9 éves csaj miatt is lehetsz pedofil* ha rossz államban kapnak el.

nofret 2020.07.06. 23:05:07

@Exploiter: Értem, amit írsz, csak más véleményen vagyunk. Egyik kolléganőmmel is ezen vitatkoztunk, hogy szerinte is az az igazi pedofil, aki négyéveseket ront meg. Szerintem (és az amcsi törvények szerint is) meg az is az, aki arra még fel nem készült lelkivilágú fiatalokkal lefekszik, legyen az fiú vagy lány. Lehetünk más véleményen. Értem, hogy Te sem vagy barátja az ilyen mentalitású embereknek.
süti beállítások módosítása