Royal sztorik & királyi krónikák

A lehető legrosszabbkor jönnek a királynőnek Károly és András herceg botrányai

2022. február 20. - nofret

Több mint kellemetlen az időzítése annak, hogy András herceg éppen a múlt héten állapodott meg azzal a nővel, aki szexuális erőszakkal vádolja, és hogy ráadásképpen Károly wales-i herceg alapítványa körül is alakul a botrány. Hiszen alig kezdődött el II. Erzsébet királynő platina jubileumi éve, amelynek arról kéne szólnia, hogy az egész Egyesült Királyságban és a Nemzetközösség országaiban uralkodásának 70 évét ünneplik. II. Erzsébet 1952. február 6-án lépett trónra, és a neves évforduló után egy héttel derült ki, hogy András herceg peren kívüli megállapodást kötött, másnap pedig már arról írtak a brit lapok, hogy Károly herceg alapítványánál nyomoznak, amiért az igazgató lovagi címet ígért adományért cserébe.

A királynő, Károly és András herceg a 2018-as Trooping the Colour eseményen - Fotó: Royal Family Facebook Page 

andras_karoly_kiralyno.jpg

A királyi családban különösen érzékeny téma, ha valamelyik rokon árnyékot vet egy magasabb rangú családtag körútjára, jubileumi évére, fontos megjelenésére. Harry-t és Meghant többször kárhoztatták amiatt, hogy nem voltak elég figyelmesek ebből a szempontból. Az első ilyen alkalom akkor volt, amikor Harry kiadta azóta híressé vált közleményét 2016-ban, amelyben arra kérte a médiát: ne zaklassák a barátnőjét, Meghant. A trónöröklési sorban jelenleg hatodik helyet elfoglaló Harry már akkor elég sok udvaronc és a saját apja tyúkszemére is rálépett ezzel, mert a másnapi címlapokon nem Károly herceg ománi útja szerepelt, hanem az ő morcos közleménye. Márpedig ez a királyi család íratlan szabályai szerint tilos.

Ez alapján most valószínűleg a Buckingham-palota sajtóosztályának összes dolgozója a haját tépi. Habár fontos volt, hogy András herceg peren kívüli megállapodást kössön, és ezzel megóvja a királyi ház méltóságát, amit egy elhúzódó per egészen biztos kikezdett volna, arra valószínűleg senki nem számított, hogy egy nappal később robban a sajtóban Károly herceg alapítványának az ügye, ami újfent azzal fenyeget, hogy a rendőrség kikérdezheti a királyi család egyik legmagasabb rangú tagját, nevezetesen a trónörököst az ünnepi, jubileumi évben. Nyilván a rendőrséget nem lehet irányítani, és megkérni arra, hogy halasszanak el egy nyomozást, de mindenképpen kínos, hogy éppen most kerülnek napvilágra ezek az ügyek. 

1992-őt a királynő "annus horribilis"-nek nevezte, vagyis szörnyű évnek, mert akkor vált szét András herceg a feleségétől, adták ki Diana hercegnő botránykönyvét és égett ki a windsori kastély. Lehet, hogy idén sem lesz kellemes éve a királynőnek, főként, hogy vasárnap kiderült: a 95 éves uralkodó elkapta a koronavírust... De mi is történt Károly herceg alapítványánál?

Adományért lovagi címet és állampolgárságot ajánlhattak egy szaúdi üzletembernek

 

Károly hercegnek több alapítványa is van, jelenleg a Prince's Foundation került a reflektorfénybe, egy oktatással foglalkozó jótékonysági szervezet, amelyet 1986-ban hoztak létre. Városi (urbánus) dizájnnal és építészettel foglalkozik, és több ezer munkahelyet teremtett az Egyesült Királyságban. Egyetemi campusokat, új városrészeket, kórházakat és számos épület valósult meg az alapítvány által. A Prince’s Foundation ellen azért indult nyomozás, mert a gyanú szerint a szervezet képviselője felajánlotta: lovagi címhez és brit állampolgársághoz segít hozzá egy szaúdi állampolgárt.

Az említett üzletembert Mahfúz Marei Mubarak bin Mahfúznak hívják, és úgy tudni, hogy mintegy kétmillió dollárt, vagyis körülbelül 630 millió forintot adományozott az alapítványnak restaurációs projektekre. A londoni rendőrség azután kezdett nyomozni, hogy múlt szeptemberben a Mail on Sunday nyilvánosságra hozott egy levelet, amelyben Károly herceg egykori inasa (úgynevezett 'valet', aki az öltözködésért felelős, a komorna megfelelője), Michael Fawcett állítólag felajánlotta egy szaúdi állampolgárnak, hogy segít neki a már megkapott tiszteletbeli CBE kitüntetését lovagi címre (KBE-re) felminősíteni, valamint brit állampolgári kérelmét is megtámogatja. Fawcett közvetítők révén tárgyalt Mahfúzzal.

 

A tiszteletbeli CBE kitüntetést olyanok kaphatják (jelentése: Commander of the Order of the British Empire, a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka), akik munkájuk révén pozitív hatást váltottak ki a társadalomban, és akik nem brit állampolgárok.

Miután a levél nyilvánosságra került, Fawcett átmenetileg visszalépett az alapítvány vezérigazgatói tisztségétől, majd végleg lemondott novemberben. Ezután a szervezet bejelentette: vizsgálatot indít. Amióta a sajtóban robbant az ügy, az alapítvány nem kommentálta az esetet, arra hivatkozva, hogy jelenleg zajlik a nyomozás, de állítólag mindenben együttműködnek a rendőrséggel. Károly herceg hivatala, a Clarence House pedig azt hangsúlyozta, hogy a herceg „nem tudott” arról, hogy címet vagy brit állampolgárságot ajánlottak volna fel annak alapján, ha az illető adományoz a szervezetnek. A herceg az alapítvány elnöke, de nem vesz részt a mindennapos igazgatásában, az a megbízottak (trustees) dolga.

Ha a vádak bebizonyosodnak, akkor az 1925-ös Honours (Prevention of Abuses) Act alapján, ami megtiltja, hogy adományért cserébe címet kínáljanak fel, akár kétéves börtönbüntetés és/vagy 500 fontos bírság is járhat.  

Az inas, aki gyanús ügyekbe keveredett korábban is

 

Az 59 éves Michael Fawcett Károly herceg udvarának egyik legbefolyásosabb személye volt, de kétszer is lemondatták posztjáról, miután az alatta szolgálók azzal vádolták meg, hogy durván bánik velük, ráadásul állítólag pénzzé tette azokat az ajándékokat, amelyeket Károlynak küldtek, de nem volt rájuk szükség. A wales-i herceg azonban mindkét alkalommal visszahelyezte pozíciójába, később pedig Fawcettet tette meg hivatalos és privát rendezvényszervezőjének. Végül 2007-ben a skóciai Dumfries House vezérigazgatójának nevezték ki. Ezt a 18. századi udvarházat a wales-i herceg mentette meg az enyészettől, és úgy tudni, a szaúdi üzletember pénzéből újították fel egyes részeit. Végül Fawcett a Prince’s Foundation vezérigazgatója lett.

 

Harry állítólag figyelmeztette apját Mahfúzra 

 

Érdekes módon Károly fia, Harry herceg is belekeveredett a dologba, mivel 2014-ben kétszer is találkozott Mahfúzzal, aki gyanússá vált számára, emiatt 2015-ben megszakította vele a kapcsolatot. De már csak azután, hogy az üzletember 50 ezer fontnyi adományt juttatott Harry két jótékonysági alapítványának, a Sentebalénak és a Walking with the Wounded-nak. Az előző AIDS-es szülők árván maradt gyerekeit támogatja Afrikában, az utóbbi pedig sérült veteránokat. Harry állítólag figyelmeztette az apját arra, hogy szerinte a szaúdi üzletember motivációi nem tiszták.

Ennek ellenére Károly herceg kitüntette Mahfúzt a tiszteletbeli Brit Birodalom Rendjének parancsnoki fokozatával (CBE-vel) a Buckingham-palotában 2016-ban. A wales-i herceg ezenkívül privát is találkozott vele Skóciában és Szaúd-Arábiában. Egy liberális demokrata brit képviselő, Norman Baker, aki tavaly feljelentést tett az ügyben, azt mondta: „Az, hogy Harry „dobta” ezt a fickót, piros lámpa kellett volna hogy legyen Károly hercegnek, aki ezt figyelmen kívül hagyta.” A brit sajtó most arról ír, hogy akár Harry-t is kihallgathatják az ügyben.  

András herceg bukása 

 

Az éppen szombaton 62. születésnapját ünneplő András yorki herceg peren kívüli egyezségre jutott február közepén az amerikai Virginia Giuffréval, aki szexuális erőszakkal vádolta őt. Királyi tudósítók egy része szerint ez váratlan volt, de többek úgy vélték: várható volt a peren kívüli megállapodás, tekintettel arra, hogy a Buckingham-palota mindenképpen el akarta kerülni az esetlegesen elhúzódó jogi eljárás jelentette botrányt, ráadásul a herceg meghallgatását március 10-ére tűzték ki, amit nyilván meg akartak előzni. Virginia szexuális támadás vádjával nyújtott be keresetet András herceg ellen, aki II. Erzsébet harmadik gyermeke és második fia. A hercegre - aki a kilencedik helyen áll a brit trónutódlási sorrendben - polgári per várt volna ősszel az Egyesült Államokban, miután az illetékes New York-i bíróság a múlt hónapban ügyvédeinek kifogásait elvetve szabad utat adott a bírósági eljárásnak.

Giuffre Jeffrey Epstein szexuális üzelmeinek egyik volt áldozata. A jelenleg 38 éves floridai nő azon a címen terjesztette be keresetét, hogy Epstein 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel. Virginia 2001-ben 17 éves volt, és a floridai törvények szerint akkor még kiskorúnak számított. A kereset szerint Epstein New York-i otthonában, az Amerikai Virgin-szigeteken lévő birtokán, illetve egykori barátnője és tettestársa, Ghislaine Maxwell londoni házában 2001-ben és 2002-ben háromszor kényszerítette szexuális kapcsolatra Virginia Giuffrét András herceggel. 

András herceg még akkor is Epsteinnel sétálgatott a New York-i Central Parkban, miután az kijött a börtönből, és majdnem minden korábbi ismerőse elfordult tőle 

andras_epstein.JPG

Andrásról már évekkel ezelőtt kiderült, hogy közeli üzleti és baráti viszonyt ápolt Jeffrey Epstein néhai amerikai pénzemberrel, aki fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt többször is megjárta a börtönt. Epsteint 2019 nyarán ismét őrizetbe vették hasonló vádakkal, de nem sokkal később öngyilkosságot követett el börtöncellájában. Egyébként éppen a február 18-i péntekről szombatra virradó éjjel lett öngyilkos cellájában Epstein barátja, Jean-Luc Brunel egykori francia modellügynök is. Őt azért tartották 2020 vége óta letartóztatásban, mert szexuális erőszakkal, szexuális kényszerítéssel, valamint emberkereskedelemmel gyanúsítottak.  

András és Virginia peren kívüli egyezsége értelmében egyik fél sem beszélhet nyilvánosan az ügyről vagy magáról a megállapodásról, és az azt rögzítő levél nem tartalmaz semmilyen felelősségvállalást vagy bocsánatkérést a herceg részéről. A herceg jogi stábja közölte, hogy András jelentős összeggel, állítólag több mint 12 millió fonttal, vagyis nagyjából ötmilliárd forintnak megfelelő összeggel járul hozzá Virginia Giuffre jótékonysági alapítványához, amely a szexuális támadások áldozatainak nyújt jogi segítséget. Állítólag Andrásnak el kellett adnia egy svájci (Verbier-ben található) síházat az összeg kifizetéséhez, amelyet még volt feleségével, Sárával vásároltak. 

A brit sajtóba kiszivárgott, hogy részben András édesanyja, a királynő fizette fia ügyvédjeit (ezt 3-5 millió font körüli összegre becsülik), valamint a megállapodásban szereplő összeg egy részét is - II. Erzsébet kétmillió fontot adott Virginia jótékonysági szervezetének, azzal a kikötéssel, hogy azt elkülönítik az asszony személyes vagyonától. 

András herceg az ügy kirobbanásának kezdete óta mindent tagadott, még az elhíresült Newsweek-interjúban is, azt is, hogy valaha találkozott volna Virginiával, annak ellenére, hogy Epstein bűntetteinek felgöngyölítése közben  előkerült és hírhedtté vált egy fotó, amin átöleli a tinilány Giuffre derekát.

fotoandras.JPG

A bíróság elé benyújtott dokumentum szerint András hercegnek soha nem állt szándékában, hogy Virginia Giuffre személyiségéről rosszakarattal nyilatkozzon, és elismeri mindazt a szenvedést, amelyet volt vádlója szexuális visszaélések áldozataként, valamint igazságtalan, nyilvános támadások célpontjaként átélt. Az okirat szerint András herceg sajnálkozásának ad kifejezést az Epsteinnel fenntartott egykori kapcsolataiért.

Januárban nem sokkal annak bejelentése után, hogy a herceg ügyvédei nem tudták megakadályozni az amerikai bírósági eljárást, az udvar - a yorki hercegi cím kivételével - megvonta Andrástól a brit királyi családban betöltött pozíciójából, illetve katonai múltjából eredő összes titulusát, így a perben magánemberként védekezett volna a vád ellen. András yorki hercegi címét megtarthatta, királyi hercegi címét (Prince) pedig el sem lehet venni tőle, hiszen az születési jogon jár neki. Yorki hercegi címét (Dukedom) még megvonhatják tőle, mivel azt házasságakor kapta a királynőtől. András mindezek ellenére államtanácsos (Councilor of State) is maradt, de ha arra kerülne sor, valószínűleg egy másik családtag képviselné helyette a királynőt. Altengernagyi címét is meghagyták, minden más katonai fokozatától azonban megfosztották. 

És hogy teljes legyen megaláztatása: a királynő kedvenc fia nem vehet részt az édesanyja történelmi, platina jubileuma alkalmából rendezett központi ünnepségeken júniusban. Ez jár annak, aki árnyékot vet a Koronára... 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr1217686960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamanna 2022.03.05. 12:45:13

Hogy a média milyen hadjáratot folytat a brit királyi család ellen, és mik lehetnek a valós szándékaik, arra szerintem kitűnő példa az alábbi, teljesen ártatlan kis cikkecske a família kedvenc ételeiről: www.nosalty.hu/ajanlo/ezek-brit-kiralyi-csalad-abszolut-kedvenc-etelei Nem az ételek a fontosak, hanem a család tagjainak a felsorolása, annak a sorrendje, ami egyben a média szemében rangsorrendet is tükröz. Egészen elképesztő, szinte hihetetlen maga a felsorolás, az 5., azaz ötödik helyre rangsorolt "Erzsébet hercegnő"-vel együtt. Ezt lehet sajtóhibának, véletlen botlásnak is tekinteni, csakhogy MINDIG ugyanazokat a véletlen botlásokat követi el a sajtó, MINDIG előtérbe tuszkolja "Kate Middletont" és a lányát, és rajtuk kívül mindenki mást előszeretettel leszól vagy befeketít. A sajtó azok kezében van, akik kezében a világ vagyonának valós hányada, ereje, tehát akik jóval gazdagabbak a brit királyi famíliánál, így joggal hiszik azt, hogy ők fújják a passzátszelet, és úgy írják át a "törvényt" és hagyományokat, ahogyan az nekik tetszik, és ha az ő választottjuk "Kate Middleton", akkor tűzön-vízen keresztül viszik, hogy mielőbb az övé legyen a trón.
Érdekes párhuzam például a most futtatott II. Katalin orosz cárnőről szóló sorozat, aki - micsoda véletlen - egy Erzsébet nevű cárnőt követett a trónon, pontosabban a férje követte, akit rövid úton megpuccsolt, és az emberei meg is ölték Pétert (a férjet), így a trón Kataliné lett. Salamon király háromezer éve ezt írta: Nincs új a nap alatt,
Préd 1, 9. A mi volt, ugyanaz, a mi ezután is lesz, és a mi történt, ugyanaz, a mi ezután is történik; és semmi nincs új dolog a nap alatt.
10. Van valami, a miről mondják: nézd ezt, új ez; régen volt már száz esztendőkön át, melyek mi előttünk voltak.
Persze ez csak egy baljós sejtés, látva a család elleni kitartó hadjáratot, amiből folyton és mindig csak az agyonhájpolt "Kate Middleton" marad ki. Ne legyen igazam. De ha igazam van, akkor a Károly elleni háborúnak sem lesz vége, amíg csak félre nem állítják.
süti beállítások módosítása