A zavarodott férfit nem vádolták meg birtokháborítással, sem magánlaksértéssel, "csak" lopással a júniusi betörésekor megivott bor miatt. A vádakat azonban ejtették, miután pszichiátriai szakvélemény kimutatta: súlyos mentális problémákkal küzd. Édesanyja valamivel később azt nyilatkozta: "Olyan sokat gondol a királynőre, el tudom képzelni, hogy egyszerűen csak beszélgetni akart vele a problémáiról."

Egy 1993-as rádióinterjúban Fagan azt állította, hogy a királynő számára mindazt képviselte, ami miatt nem tudott előrejutni az életben, és azt akarta, hogy érezze II. Erzsébet, milyen átlagos embernek lenni. 

 

Fagan az eljárás lezárulta utáni három hónapot egy pszichiátriai klinikán töltött, majd 1983 januárjában szabadon engedték. 

Ingrid Seward, aki az egyik legtekintélyesebb királyi szakértő, azt írja A királynő és Diana című könyvében, hogy az emberek körében az terjedt el: a királynő hidegvérrel kezelte a helyzetet. Valójában azonban az uralkodót mélyen megrázta az eset, és hónapokba telt, míg visszanyerte lelki egyensúlyát. Életében először kellett szakemberhez fordulnia, aki megtanította neki a jógalégzést, ez segített neki feldolgozni a történteket. 

Az eset úgy vonult be a történelembe, mint a királyi családot érintő legsúlyosabb biztonsági kihágás a 20. században. (Bár Anna hercegnő elrablási kísérlete is versenyben van ezért a címért, bejegyzésemért ez utóbbi esetről kattints!)  Valószínűleg ez volt az akkor 58 éves királynő uralkodásának egyik legbizarrabb és legsokkolóbb eseménye. Egyébként Viktória királynő idejében 1838. és 1841. között egy tinédzser fiú többször is belógott a Buckingham-palotába, és a többi között ágyneműt lopott onnan.  

Az esetnek földrengésszerű hatása volt: a belügyminiszter, Willie Whitelaw felajánlotta lemondását a királynőnek, aki azt nem fogadta el, Thatcher pedig személyesen kért bocsánatot az uralkodótól. A Scotland Yard jelentése feltárta, hogy a királynő biztonságával megbízott rendőrök nem viselkedtek és kommunikáltak egymással megfelelően, de a riasztók sem működtek jól a palotában, valamint a királynő szobáját az őrszobával összekötő vezeték éppen akkor csak részben volt kész. 

A sokak által átkozott Margaret Thatcher, akit a sorozatban Gillian Anderson alakít:

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Crown (@thecrownnetflix)

Fagan két évvel az eset után rátámadt egy rendőrre egy wales-i bárban, emiatt néhány hónapos felfüggesztett börtönre ítélték. Egyébként valóságos celeb lett belőle: 1983-ban egy punkbandával közösen feldolgozta a God Save the Queen című Sex Pistols-slágert, 2011-ben pedig a 4-es csatorna egy dokumentumfilmjében tűnt fel, amelyben olyan emberekről van szó, akik furcsán viselkednek nyilvánosan. 

1997-ben négy évre bebörtönözték kábítószerrel való kereskedés miatt.