Royal sztorik & királyi krónikák

Álcázott oszlop mögül készített képeket egy fotós Fülöp herceg temetésén

2021. április 19. - nofret

Rengeteg összefoglaló készült Fülöp herceg szombati temetéséről, annyira túl lett tárgyalva a téma általam is a Facebook-oldalon, hogy úgy döntöttem, inkább egy érdekes részletet osztok meg a szertartásról a blogon, ami talán a magyar médiában nem is vált ismertté. Valószínűleg nem sokan vették észre - én például nem, pedig órákon át követtem figyelemmel az eseményeket -, hogy a Szent György kápolnához vezető lépcsősor tetején kialakítottak egy álcaoszlopot, aminek a színe és formája teljesen belesimult a környezetébe, és ebben a madárleshez hasonlóan kialakított oszlopban megbújt egy fotós.

arthur_1.JPG

A madárlesszerű álcaoszlopból készültek a legjobb képek a temetésen, amelyet Fülöp herceg a legapróbb részletekig saját maga tervezett meg. Az ő felkérésére bújt el ide Arthur Edwards is, a The Sun fotósa, aki már 40 éve fotózza a királyi család tagjait. 

edwards_3.JPG

Edwards azt mesélte az ITV Lorraine című műsorában, hogy valószínűleg az oszlop madárlesszerű kialakítása is a herceg ötlete volt, mivel nagyon szerette ehhez hasonló alkalmatosságból kémlelni a madarakat sandringhami birtokukon. A fényképész bevallotta, hogy először pánikolt néhány percig, mert egy katona pont úgy állt meg a les előtt, hogy eltakarta a kilátást, de szerencsére az úgy volt kialakítva, hogy odébb tudott húzódni fényképezőgépével és objektívével. A 80 éves fotós bevallása szerint három órán át kucorgott az álcaoszlopban, de a palota sajtótitkársága mindenre gondolt: betettek neki egy lócát, amire leülhetett, ráadásul egy párnával is ellátták, amire Edwards elmondása szerint egy korona volt hímezve.

A fotós azt is elmesélte Lorraine-nek, hogy a karrierje végét jelentette volna, ha eltüsszenti magát, vagy ha leejt egy lencsét a kegyeletteli pillanatokban, amikor a lépcsősor közepén egy percre megállították Fülöp herceg koporsóját, így kivárva az egyperces néma csöndet.  

edwards_4.JPG

A leshelynek megvolt az az előnye, hogy nem csak igen jó szemszögből tudott onnan képeket készíteni, hanem a lehető legközelebbről figyelhette meg a királyi család tagjainak érzelmeit is: ő vette észre, hogy Károlynak könnyes volt az arca, és hogy talán ő volt a legjobban összeomolva a temetésen mindenki közül. "Életem legszokatlanabb kilátási pontjáról, ahonnét valaha a királyi család tagjait fényképeztem, elég közel voltam ahhoz, hogy lássam: Károly herceg teljesen össze volt törve. Közel állt a síráshoz, valószínűleg felismerte a feladat súlyát, hogy gondoskodnia kell édesanyjáról és a monarchiáról is" - idézi Edwardsot a The Mirror. 

edwards_1.JPG

Arthur Edwards egyébként kifejezetten nagy kegyben áll a királyi családnál, már 40 éve fotózza őket, és köztudottan elnyerte bizalmukat. Jó kapcsolatot ápolt az edinburgh-i herceggel, Károllyal, Harry-t pedig különösen kedvelte. A legelső képeket anno ő lőtte Dianáról, amikor a még "csak" Lady Diana Spencer egy óvodában dolgozott. A képek címlapra kerültek, és állítólag mindenki rögtön beleszeretett a fiatal lányba, aki a wales-i herceg barátnője volt.  

A királyi család tiszteletét jelzi Edwards iránt az is, hogy közösségi média platformjaikon felköszöntötték 80. születésnapján. Ha jól tudom, ilyen gesztust eddig egyetlen fotósnak sem tettek.  

 117768375_341622743892591_4713005029743415474_n.jpg

Arthur Edwards tehát 40 év után, amíg az edinburgh-i herceget fotózta, végül megörökítette a herceg utolsó pillanatait is...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr3216506740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marosy 2021.04.23. 22:06:55

Kellemes, olvasmányos blog.

nofret 2021.04.23. 22:07:21

@marosy: Köszönöm, örülök, hogy tetszik :)
süti beállítások módosítása