Royal sztorik & királyi krónikák

Ezért áll a bál megint Meghan és Harry körül

2021. február 20. - nofret

"Ebben most semmi újdonság nincs" - kommentálta péntek délután egyik kollégám, amikor kijött a Buckingham-palota közleménye, amely szerint Meghan és Harry nem térnek vissza a brit királyi család dolgozó tagjainak sorába, ráadásul elveszítik védnökségeiket is. Ez igenis újdonság, sőt, igen nagy jelentőségű hír, tekintettel arra, hogy ezzel most már 100 százalékosan egyértelművé vált: a párnak nem áll szándékában a jövőben sem meggondolnia magát. Egyesek szerint ennek ellenére fáj nekik védnökségeik elvesztése, Harry pedig valóságos csapásként éli meg tiszteletbeli katonai címeinek visszavonását.  

81407578_2887224451299366_1108631226324877312_n.jpg

Mindazoknak, akik már nem emlékeznek rá: a sussexi hercegi pár tavaly január elején jelentette be, hogy többé nem kívánnak a királyi család dolgozó tagjai lenni. A botrány hullámai magasra csaptak, sokan dicsérték a döntést, rengetegen viszont elítélték őket, főleg Meghant, akit felelősnek tartottak, amiért Harry-t úgymond "elragadta" családjától. Néhány nappal később Harry tárgyalásokat kezdett a trónöröklési sorrendben a második helyet elfoglaló bátyjával, Vilmossal, édesapjával, a trónörökös Károly herceggel és magával a királynővel, nagymamájával.

A megbeszéléseken megállapodtak, hogy a 2021. március 31-ig tartó átmeneti periódus ideje alatt Harry és felesége, Meghan nem vállalnak hivatalos kötelezettségeket, de a határidő lejártának közeledtével ismét megvizsgálják, a jövőben milyen szerepet vállalnak majd a brit királyi családban. Akkor sokan úgy vélték, ez a királynő ötlete volt, aki így próbálta Harry-ék előtt nyitva tartani a visszatérés lehetőségének ajtaját.

Mi történt az elmúlt egy évben? 

Elég sokminden: Harry először visszautazott Kanadába, ahol néhány hónapig visszavonultan éldegéltek Meghannel, sétáltak a fenyőerdőkben, időről-időre hallattak csak magukról, egyszer Meghan benézett egy nőegyletbe, készült róluk néhány lesifotó, de ottlétük alapvetően csendes volt.

A pár ebben a kíváncsi szemek elől jól elrejtett házban élt Kanadában

canada_3.JPG

Miután azonban márciusban lesújtott a koronavírus-járvány, a pár váratlanul repülőre szállt, és a járatok teljes leállítása előtt Los Angelesbe utazott. Sok királyi tudósító egyébként már akkor pedzegette: valószínűleg végig az volt a céljuk, hogy az Egyesült Államokba költözzenek, de nem akartak ezzel rögtön nagy botrányt kavarni, megfelelőbb választásnak tartották eleinte Kanadát, ahol Harry nagymamája, a királynő még mindig az államfő szerepét tölti be. Eleinte Los Angeles-i életük is viszonylag csendes volt, csak akkor kerültek címlapokra, amikor önkéntesként segítettek egy helyi jótékonysági szervezetnek, vagy kiderült, hogy luxuslakóparkban élnek. Arról is hírt adott a nemzetközi média, hogy felszólaltak egy vezetői konferencián.

Nagyobb sajtóvisszhangot - és kommentcunamit - inkább az keltett, amikor kiderült: produkciós cégük százmillió dolláros megállapodást írt alá a Netflixszel, saját alapítványt hoztak létre Archewell néven, házat vettek Montecitóban, olyan sztárokkal barátkoznak, mint Oprah Winfrey vagy hogy podcastokat kezdtek gyártani a Spotify-nak. Novemberben az vetett hullámokat, hogy Meghan véleménycikket jelentetett meg a New York Times-ban, amelyben saját vetéléséről írt. A novemberi brit emlékezésnapi  (Remembrance Day) ünnepségek körül is volt egy kisebb összecsapás a palota és Harry között, amikor a sussexi herceg szerette volna, ha a nevében is elhelyeznek koszorút a londoni Cenotaphnál a központi megemlékezésen, de ezt visszautasították, annak ellenére, hogy Harry 10 évig szolgált a brit hadsereg kötelékében, és ez az alkalom az elesett katonák és a sérült veteránok előtti tiszteletadásról szól.

Egészen az idei Valentin-napig azonban nem érkeztek róluk valódi bombahírek. Aznap viszont bejelentették, hogy Meghan várandós második gyermekükkel, hétfőn pedig királyi tudósítók kiderítették, hogy a pár március 7-én másfél órás interjút ad az amerikai televíziózás koronázatlan királynőjének, Oprah Winfrey-nek. Már csütörtökön megjelent a People-magazinban, hogy Sussexék ennek hatására valószínűleg elveszítik védnökségeiket, tekintettel rá, hogy a palota szemében egy "tell-all" interjú a lehető legrosszabb lépés, ami elképzelhető.

Nem beszélve arról, hogy az interjú időzítését, és főleg azt, hogy előzetesen a házaspár nem jelezte a királynőnek ezzel kapcsolatos szándékát, sokan arrogáns lépésként értelmezték. Voltaképpen Harry és Meghan ezzel egyértelműen jelezték, hogy milyen jövőt képzelnek el maguknak, és hogy nem szeretnének visszatérni a brit királyi család dolgozó tagjainak sorába. Nem csoda, ha a szürke eminenciások úgy döntöttek: azonnal lépéseket kell tenni, amelyek kifejezik a palota eltávolodását Sussexéktől.

Harry és Meghan tavaly márciusban a Westminster-apátságban jelent meg utoljára hivatalosan a brit királyi család képviseletében a Nemzetközösségi misén

hm_cd_westm_jo.jpg

A királyi család tagjainak interjúi a múltban ugyanis legtöbbször katasztrofálisnak bizonyultak. Legalábbis azok, amelyekben valaki magyarázkodásra kényszerült - mint a pedofíliával megvádolt András herceg - , vagy saját titkait teregette ki - mint Diana az elhíresült Martin Bashir-interjúban - , vagy amiben valaki saját magát szerette volna jobb színben feltünteni - mint anno Károly herceg a Jonathan Dimblebey-interjúban. Tehát pénteken először a Buckingham-palota adott ki közleményt arról, hogy a sussexi herceg és hercegné megerősítették II. Erzsébet királynőnek: nem térnek vissza dolgozó tagként a királyi családba.

De akkor mi az újdonság? 

A közleményben arról is szó volt, hogy a házaspár visszaadja több szervezet védnökségét, valamint Harry visszaszolgáltatja tiszteletbeli katonai címeit. Amint írták: "A herceggel való tárgyalásokat követően a királynő megerősítette, hogy a királyi család hivatalos kötelezettségeitől visszalépés miatt nem lehetséges, hogy továbbra is betöltsék azokat a felelősségköröket, amelyek a köz szolgálatával eltöltött élet velejárói. Így a tiszteletbeli katonai címeket és királyi védnökségeket a sussexi herceg és hercegné visszaadják a királynőnek, mielőtt azokat más tagok között szétosztják. Habár mindannyiunkat elszomorít ez a döntés, a herceg és a hercegné a család szeretett tagjai maradnak továbbra is."

Érdekes, hogy erre reagálva Sussexék is kiadtak egy közleményt, amely több királyi tudósító illetve kommentelő szerint kissé szemtelenre sikerült, vagy legalábbis odaszúrásképpen értelmezhető. Azt írják ugyanis: ahogyan azt a múlt évi munkájuk is megmutatja, a sussexi herceg és hercegné továbbra is elkötelezettek maradnak amellett, hogy szolgáljanak és kötelezettségeket teljesítsenek az Egyesült Királyságban és világszerte, és a jövőben is támogatni kívánják azokat a szervezeteket, amelyeket korábban is képviseltek. „Mindannyian szolgálhatunk az életünk során. A szolgálat ugyanis univerzális.” 

Meghan és Harry virágokat ültetnek egy hollywoodi iskolában

118765832_943549592789421_1952478887134306097_o_1_1.jpg

Az nekem is feltűnt, hogy a palota által kiadott közleményben legalább annyi ott van, hogy elszomorítja őket a döntés, míg Harry-ék közleménye nem mutat sok érzelmet. Többen azzal támadják őket, hogy legalább a köszönetüket kifejezhették volna a királynőnek, aki végig méltósággal viselte azt a nyilvánvalóan nem könnyű időszakot, amikor kiderült, hogy a pár nem akarja többé képviselni a koronát.

Nem tudni, valóban odaszúrásként értelmezhető-e Sussexék közleményének utolsó sora, azt azonban több "közeli barát", sőt, komolyan vehető királyi tudósítók is megerősítették már, hogy Harry-nek nagyon rosszul esik az, hogy a számára sokat jelentő brit hadsereggel is meg kell szakítania a hivatalos kapcsolatokat. Anno Meghan és Harry szerették volna, ha megtarthatják védnökségeiket, Harry a katonai címeit és ha a királynőt továbbra is képviselhetik a Nemzetközösségi Alap nagyköveteiként. A palota azonban már az elejétől nyilvánvalóvá tette, hogy részükről nem elképzelhető egy "félig bent- félig kint" -megoldás, amit Sussexék elképzeltek. Az átmeneti periódus, habár március 31-éig tart hivatalosan, ezzel lezártnak tekinthető. 

A házaspár marad Sussex hercege és hercegnéje, de az HRH (Őkirályi Fensége) megszólítást nem használhatják, egyébként ez már 2020. március 31-e óta így van. Azt már tavaly nyilvánvalóvá tette a palota, hogy nem használhatják a "royal" vagyis királyi jelzőt sem közösségi médiafelületeiken, sem esetleges márkanevükben vagy alapítványuk nevében. A windsori Frogmore Cottage-ot már tavaly átengedték Harry unokatestvérének, Eugénia hercegnőnek és férjének, Jack Brooksbanknek, akiknek a családja éppen a múlt héten bővült háromra. Az újdonság a védnökségek, illetve a tiszteletbeli katonai címek elvesztése, valamint az, hogy saját maguk közölték még az átmeneti időszak lejárta előtt: most már biztosan nem térnek vissza. 

A közösségi médián persze beindult a kommentháború, és néhányan kiemelték: az alapítványok, amelyeknek védnökségétől most megfosztották a házaspárt, korábban azt kommunikálták, hogy szeretnék őket "megtartani". Amit még sokan felemlegetnek, hogy András hercegnek, akire a pedofília árnyéka vetült, és botrányos, 2019 októberi interjúja után vissza is vonult, nem kellett lemondania a hadseregben betöltött tiszteletbeli katonai címeiről. Ez a döntés valóban kettős mércét mutat és számomra is érthetetlen.  

Az alapítványok reakciói 

Nem sokkal a bejelentés után a Királynő Nemzetközösségi Alapja, amelyet több külföldi hivatalos úton is képviselt a házaspár...

valamint a Nemzeti Színház, amelynek Meghan volt a védnöke,

illetve a Rögbi Futballiga (RFL) és az Angol Rögbiszövetség is megköszönte Harry-nek és Meghannek a munkáját, minden jót kívánva nekik. 

Meghan továbbra is védnöke marad a Mayhew állatmenhelynek, a Smart Works Charity-nek, amely munkanélküli nőknek ad karriertanácsokat, és öltözteti fel őket állásinterjúkra adományokból, Harry pedig folytatja együttműködését a WellChilddal, ami egy beteg gyermekeket és családjaikat támogató szervezet.

Harry természetesen továbbra is támogatja a Sentebalét, amelyet édesanyja halála után ő hívott életre barátjával, a lesothói Seeiso herceggel, hogy folytassa Diana munkáját a HIV/AIDS-es gyermekek megsegítéséért. A herceg szerelemprojektje, a sérült veteránok támogatására létrehozott Invictus Games Alapítvány is megmarad, és folytatják a közös munkát. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Sentebale (@sentebale)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr3916433254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.02.21. 17:54:48

Kénytelen időnként botrányt csinálni, különben mindenki elfelejtené őket.

frikazojd · http://kocs.ma 2021.02.21. 20:43:10

milyen beteg lélek kell ahhoz hogy valakinek egy fiatal pár boldogságától piruljon ki a segge. tipikus fideszes mentalitás.

élhetetlen 2021.02.21. 22:34:11

@frikazojd: „milyen beteg lélek kell ahhoz hogy valakinek egy fiatal pár boldogságától piruljon ki a segge”. Lehet hogy tudod, mire gondolsz, hogy ez a mondatod mit jelent, de azért kifejthetnéd. Mi az, hogy valakinek kipirul a segge? Miről van szó, a fiatal pár boldogságáról, vagy a sérelméről, hogy nem tarthatják meg az előnyöket, ha nem vállalják a vele járót? Nem tudom, kitől kérdezek. Lehet, hogy csak egy birca féle beböfögő vagy?

élhetetlen 2021.02.21. 22:34:30

@MAXVAL birсaman közíró: Tudod, milyen tömeg van a felvonulási útvonalon, mikor a királynő megnyitja a parlamentet? Pedig az nem botrány, mégis tömegeket vonz. Megint hülyeséget beszélsz.

élhetetlen 2021.02.21. 22:34:58

@nofret: „András hercegnek, akire a pedofília árnyéka vetült, és botrányos, 2019 októberi interjúja után vissza is vonult”, míg Harryék kijelentették, hogy függetlenek akarnak lenni, új életet kezdenek, vagy ahogy írtad, „többé nem kívánnak a királyi család dolgozó tagjai lenni”. Ez két teljesen más eset, nem kettős mérce. András herceg nem szakított a családjával, csak beállt kicsit a sarokba, tudván, hogy rosszat tett. (Vagy csak rossz interjút adott? Elítélték valamiért?). „a sussexi herceg szerette volna, ha a nevében is elhelyeznek koszorút a londoni Cenotaphnál a központi megemlékezésen, de ezt visszautasították, annak ellenére, hogy Harry 10 évig szolgált a brit hadsereg kötelékében”. De most csak egy leszerelt katona. Civil. Ő döntött így. „ez az alkalom az elesett katonák és a sérült veteránok előtti tiszteletadásról szól.”. Ez van, Harry annyit tehet, mint bármelyik leszerelt katonatársa, vagy hétköznap visz egy koszorút, vagy otthon gyújt egy gyertyát tisztelete jeléül. És ez jogos, mert a többi volt katonatársa sem tehet többet.
A királynő ugyan rosszul viselte, de jól kezelte ezt az egészet. Adott egy év gondolkodási időt. Azt viszont undorítónak tartom, hogy Harryék teregetik ki különböző fórumokon a család belső dolgait. Éljenek függetlenül, legyenek boldogok, de ezt nagyon nem kéne. Ez meg: „A szolgálat ugyanis univerzális”, már primitív válasz. Persze, szolgálhatnak, csak nem a királyi család nevében.
P.s. Szeretem az írásaidat (ezt mutatja az is, hogy nem átlépem, hanem hosszan kommentelek), és ne vedd zokon, ha nem mindenben értek veled egyet.

Sir Galahad 2021.02.21. 22:35:01

El lehet menni dolgozni.

nofret 2021.02.21. 22:53:58

@élhetetlen: Nehéz kérdés ez, mert abban egyetértek, hogy nem teljesen ugyanaz az eset a kettő, és valóban van ártatlanság vélelme, tehát amíg nem bizonyított, hogy András herceg pedofil, addig ne büntessük. De én személy szerint nem érzem fairnek, hogy Harry-től elvették a tiszteletbeli katonai címeit. Sokáig szolgált a hadseregben, nem a kirakatban parádézott, hanem veszélyes helyeken mozgott, és miután leszerelt, rengeteget tett a veteránokért. A királyi család szempontjából nézve viszont teljesen logikus és érthető a döntés, mert ha valaki dolgozó tag, azzal járnak bizonyos előjogok és kötelezettségek, ha valaki egy ezred vagy egy bármilyen katonai egység tiszteletbeli vezetője, akkor meg kell jelennie eseményeken, koszorúzásokon a Korona képviseletében, és ezt már Harry nem teheti meg, és ezt jól írod, hogy erről ő maga mondott le. A palota álláspontja pedig teljesen egyértelmű: ne mossuk össze a dolgokat, valaki vagy kint van, vagy bent van. De mégis valahogy nincs elegáns hatása ennek a lépésnek, nekem olyannak tűnik, mint amikor anno Dianától elvették az HRH megszólítást - továbbra is hangsúlyozom, hogy ez az én véleményem.

Ami érdekes az egészben, hogy Harry mégis mit gondolt? Egész életében ebbe a családba tartozott, nem tudta, hogy mivel jár, ha valaki kilép? Vagy miért nem egyeztettek a főnökkel, mielőtt kiléptek volna, hogy pontosan mire számíthatnak? Ha valami nem tetszik nekem sem az ő viselkedésükkel kapcsolatban, akkor az az, amit írsz, hogy a királynő valóban méltósággal és higgadtan kezelte az egészet, a közleményei kedvesek voltak, családiasak, nem szúrtak oda senkinek, Harryék lépései pedig sajnos -ezt el kell ismernem - néha impulzívnak és gyerekesnek hatnak ehhez képest.

Nagyon örülök, hogy szereted az írásaimat :) És a kommentjeidnek is örülök! Kifejezetten szeretek eszmét cserélni azokkal, akik érvelnek, nem pedig szándékosan vitát szítanak, sőt, néha még meggyőzhető is vagyok ;)

nofret 2021.02.21. 22:55:29

@élhetetlen: Annyira bizarr volt frikazojd hozzászólása, hogy nem is tudtam rá mit mondani. Az általad feltett kérdések pedig bennem is felmerültek... :D

Fredddy 2021.02.22. 00:26:24

Harry katonai szolgálata alatt századosi, illetve a légierőben repülőszázadparancsnoki rendfokozatot szerzett, ezzel leszerelt, mint bárki más, igen.

Ehhez nincs sok köze annak a négy tiszteletbeli címnek, amit most elveszít:
-Commodore-in-Chief a flottánál: ez csak egy tiszteletbeli cím, nem is igazi rendfokozat, egyetlen célja, hogy a királyi család tagjainak legyen.
-Honorary Air Commandant a légierőnél: (tiszteletbeli) repülőparancsnok, ez a (tiszteletbeli) dandártábornok lenne magyarul, szintén csak egy kitüntető cím, mindig egy adott alakulathoz kapcsolódik. Nem csak királyoknak, ez pl Winston Churchill is volt annakidején
-Captain General a tengerészgyalogságnál: ezt nem is tudom, hogy lehetne fordítani, főfő tábornok- a tengerészgyalogság főparancsnoka, Harry előtt csak királyok, illetve Fülöp herceg viselte. (A valódi parancsnok természetesen egy ,,igazi" dandártábornok).
-kanadai Ranger: a híres kanadai lovas csendőrség tiszteletbeli tagja

A királynő majd kiosztja őket a királyi család más tagjai között (Anna hercegnőnek pl már több tucat ilyen címe van, csak Angliában három helyen tiszteletbeli repülőparancsnok.) Szarul fog esni neki, mert nem véletlenül van oda annyira a katonaságért, az volt kb az egyetlen dolog az életben, ahova nem bársonyszőnyegen vonult be, hanem kipróbálhatta a maga erejéből való boldogulást. Két okból viszont semmiképpen nem lenne szerencsés, hogyha ezek a címek Harrynél maradnának: az egyik, hogy ezek a gyakorlatban mindenféle parádézással járnak, ami a királyi családból való távozással, mint nyilvános szereplés, ugye bukó. A másik, bizonyos szempontból a gecibb, hogy ha Harry tényleg médiaszereplésbe kezd, akkor a dokumentumfilmeket meg ilyeneket ne lehessen azzal reklámozni, hogy az angol légierő dandártábornoka működött benne közre.

vuvuvu2 2021.02.22. 00:26:32

1. Javaslom, hogy az első 2 kommentet töröld, mert ennek a színvonalas blognak a kultúrájába ezek a kommentek nem férnek bele.

2. Vártam hogy több hónap után megszólalj végre. Ma délután be is néztem ide (akkor még nem volt olvasható a fenti poszt), miután az elmúlt napokban több angol nyelvű cikket és sok kommentárt olvastam a történtekről. Emlékszem hogy tavaly nyáron nagyon lelkesen posztoltál "A szabadság nyomában" c. könyvről - úgy látom, most óvatosabbnak tűnsz a lelkesedéssel.

3. Két nagyon lényeges dolgot emelnék ki, ami kimaradt a fenti posztból, és amit én is csak az egyik cikk alapos átrágása közben szúrtam ki (sok cikk jelent meg, sok az ismétlődő információ, az ember hajlamos átfutni és figyelmen kívül hagyni lényeges részleteket).

Az egyik, hogy a Királynő belső köréből kiderült egy új információ. A Megxit megállapodás véglegessé tételének határideje 2021. márc. 31. volt (tavaly 1 év "türelmi idő"-ben állapodtak meg Harryék a Királynővel). Ezt tudtuk. Ami újdonságként most kiderült, az az, hogy Harry ez év elején elkezdte presszionálni a végleges megállapodás aláírását. A Palota illetékesei nem értették, hogy mi az oka annak, hogy ennyire idejekorán akarja a végleges megállapodást, miután március 31-ig még bőven volt idő. Azonban amikor hét elején kiszivárgott az Oprah-interjú, minden világos lett: Harryék azt akarták, hogy még az Oprah-interjú előtt alá legyen írva a megállapodás, mert tudták, hogy az interjú ki fogja verni a biztosítékot. A biztosítékot azonban nemcsak az Oprah-interjú verte ki, hanem maga az a tény dühítette fel a Palotát, hogy nyilvánvalóvá vált, hogy tudatosan hallgatták el Harryék az Oprah-interjút, és tudatosan akarták a Megxit-megállapodást aláíratni a Királynővel az Oprah-interjú ismertté válása előtt. Nos, ez a tudatos megvezetési kísérlet volt az, ami valójában kiverte a biztosítékot (a többi már csak az extra volt).

"... it was Harry who pushed to restart talks over his and Meghan's position early this year. ... According to insiders, there was a 'puzzling sense of urgency' to his requests that perplexed palace officials. When news of Meghan's deal for a 'tell all' interview with Oprah Winfrey broke earlier this week 'all became clear'... With negotiations already tense, the revelation of the Oprah interview sent matters into free fall. Harry and Meghan had kept this secret from the Palace, hoping to announce their interview bombshell once the 'divorce deal' was done. This angered officials..." "This was seen as 'shocking' by the royal household, which had hoped to make an amicable joint announcement about the couple's future earlier this week."

A másik elgondolkodtató információ, ami érthetővé teszi a Királynő szigorúnak látszó, de korrekt döntését az a bizonyos "nem lehet egyszerre két úrnak szolgálni", vagy "kint is meg bent is lenni egyszerre" kérdéssel kapcsolatos és valóban jobban megvilágítja azt, hogy a Királynő miért így döntött.

Harryék tavaly elkezdték a saját útjukat járni: személyes márkájukat elkezdték egyre tudatosabban építeni weboldalukon és social media felületeken, majd erre a márkára és a királyi családdal való kapcsolatukra építve tető alá hoztak egy 100 millió dolláros üzletet a Netflix-szel. Volt még pár kevésbé hangos megjelenésük (sajtó, Spotify), a következő nagy üzlet viszont az Oprah-interjú lesz, amiért vélhetően sokat fognak kaszálni.

Nyilvánvaló, hogy a királyi család "értékesítésében" ilyen formán való aktív részvétel nem összeegyeztethető a királyi család, a Királynő képviseletével. A Királynőnek és a királyi család tagjainak továbbá minden esetben semlegesnek, pártatlannak kell lennie (nem szavaznak, nem nyilváníthatnak politikai véleményt sem), ugyanakkor ezek a gazdasági társaságok és médiacégek nem pártatlanok, mind elkötelezettek valamilyen ideológia mellett. Tehát az ezekkel történő együttműködés hitelteleníti Harryék pártatlanságát, és ha képviselnék a Királynőt, őt is. Nem lehetséges, hogy egyik nap a Királynőt képviseljék a Monarchia értékrendjének megfelelően, másik nap pedig a Netflix-szel vagy Oprah-val promózzanak bármit is. Ez teljes mértékben összeegyeztethetetlen.

"The Queen, however, has told the couple that their commercial careers were completely incompatible with the impartiality required of those in public service."

Tehát az értékeket és a pártatlanságot figyelembe véve nem összeegyeztethető a két tevékenység. Aki ezt nem érti, nem fogja fel, az nem alkalmas a Királynő képviseletére sem. A brit sajtó nyíltan Cégnek nevezi a királyi családot. Valóban Cégként működnek, ahol a Királynő a CEO. Minden cégnek van egy missziója, vannak értékei, adott céget csak az képviselhet, aki a cég értékrendjével azonosul, aszerint viselkedik. Ha erre nem képes, akkor már nem tartozik a céghez. Bár a Királynő fájdalmas döntést hozott, bölcs CEO-ként nem dönthetett másként. És bölcs CEO-ként már gondoskodott is az új csapatról: a jövőben Károly, Camilla, Edward, Sophie, Anna, Vilmos és Kate fognak az élvonalban dolgozni.

élhetetlen 2021.02.22. 00:56:22

@nofret: Már csak röviden. „. De én személy szerint nem érzem fairnek, hogy Harry-től elvették a tiszteletbeli katonai címeit.”. A kulcsszó a tiszteletbeli cím. Csak azt vették el, amit a királyi család tagjaként kapott. Ha egy bevetés után kapott egy kitüntetést, azt nem vették el. Miért tarthatná meg a csak a volt státuszával járó címeket, ha a státuszáról lemondott?

nofret 2021.02.22. 19:42:30

@vuvuvu2: Szia, long time no see! 1. Sajnos megveszekedett híve vagyok a szólásszabadságnak, bár tény, hogy ezek nem emelik az oldal fényét. Végiggondolom majd :)

2. Voltak posztjaim, bár valóban jóval kevesebb, mint korábban, és ez zavart is, viszont sajnos ennek oka, hogy tavaly év végén néhány hét leforgása alatt elhunyt anyai nagymamám és édesapám - le sem tudok írni, ő mit jelentett nekem. Őt konkrétan 10 nap leforgása alatt, teljesen váratlanul, előjelek nélkül vesztettük el karácsony napján (nem Covidban), emiatt az egész család teljesen kikészült, én, bevallom, úgy éreztem magam, mint akin átment egy úthenger, hetekig alig aludtam és ettem. Nem hogy blogot írni, de még a hétköznapokhoz sem volt erőm, mindeközben nyilván édesanyámat kellett támogatnom, aki hat hét különbséggel vesztette el a férjét és az anyját. Mindkét eset nagyon keserves tapasztalatokkal gazdagított bennünket, és örökre megrengette a hitemet a magyar egészségügyben, bár az eddig sem volt túl erős. Szóval ezért voltam elég inaktív itt, nem amiatt, mert ellustultam vagy mert ne lett volna kedvem írni, de annak örülök, hogy mindeközben nem felejtkeztél el a blogról, ami most megy tovább, ahogy eddig :)

Addig voltam lelkes a könyvvel kapcsolatban, amíg el nem olvastam.... Elég lehangoló volt. Te esetleg elolvastad?

3. Amit írsz, az szerintem a Daily Mail-en jelent meg, és bevallom, nekem vannak fenntartásaim azzal a sajtótermékkel kapcsolatban. Nagyon elfogultak Meghannel és Harry-vel szemben, és ha ezt bárhol máshol is olvasom, például a People-nél vagy a Tatlernél vagy náluk kevésbé részrehajló médiumnál, bele is írom. Ettől persze még nem azt jelenti, hogy ne lenne igaz, csak fenntartásokkal kezelem. Plusz kicsit nehéz belőni, a magyar közönséget milyen mélységeiben érdekli az egész, mert én ugyan bármennyit tudnék erről írni, de amikor visszaolvasom néha a bejegyzéseimet, elgondolkodok, hogy mást is érdekelhet-e ez olyan részleteiben, mint ahogyan én foglalkoztam vele, és amikor ez eszembe jut, van, hogy kihagyok dolgokat, amiket szívem szerint beletennék. Összefoglalva azt megemlítettem, hogy a palota nem tudott az interjúról és a félig kint, félig bent állapot lehetetlenségét is felhozom. Nem tudok minden cikkbe mindent belezsúfiolni, mert akkor azt már szakdolgozatnak hívnák :)

Szerintem is kicsit túltolják Harry-ék, túl "glitzy" vonal felé indultak el, nem éppen a visszafogott filantrópok jutnak eszünkbe róluk, de azt megértem, hogy ebben a világban a publicitás minden. Nekik is több esélyük van sok pénzt összegyűjteni, ha a médiaprofiljukat, megjelenéseiket ilyen szinten tartják. És szívük joga is, hogy ezt tegyék. Én azt vitatom, hogy az emberek a 21. században ne tudnák elfogadni egy királyi család tagjától azt, hogy a szerepeit annál rugalmasabban kezelje a palota, mint ahogy kezeli.

A Windsorok nagyon rugalmasak tudnak lenni, ha érdekeik úgy kívánják: Edward koszorúzhatott, pedig sosem fejezte be katonai képzését. Anno megváltoztatták utált német nevüket. Anna hercegnő elválhatott. A rugalmasság és a lassú, de folyamatos változás véleményem szerint nem veszélyeztetné a monarchiát, sőt.De ez már valószínűleg Károly idejében fog csak megvalósulni.

nofret 2021.02.22. 20:39:08

@élhetetlen: Hogy miért tarthatná meg? Méltányosságból. Meg nagylelkűségből és hasonlók. Nem egy idegen emberről beszélünk, hanem egy családtagról, aki egész életében doglozó tag volt, tavaly döntött úgy, hogy kilép, nem ok nélkül. Nem mondom, hogy nem követett el hibákat, de én túlzásnak érzem, hogy ott ütik, ahol a legjobban fáj, és ami mellett valóban elkötelezett.

nofret 2021.02.23. 00:03:58

@Fredddy: Ezeknek valóban nem sok köze van az "elnyert" rendfokozataihoz. De olyan megalázónak érzem mégis, hogy konkrétan megfosztották őt ezektől, főleg, mert ahogy írod is, tényleg elkötelezett katona volt. És akkor már ne is említsük, hogy például Mihály kenti hercegnek is vannak tiszteletbeli katonai címei, pedig ő sem dolgozó tagja a királyi családnak. Emellett van saját tanácsadó cége is. És néha képviseli a Koronát. Katalin kenti hercegné is csak félig dolgozó "royal" 2002 óta, és megtarthatta a címeit. Szóval azért nem olyan lehetetlen elképzelés ez a hibrid modell, amiben Harry-ék gondolkodtak.
Amit viszont továbbra sem értek, hogy miért nem beszélték meg az egészet előre? Harry ennyire bízott az intézmény nagyvonalúságában? Mintha nem ismerné a saját családja történetét...

élhetetlen 2021.02.23. 09:56:50

@nofret: Próbáld meg máshogy nézni. Egy leszerelt katona, egy civil legyen tiszteletbeli dandártábornok, vezérezredes? Méltányosságból? Azt még elfogadnám, hogy, ha nyugdíjig szolgált, akkor utána megtarthatná a címeit, de ő kilépett. Az, hogy nálunk egy bukott államfő megkapja azt a juttatást, mint az, aki kitöltötte a hivatali idejét, az nem volt normális, de őt szerette a miniszterelnök, hát gyorsan hoztak egy törvényt, hogy megkaphasson mindent. De Angliában a törvényhozás úgy tudom, nem úgy működik, mint nálunk, hogy éjszaka bead valaki egy képviselői indítványt, (azt nem kell egyeztetni), és másnap a kétharmad megszavazza. Nem tudom, de nem hiszem, hogy a királynő át tudna vinni egy olyan törvényt, hogy aki a királyi család dolgozó tagjaként kapott tiszteletbeli címet, az a szolgálat felmondása után is tarthassa meg azokat. Kissé pikírten. Függetlenedtem, nem vagyok a királyi család tagja, csak a nagymamám unokája, katona sem vagyok már, de szeretnék dandártábornok és vezérezredes lenni.
Ez már más. „Nem egy idegen emberről beszélünk, hanem egy családtagról”, aki hivatalosan kilépett a családból, és azóta különböző fórumokon teregeti ki a család belső ügyeit, de közben elfogadja az apanázst. Ez nem érdemes minősíteni. Ez a véleményem, de ugye nincs harag?

Fredddy 2021.02.23. 09:56:59

@nofret: egy ilyen cím azért munkával is jár, ha nem is a szó ,,vagonrakodás" értelmében, de adott időben adott helyen meg kell jelenni szép ruhában, eltölteni X órát egy rendezvényen, seggrepacsizni a nagyfejűekkel, beszédet intézni a plebshez, stb- ha Harry nem szerepel többet nyilvánosan, ráadásul Amerikába költözött, akkor tulajdonképpen képtelen ezeknek a feladatoknak az ellátására. Persze, a királynő tehetett volna kivételt, de azzal semmiképp nem vádolható, hogy logikátlan vagy következetlen döntést hozott. Feltette a kérdést, hogy kisonokám, béka akarsz lenni, vagy királyfi, adott rá egy év gondolkodási időt. Harry látványosan és egyértelműen a békát választotta- akkor legyen, de a gólya csőre szúr, a pocsolya meg hideg, ez a békának levéssel jár.

Még azt tudom elképzelni, hogy nyomás alá akarják helyezni Harryt, és arra játszanak, hogy tényleg tele lesz a töke azzal, hogy Meghanért mindent feladott és cserébe csak 15 perc hírnevet kapott az amerikai médiában két 50-es IQ-s valóságshowsztár között, és rájön, hogy mégse volt olyan rossz a brit királynő unokájának és a világ legvágyottabb agglegényének lenni. És akkor vagy lehet belőle egy újabb nagy sztori, ahol a tékozló fiú otthagyja a gonosz amerikai boszorkát, visszatér a család kebelére, akik némi csuklóztatás után kegyesen visszaveszik, és helyreáll az egység, vagy csak magából csinál vállalhatatlan hülyét a makrancoskodással, és lehet okosan bólogatni, hogy látjátok, mi megmondtuk.

odamondó 2021.02.23. 09:57:04

A minimum az lenne ha Harry ennyire nagy laza akkor önként lemondani a trónörökösi jogáról.

Bambano 2021.02.23. 09:57:12

szerintem meg nincs kettős mérce András herceggel.
András herceg nem akarta pénzre váltani a királyi fenség titulusát.
Meghan liba nagy terve meg az volt, hogy kimazsolázza a királyi kötelességek és jogok közül azt, amit pénzre válthat, a többit meg hagyja. Bözsi meg beintett, hogy a csomag egyben jár vagy nem jár. A királyi család összes ténykedése velük szemben arról szólt az elmúlt egy évben, hogy ne használhassák saját marketing céljaikra a királyi dolgokat. Szerintem Bözsinek igaza van.

Ekrü 2021.02.23. 09:57:16

Harry és Meghan anno kijelentették,hogy nem óhajtanak a királyi család életében részt venni.A királyi család ezt tudomásul vette és felhívta Harryék figyelmét,hogy ez az előjogok elvesztésével jár.Innentől kezdve a sajtóhoz és Oprah-hoz szaladgálni, kígyót-békát kiabálni azokra akikhez állítólag mi nem is akarunk tartozni, nem túl elegáns és bizony tényleg felvetődik a gyanú,hogy ez nem egyéb,mint szenzációhajhászás.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2021.02.23. 09:57:20

az egesz lefelé menő spiral ami Harryval tortenik igazolja a tételt: Soha ne hazasodj rangon alul.

vuvuvu2 2021.02.23. 09:57:26

Előbbi kommentem annyira hosszú lett, hogy 0 karakter maradt :-) Így itt folytatom.
Az egész Megxit-ügyet roppant sajnálatosnak tartom, nagy csalódás, nem erre számítottam 2018. májusban. A többségében brit kommentelők közül többen említik, hogy az eljegyzés bejelentésekor volt egy interjú Harryvel és Meghan-nel és már akkor rossz előérzeteik voltak Meghan viselkedésével kapcsolatban (pl. amikor Harry az interjúban azt mondta hogy szereti, Meghan nem mondta, hogy ő is szereti). Ezt az interjút én nem láttam, habár az utóbbi időben rengeteg olyan doku fut a Windsorokról főleg a Spektrumon ami az utóbbi 2-3 évben készült, de még a Megxit előtt, és már szerepel bennük Meghan és az esküvő is.

Egyértelműen hitelteleníti Harryéket hogy szinte hónapról-hónapra ellentmondanak önmaguknak, és a királyi család felé, a Királynő felé tanúsított viselkedésük nem tisztességes (nem decens, nem elegáns) és egyre nyilvánvalóbban tiszteletlen és szemtelen. Vicces hogy arról beszélnek hogy az elmúlt 1 évi "munkájuk" bizonyítja, mennyire elkötelezettek a "public service" terén, a britek szerint ez kb. annyi volt hogy 3-szor elmentek csomagokat osztogatni és osztották az okosságokat arról másoknak, hogy szerintük hogy kell élni.

Az elmúlt évben nemcsak a Spektrumon de más csatornákon is számos doku futott a témában, pl. a Life-on a 8 részes Elizabeth, amelyekből (és a közelmúltban megjelent könyvekből) sok új dolog derült ki a királyi családról, nehézségeik, korábbi botrányok (pl. VI. György testvéreiről) így elmondható, hogy a Királynő nem könnyű örökséget kapott útravalóul. Sajnálatos, hogy élete utolsó éveiben ilyen helyzetbe kerül, és lehet, hogy a java még csak most jön, az Oprah-interjú után...

Én úgy látom, hogy itt egy nagyon tudatos üzleti stratégia megvalósítása történik, amelyhez Harry és a királyi család csak egy eszköz, és minden ezt az üzleti stratégiát szolgálja. Harry nagyon nagy bajban van, és ezt magának köszönheti, annak, hogy jobban bízott valakiben, akit nem ismert eléggé, mint a saját családjában. Nem lesz könnyű dolga Vilmoséknak sem...

... habár sokak szerint Oprah fénye már nem a régi, és az amerikaiakat (USA-belieket) nem különösebben érdekli a királyi család (a kanadaiak meg többnyire Királynő-pártiak). Mindenesetre kíváncsian várhatjuk a "tell-all" interjút, és az azt követő kommentárokat és esetleges lépéseket.

A királyi család közeli tudósítói és életrajzírói meglehetősen visszafogottan nyilatkoztak a történtekről, habár volt olyan is köztük aki sok brit kommentelő örömére, azt írja, meg kell fosztani a párt a Sussex hercege és hercegnője címtől. Elképzelhetőnek tartom másokkal együtt, hogy ez az Oprah-interjú után nem sokkal meg is történik.

nofret 2021.02.23. 22:27:39

@FILTOL: Katalin is elvileg "rangon aluli", és mégis jól belesimult a rendszerbe, szóval ez inkább habitus kérdése.

nofret 2021.02.23. 22:30:13

@Ekrü: Nem tudni egyelőre, mit mondanak majd Oprah-nál... Egyébként az első interjújukat arról, hogy nem érzik jól magukat, akkor adták, amikor még bőven berken belül voltak, 2019 szeptemberében Dél-Afrikában. Nagyon dehonesztálót egyébként azóta sem mondtak.

nofret 2021.02.23. 22:51:23

@élhetetlen: Dehogy van harag, köszönöm, hogy megosztottad a véleményedet. Minden nekem sem tetszik, amit csinálnak, de próbálom megérteni, amit tesznek. Elég megosztottnak érzem magam a kérdésben. Nagyjából ezek kavarognak a gondolataimban: Harry-ék azt mondják, Katalinék ugyan nem ártottak nekik, de egyáltalán nem is segítettek Meghannek beilleszkedni, ha ez igaz, ez nekem nem szimpatikus. A brit sajtó undorítóan bánt Meghannel és a kommentelők is, ez tény. Ezt lehet, hogy csak az érzi át, aki már találkozott életében rasszizmussal, mint például én. Rohadt szar érzés.
Az is tény, hogy Meghan és a királyi család habitusa nem kompatibilis egymással, és hogy Meghan valóban tehetett volna többet maga is, hogy jobban beilleszkedjen, ne pedig berobbanjon egy több évszázados intézménybe, és azonnal a saját képére akarja formálni. Költhetett volna kevesebbet, jobban alkalmazkodhatott volna az öltözködési előírásokhoz, stb... Túl sokat akartak túl gyorsan, nem voltak türelmesek. Ebben igazat adok azoknak, akik támadják. Bár az is lehet, hogy pontosan látták: esélyük nincs. Úgy vélem, náluk a választóvonal Archie születése volt. El tudom képzelni, hogy Meghan különösen érzékeny volt kismamaként, hiszen ki ne lenne az? Egy ilyen állapotban nap mint nap azt kapni, hogy mit képzelsz magadról, hogy nem akarsz kórházban szülni, hogy nem akarod megmutatni a gyerekedet, stb... én is azt mondanám, hogy húzzatok el. Mindennek elhordták Meghant, a kommentekben és az újságcikkekből csak dőlt a nőgyülölet és a rasszizmus. Plusz ez a helyzet állítólag Harry-ben is triggerelte az anyja halálával kapcsolatos rossz érzéseket. Vilmos és Katalin pedig hallgattak. Az egész intézmény hallgatott. Nekem is rosszul esne, és nem biztos, hogy akarnék egy ilyen családhoz tartozni, amelyik nem véd meg.
Plusz az érdekellentétek voltak: szigorú hierarchia van, anno még a wales-i hercegnek is küzdenie kellett azért, hogy saját "Trust"-ot hozzon létre. Képzelheted, hogy Harry-nek, aki a trónöröklési sorban a hatodik, milyen nehéz lehetett keresztülvinnie az ötleteit, pénzt szerezni az alapítványai számára, stb... Vilmos és Katalin ebben egyértelmű előnyt élveztek, és miután Harry-ék felfogták, mekkora hírnevük lett, és mennyien szeretik őket, azt gondolhatták, hogy fogunk itt nektek Manchester-alsón integetni, amikor Kaliforniában is élhetünk a napsütésben, barizhatunk sztárokkal, és szerezhetünk egy rakás pénzt, plusz még azt csinálhatunk, amit akarunk. Az ő szempontjukból maximálisan meg tudom érteni. Ha valamit fel tudok nekik róni, akkor az az elintézési mód, ahogyan kiléptek, ahogyan tudatták a dolgot és azt az arroganciát, ahogyan néha fellépnek, ez nekem sem szimpatikus.

nofret 2021.02.23. 22:52:14

@vuvuvu2: Ja igen, és nem értem, hogy történt, de néhány kommentet csak később vettem észre és engedtem át az előmoderáción.... Lehet, hogy a Tiéd is köztük volt. Bocsánat!

nofret 2021.02.24. 00:47:42

@Fredddy: Tisztában vagyok vele, és ha teljesen objektíven nézzük, ez így van, ahogy írod. De nem tudok szabadulni továbbra sem attól a gondolattól, mennyire kellemetlen, amikor valaki úgy tárgyal veled (főleg ha a családtagjaid), hogy nem veszi figyelembe a Te vágyaidat. Mintha semmissé tennének mindent, amit Harry a monarchiáért valaha tett, és nem kompromisszum született, hanem erőből felülről megmondták, mi lehet és mi nem. Harryék pedig naivan tárgyalni próbáltak. Én ezt egész egyszerűen idejétmúlt mentalitásnak érzem még a monarchia részéről is. Szigorúan szubjektíven.

Fredddy 2021.02.24. 21:49:51

@nofret: Ha kompromisszumkötésről lenne szó, akkor el lehetne ítélni őket, de szerintem egyáltalán nem ez a helyzet. Harry évek óta tapos mindenkinek a lábán (most mindegy, hogy a shit 90%-ban Meghantól jön, ő csak jó papucsként bólogat hozzá), és most, amikor a pofonfáról az ő nyakába is leesne az első gyümölcs, felajánlaná kompromisszumként, hogy naaaaa jó, megelégszik a vajaskenyér vajas felével? Elég nonszensz :)

De továbbra is úgy látom, hogy ez főleg politika: ki karják éheztetni őket. A szándékuk, hogy szépen, mindenféle kötöttségek nélkül játsszák Mikulást és Mikulásnét, nem képzelhető el a királyi család befolyása és pénze nélkül. Persze, Meghan hangoztatja, hogy a saját lábán is elél, és ez igaz is lehet, de a megélés még nem jelent elajándékozható vagyonokat. Ha a korona nem áll mögöttük, Harry csak az ember, aki herceg volt, de már nem az, Meghan meg a másodvonalbeli színésznő, akiről mindenki azt mondta, hogy nem való a királyi családba, és kiderült, hogy tényleg nem. Ezzel elmehetnek egy Oprah-féle freak showba haknizni Mama June meg a pirítóson megjelent Elvis-portré közé egyszer-kétszer-háromszor, írhatnak egy könyvet, de ennyi. Persze, néhány médiacég most alájuk nyúlt, de ott mindig lesz markát tartó friss szenzáció, az nem fog 70 éves korukig kitartani.

Innen kétfelé ágazhat a történet: vagy megbánja Harry, vagy nem. Ha megbánja, akkor megszabadulnak Meghantól és jöhet a nagy újraegyesülés. Ha nem, akkor megint két dolog történhet: maradnak csórók (igazából tisztes polgári jólétben), és elfogadják, hogy igazából így is lehet jótékonykodni (templomi perselybe pénzt dobni, kutyamenhelyre maradék kaját vinni), csak kisebbek az összegek, és persze nincsenek többé kamerák. Párizsi alagút és párizsis szendvics: ezt jól az eszébe vési majd minden szalonképtelen kapcsolatot fontolgató ifjú arisztokrata (direkt nem a ,,rangon aluli” kifejezést használtam, mert, ahogy írtad, Katalin is az, de ő tud késsel-villával enni).

Vagy megpróbálnak görcsösen híresek maradni, ahhoz viszont folyamatosan kell csinálniuk a fesztivált. Ebben az esetben pedig szintén az a legjobb, ha a korona minden szálat elvág feléjük, amit csak el tud, minél kevesebb fos fröccsenjen rájuk. Persze ez is kérdéses, hogy meddig tart, mert az azért-híres-mert-híres egy eléggé túljelentkezéssel küzdő munkahely, ahol nagyon le kell menni kutyába a bennmaradáshoz. És őszintén szólva, se Harry, sem Meghan nem az az imádnivalóan könnyed és cinikus Gábor Zsazsa-karakter, aki úgy lébecol végig 90+ évet botrányokból (és gazdag tökfejek lehúzásából) élve, hogy az még valahol jól is áll neki.

élhetetlen 2021.02.24. 21:49:54

@nofret: Jó beszélgetni veled, de arra nem válaszoltál, hogy egy civil ne akarjon tiszteletbeli dandártábornok lenni. „Harry-ék azt mondják, Katalinék ugyan nem ártottak nekik, de egyáltalán nem is segítettek Meghannek beilleszkedni, ha ez igaz, ez nekem nem szimpatikus.”. Ez elég zűrös. Meghan nem egy tizenhétéves bakfis volt, aki megszédülten szülői engedéllyel férjhez ment, nem tudva mi vár rá. Felnőtt nő volt, és amit a királyi család elvárásairól tudnia kellett, azt akár az internetről is tudhatta. Miben kellett volna segíteni neki? (Elmagyarázni, pl. hogy ne bánjon úgy a személyzettel, hogy sorozatosan mondjanak fel?)
„A brit sajtó undorítóan bánt Meghannel és a kommentelők is, ez tény. Ezt lehet, hogy csak az érzi át, aki már találkozott életében rasszizmussal, mint például én”. A brit sajtó, és a kommentelők sem a királyi család kezében vannak. A rasszizmus. Magánügy, de leírom. 15 évig voltam nagyon jó viszonyban a házban lakó családdal, és ugyanott volt nyaralónk is, nálam szokták lerakni a bicajt, mert a strand mellett vagyok, ilyenkor szoktunk beszélgetni. Aznap kaptam meg az unokahúgom eljegyzési képeit. Mutatom. A feleség nem látja a fiút, mert fekete. ez még elmegy, régi kis képernyős telefonom van. Gratuláció helyett a kérdés, és mit szólt a család. Mondom, örülünk, mert boldog a lány. És hol fognak lakni, Afrikában, vagy Magyarországon? A srác Angliában született, ott is diplomázott. Csak azt nem kérdezték meg, hogy ezentúl csak banánt esznek-e. Aztán megkérdeztem a feleséget, hogy biztosan okosabb-e minden feketénél, csak, mert fehér a bőre. Ez volt három éve, azóta nem beszélnek velem. De ettől nem dőltem össze, és Meghan sem az angol sajtóból tudta meg, hogy félvér.
„Meghan különösen érzékeny volt kismamaként, hiszen ki ne lenne az?”. Katalin kevésbé volt érzékeny? De tudomásul vette, hogy egy ország várja, hogy láthassa a gyermeket pár percig, akkor ő megmutatta.
Harry és az anyja. Nem várható el, hogy reálisan lássa a tényeket. A lesifotósok okozták az anyja halálát. Mi lett volna, ha ott maradnak a szállodában, és nem indulnak el egy részeg sofőrrel máshova? Semmi.
„Nekem is rosszul esne, és nem biztos, hogy akarnék egy ilyen családhoz tartozni, amelyik nem véd meg.”. Megjelent egy arrogáns nő. Biztosan emlékszel, mikor még az esküvő előtt nekiugrasztotta, Harryt a királynőnek, hogy Meghan azt a diadémot kapja meg, amelyiket akarja, a királynő meg azt mondta, hogy azt kapja, amit kölcsön ad. Aztán a személyzet kérdése, kikattant ha Katalin személyzete nem őt szolgálja ki először, a sajátjai meg felmondanak, na, egy ilyen nőt védjél meg te a saját családodban.
„miután Harry-ék felfogták, mekkora hírnevük lett, és mennyien szeretik őket, azt gondolhatták, hogy fogunk itt nektek Manchester-alsón integetni, amikor Kaliforniában is élhetünk a napsütésben, barizhatunk sztárokkal, és szerezhetünk egy rakás pénzt, plusz még azt csinálhatunk, amit akarunk. Az ő szempontjukból maximálisan meg tudom érteni. Ok. De ne abból akarjanak megélni, hogy teregetik a királyi család ügyeit. Meghan éljen meg a színészi képességeiből, Harry meg találja ki, hogy mihez ért, azon kívül, hogy herceg, pl. az apja is létrehozott agy olyan biogazdaságot, amiből akkor is megélne, ha nem lenne trónörökös. Zárszó, semmi szimpatikusat nem találok Meghanban, sajnálom. (Családi ügy, az öcsém is egy ilyen arrogáns, nem okos, de dörzsölt nőt vett el és anyámat szívta éveken keresztül, ilyenekkel, hogy a húsz méterre levő anyuhoz nem engedte át az unokákat, stb, Őt védje a család?).

élhetetlen 2021.02.24. 21:50:00

@FILTOL: A rangon aluli működhet, a baj a nem okos csak dörzsölt kategóriával van. @nofret: igazad van Katalinnal kapcsolatban.

nofret 2021.02.25. 22:40:06

@élhetetlen: Megpróbálok mindenre válaszolni :) Szerintem felesleges azt feszegetni, hogy egy civil mit ne akarjon, mit ne. Harry 10 évig volt katona és 35 évig a királyi család dolgozó tagja. Még mindig herceg, és az érdemei attól nem nullázódtak le (legalábbis az én szememben nem), mert más jövőt képzel el magának jelenleg, mint amire szánták őt eredetileg.
Meghannel kapcsolatban: nem tudom, valaha éltél-e külföldön, de nem könnyű dolog az elején. Úgy, hogy amikor kikerültem Franciaországba, és a cégem intézte a szállásomat, az ügyintézést, az orvost, stb... ráadásul már éltem is kint korábban, és folyékonyan beszélem a nyelvet, mégis pokoli nehéz volt. És én is 30 felett voltam már. Új ország, emberek, szokások, rutin, hely, helyzet, minden más. Hatalmas kulturális különbségek. Konkrétan depressziós is lettem az elején. Én baromira örültem volna neki, ha valaki segít a beilleszkedésben. Nem hiszem, hogy Meghannel ez másképp volt - teljesen más kontinensre költözött, egy, az övétől teljesen eltérő kultúrájú országba. És akkor már ne is említsük, milyen rendkívüli helyzetbe, körülmények közé. Én megértem, hogy segítségre, támogatásra lett volna szüksége. Egy ilyen helyzetben sógornőként az lenne a természetes részemről, hogy kicsit bevezetem az udvar rejtelmeibe, megismertetem néhány emberrel, hogy ne legyen honvágya, hogy kicsit otthonosabban érezze magát, elmennék vele vásárolni, beszélgetni, étterembe, stb... amire igény van. Nyilván nem lehet örökösen a férjeden lógni. Katalin rá sem hederített Meghanre, és ez neki jogosan rosszul esett.
Nyilván nem az angol sajtóból tudta meg, hogy félvér, de a cikkek hangulata és kicsengése, valamint a kommentelők hozzáállásán sajnos nagyon is érezni lehetett az előítéletet.
Ezek, amiket leírsz, az összeveszések és összecsapások a bulvársajtóban megjelent információk, és teljesen egymásnak ellentmondó információk jelentek meg arról, valójában mi történt. A diadém-ügyről pl kiderült, hogy jelentősen fel volt fújva, és hogy eredetileg is azt választotta Meghan, amiben megjelent, aztán volt az is, amikor kiakadtak, hogy szeretett volna illatosítókat helyeztetni a Szent György-kápolnába az esküvőre, ebből is hatalmas botrány lett. Kiderült, hogy Katalin ugyanezt szerette volna a saját esküvőjére, csak éppen kettős mérce van a két asszonnyal kapcsolatban - Katalint védi a brit konzervatív sajtó, Meghant pedig többnyire támadja.
Sajnos soha nem tudjuk meg a teljes igazságot, ismét hangsúlyozom, nem hibátlanok Sussexék, de továbbra is azt érzem, hogy rengeteg az előítélet Meghannel kapcsolatban, részben amerikai származása, részben bőrszíne, részben pedig amiatt, hogy nem volt hajlandó teljes mértékben idomulni a rendszerhez, hiszen, amint említed is, felnőtt nőként, kialakult személyiséggel érkezett meg a királyi család berkeibe, és úgy tűnik, ennek a családnak a kultúrája és az ő egyénisége nem fér össze. A monarchia nem volt hajlandó alkalmazkodni hozzá természetesen, ő pedig szintén nem -- ebből pedig törés lett. Szerintem mindenkinek jobb így.

nofret 2021.02.25. 22:54:06

@Fredddy: Bennem az merül fel, amikor valaki hasonlókat ír, hogy Harry papucs, hogy vajon miért papucsozzák le mindig azokat a férfiakat, akik a párjuk érdekeit és igényeit is figyelembe veszi egy kapcsolatban? Amióta megy az ügy, mindenki azzal jön, hogy Harry-t elnyomja az asszonypajtás és hasonló tapló beszólásokkal. Lehet, hogy itt, a Balkánon, mindig az van egy kapcsolatban, amit a férfi akar, de jobb helyeken egy pár közösen hoz döntést a jövőjéről. Egyenrangú félként. Meghan feláldozta a karrierjét és az amerikai életét kapcsolatuk első két évében. Nem érezte így jól magát, ezúttal Harry hozott áldozatot, ráadásul a hozzáértők szerint Harry régóta kereste a helyét, és gondolkodott a kilépésen. Semmi közünk ahhoz, hogy kinek kellett nagyobb kompromisszumot hoznia ebben az esetben. Ez az ő dolguk. Nem tudom, érted-e, mire gondolok. Az áldozatvállalás történhet nő és férfi oldaláról is, ez egy pár közös döntése jó esetben.

Márpedig ez történt, amit leírsz, hogy Harry megpróbálta nem teljesen semmissé tenni mindazt, amiért dolgozott a királyi család berkein belül, és ebben a csatában alul maradt a palotával szemben. Miért ne küzdött volna azért, hogy legalább részben megmaradjon neki valami abból, ami az élete része volt évtizedekig? Nem is értem.

Tévedsz, Harry továbbra is herceg, a címétől nem fosztották meg. És egyébként elég nagy vagyona van elhunyt édesanyjától ahhoz, hogy abból a királyi család befolyása nélkül jótékonykodjon. Meghan is szép summát összegyűjtött színészi karrierje során.

Nem tudom, ki fog-e mindez tartani 70 éves korukig, ha sikerül így, önállóan is valami olyat letenniük az asztalra, ami valóban értékálló, akkor remélhetőleg igen.

Kommented hangulat elég karcosra sikerült. Úgy gondolom, Meghan is tud késsel-villával enni, Diana hercegnőt pedig véletlenül sem lehet rangon alulinak tekinteni. Nem tudom, ismered-e a Spencer család történetét, amelynek ő a sarja volt, és akik több száz éve nemesek és kitűnő kapcsolatot ápolnak a brit királyi családdal. Az, hogy a párizsi alagutas balesetet ilyen kontextusban emlegeted, arra pedig inkább nem is mondok semmit.

Fredddy 2021.02.26. 10:43:01

@nofret: nem a mi véleményünk számít az ideális párkapcsolatról most, hanem Windsoréké: biztos vagyok benne, hogy a palota sokkal határozottabb kiállást várt volna Meghan ,,túlkapásaival" szemben Harrytől. Nem volt könnyű helyzetben, hiszen egy ilyen helyzetben nincs jó választás; a felesége mellett döntött, de a családja ellen, és az a családjának természetesen nem tetszett. Katalinnal és Vilmossal nem merültek fel ilyen problémák.

Megállhatnak a saját lábukon, persze, de az tuti nem ugyanaz lesz, mintha még az egész királyi család is mellettük lenne, már csak a kapcsolati tőke miatt se. Lehet, hogy Harry még herceg, de ebből a sztoriból az amerikai tévénézőknek annyit tud eladni, hogy összevesztem a nagymuterékkal, és akárkinek is volt igaza, nekem kellett Kaliforniába cuccolnom a végén.

Diana nemes volt, hát éppen ez az! Dodi viszont nem, csak valaki a gyarmatokról, akinek a családja ráadásul Papa Doc Duvalier-vel való üzletekből szerezte a vagyonát. Szégyent hozott a ,,mi fajtánk"-ra, ezért Dianának ugyanúgy bűnhődnie kellett, ahogy most Harrynek. Most a balesetet nyilván nem a királyi család szervezte, de azért zárt ajtók mögött elhangozhatott egy halk ,,na ugye".

élhetetlen 2021.02.26. 10:43:12

@nofret: Nem igazán fogunk közös nevezőre jutni, úgy látom. Nem felesleges azt feszegetni, hogy egy civil ne akarjon tiszteletbeli dandártábornok és vezérezredes lenni, mert ez a lényeg. „10 évig volt katona és 35 évig a királyi család dolgozó tagja.”. Igen, volt, múlt idő. És ezeket a címeket nem az érdemeiért kapta, hanem mint a királyi család tagja. Azt a kitüntetést, amit az érdemeiért kapott, nem kell visszadnia.
Nem, nem éltem külföldön, csak 8 hét Moszkva, 6 hét London, és 3 hónap Párizs volt. És egyik helyen sem babusgatott senki, nem is vágytam rá. „ne is említsük, milyen rendkívüli helyzetbe, körülmények közé”. Ezt is írtam már, egy harminc éves nő már tudhatná, hogy mibe vág bele, mit vállal. Nem egy busmanhoz ment feleségül Botswanaba, hogy ott lepődjön meg a viszonyokon.
„elmennék vele vásárolni, beszélgetni, étterembe, stb... amire igény van.„. Katalinnak is elég sok kötelezettsége van, plusz a családja, a gyerekek. A szabadidejében ne a gyerekeit babusgassa, szórakoztassa, hanem egy harminc éves nőt? (Még abban sem vagyok biztos, hogy te tényleg ezt tennéd).
„Ezek, amiket leírsz, az összeveszések és összecsapások a bulvársajtóban megjelent információk”. Gondolom, a te információid is onnét származnak, mert nem hiszem, hogy bejáratos vagy a királyi család tagjaihoz. Ettől kezdve már csak az marad, hogy melyikünk mit hisz el. A diadém ügy. Hogy került szóba, akár pletyka szinten a zöld a sok közül, ha az szóba sem került a választásnál? Ez csak egy érdekes kérdés. Az illatosítók a Szent György kápolnába. Meghan szerette volna, Katalin is szerette volna, hogy legyenek, egyiknek sem engedték meg. Hol itt a kettős mérce? Az is csak bulvárhír , vagy nem, hogy a személyzete több tagja felmondott, és azt is hihetjük, hogy rasszisták voltak, de azt is, hogy minősíthetetlenül bánt velük.
„Katalint védi a brit konzervatív sajtó”. Katalint nem kell védeni, és nem lehet támadni. Kedves, szerény, és teszi a dolgát, amit vállalt. Ha nem így lenne, róla is jöhetnének a bulvárcikkek a polgári származása miatt, hogy nem illik a királyi családba, (Filtol, a rangon alullal). „A monarchia nem volt hajlandó alkalmazkodni hozzá természetesen, ő pedig szintén nem” . Ő pedig szintén nem, akkor nem kellett volna beházasodni a családba. „Szerintem mindenkinek jobb így.”. Jobb lenne így, ha nem teregetnék ki a családi ügyeket a saját szemszögükből nézve. Nézzük csak a Oprah Winfrey 90 perces interjút, valószínű, hogy nem látom, majd csak a bulvár elemzést, de az biztos, hogy, ha Meghan visszafogott lesz, akkor unalmas lesz, ha megdolgozik a pénzéért, akkor meglátjuk, mit lép a királyi család, mert ez nem a Sussexék magánügye, hanem a családé. Ha nem értesz valamivel egyet, én szívesen beszélgetek veled tovább.

nofret 2021.02.27. 11:36:15

@Fredddy: Amint azt Harry a tegnapi interjújában elmondta: nem tehetett mást (legalábbis ő így érzi), meg kellett védenie a családját. Én, bevallom, miután volt olyan párkapcsolatom, ahol a párom minden egyes nap anyuka duruzsolására hallgatott, amivel szépen sikerült is szétrobbantani az egységünket, csak felnézni tudok Harry-re, hogy ellenállt egy ilyen családi nyomásnak. Hiszen az a normális dolog, ha a férfi elhagyja családját ugye... ahogy az a nagykönyvben is meg van írva.
Az én apukám is arról a "gyarmatról" származik, ahonnan Dodiék, és meg kell mondjam, teljesen fel volt anno háborodva az egészen. Úgy szidta al-Fayedéket, ahogy senki más :D Most is nevetek, ha rágondolok. "Azok a felkapaszkodott újgazdagok" - mondogatta. Szegény Diana belenyúlt ebbe, és érdekes módon anno Vilmos volt az, akinek annyira nem tetszett ez a közeg, hogy meg is mondta anyjának a véleményét. Szerintem Diana pont úgy viselkedett, ahogyan az elvált emberek nagy része szokott: mint a tinik. Beleveti magát mindenbe és mindenki karjába, és eleinte nagyon rossz döntéseket hoznak ilyenkor sokan. Sajnos számára ez végzetesnek bizonyult. Nem hiszem, hogy a palota kárörvendett volna a dolgon :( Több királyi tudósító szerint Károly herceg teljesen összeomlott Diana halálakor.

nofret 2021.02.27. 11:44:16

@élhetetlen: Én is úgy látom, hogy ez egy parttalan vita, nem közelednek az álláspontjaink.

Nem értek ezzel egyet, hogy nem tudta, mibe vág bele. Nagyon sok esetben fogalmad sincs, mibe vágsz bele, amikor új munkád, lakásod, párkapcsolatod lesz. Közben derül ki rengeteg minden: hogy nem is pont azt kell csinálnod, mint amire felvettek, hogy a csempe nincs is olyan szépen felrakva, hogy a mostani párod életében még vastagon jelen van az exe, hogy horkol, stb... Egy ilyen léptékű dolognál meg pláne rohadt nehéz tudnod, mibe vágsz bele, amikor az átlag halandónak, aki nem ezzel foglalkozik, nincs sok információja, mi zajlik a palota berkeiben.

Nem vagyok bejáratos a királyi család tagjaihoz, de egyrészt előbb megkapok információkat bizonyos csatornákon keresztül, másrészt rengeteget olvasok, kutatok, számos királyi tudósítót követek twitteren, itt-ott, és már kitapasztaltam, kik azok, akiknek bejönnek az előrejelzéseik.

Azt egy percig sem állítottam, hogy a személyzet ne találta volna nehéznek azt, hogy Meghannel együtt dolgozzon. Állítólag nagyon magasra állította a lécet és már reggel 5kor emailekkel bombázta a beosztottait. Egy francia cégnél dolgozom, ahol néhány évre átvették az amerikaiak az irányítást. Mi, magyarok fel tudtuk venni a tempójukat, de sok más kolléga nem. Nekünk sem volt amúgy egyszerű velük. Szerintem itt valami hasonló történhetett, hogy Meghan berobbant oda, és felkavarta a palota megszokott állóvizét.

Most viszont rohannom kell, folyt köv :)

Fredddy 2021.02.27. 20:24:10

@nofret: Egyiptom 1948-ig angol gyarmat volt, szóval, ha Dodi maga éppen le is maradt a mókáról, az apja még angol gyarmati alattvalóként látta meg a napvilágot. Mivel a modernkori egyiptomi történelem is tele van mindenféle kavarásokkal és rendszerváltásokkal, könnyen el tudom képzelni, hogy az egyiptomiak legalább annyira nagyra becsülik az újgazdagjaikat, mint mi magyarok a mieinket :)

A kárörvendésnél nem elsősorban a hozzá személyesen közelállókra gondoltam, hanem az ilyen Tommy Lascelles-típusú háttéremberekre. Egyébként szerintem kicsit túlságosan a párkapcsolati dmenzióból nézed, ez legalább annyira politikai, intézmények összeütközéséről szóló történet is- a csúcsarisztokrácia kapcsolata egy másik ország közrendűivel- mit engednek meg nekik, mennyire hajlandóak behódolni, stb. (Nyilván én meg a másik véglet vagyok, vadidegenek lelki életébe nem tudom annyira beleélni magam, elsősorban politikai-történelmi oldaláról érdekel a királyi család történte).

nofret 2021.02.27. 20:45:06

@Fredddy: Ez így igaz, ezáltal például otthon a magyar, egyiptomi, szudáni (édesapám már Kartúmban született, de a család egyiptomi keresztény) kulturális elemek mellé még a britből is kaptam anno, és erre akkor jöttem rá, amikor gyerekkoromban kiküldtek nyelvtanfolyamra a szüleim, és a befogadócsalád rácsodálkozott, hogy én vagyok az első kelet-európai, aki nem fintorog a tejes tea láttán, és természetes számára a skót "shortbread" is, hiszen otthon és Szudánban ugyanezeket ittuk-ettük. Apukám egyik barátja mindig mondogatja, hogy Kartúm annak köszönheti, hogy valami rend van az utcahálózatban meg az adminisztrációban, hogy olyan sokáig a nyakukon ültek a britek, különben az egész egy kupleráj lenne. (Lehet, hogy számodra érdekes, hogy Szudánban még mindig létezik pl. skót dudás katonai egység is.)

Abban lehet, hogy igazad van, hogy a szürke eminenciások toltak egy sor "én megmondtam"-ot 1997 augusztusában. Dodiék stílusa egyébként nem csak az arisztokráciának lehetett visszatetsző, hanem minden normális gondolkodású embernek, akit taszít a hasonló felvágás.

Nem csak párkapcsolati szemszögből nézem, ezt az aspektust azért domborítottam ki ennyire most a beszélgetésünkben, mert azt láttam, hogy csak nagyon kevéssé vagy egyáltalán nem veszed figyelembe a lélektani vonulatot. Pedig pont ez a lényeg, hogy Harryéket és Dianát is az érzelmek kormányozzák/kormányozták anno, és az ő motivációikat csak innen nézve lehet jobban megérteni.

Igazából baromi egyszerű a dolog: felnézek a királynőre és csodálom a monarchikus berendezkedést az összes cécóval együtt, imádom a történelmét, a bonyolultságát, de azt is át tudom érezni, meg tudom érteni és el tudom fogadni, hogy ezek az emberek nem voltak hajlandóak a család és a monarchia érdekeit a saját igényeik és érdekeik elé és fölé helyezni, míg emiatt rengetegen megvetik és megutálták őket, ami szerintem sajnálatos dolog.

Fredddy 2021.03.01. 00:45:28

@nofret: nehéz ezt megfogalmazni, én valahogy arra gondolok, hogy ha egy embernek ennyire a lényéhez tartozik az, hogy ő valamennyire egy intézmény is, akkor ez a vele való személyes kapcsolatokban is meg kell, hogy jelenjen. Nem lehet egy ember felét egyszerűen ignorálni és csak a másik felével törődni, remélve, hogy az ignorált felével majd egyedül szépen megbirkózik/leépíti a nagy szerelem kedvéért. Illetve lehet, csak borzasztóan szemellenzős hozzáállás, amiből előbb-utóbb ronda pofáraesés lesz. Ezért csalódtak az emberek a Megxit miatt, Harry válságos helyzetében az emberek azt várnák, hogy okosan átgondolja a helyzetet és egyensúlyba hozza magát, nem azt, hogy egy szélsőséges lépéssel még tovább élezi a két fele közötti feszültséget.
...aztán persze ki tudja.

Édesapád barátjának megállapítása jól rímel arra a történészi véleményre, ami szerint a gyarmattartó országok közül még leginkább az angolok igyekeztek élhető viszonyokat hátrahagyni. (Nem mintha a franciák vagy a portugálok magasra tették volna a lécet persze). Szudáni skótdudásokról még így konkrétan nem hallottam, de nem lepődöm meg rajta :) A drótkapcsos vászonöv mellett a skót duda az a dolog, ami az angol katonai hagyományok külsőségeiből a leginkább megmaradt minden egykori angol érdekeltségben: még a Palesztin Felszabadítási Hadseregnek is van skótdudása. Palesztin zászló színeire festett skót dudával!

nofret 2021.03.01. 12:49:43

@Fredddy: Ez egy döntés volt részükről. Harry már adott jeleket korábban is arra vonatkozóan, hogy ő nem biztos, hogy a monarchián belül képzeli el az életét. Ezért is nem értem sokszor, miért Meghant b***tatják azzal, hogy ő a gonosz boszorkány, aki kényszeríti Harry-t. De tudom, nem sokan töltik azzal a szabadidejüket, hogy régi interjúkat nézegetnek Harry-vel, mint én :) Egyébként most a legújabb két interjújában is ezt mondja, a James Cordennel készültben illetve az Oprah Winfrey-interjúban (éjszaka jöttek ki a teaserek), hogy ő érezte úgy, hogy ezt nem lehet tovább csinálni. Nyilván így van, ahogy írod, de itt pont ez történt, hogy ő és Diana és Meghan és David (VIII. Edward) úgy döntöttek tudatosan, hogy ez nekik nem kell. A döntések ilyenek, mindig jön velük valami rossz is az életben. Harry nyilván úgy érezte, hogy fontosabb a saját lelki nyugalma, a felesége és a gyerekei lelki nyugalma, és az ő egyéni boldogulásuk, mint mindaz, amit a monarchia neki adni tud. Biztos hiányzik neki, biztos szenvedés, de ez egy áldozat, amit ilyenkor meg kell hozni. Leválasztotta magáról azt a részt. Margit hercegnő például erre nem volt képes és hajlandó. Neki az volt a kisebb áldozat, hogy a magánélete boldogtalan lesz, de annyira elválaszthatatlannak érezte magától a Koronát és azt, hogy ő hercegnő és a történelmet, felhajtást, feladatot, mindent, ami ezzel járt, hogy ő meg úgy döntött, a szerelme kedvéért nem válik polgári személlyé. Ez egyéni döntés, és alapos önismeret kell hozzá szerintem. Nekem is voltak hasonló döntéseim, talán ezért értem meg jobban - anno aközött kellett döntenem, hogy élek-e egy mindazzal járó házasságban, amire valaha vágytam, (és itt nem csak az anyagikat értem, hanem az egész berendezkedést, a társadalmi státuszt, a gyerekeket, a közös célokat és értékeket), de közben boldogtalan vagyok, vagy kilépek belőle, és többé emberileg nem érzem szarul magam, viszont nyilván a körítés és a segítség eltűnt, és ott álltam kapaszkodók nélkül. Én is ez utóbbit választottam. És utólag is úgy érzem, jól döntöttem, pedig nagyon nehéz volt. Ezt az ember érzi, hogy merre kell haladnia. Nem tudom, olvastad-e az Anna Kareninát. Szerintem az egy tipikus példája annak, mit NE csinálj ilyen helyzetben. Annát azért emésztette fel az, hogy otthagyta a férjét, mert képtelen volt elfogadni, hogy milyen lemondásokkal jár a helyzete abban a korban. Szerintem Harryék most már azon az úton vannak, hogy elfogadják, és boldognak tűnnek azok alapján, amit látni belőlük. Nem tudom, hogy amit írsz, arra lett volna-e lehetőségük... Valószínűleg én is először azzal próbálkoztam volna a helyükben, de szerintem Harry-re olyan hatással volt édesanyja halála, amit fel sem fogunk. Őt nagyon triggerelte az, ahogyan Meghant támadták, akkor is, ha ez kívülről hisztinek tűnhet. De kívülről könnyű azt mondani, hogy minek törődsz azzal, mit írnak rólatok....

Nem tudtam a palesztin skót dudásokról :)) Most nem találom azt a felvételt a szudáni dudásokról, de ha valaha meglesz, belinkelem :)

Fredddy 2021.03.01. 22:38:48

@nofret: Vicces, én is éppen VIII. Edwardot akartam példának hozni, csak a másik irányba, ő is lemondott a trónról, de utána nem véletlen levelezgetett Hitlerrel. Egy ilyen változás hosszú távon nehezebb, mint hinné az ember, kutyából nem lesz szalonna, személyesen is nem egy olyan kutyát ismerek, aki bármilyen nagyon akarta is a szalonnaságot, végül csak visszament kutyának. És persze ez átvezet a másik dilemmához, meddig kell egy felnőtt embert tudatos döntésében támogatni, és mikor kell azt mondani, hogy figyelj, öreg, faszságot csinálsz, és ha lehiggadsz, megköszönöd majd, hogy lebeszéltelek róla. Persze erre hozzám sokkal közelebb álló emberek esetében se tudok feltétlenül jól válaszolni.

De majd Oprah talán erről is kikérdezi őket :)

nofret 2021.03.02. 02:44:34

@Fredddy: A legújabb kutatások szerint a brit kormány nagyon izzadt VIII. Edward nácibarátsága miatt, és igazából kapóra jött nekik a Wallis Simpson-ügy - így ott is egy nő vitte el a balhét. Abban igazad van, hogy ő tényleg küzdött utóbb a helyzete miatt, a Marburg-iratok szerint olyannyira, hogy meg is próbált visszakapaszkodni a trónra a nácik révén :(

Jó kérdés, nekem az a tapasztalatom, hogy hiába adsz tanácsot, mindenki úgy rontja el az életét, ahogy akarja. Hányszor megmondtam a véleményem hozzám közelállóknak, aztán tojtak rá. A kedvencem, amikor aktívan próbálsz segíteni, időt, energiát nem kímélve (amikor már a másik is kimondja, hogy na, ezen meg ezen szívesen változtatna), és abból sem lesz semmi, nem megy el a szakemberhez, akit kikukáztál neki, nem hallgat a tanácsra, stb... Na, én több ilyen után szoktam le arról, hogy mások életébe bármilyen szinten is beleszóljak.

Szerintem Harryék nem csináltak baromságot a saját maguk szempontjából. De erre a választ szerintem csak néhány év múlva fogjuk megkapni :)

Fredddy 2021.03.02. 22:29:46

@nofret: Én az ilyenekkel mindig kicsit szkeptikus vagyok, biztos nem Edward volt a londoni náci fan club egyetlen tagja. Bár az angolokban 1871 óta van egy komoly németellenesség, Hitler angol-amerikai megítélése a 30-as évek elején-közepén egyáltalán nem volt olyan egyöntetűen negatív: sikeres politikus volt, fő ellenfelének a franciákat tekintette, utálta a kommunistákat, fajelméletekben pedig a 60-as évek előtt a Nyugat se szűkölködött (ha csak arra gondolunk, hogy Anglia a gyarmatokon miket művelt+a német faji politika se egyből az Endslösunggal nyitott, hanem fokozatosan lett egyre durvább). 1939 óta viszont éppen ezért mindenki nagyon igyekszik, hogy a korábbi, nem egyértelműen elutasító álláspontjának nyomait kiradírozza a történelemkönyvek lapjairól. Különös tekintettel az arisztokráciára, akik nem intézhetik el egy vállrándítással, hogy ja, csak a fater volt kicsit náci, mert az egész létük alapja a generációkon átívelő folytonosság.

Érdekes lenne tudni, hogy mit csinált volna VIII. Edward, ha mondjuk 1952-ben, György halála után kapott volna egy második esélyt és felajánlják neki a koronát azzal a kikötéssel, hogy Mrs Simpsont elhagyja.

nofret 2021.03.02. 22:39:41

@Fredddy: Nem ő volt, akkoriban létezett egy trend a brit arisztokrácia körében, ami arról szólt, hogy "megaláztuk Németországot, ezért jogos, hogy elindult ismét a fegyverkezés útján, stb..." sokan hittek benne, Chamberlain pedig töketlenkedett. Egyedül Churchill szagolta ki, hogy itt nagy bajok lesznek. De ez nem menti fel Davidet :( legalábbis a szememben nem, főleg ami a háború alatti tevékenységét illeti. Ami a többit illeti... azt kizártnak tartom, hogy a királyi család többi tagja náciszimpatizáns lett volna. VI. György még arra is hajlandó volt, hogy a titkosszolgálatokkal együtt dolgozva megtévessze a németeket. A királyi család (kivéve David) minden erejével azon volt, hogy eltávolítsa magát a német gyökereitől, ők a történelem jó oldalán találták magukat ezáltal. (az arisztokrácia többi része persze ettől még mosakodhatott.) Nem tudom, olvastad-e ezt a posztomat, arról az időszakról szól, amikor megváltoztatták a nevüket Windsorra: everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/2019/09/16/ki_volt_a_kiralyi_par_a_downton_abbey-bol

vuvuvu2 2021.03.03. 17:59:14

Sziasztok mindenki! Látom még javában zajlik a kommentelés, ezért bízom benne hogy többen is benézünk ide. Átfutottam pár kommentet - most nem reagálnék, mert pár napon belül úgyis többet fogunk tudni és látni, miután lement az Oprah-interjú.

Viszont addig is nagy szeretettel ajánlok egy érdekes sorozatot. Március 9-10-11-12-én, tehát jövő héten kedd-szerda-csütörtök-péntek du. 17.30-kor az M5-ös csatornán újra vetítik a Skót birtokok c. sorozatot.
Az adásokat a vetítést követően hétig a neten is meg lehet nézni, a médiaklikk weboldalon (a Google-ba be kell írni a médiaklikk és Skót birtokok kulcsszavakat és a találatokra klikkelve nézhetőek a filmek, amelyeket vetítés után pár órával tesznek fel a netre és kb. 1 hétig elérhetőek).

Azért ajánlom, mert az 1. rész a Dumfries House-ról szól, és pont arról, amiről fentebb szó van: Károly herceg társadalmi felelősségvállalása. Ha jól emlékszem, megvette a lepukkant birtokot, amit helyreállíttatott egy olyan vidékén Skóciának, ahol munkanélküliség volt. Munkanélküli fiatalokat juttattak szakmához a birtokon működtetett programokkal, megváltoztatva sokak életét, megakadályozva hogy egy kulturális örökség tönkremenjen, értékes műtárgyakat árveréseken újgazdagok felvásároljanak, egyben tartva egy megbecsült bútorkollekciót pl. A sorozat további 3 részében meg lehet ismerni 3 másik nemesi családot akik a mai világban kell boldoguljanak, működtessék a birtokukat, nem kevés munkával, mindegyik tanulságos lecke arról, hogy nemcsak a királyi család, hanem a brit nemesség több tagja is tisztában van azzal, hogy a címe kötelezi, felelős, és a felelősséget felvállalva éli életét. Érdemes megnézni, nagyon tanulságos!

nofret 2021.03.03. 18:06:15

@vuvuvu2: Igen, most valahogy hosszúra nyúlik :) Előre félek az Oprah-interjú utáni posztoktól :D Bár én szeretek beszélgetni ilyen módon. Köszi szépen, hogy felhívtad a figyelmet erre a sorozatra, megnézem majd. Károly birtokáról már sokat néztem/olvastam, de a többi nagyon érdekelne.

Fredddy 2021.03.04. 23:31:57

@nofret: olvastam, igen, jó leírás! Nekem az angolok németgyűlölő intézkedéseinek történetéből az tetszett a legjobban, amikor kötelezővé tették az áruk származási helyének feltüntetését, és visszaütött, mert a nép a Made in Germanyt kezdte el mindenből venni, mert az volt a jó minőség :)

Pörögnek az események nagyon egyébként, Fülöp herceg búcsúzkodik, Meghan fura helyekről fogad el ajándékot és zaklatja a személyzetet... tényleg mi lesz itt már.

nofret 2021.03.04. 23:33:07

@Fredddy: Örülök, hogy tetszett :) Pörögnek, bizony, ne is mondd, kész szappanoperává változott már a Facebook-oldalam. És akkor még hol van a hétvége és az interjú!
süti beállítások módosítása