Royal sztorik & királyi krónikák

Diana inspirálta Katalin hercegnő pakisztáni ruháját

2019. október 14. - nofret

Megérkezett Vilmos herceg és Katalin Pakisztánba, ahol öt napot töltenek majd. A cambridge-i hercegnő már hétfő esti megérkezésekor szenzációt okozott ruhaválasztásával: öltözéke ugyanis azokra emlékeztetett, amelyeket az elhunyt Diana hercegnő viselt az ázsiai országban, ahová háromszor is ellátogatott. 

kate_pakisztan.JPG

Katalin egy csodálatos kék, egyedi tervezésű ruhában lépett pakisztáni földre, amely alatt hosszú nadrágot viselt. Az akvamarinkék ruha szövete színátmenetes volt, és a hagyományos pakisztáni viselet, a shalwar kameez inspirálta. A közösségi oldalokon máris áradnak a kommentek - főleg pakisztáni nőktől - , mennyire levette őket a lábukról Katalin azzal, hogy így öltözött fel, a hagyományokat tisztelve.

diana_kate_jo.jpg

Az egyik rajongói instagram-oldal kommentelője azt írja: "Az, ahogyan tiszteletet tanúsított a kultúránk iránt ennek a ruhának a viselésével, elnyerte a szívünket." 

1.jpg

Egy másik kommentelő pedig azt írja: "Elnyerte a szívünket. Szeretem őt. Köszönöm, hogy tiszteletet tanúsítottál, és hogy ellátogatsz az országunkba." 

 

2.jpg

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Kate Middleton� (@catherine_mountbatten_windsor) le

 

A szett nagyon hasonlít ahhoz, amelyet Diana hercegnő viselt 1996-ban Pakisztánban, amikor a Shaukat Khanum Memorial Kórházba látogatott Lahore-ban. Bár annak a ruhának a színe nem volt ennyire élénk. Ráadásul míg Diana lapos balerinacipőt viselt az összeállításhoz, addig  Katalin magassarkúba bújt.  Katalin ruháját Catherine Walker tervezte, aki egyike volt Diana hercegnő kedvenc dizájnereinek is. 

diana_kate.JPG

Susan Kelley, a WhatKateWore.com fashion blog szerkesztője, aki évek óta követi, hogyan öltözködik a cambridge-i hercegnő, azt nyilatkozta a People.com-nak, hogy Katalint valószínűleg kreatív összeállításokban láthatjuk majd pakisztáni útja alatt, hiszen az utóbbi időben láthatóan megerősödött az önbizalma, és ez az öltözködésén is meglátszik. A blogger feltételezi, hogy Katalin több zöld színű ruhában is feltűnik majd, hiszen a zöld a pakisztáni zászló domináns színe. 

A pár védelmét ezer rendőr biztosítja. Ez Katalin és Vilmos első pakisztáni útja, és ahogy azt a Kensington- palota közölte: mindezidáig ez a legösszetettebb látogatás, amelyen részt vesznek, tekintettel a politikai feszültségekre és a terrorveszélyre. A látogatásnak azért is nagy a jelentősége, mert amellett, hogy Pakisztán a Nemzetközösség része, az Egyesült Királyságban mintegy másfélmillió pakisztáni származású ember él, akik szoros kapcsolatot ápolnak anyaországban élő rokonaikkal.

A legutóbb 2006-ban járt valaki a királyi családból Pakisztánban: Károly herceg és felesége, Kamilla. A trónörököst mindenhol szívesen fogadják az iszlám világban, mert többször is tanúbizonyságát adta annak, hogy támogatja a muszlimokat.

 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Princess Diana Forever (@princess.diana.forever) le

Diana hercegnő háromszor látogatott Pakisztánba: először 1991-ben, még Károly feleségeként, de egyedül, később 1996-ban és 1997-ben már elvált nőként szintén egyedül. Akkoriban egy Londonban élő pakisztáni szívsebész, Hasnat Khan volt a szerelme, és Diana alkalmat talált arra, hogy meglátogassa a férfi családját is.

Diana 1996-os és 1997-es pakisztáni látogatásának összefoglalója: 

Diana hozzá közelállók beszámolói szerint még azt is szívesen megtette volna a kapcsolatért, hogy a közép-ázsiai országba költözik, de több minden is közéjük állt: Hasnat tradicionális és a helyi közösségben meghatározó szerepet betöltő családjának az ellenkezése, akik nem akartak elvált, angol nőt befogadni köreikbe, és az, hogy a szívsebészt zavarta a Dianát övező felhajtás. Sokan szidják a Naomi Watts főszereplésével készült Diana című filmet, de nagyon jól bemutatja a wales-i hercegnő életének azt az időszakát, amelyet ez a szívfájdító kapcsolat határozott meg.  

 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par @_my_pakistan le

 

 

Jó ügy érdekében fogott össze két vöröshajú: Harry herceg és Ed Sheeran

Jó ügy érdekében állt össze két híres vöröshajú: Harry herceg és Ed Sheeran. Egy videóban arra buzdítják az embereket, hogy merjenek beszélni lelki betegségeikről. 

A rövid videó alapja egy - nyilván megjátszott - félreértés, miszerint Ed Sheeran azt hitte, azért ülnek le Harry herceggel, hogy együtt találják ki: mit lehetne tenni az ellen, hogy az emberek mostohán bánnak a vöröshajúakkal. Angliában ugyanis rengeteg vicc és élcelődés céltáblái az ott "gingernek" nevezett rőt fürtöket viselők.  

A videó végére azonban a viághírű énekes számára is derengeni kezd, hogy egy ennél jóval súlyosabb problémán kell segíteniük, és Harry-vel karöltve arra kéri azokat, akik mentális betegséggel küzdenek, hogy merjenek beszélni problémájukról.

 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) le

 

Vilmos és Harry saját maguk is megtapasztalták, milyen lelki gondokkal küszködni: Vilmos herceg egy édesanyja halálának 20. évfordulójára készített dokumentumfilmben (Diana: Our mother, her life and legacy) beszélt arról, mennyire nehéz volt neki feldolgozni a tragédiát. Harry herceg pedig azt mondta: teljesen kizárta a gyász érzését, habár anyja halála mélyen lesújtotta. A testvérek közeli ismerősei feltárták, hogy Harry hosszú éveken át tartó vadságáért részben az édesanyja elvesztése felett érzett dühe felelős. 

A királyi család egyes tagjai régóta támogatják azokat a kezdeményezéseket, amelyek felhívják a figyelmet az emberek mentális jóllétének fontosságára. Meghan családhoz csatlakozása előtt a cambridge-i hercegi pár, vagyis Vilmos és Katalin, valamint Harry herceg támogatták a Royal Foundation Heads Together-kampányt, amely arra biztat, hogy mindenki merjen beszélni lelki problémáiról.  

Ezen a héten a cambridge-i és a sussexi hercegi pár a hangjukat adták egy kampányfilmhez, amely egy online  lelkisegélyszolgálatot reklámoz. A videóban olyan sztárok is feltűnnek, mint Glenn Close vagy Gillian Andreson.

A kampányfilmben azt hangsúlyozzák, hogy a mentális betegségek bárkit érinthetnek, bármilyen intenzitással és százféle okuk lehet.  

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) le


A két hercegi pár nem először fogott össze a jó ügy érdekében: 2019 májusában indították el a #Shout-ot, egy ingyenes sms-szolgálatot, amely szakképzett önkéntesekkel köti össze a lelki problémákkal küszködőket. 

72649420_2680760111945802_6343445823203835904_o.jpg

 

Harry herceg mindenkit arra kér: fotózzon le egy fát!

Egész nap Harry herceg vendégszerkesztette a National Geographic globális instagram-oldalát, a @NatGeót a fák védelmének jegyében. Harry a „Looking Up”-kampányban arra bátorította az embereket, hogy hozzá hasonlóan nézzenek fel, és osszák meg saját készítésű képeiket a fák szépségéről. A herceg a malawi Liwonde Nemzeti Parkban készítette ezt a fotót:

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par National Geographic (@natgeo) le

 

A sussexi herceg szerint a fák a természet "egyszerű megoldása" a környezetet érintő problémákra. 

harrfa.JPG

Harry több elismert National Geographic-nak fényképező szakember képét is megosztotta a @natgeo instagram-oldalon, sajtóközleménye szerint azért, hogy ráirányítsa a figyelmet az őshonos fák szépségére, és hogy megvilágítsa: mindenkinek felelőssége van abban, hogy megőrizzük azt, amink van, "amelynek kétségbeejtő nagy szüksége van arra, hogy megmaradjon." 

Az alábbi képről Harry azt írta: "Nagyon tetszik ez a kép @peteressick-től. Csodálatos látvány, ahogyan ez a fügefa körbefon egy másik fát, így kapaszkodik a fény felé"

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par National Geographic (@natgeo) le

 

Az eredeti ígéret az volt, hogy a @SussexRoyal instagram - oldal a nap végén megosztja a Harry által kiválasztott legszebb képeket azok közül, amelyeket az emberek világszerte készítettek. Ennek egyelőre nem látni nyomát, de a Natgeo oldala már megosztott néhány csodás fotót, a többi között ezt:

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par National Geographic (@natgeo) le

A kampányra a #lookingup #forestsforthefuture #sussexroyal #treesfortomorrow hashtagekkel lehet fotókat beküldeni. 

Hétfőn a 130 éves, világhírű National Geographic magazin weboldala is a fák védelmével kapcsolatos cikkeket és videókat jelentetett meg.  

natgeo.JPG

 

Harry herceg sajtóközleményben tudatta, hogy a fák és erdők iránti szenvedélyét az a munka inspirálja, amelyet nagymamája, II. Erzsébet királynő nevében folytat. 

A Queen's Commonwealth Canopy-ját (nagyjából a Királynő Nemzetközösségi Ernyőszervezete) 2015-ben indították el, arra bátorítotva a Nemzetközösség tagállamaiban élőket, hogy ültessenek fákat a Királynő nevében, illetve nyilvánítsanak védetté minél több erdőt. Ma már csaknem 50 állam vesz részt a kezdeményezésben, amelyek vállalták, hogy fák millióit fogják elültetni, ezzel segítve a klímaváltozás elleni harcot. 

71295693_2657424350946045_5366592993908228096_n.jpg

Forrás: The Royal Family facebook-oldal

Harry herceg afrikai útja során két nemzeti park csatlakozott a kezdeményezéshez, Botswanában pedig fákat ültettek iskolásgyerekekkel a múlt héten. 

Meghan közben Johannesburgban jótékonykodott és shoppingolt 

Miközben Harry-t a fákkal kapcsolatos kampánya foglalta le Malawiban, Meghan a dél-afrikai Johannesburgban meglátogatta a Victoria Yards nevű közösségi teret, amely helyi művészeknek, kézműveseknek, zenészeknek és divattervezőknek ad otthont és helyet, ahol portékáikat árulhatják. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) le

 

A Harper's Bazaar királyi szakértője, Omid Scobie azt írta Twitter-oldalán: "Meghan látogatása során műhelyeket tekintett meg, és művészekkel, zenészekkel, valamint tervezőkkel beszélgetett a kreatív és vibráló közösségről, amely itt tevékenykedik. Még vásárolt is néhány ajándékot, köztük egy farmert egy helyi márkától."

A Tshepo Jeans, amelytől Meghan a farmert vásárolta, azt írta közösségi médiafelületén, hogy körülbelül négy hete kaptak egy hívást a brit nagykövetségtől, akiken keresztül a sussexi hercegné megrendelte a farmert. 

Amikor Meghan elment, hogy magához vegye a rendelt árut, a tervező egy pár rugdalózóval lepte meg, amelyet Archie-nak készített.  

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) le

 

Pannonhalmára is ellátogatott a japán császár unokahúga

A Pannonhalmi Bencés Főapátságba és a bábolnai Nemzeti Ménesbirtokra is ellátogatott Kako japán császári hercegnő, aki csütörtök este érkezett Budapestre. Naruhito császár unokahúgát, öccsének másodszülött gyermekét szombaton a több mint ezer éves apátságban Cirill főapát vezette körbe.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

 kako_pannon_1.jpg

 

japán császári hercegnő az őszi tájban is gyönyörködhetett, amelyet Koczka Dávid OSB főapáti titkár mutatott meg neki.  

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

kako_pannon_2.jpg

 

Kako a Komárom-Esztergom megyei Bábolnára is ellátogatott, itt a Lovasmúzeumot tekintette meg. A Nemzeti Ménesbirtok udvarán Nagy István agrárminiszterrel ötösfogaton kocsiztak. 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

kako_menes_2.jpg 

Ezután a hercegnőt a fedett lovardába kísérték, ahol Haál Gábor igazgató lovászokkal bemutatta a ménes büszkeségeit, az arab, az angol és a Shagya telivéreket.

Úgy tűnik, az átöltözést a japán császári udvarban még a brit királyi családnál is magasabb szinten űzik: egy napon belül Kakón két öltözet is volt látható, egy elegánsabb Pannonhalmán és egy lazább, bár szintén nem kifejezetten sportos szoknya és blézer Bábolnán. 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

kako_menes_1.jpg

 

Nagy István agrárminiszter a látogatás után felidézte, hogy 130 évvel ezelőtt már jártak Bábolnán japán követek.  Hozzátette: Kako hercegnővel azon a teraszon állhattak, ahonnan 1889-ben a császári követek egykor Bábolna legjobb katonalovaiból válogattak az udvar számára. A vendégnek meg is mutatták a dokumentumokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy a császári udvar lovaiban magyar vér is található. A XIX. század fordulóján a császári család galopp lovakat versenyeztetett Budapesten.

Amint azt pénteki posztomban is kifejtettem, japán császári család nem rendelkezik politikai hatalommal a II. világháborús vereség óta, inkább kultúrnagyköveti pozíciót töltenek be, építve Japán imázsát. Ez a látogatás Kako első hivatalos útja külföldön. A magyar-japán kapcsolatok nem túl élénkek: a diplomáciai csúcspontjot eddig az jelentette, amikor Akihito császár 2002-ben Magyarországra látogatott. Kako szülei, Akisino és Kiko 2009-ben jártak Magyarországon. 

Abe Sindzó japán miniszterelnök még nem járt hazánkban, a magyar diplomácia képviselői azonban gyakori vendégek Japánban. Legutóbb augusztus végén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter utazott a szigetországba, Orbán Viktor miniszterelnök pedig 2013 novemberében. A tervek szerint még az idén lesz magyar államfői és miniszterelnöki látogatás is Japánban.

 

Fekete tüllruhában jelent meg barátnője esküvőjén Meghan

Meghan és Harry Misha Nonoo divattervező esküvőjén mulattak péntek este - állítólag a párt ő mutatta be egymásnak még 2016-ban. A divattervező, aki régóta barátnője Meghannek, Michael Hess amerikai olajmágnásnak mondta ki a boldogító igent egy 17. századi római villában, a Villa Aureliában.

meghan_misha_nonoo.JPG

A sussexi hercegi pár csütörtök este érkezett meg az olasz fővárosba, ezúttal kereskedelmi járaton, miután rengeteg bírálatot kaptak a nyáron amiatt, hogy egy hónapon belül négyszer is magánrepülőre szálltak. 

Az esküvői partira olyan hírességeket láttak érkezni, mint az amerikai elnök lánya, Ivanka Trump és férje, Jared Kushner, Paul McCartney és felesége, Katy Perry amerikai énekesnő és férje, Orlando Bloom, valamint Beatrice és Eugénia hercegnők, András yorki herceg lányai. 

Misha egy golfkocsin utazott a hercegnőkkel

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Meghan and Harry❤ (@meghan_and_harry) le

 

Meghan egy fekete tüll, áttetsző estélyi Valentino ruhát viselt a jeles eseményen, hozzá gyémántokkal kirakott arany fülbevalót.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Royal Addicted (@royal.addicted) le

 

A Daily Mail szerint az estélyi ruha 9 ezer fontba, vagyis mintegy 3 és fél millió forintba kerül.

A legtöbb oldalon már nem lehet elérni a ruhát - ez az úgynevezett Meghan-effect, vagyis amikor a sussexi hercegnő felvesz valamit, azt azonnal elkapkodják, legyen akár 10, akár 10 ezer dollár az ára. 

 

valentino.JPG

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par �Duke & Duchess of Sussex� (@meghan.harry.of.sussex.updates) le

 

Misha és Meghan régóta barátnők, a divattervező és a hercegnő kölcsönösen támogatják egymást: amikor Meghan először jelent meg a nyilvánosság előtt Harry herceggel még 2017-ben egy teniszmeccsen, egy Misha Nonoo által tervezett fehér inget viselt. Nem régiben pedig Nonoo tervezett szintén egy fehér inget Meghan jótékonysági kapszulakollekciójába, a Smart Setbe. 

 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Harper's Bazaar UK (@bazaaruk) le

Hogyan uralkodott a Downton Abbey-be látogató királyi pár?

V. György jött rá: nem jó, ha a királyi családot úgy hívják, mint a Londont bombázó német repülőket, ezért megalapította a Windsor-dinasztiát

 king_george_and_queen_mary_circa_1901.jpg

Fotó: Hopkins, J. C. 1910, V. György király és Mária királyné  

Amikor meghallottam, hogy egészestés film készül a kedvenc sorozatomból, a Downton Abbey-ből, amelynek a cselekménye ráadásul akörül forog, hogy a királyi pár meglátogatja a Crawley-családot, azt hittem, egyszerre van gyereknap, húsvét és karácsony. A filmről nem szeretnék véleményt írni ezen a fórumon, posztomnak inkább az a célja, hogy bemutassa – ha már így bedobták a köztudatba a témát – , milyen hatalmas jelentősége volt a fiktív családhoz látogató valós V. Györgynek és Mária királynénak a 20. század történetében. 

A királyi párról ugyanis nem esik sok szó a filmben, inkább az őket kísérő szolgáik állnak a  cselekmény középpontjában. Pedig bőven van miért megemlékezni róluk, nem túlzás azt állítani, hogy valószínűleg V. György mentette meg a brit királyságot a 20. század elején attól, hogy sok más európai monarchiához hasonlóan megbukjon. Egyébként a királyi pár valóban ellátogatott Yorkshire-be, de nem 1927-ben, hanem 1912-ben. Fitzwilliam gróf vendégei voltak Wentworth Woodhouse nevű palotájában, amely egyike azon kevés yorkshire-i nemesi kúriának, ami elég nagy ahhoz, hogy a királyi párt és kíséretét méltóan elszállásolják benne. Ez a látogatás inspirálta a sorozat íróját, Julian Fellowes-t. A királyi pár szénbányákat, gyárakat és öntödéket látogatott meg a környéken. De ne szaladjunk ennyire előre! 

V. György VII. Edward király második fiaként és Viktória királynő unokájaként született. Bátyja, Albert Viktor 1892-es halála után vált a trón örökösévé. Életrajzírói szerint V. György unalmas ember volt: szeretett vadászni, bélyeget gyűjteni, vitorlázni, nem élt kicsapongó életet, és nem tartott szeretőket, mint apja és később VIII. Edward néven uralkodó playboy fia – aki az egészestés filmben ugyan nem jelenik meg, de kicsapongó életmódjára van egy rövid utalás, amikor V. György megkéri Edith férjét, hogy kísérje el a wales-i herceget külföldi útjára, és próbálja meg őt kordában tartani.

A Downton Abbey-sorozat készítője, Julian Fellowes azt nyilatkozta a filmről, hogy azért veszi fel a fonalat mindössze másfél évvel az utolsó évad befejezte után, mert ekkor még a húszas évek zajlanak, és nem akart áttérni a 30-as évek zűrzavarára.

highclere.jpg

Azt természetesen nem tudhatjuk, készül-e még folytatása a mozifilmnek, de egyelőre biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy a Downton Abbey cselekményének teljes idejében V. György az uralkodó – ő ugyanis 1910-ben lépett a trónra és 1936 elején hunyt el. A sorozat első része pedig rögtön a Titanic elsüllyedése után kezdődik, tehát 1912 áprilisában. 

V. György valószínűleg dinasztiamentő lépése az volt, hogy átnevezte Windsor-házra a Szász-Coburg-Gothai házat, amelyből valójában származott. De történelmi jelentősége nem csak ebben állt, hanem abban is, hogy lefektette azokat az alapelveket, amelyek mentén II. Erzsébet máig uralkodik: első a kötelesség, csak aztán önmagunk.

Még a tacskókat is megrugdosták az angolok az első világháborúban

Legelső bejegyzésemben említettem, hogy a brit királyi család valójában német, és ezzel cseppet sem túloztam: Viktória királynő a német Hannoveri-házból származott, férje, Albert herceg pedig a szintén német Szász-Coburg-Gothai házból. V. György félig német, félig dán volt, egy csepp angol vér sem csordogált ereiben. Felesége, tecki Mária német hercegnő volt, aki akcentussal beszélte az angolt. Ekkoriban Viktória királynő leszármazottai ültek szinte minden jelentős európai trónon: V. György első unokatestvére volt II. Miklós orosz cárnak és Vilmos német császárnak is. Amikor az első világháborúban németellenes érzelmek söpörtek végig az angol társadalmon, az udvar felismerte: cselekedni kell a trón biztosítása érdekében.

„Lehet, hogy unalmas vagyok, de átkozott legyek, ha idegen." - V. György állítólag ezt válaszolta H. G. Wellsnek, aki azt írta, hogy Anglia udvara "idegen és unalmas" 

Akkoriban annyira gyűlölték a németeket a britek, akik oly' sok szenvedést okoztak nekik a csatamezőkön, hogy megtámadtak több olyan boltot is Londonban, amelynek német származású volt a tulajdonosa. Betörték ablakaikat, köveket dobáltak a kereskedőkre. Alastair Bruce angol történész – aki egyébként a Downton-sorozat és a film készítőinek is adott tanácsokat – arról beszél a Netflixen elérhető The Royal House of Windsor című dokumentumfilmsorozat első részében (Adapt or Die), hogy a németellenes hangulat csúcsán a járókelők még a német kutyafajtának számító tacskókat is megrugdosták az utcán.

A háború borzalmaitól szenvedő britek mindent utáltak, aminek köze volt Németországhoz, márpedig a legerősebb kapocs maga a királyi család volt… Akikről sokan azt gondolták, hogy titokban németbarátok. Ezt igencsak a szívére vette a csapatokat a nyugati fronton személyesen bátorító király, akinek egyik fia, a későbbi VI. György, II. Erzsébet édesapja tengerészként részt vett a jütladni csatában, és akinek felesége a fejadagok bevezetése után utasítást adott arra, hogy csökkentsék le a királyi családban felszolgált élelmiszeradagokat is. De az mindenképpen kínos volt, hogy a dinasztia neve ugyanaz volt, mint a háromüléses német bombázóké, amelyek halálos lövedékeket szórtak Londonra – a rettegett Gotha G V-k. 

gothag5.jpg

A királyi családnak tehát új brandre volt szüksége, a német nevet meg kellett változtatni. Ezért V. György felkérte Lord Stamfordhamet, magántitkárát, hogy keressen egy brit nevet a brit királyi családnak. Lord Stamfordham politikusoknak küldött leveleiben részletezi a névkeresés folyamatát, ezekből az iratokból kiderül, hogy a Plantagenet, a Stuart és a Tudor nevek is szóba jöttek, de mindet elvetették a negatív asszociációk miatt.

a_good_riddance_george_v_of_the_united_kingdom_cartoon_in_punch_1917_jo.jpg

Aznap, amikor 1917 júniusában a Gotha-bombázók ismét megszórták Londont, Stamfordham végre előállt egy névvel: Windsor. Történészek szerint tökéletes választás volt, mert ez a név biztonságot és ismerősséget árasztott, lévén, a Windsor-kastély Hódító Vilmos ideje óta állt Anglia földjén. 1917. július 17-én a király proklamációt adott ki, amelyben az uralkodói dinasztia nevét Windsorira változtatta.  Az átkeresztelkedés után más német származású, Angliában élő arisztokrata családok is megváltoztatták a nevüket: így lett a királyi családhoz közelálló Battemberg család nevéből Mountbatten (amely Fülöp herceg családneve is) a „von Teckből” pedig „of Cambridge”.

 

 

Leonard Raven-Hill karikatúrájában V. György kitakarítja a királyi családban használt német nemesi címeket 

 

Amikor 1918 novemberében véget ért az első világháború, már kilenc király vesztette el a trónját világszerte. De György és Mária november 11-én a Buckingham-palota erkélyéről integetett éljenző népének…

A Romanovok halála – a Windsorok megmenekülésének záloga

Még egy dolgot tett V. György trónja megőrzésének érdekében, amely Jane Ridley történész szerint "pragmatikus" és realisztikus, de könyörtelen döntés volt: nem adott menedékjogot a trónjáról lemondatott orosz cárnak, saját unokatestvérének, akit nem sokkal később egész családjával együtt kegyetlenül lemészároltak a bolsevikok.

20180630141944_george_v_and_nicholas_ii_in_berlin_1913.jpg

V. György és II. Miklós 1913-ban Berlinben

 

Miután 1917 márciusában lemondatták II. Miklós orosz cárt trónjáról, V. György hozzá intézett levelében azt írta: mélyen megrendítette a dolog. Az akkori átmeneti orosz kormány a brit nagykövet révén megkérdezte a brit kormányt, hogy kaphatnának-e a Romanovok menedékjogot Angliában.

Míg a királyi családot elborzasztotta a Romanovok bukása, a brit nép egy része örült neki, mert elnyomó zsarnoknak tartották a családi levelezésekben csak „Nicky”-ként emlegetett cárt. V. György különböző forrásokból olyan híreket kapott, hogy az emberek nyugtalanok, és antirojalista érzelmek ütötték fel a fejüket, ezért annak ellenére, hogy kormánya megadta volna a menedékjogot „Nicky”-nek, ő megtagadta tőle. Ez egészen a legutóbbi időkig nem volt köztudott, de Lord Stamfordham leveleiből egyértelművé vált.

Dr. Piers Brendon azt mondja a Netlfix-dokumentumfilmben, hogy V. György voltaképpen rábízta a Romanovok sorsát a történelemre, és unokatestvérét, Miklóst a kivégzőosztagra annak érdekében, hogy a Windsor-ház megmeneküljön.

romanov_csalad.jpg

Habár Miklós, Alix és négy lányuk, valamint a cárevics a jekatyerinburgi pincében lelték halálukat iszonyú körülmények között, a Romanov-család jelentős részének mégis sikerült elmenekülnie – Miklós testvéréért, Xeniáért és más rokonokért brit csatahajót küldtek a Krímre, ők tudtak távozni, és nekik megadták a menedékjogot.

 

A karizmatikus David és a dadogós Bertie a világháborúban 

A királyi pár - annak ellenére, amit róluk terjesztettek – egyáltalán nem lelkesedett a háborúért, a nép viszont annál inkább: a világégés elején, 1914-ben a fiatal fiúk még örömmel csatlakoztak a hadsereghez. 

edward_viii.jpg

1916 tavaszára azonban elfogyott a lelkesedés: V. György ekkor többször is meglátogatta a megtört harci kedvű brit katonákat a nyugati fronton, és magával vitte az igen népszerű wales-i herceget, Davidet is.

Az akkori trónörökös, a későbbi VIII. Edward (aki botrányos körülmények között mondott le a trónról 1936-ban) jóképű, magas, karizmatikus ember volt, de még az ő megjelenése sem tudta a katonák megfáradt harci kedvét feléleszteni.

Történészek szerint David szeretett walesi herceg lenni – ameddig nem jártak vele kellemetlen kötelességek. Partiról partira járt, különböző viszonyokba bocsátkozott többnyire férjes asszonyokkal, és képtelen volt megállapodni, egy alkalmas hölgyet feleségül venni. Ez a viselkedés felháborította apját, aki szerette volna, ha megházasodik. V. György ki is jelentette, hogy "miután meghaltam, ez a fiú tizenkét hónapon belül tönkreteszi magát". Igaza lett, VIII. Edward tíz hónapon belül lemondott a trónról. 

  

king_george_vi_of_england_formal_photo_portrait_circa_1940-1946.jpgMindeközben II. Erzsébet édesapja, Albert yorki herceg (későbbi uralkodói nevén VI. György) a haditengerészetnél szolgált, de ő nem karizmájával, hanem helytállásával vívott ki elismerést. Egészen más alkat volt, mint bátyja, dadogása mellett Jane Ridley történész szerint pánikrohamai is voltak, amelyek megnehezítették számára a nyilvános megjelenést.

V. György apaként hűvös és távolságtartó volt öt fiával, valamint egy lányával, és különösen ridegen bánt Piers Brandon történész szerint „Bertie”-vel, akinek dadogásáról film is készült. Állítólag idegesen förmedt rá, amikor Albert valamit hosszú ideig nem tudott kimondani.

Csak később, élete vége felé ismerte fel, hogy sérülékeny fia valójában sokkal alkalmasabb az uralkodásra, mint a mindenki által imádott David, a később lemondott VIII. Edward. 

  

V. György és Mária királyné uralkodása 

Életrajzírói szerint az uralkodó unalmas volt, de éppen ez a tulajdonsága óvta meg attól, hogy birodalmának kárt okozzon: a megmaradásra játszott, nem pedig a hódításra, nem volt arrogáns, mint unokatestvére, Vilmos császár, aki elvesztette trónját. Szakértők szerint György nem igazán szeretett király lenni, csak a napi ötszöri átöltözést kedvelte benne – ezt egy levélben vallotta be , és azt is csak akkor, ha nem modern ruhákba kellett bújnia. A királynétól is azt kérte, hogy ódivatú ruhákat hordjon, emiatt eleinte gúnyolták is társasági körökben Máriát.  

queenmaryformalportrait_edit3.jpg

A király és a királyné víziója a konzervatív családeszmény volt, de az 1910-es években megerősödő szüfrazsett-mozgalmak miatt ezzel a fiatal nők körében nem voltak túl népszerűek: ők karriert akartak és lehetőleg saját választású férjet. 

Miután Lord Stamfordham egy 1917-ben keltezett dokumentum szerint felismerte, hogy a trón megmaradása érdekében a munkásosztály szeretetét is el kell nyernie a királyi háznak egy olyan időben, amikor egymás után szűnnek meg Európában az évszázados monarchiák, azt tanácsolta, hogy a királyi pár legyen megközelíthetőbb az emberek számára, látogassanak meg bányákat, gyárakat, és találkozzanak a néppel. Ez nem esett nehezére Máriának, akinek fontos volt a jótékonykodás. Az első világháború kitörése után rögtön csökkentette a királyi család kiadásait, ételt osztott és sebesült katonákat látogatott a kórházakban, akiknek az állapota mélyen megrendítette. Lord Stamfordham ösztönzésére azonban a háború vége felé olyan helyekre is ellátogatott, ahová korábban koronás fő nem merészkedett: mukásnegyedekbe, ahol szóba elegyedett a közrendűekkel. Ekkoriban vezették be a fejadagokat is, Mária pedig utasítást adott, hogy a királyi család asztalára is csak hetente kétszer kerüljön hús, az adagokat pedig csökkentsék. A sandringhami kastélykertben termesztett zöldségek egy részét kiosztatta a falubelieknek.

Szakértők szerint míg Mária királyné ragaszkodott a gyermekeihez, bár távolságtartóan viselkedett velük, György számára azonban hatalmas támogatást jelentett felesége, aki gyakran adott neki tanácsokat, és segített megírni a beszédeit is. Az egykori tecki hercegnőt még Viktória királynő választotta ki György jegyesének. Mária eleinte félénk és visszafogott teremtés volt, bár már akkor erős volt benne a kötelességtudat. Önbizalma az első világháború után erősödött meg, amikorra a nép elfogadta, sőt, megjelenéseivel és jótékony lépéseivel kivívta az emberek tiszteletét. A királyné egyébként részben magyar volt apai nagyanyja, Rhédey Klaudia magyar grófnő révén.

Békeidőkben szeretett kilátogatni a wimbledoni teniszmeccsekre, és szenvedélyes ékszer- és műkincsgyűjtő volt. Több trónfosztott uralkodócsalád ékszereit is megvásárolta –  a többi között az orosz cári család ékszereinek egy részét is. Rengeteg festmény volt birtokában, 1924-ben pedig elkészíttette a máig a világ egyik legszebb babaházát, az úgynevezett Mária királyné babaházát. 

A húszas évek végére a király már igen súlyos beteg volt, melyet elsősorban erős dohányzásának tudtak be. Felesége szilárdan állt mellette, ápolta gyengélkedő férjét. Egy alkalommal olyannyira leromlott V. György állapota, hogy visszahívatta az éppen Kenyában tartózkodó wales-i herceget, Davidet, aki azonban megtagadta a visszatérést - történészek szerint azért, mert éppen jól érezte magát egy gyarmati tisztviselő feleségével folytatott viszonyban. Ekkor a király még felépült, és ha eddig nem is, David viselkedéséből valószínűleg megsejtette a jövőt. Azt írta naplójába: "Csak Bertie és csodálatos felesége, valamint két drága gyereke, Erzsébet hercegnő és Margit hercegnő tudnak minket megmenteni."

1935-ben a király és királyné még megünnepelte trónra lépésük 25. évfordulóját, azaz uralkodásuk ezüst jubileumát, ám 1936 januárjában V. György elhunyt.

Ez az év más okból is tragikus volt Mária királyné számára: a kötelességtudó asszonynak meg kellett élnie, hogy idősebbik fia, aki VIII. Edward néven lépett a trónra, alig 10 hónapos uralkodást követően lemondott, és a hatalmas terhet öccse, a törékeny, dadogós Bertie vállára tette. Ezt a lépését sem Mária királyné, sem Erzsébet anyakirályné nem tudta soha megbocsátani Davidnek, és gyakorlatilag száműzték Angliából Franciaországba feleségével, a kétszeresen elvált amerikai asszonnyal, Wallis Simpsonnal együtt. David éppen miatta mondott le a trónról, akkoriban ugyanis elképzelhetetlen volt, hogy elvált asszonyt vegyen el a király, aki egyben az Anglikán Egyház feje is. Történészek szerint azonban David sosem vágyott az uralkodásra, és valószínűleg Simpsonnal való házassága "kapóra jött" neki ahhoz, hogy visszautasíthassa a koronával járó terheket. A botrány után anya és fia között megromlott a kapcsolat, de Mária a VI. György néven trónra lépő Albertet mindenben támogatta, és unokái, Erzsébet hercegnő és Margit hercegnő nevelésében is részt vett.

queen_mary_with_princess_elizabeth_and_margaret.jpg

A második világháború alatt Mária királyné fia kérésére elköltözött Londonból, és a fővárostól mintegy 150 kilométerre nyugatra fekvő Badminton House-ban rendezkedett be. Itt hatalmas háztartást vitt, de folytatta jótékonysági munkáját is: rendszeresen látogatta a frontra induló csapatokat. VI. György 1952-es halálát még megérte, de unokája, Erzsébet koronázását már nem, 1953 márciusában tüdőrákban elhunyt.

A Birodalom átalakulása

V. György uralkodásának eleje és vége között a Brit Birodalom és Európa teljesen átalakult: az első világháború után a '20-as évek munkanélkülisége és sztrájkjai következtek, Írország kivált az Egyesült Királyságból, ekkoriban jelent meg a rádió – amelyet az uralkodó fel is használt, hogy szóljon népéhez – 1924-ben pedig megalakult az első munksápárti kormány Ramsey Mc Donalddal az élén.

Az 1930-as években megerősödött az indiai függetlenségi mozgalom, amelynek fejét, Mahátma Gandhit 1931-ben fogadta a király Londonban. V. Györgyöt feldühítette Gandhi öltözéke, amelyből kilógott a térde. Ez az évtized Hitler felemelkedésének ideje, egy újabb háborúra készülés időszaka. A trónörökös pedig beleszeretett egy amerikai, kétszeresen elvált nőbe, Wallis Simpsonba, amely hosszú évtizedekre eldöntötte a Windsor-dinasztia sorsát... 

 

 

 

 

Visszatért szülési szabadságáról Meghan, és azonnal előrukkolt egy jótékonysági ruhakollekcióval

A ruhák eladásával hosszú ideje állástalan nőket segítenek

Munkahelyre hordható, klasszikus stílusú ruhákból áll az a kollekció, amely felett Meghan sussexi hercegné bábáskodott, és amely Smart Works nevű jótékonysági szervezete ügyfeleit segíti majd. A kapszulakollekció szeptember 12-étől vált elérhetővé.  

A Smart Set tartalmaz egy elegáns blézert és nadrágot a Jigsaw-tól, egy táskát a John Lewis & Partners-től, egy klasszikus ruhát, (amely állítólag mindenkinek az alakját hízelgően emeli ki) a Marks&Spencertől, valamint egy fehér inget Misha Nonootól. Utóbbi tervező volt egyébként a kapszulakollekció fogalmának megteremtője anno.

smart_set_jo.jpg

Ha valaki vesz egy darabot a Smart Setből, egy ugyanolyan darabot juttatnak a Smart Works jótékonysági szervezetnek, amelynek Meghan a védnöke. Az összefogástól azt várják, hogy a Smart Works a következő egy évben tudja majd öltöztetni ügyfeleit. 

A bejelentéskor Meghan a kollekció fehér ingét és fekete kosztümnadrágját viselte, valamint egy nyaktörően magas félcipőt

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Meghan and Harry❤ (@meghan_and_harry) le

 

A kollekció fotózásakor Meghan saját magával lepte meg a Smart Worksbe érkező nőket, akik egyáltalán nem számítottak rá 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) le

 

A Smart Works célja, hogy ruhákkal és tanácsokkal segítse az éppen állástalan nőket. Meghan azt írja a szervezetről, hogy azért vonzotta a védnökség, mert számára nagyon fontos a közösségi élmény, amelyet itt megtapasztalhatnak a nők. Az állásinterjúra készülőket stylist segítségével felöltöztetik - ami már önmagában önbizalmat ad -, majd egy tanácsadó felkészíti őket a beszélgetésre. Ezután addig öltöztetik őket, amíg az első fizetésüket kézhez nem kapják.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Smart Works (@smartworkscharity) le

 

Egyik kliensük, Kate azt mondta a Smart Set kollekcióról: “A szerelésemben úgy éreztem magam, mint egy főnök - erősnek. Csodálatosan éreztem magam benne- emlékeztetett arra, milyen messzire jutottam, és hogy előttem áll a jövő." 

Részlet a hercegnő beszédéből 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) le

 

A Smart Works ügyfeleinek mintegy fele a kisebbséghez tartozik, régóta munkanélküli, és hosszú ideje sikertelen az állásinterjúkon. Köszönhetően a szervezet munkájának, a náluk megforduló nők 64 százalékának sikerül állást találnia - áll a Buckingham-palota sajtóközleményében, amelyet a kollekció megjelenése alkalmából adtak közzé.

A sussexi hercegnő januárban lett a Smart Works védnöke - Meghan igen komolyan veszi ezt a munkát, számos alkalommal meglátogatta a jótékonysági szervezetet, és felismerte, hogy bár sok pénzadományt kapnak, a ruhákból nem áll rendelkezésre megfelelő méretkínálat. Ezért is írt a szervezetről a Vogue-ban, és ezért tett meg mindent a kapszulakollekció összeállításáért, amelyhez szándékosan olyan brit cégekkel fogott össze, amelyek ismerősek és hozzáférhetőek a lehető legtöbb ember számára. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Smart Works (@smartworkscharity) le

 

Maga Meghan pedig így vallott a Smart Set létrejöttéről: "Amióta az Egyesült Királyságban élek, nagyon fontos volt nekem, hogy közösségekkel és szervezetekkel találkozzam, akik jelentőségteli munkát folytatnak, és igyekeztem mindent megtenni, hogy segítsek nekik felerősíteni a hatásukat. Múlt szeptemberben adtuk ki a "Together" című szakácskönyvet a grenfelli Hubb Kitchen nevű közösségi konyhában dolgozó nőkkel. Alig egy évvel később alig várom, hogy megünnepelhessem egy másik kezdeményezés elindítását, amelyben nők támogatnak nőket, és közösségek dolgoznak együtt a nagyobb jóért." 

Így fest a Smartworks néhány ügyfele az új ruhákban

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Smart Works (@smartworkscharity) le

Ilyen Meghan hercegnő sokak által bírált Vogue-magazinja

Politikai területre tévedt, saját magát és a transzszexualitást reklámozza, túl megosztó, diszkriminálja a fehér férfiakat(!)  - kritikák, amelyeket Meghan sussexi hercegnő kapott a brit és nemzetközi sajtótól, amiért a szeptemberi British Vogue összeállításában vendégszerkesztőként vett részt. De milyen is az újság valójában? 

Kalandos úton jutott el hozzám a British Vogue szeptemberi száma. Az újság augusztus 2-án jelent meg, és én már előző nap körbejártam a budapesti, nemzetközi lapokat is árusító üzleteket, hátha tudják, mikor érkezik meg hozzájuk. Mindenhol azt mondták, hogy hónap végén keressem az újságot. Végül egy kedves, Londonban élő ismerősöm révén jutott el hozzám a lap néhány nappal ezelőtt, mert Budapesten ugyan meg nem kaptam. 

Tudom, hogy már eltelt egy hónap a megjelenés óta, de nem akartam csupán a sajtóban megjelent infók alapján írni valamiről, amit még nem fogtam a kezembe. Már a szeptemberi példány megszerzése is elég sokat elmondott arról, mennyire fontos ez a kiadás. Ugyanis miután ismerősöm megvette az újságot, megrohamozták a lányok és asszonyok: volt, aki a többszörösét ígérte a lapért, mint amennyiért ő hozzájutott, de hősiesen és tántoríthatatlanul őrizte nekem az egyik utolsó londoni példányt. Ha valamin, akkor ezen a történeten át beleláttam kicsit, milyen jelentősége van az Egyesült Királyságban Meghan munkájának. Nem kétlem, hogy a hercegnő hazájában, az Egyesült Államokban éppen így megrohamozták az újságosokat a Forces for Change-ért. 

A címlapra 15 inspiráló nőt fotóztak  

69571359_2434271836852653_6599899218096160768_n.jpg

A Vogue szeptemberi kiadásait amúgy is hatalmas felhajtás övezi világszerte. Mivel a szeptember a divat januárja - szokták mondani - ezért a kilencedik havi "divatbiblia" a szokásosnál is vastagabb, nehezebb és különlegesebb. 

Meghan, mielőtt Harry jegyese lett, a színészkedés mellett saját életmód-blogját, a Tiget üzemeltette, tehát nem állt tőle teljesen távol az írás és szerkesztés világa. Engem is meglepett azonban, hogy milyen tehetséggel állította össze a Vogue-ot. Természetesen nem volt egyedül: a világ egyik legprofibb szerkesztői csapata állt a háta mögött. De mivel az egyszemélyes Tigen is nagyon jó érzékkel válogatta meg anno a témákat és az interjúalanyokat, gyanítom, hogy az általa szerkesztett Vogue-on is maximális erőbedobással dolgozott - az újságon egyértelműen  érződik a kéznyoma, és mindaz, amiért küzd: a nők szerepének erősítése a világban. 

Eddig is nagyon inspirálónak tartottam mindazt, amit tesz, de a címlappal, bevallom, levett a lábamról. A British Vogue főszerkesztője eredetileg Meghant szerette volna az újság főoldalán látni, de a hercegnőnek jobb ötlete volt: kerüljön oda inkább 15 olyan nő, akiknek globális inspiráló hatása tagadhatatlan. Szerintem ez bizonyítja annak ellenkezőjét, amivel rengetegen bírálják: nevezetesen azzal, hogy magamutogató, és mindenáron ő akar a középpontban lenni. Meghan színésznő (volt), aki természetesen vágyik és vágyott a rivaldafényre, de ha valóban igaz lenne, amit állítanak róla, hogy tipikus "attention whore", akkor vajon nem csapott volna le azonnal erre a gigantikus lehetőségre? Szerintem igen. Ehelyett másokat állított a középpontba. Róla az egész újságban mindössze két kicsi kép van, a vendégszerkesztői levélnél és a saját jótékonysági szervezetéről szóló cikk mellett. 

Ráadásul szerintem az is zseniális ötlet volt, hogy a címlapon jutott hely egy 16. embernek is: az olvasónak. Üresen hagytak ugyanis egy téglalapot, ahová tükörszerű, ezüstszínű anyagot nyomtattak. Ugyan tükörként nem funkcionál tökéletesen, de nem is ez a lényeg, hanem az üzenet: mi, hétköznapi nők/férfiak is azok közé tartozunk, akik képesek változást előidézni a világban. Számomra ez felemelő gesztus.  

img_20190909_181421.jpg

 

"Szeplőket akarok látni!" -  A címlap a nem rég elhunyt legendás fényképész, Peter Lindbergh egyik legutolsó munkája

 

A 15 nő portréját a múlt hét kedden elhunyt Peter Lindbergh készítette, akinek ez volt az egyik legutolsó befejezett projektje. A német fényképész a British Vogue azóta legendássá vált 1990 januári címlapjával lett ismert, amelyen az akkori szupermodellgeneráció tagjai - többek között Cindy Crawford, Linda Evangelista, Naomi Campbell -  pózoltak. Meghan és a főszerkesztő azért döntöttek Lindbergh mellett, mert a német fotós a természetes szépség híve volt: "Gyűlölöm a retusálást, utálom a sminket" - írta a szeptemberi számban (...) "Ha elmondanám, hány gyönyörű nő kérte tőlem, hogy hosszabbítsam meg a lábait, vagy hogy mozgassam távolabbra egymástól a szemeit... el sem hinnék! Őrült ez a kultúra." 

img_20190909_103440.jpg

A címlapképeket júniusban készítették el három kontinensen. A világ legbefolyásosabb női közé tartozó címlapsztárok időbeosztását összehangolni önmagában hatalmas feladat volt, ezért New Yorkban és Londonban is rendeztek egy-egy fotózást. Az amerikai fényképezkedés reggelén Meghan felhívta Lindberghet, hogy megkérje valamire... 

"A hercegnő utasítása világos volt: szeplőket akar látni!" - írja Lindbergh jegyzetében. "Ez olyan volt, mintha tárt kapukat döngetne. Imádom a szeplőket!" 

Két nőről különleges körülmények között készültek el a portrék: a Vogue egyik legfiatalabb címlapszereplője, a svéd környezetvédelmi aktivista, Greta Thunberg ugyanis nem volt hajlandó repülőre ülni, ezért Lindberghnek kellett Stockholmba repülnie.

Az új-zélandi miniszterelnököt, Jacinda Ardernt pedig videókapcsolaton keresztül tudták csak lefotózni - Londonban szombat este 11 óra volt ekkor a stúdióban, Aucklandben pedig vasárnap reggel 10 óra.  

A főszerkesztő nem hitte, hogy megéri a napot, amikor egy félvér nő beházasodik a királyi családba 

 

A British Vogue főszerkesztője, Edward Enninful szerkesztői levelében azt írja, Meghan e-mailjét egy lehetséges együttműködésről éppen akkor kapta meg, amikor Ausztriában nyaralt, és először nem akart hinni a szemének. Meghan iránt "mély tiszteletet érez" - vallja- , és valódi aktivistának tartja, akinek már a brit királyi családban való megjelenése is alakítja a közbeszédet bizonyos témákról, például arról, mennyire szeretné egy ismert nő magánügyként kezelni szülését, vagy hogy miként bánik az érdeklődés középpontjában állókkal a média és a kommentelők. 

img_20190909_183014.jpg

Azt is hozzáteszi: nem tudja kifejezni, mennyire sokat számított neki, hogy látta, Harry herceg egy félvér amerikai nőt vett feleségül. "Sosem gondoltam volna, hogy valaki még az én életemben az én közösségemből a királyi család legfelsőbb szintjére tud emelkedni" - írja. Ezután részletezi, hogyan jutottak el odáig, hogy a női aktivizmus legyen a szeptemberi magazin témája, és miként zajlott a közös munka. 

 

"Te is részese vagy ennek a közösségnek"

 

A sussexi hercegnő vendégszerkesztői levelében azt írja: egy hideg januári napon találkozott Enninfullal először, amikor még csak egy lehetséges együttműködésről beszélgettek. Ezután össze kellett szednie a bátorságát, hogy feltegye a kérdést: el tudná-e képzelni, hogy a szeptemberi Vogue vendégszerkesztője legyen, ahelyett, hogy a címlapon szerepelne? A válasz természetesen igen volt... 

img_20190909_182951.jpg

Meghan azt írja jegyzetében: "Ez a kiadás a közösség erejéről szól. Azzal, hogy a saját erősségeinket beazonosítjuk, ráébredünk, hogy együtt még erősebbek vagyunk. Ennek a szelleme érződik a címlapon is: különböző korú, bőrszínű, származású, nemzetiségű és tapasztalattal bíró nők kerültek oda, akiknek megkérdőjelezhetetlen az inspiráló erejük.(...) És mindezen erős nők között ott van egy tükör - neked, az olvasónak, hogy önmagad lásd benne. Mert Te is a része vagy ennek a közösségnek." 

 Testpozitív üzenet a strandról 

 

img_20190909_175823.jpg

A sussexi hercegnő kedvenc verse és a mellékelt kép két egész oldalt foglalnak el a szeptemberi lapban. A költemény Matt Haig-é, aki angol regényíró és újságíró, a címe: Levél a tengerparttól. Az alkotásban a tengerpart szólítja meg az emberiséget, mondván: ne törődjenek a testükkel, ne aggódjanak azon, kockás-e a hasuk vagy hogy mekkora a testtömegindexük, és mások véleményével se foglalkozzanak. Nekem kicsit bizarr ez a vers, de illik az újság narratívájához.  

"Húzd ki azonnal az ősz hajszálaidat, amint megjelennek, hogy senki ne tudja meg, merészeltél 30 évesnél idősebb lenni" 

img_20190909_180027.jpg

Hasonló szellemben szól az olvasóhoz a címlap egyik szereplője, Jameela Jamil színésznő "Come as you are"- vagyis "Gyere, ahogy vagy" című véleménycikkében. A szókimondásáról híres Jameela azt részletezi, hogy a nőknek milyen lehetetlen elvárásoknak kell megfelelniük 2019-ben: ugyanolyan keményen kell dolgozniuk, mint a férfiaknak (általában kevesebb pénzért), ráadásul mindig gyönyörűnek és vékonynak kell lenniük, valamint soha nem szabad megöregedniük. Ahogy írja: "Húzd ki azonnal az ősz hajszálaidat, amint megjelennek, és azonnal fesd be a hajadat, hogy senki ne tudja meg, hogy merészeltél 30 évesnél idősebb lenni. (...) Ez biztos valami vicc - egy kegyetlen tréfa?" Teszi fel a költői kérdést. Aztán meg is válaszolja: sajnos nem az, szerinte már annyira normálisnak érezzük ezeket a teljesítehetetlen elvárásokat, hogy titokban már magunkévá tettük. "Nehéz a nőknek változásokat elérniük, amikor olyan kimerültek, depressziósok, túledzettek és alultápláltak vagyunk... Képzeljék el, mi mindent tudnánk kezdeni a pénzzel és idővel, amit arra költünk és azzal töltünk, hogy "megjavítsuk"  magunkat! A vakációk, amelyekre elutazhatnánk! A terápia, amire járhatnánk!" 

Arról is ír, tudja, milyen furcsán hathat ez éppen a Vogue-ban, de gyorsan meg is magyarázza: szereti a divatot, a szép ruhákat és a sminket is, amelyeket önkifejezési eszközöknek tart. Azért harcol,  hogy a nőket ne csakis és kizárólag a külsejük alapján ítéljék meg, ahogyan az a férfiaknak megengedett. "Az ő teljes értékük nem a külsejükön múlik. Ezt akarom magunknak is" 

Bemutatkozik két, Meghan által támogatott jótékonysági szervezet 

 

img_20190909_175839.jpg

A Luminary Bakery nevű cukrászda jó példa arra, Meghan milyen árnyalt és nem feltétlenül túl népszerű ügyeket karol fel - nem bírom megállni az összehasonlítást: anno Diana is éppen ezt tette a '80-as években az AIDS-betegekkel kapcsolatban, később pedig a taposóaknák elleni küzdelme során. 

Ez a kelet-londoni sütöde és cukrászda olyan nőknek kínál második esélyt, akiket kizsákmányoltak szexuálisan, börtönben ültek vagy hajléktalanként élnek. Hathónapos gyakornoki programjuk a legtöbb náluk megforduló nőre terápiás hatással van. Volt már ügyfelük olyan hajléktalan, aki azért nem kért segítséget a "szokványos" hajléktalanokat segítő szervezetektől, mert ott nagyon kevés nő fordult meg, és ettől kellemetlenül érezte magát, de olyan asszony is, akit Nigériában eladtak rabszolgának.

A sérült lelkű nők itt hat hónap alatt megtanulják a sütés és a cukrászat alapjait, majd használható szaktudással lépnek ki az életbe, ráadásul a legtöbben barátságokra és hasznos kapcsolatokra tesznek szert itt. 

Emlékszem, hogy amikor az első olyan fodrászatról olvastam évekkel ezelőtt, talán a Marie Claire-ben, amely hajléktalan és munkanélküli nők frizuráját igazította meg ingyen, arra gondoltam: milyen remek kezdeményezés! Hasonló a profilja a Smart Works Charity-nek, amelynek Meghan januárban lett a védnöke. Sok nőnek a frizurája rendben tartása, vagy akár az, hogy elfogadhatóan öltözzön fel egy állásinterjúra, kifizethetetlen összeget jelent munkanélküliként. 

img_20190909_180228.jpg

Az angliai szervezet célja, hogy ruhákkal és tanácsokkal segítse az éppen állástalan nőket. Meghan azt írja a Smart Worksről, hogy azért vonzotta a védnökség, mert számára nagyon fontos a közösségi élmény, amelyet ez a szervezet megad az itt megforduló nőknek, akik egymást támogatják a karriercéljaik elérésében. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Smart Works (@smartworkscharity) le

 

Az állásinterjúra készülőket stylist segítségével felöltöztetik - ami már önmagában önbizalmat ad -, majd egy tanácsadó felkészíti őket a beszélgetésre. Ezután addig öltöztetik őket, amíg az első fizetésüket kézhez nem kapják. Meghan azt írja: sokszor a média félreértelmezi a Smart Worksöt, és úgy tekintenek rá, mint egy átváltoztató show-ra. De szerinte ha mindenképpen címkét kell aggatni a dologra, akkor "felejtsük el Hamupipőkét - ez a Wonder Woman története, aki készen áll a világ meghódítására képletes és valódi értelemben is." 

"Úttörő szellemben"

 

Két interjú is készült a szeptemberi British Vogue-nak két nagyformátumú nővel: Harry herceg Jane Goodall világhírű főemlőskutatóval beszélgetett, Meghan pedig Michelle Obamával. A Jane Goodall-interjúban a 85 éves tudós arról beszél, mennyire fontos, hogy felismerjük: mindenkinek van hatása arra, ami a bolygóval történik. Szó esik Roots and Shoots nevű ifjúsági szervezetéről, és amikor a gyerekvállalásra térnek rá, Harry bevallja, hogy legfeljebb két csemetét szeretnének Meghannel.  

img_20190909_180159.jpg

 

                                                                                                                                                                                  Meghan a volt amerikai First Lady-vel, Michelle Obamával folytatott beszélgetése eggyel bensőségesebb: a gyereknevelésről társalognak, és szóba kerül, vajon a 15 éves Michelle mit mondana mostani önmagának.

 

img_20190909_175943.jpg

 

Bírálatok tömkelege 

 

Rengetegen támadták Meghant a Vogue vendégszerkesztése miatt, például a Sun, amely szerint a hercegnő politikai területre tévedt azzal, hogy olyan ismert személyiségeket választott a címlapra, akik közismert bírálói az amerikai elnök, Donald Trump politikájának. 

Meghan egyik elszánt kritikusa, a Daily Mailnek író Piers Morgan szerint "Me-Me-Meghan Markle szégyentelenül álszent" Vogue-ja azt bizonyítja, hogy saját maga reklámozásával többet foglalkozik, mint a királyi családdal vagy Nagy-Britanniával. Piers Morgan egyébként minden létező felületen és dolog miatt támadja Meghant. Eléggé kilóg a lóláb: anno bepróbálkozott nála, de az akkor még színésznő egy idő után nem válaszolt az üzeneteire, és ezen úgy megsértődött, hogy azóta személyes vendettát hirdetett ellene.

A The Times újságírója, Melanie Phillips azzal támadta Meghant, hogy olyan embereket választott címlapra, akik "mélyen megosztó ügyekkel társíthatóak", köztük az amerikai Laverne Cox. Az újságíró szerint a transzszexualitás ellentmondásos terület, amelyről úgy tartják egyes kutatók, hogy a gyerekeknek állandó sérüléseket okoz. 

Melanie Phillips lehet, hogy nem olvasta Laverne Cox életrajzát, amelyből kiderül, hogy Cox 11 éves korábban öngyilkosságot kísérelt meg, amikor ráébredt, hogy valójában fiútestben élő lány. 

"Azon gondolkodom, vajon Meghan tudatában volt-e elfogultságának, amikor kiválasztotta a 15 címlapszereplőt, akik mind nők, és közülük csak ketten fehérek."- ezt írta a Telegraph királyi tudósítója, Camilla Tominey.  "Ha én most fehér, férfi és idősebb lennék, eléggé diszkriminálva érezném magam." 

Az újságíró téved, mivel a címlapon a 15 nőből öt fehérbőrű nő van, nem csupán kettő: Jane Fonda, Sinead Burke, Greta Thunberg, Christy Turlington és Jacinda Ardern. Ráadásul egyelőre még nem tartunk ott, hogy a fehérbőrű férfiaknak szükségük lenne arra, hogy valaki pozitívan diszkriminálja őket, az etnikai hátterű nőknek azonban igen.

A Daily Mail publicistája, Sarah Vine is beszállt a kórusba, mondván: "az inspiráló nők feléről soha senki nem hallott, sokan közülük csak hírességek.(...) Van különbség aközött, hogy valaki a divatvilág hercegnője vagy valódi hercegnő, ami mellesleg éppen olyan kemény munka."  

Voltak, akik megvédték Meghant 

 

Omid Scobie, az ABC News és a Harper’s Bazaar királyi tudósítója ezekre a kritikákra csak annyit reagált: “Őszintén, életemben nem láttam még ennyi tanult és állítólag érett, felnőtt embert ilyen szinten felháborodni egy divatmagazin miatt." 

Az Independent magazin lifestyle-szekciójának szerkesztője, Harriet Hall szerint a kiadás "brilliáns", és nagyon bölcs volt Meghan döntése, hogy nem akart a címlapon szerepelni. "Nagyon megoszlanak a vélemények, és ezért kár, mert csak pozitív reakciókat kellene kapnia.(...) Valóban azt próbálja tenni, amit a királyi család tagjaitól várnak, vagyis: jótékonyság, filantrópia, és éppen ezeket a dolgokat helyezi előtérbe ebben a kiadásban." 

Egyébként rengetegen bírálták amiatt Meghant, hogy egyáltalán azt képzelte: lehet vendégszerkesztője a Vogue-nak. Pedig valójában a királyi család több tagja is szerepelt már címlapokon, és vendégszerkesztettt újságokat. Anna hercegnő például már háromszor szerepelt a British Vogue címlapján, Diana wales-i hercegnő négyszer, Katalin cambridge-i hercegnő pedig egyszer, a 2016 júniusi kiadványon. 

Eddig mindenkinek a hasonló megmozdulásait dicsérték, csak Meghanre zúdult rengeteg bírálat. Katalin például 2016 februárujában a Huffington Post UK-ben a gyermekek mentális egészségét domborította ki vendégszerkesztőként, Károly hereg pedig a Country Life című kiadvány összeállításában segédkezett 2013 és 2018 novemberében, és ő sem zárkózott el a politikai témáktól, mint például a klímaváltozás, vagy a fenntarthtató mezőgazdaság. 

Maga Harry herceg is belekóstolt az újságíróskodásba: 2017 decemberében a BBC Radio 4 népszerű Today nevű programját vendégszerkesztette: a háromórás reggeli műsorban olyan témákat világított meg, mint a mentális egészség és a veteránok segítésének fontossága. Barack Obama volt amerikai elnökkel, valamint Károly herceggel is készített interjút.

Akkor a Guardian szerkesztőségi levélben dicsérte Harry-t, ma ugyanezért támadják Meghant.

Csak Meghan tudott rávenni, hogy ismét Vogue-ot vegyek a kezembe

Egy időben, amikor még Nyugat-Európában éltem, rendszeresen olvastam a francia és az amerikai Vogue-ot, de egy idő után besokalltam tőle. Azt hiszem, akkor, amikor az egyik példányt fellapozva tudatosodott bennem, hogy a 86. oldalig csak reklámok voltak benne. Egész egyszerűen nyomasztónak éreztem azt a rengeteg hirdetést, amelyek egy átlagos pénztárcával rendelkező embernek teljesen elérhetetlen termékeket mutogattak, és annak ellenére, hogy az írások és interjúk színvonalasak voltak, úgy véltem, szinte önkínzás Vogue-ot olvasnia egy átlagmagyarnak, de még egy jó életszínvonalon élő budapestinek is. Jó hangulatot mindenesetre nem csinált soha.

Amikor egy beszélgetés során kifakadtam egy barátomnak, hogy nem értem a hasonló magazinokat, ő érdekes szempontot vetett fel nekem: a férfiak is olvassák az autós újságokat, annak ellenére, hogy az ott bemutatott járgányok többségét nem tudják megvenni. Bevallom, ez elgondolkodtatott, és jogosnak éreztem a meglátását, mert valóban el tudok merülni én is egy-egy szépen fotózott, álomszerű divatanyagban, és ettől inkább jobban érzem magam, mint rosszabbul, hiszen csak az esztétikai élmény számít. Engem inkább az zavar(t), hogy a Vogue által közvetített életszínvonalat, luxustermékeket és ingatlanokat csak egy rendkívül szűk réteg engedheti meg magának. Plusz nem szimpatikus, hogy Anna Wintour a mai napig nem hajlandó az állati szőröket száműzni oldalaikról.  

Szóval azt, hogy én hajlandó voltam újra Vogue-ot venni a kezembe, csakis Meghan volt képes elérni, és csakis azzal, hogy nem az erre az újságra jellemző elitista stílust erőltette (persze a luxustermékek reklámjaitól nem szabadulhatott ő sem), hanem éppen ellenkezőleg: bepillantást enged abba, milyen a való világ azok számára, akiknek nem áll rendelkezésére korlátlan pénz, és a befogadást, a sokszínűséget, a gyengék és elnyomottak iránti szolidaritás fontosságát hangsúlyozza. Úgy érzem, éppen az a pozitív az általa szerkesztett kiadványban, amiért a brit média támadta: befolyását arra használja fel, hogy bátran kiálljon olyanok mellett, akiknek a hangját egyébként nem hallanák meg sokan.   

Azért pedig, hogy nem saját magát rakta a címlapra, pedig megtehette volna, szerintem jár neki a hatalmas riszpekt...  

 A 15 inspiráló nő 

A Forces for Change című kiadvány címlapszereplőinek egy kérdést tettek fel: "Milyen változást akarsz látni a világban?" Erre válaszolt a 15 nő, akik között van ismert és kevésbé ismert arc, Magyarországon néhányuk szerintem teljesen ismeretlen. 

img_20190909_175912.jpg 

Laverne Cox - transznemű színésznő, aki rendszeresen szólal fel politikai ügyekben. Többször jelölték már Emmy-díjra. 

Christy Turlington Burns - egykori szupermodell, Every Mother Counts nevű szervezete révén megróbálja biztonságosabbá tenni az anyaságot és a szülést az amerikai nők számára, ahol a szülés közbeni halálozások száma növekvő tendenciát mutat

Jameela Jamil - színésznő, testpozitív üzenetekkel próbálja formálni a szemléletet a szórakoztatóiparban

Gemma Chain - színésznő, szintén a szórakoztatóiparban küzd azért, hogy több, különböző hátterű embert foglalkoztassanak  

Yara Shahidi - színész, aki Eighteen x 18 nevű kezdeményezésével szavazásra buzdítja az embereket 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par British Vogue (@britishvogue) le

 

img_20190909_175923.jpgGreta Thunberg - 16 éves svéd diáklány, aki Fridays for the Future nevű akciójával lett világhírű. Arra buzdítja a diákokat világszerte, hogy péntekenként ne menjenek iskolába, inkább tüntessenek azért, hogy a politikai és gazdasági döntéshozók végre megmozduljanak klímaügyben. 

Adwoa Aboah - modell és a mentális egészséget zászlajára tűző aktivista

Jane Fonda - színésznő és aktivista (Mellesleg ezzel a címlappal ő a Vogue eddigi legidősebb címlapmodellje) 

Ramla Ali - szomáliai származású bokszoló. Családjával a 90-es évek elején menekültek el a háború elől Angliába, ahol egy kelet-londoni bokszteremben kezdte pályafutását. Sokáig szülei elől is titkolta, hogy bokszol. Úgy gondolja, több nőre lenne szükség a sportban, illetve a sportvezetőségben is. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Ramla Ali (@somaliboxer) le

Francesca Hayward - A Királyi Balett prímabalerinája, aki félvérként büszke arra, hogy sikereivel hasonló hátterű nőket inspirál. 

Jacinda Ardern - új-zélandi miniszterelnök, az első kormányfő a világon 30 éve, aki hivatali ideje alatt adott életet gyermekének. Miután márciusban Christcurchben éppen imádkozó muzulmánokat mészároltak le, fejkendőt kötött, így látogatta meg az áldozatokat.  

Sinead Burke - azért kampányol, hogy mindenkinek a hangját meghallják, a testi és szellemi fogyatékossággal élők szempontjait is figyelembe vegyék a döntéshozatalnál 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par British Vogue (@britishvogue) le

Salma Hayek Pinault - színésznő, producer, nőjogi aktivista

Chimamanda Ngozi Adichie- szerző, aki szerint a kulturális normák megváltoztatásával is sokat el lehet érni, például azzal, hogy az alkotásokban az ambíciózus nőket nem karikaturisztikusan ábrázolják, ezzel szemléletváltást lehet elérni a társadalomban is 

Adut Akech - dél-szudáni származású modell, aktivista, aki azért harcol, hogy az emberek ráébredjenek: a menekültek ugyanolyan emberek, mint ők, azzal a különbséggel, hogy rossz helyre születtek. Egy kenyai menekülttáborban nőtt fel, most New Yorkban él. Reméli, hogy története inspirálja a menekült nőket. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par British Vogue (@britishvogue) le

  

Így szurkolt Meghan Serena Williamsnek a US Openen

A sussexi hercegnő váratlanul utazott el New Yorkba pénteken

Szemmel láthatóan izgulva nézte végig Serena Williams és a kanadai Bianca Andreescu meccsét a sussexi hercegnő a New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokság női egyes döntőjében. Meghan mellett Serena Williams édesanyja ült. A volt hollywoodi színésznő farmerruhát viselt, felette pedig egy szürke kardigánt vagy kabátot a vállára vetve, a haját most kibontva hagyta.

Meghan februári babaváró bulija óta nem volt New Yorkban, amire szintén váratlanul utazott el Angliából, ahogyan most is. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Sussex Family (@meghan.harry_of.sussex) le

 

 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Sussex Family (@meghan.harry_of.sussex) le

 

A hercegnő pénteken utazott el Londonból egy kereskedelmi járaton, hogy régi barátnőjének, a hatszoros US Open-bajnok és 23-szoros Grand Slam-bajnok Serena Williamsnek szurkolhasson. 

 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Meghan Markle✨ {fan account} (@hrhmeghanmarkle) le

 

Meghan szerintem lassan visszanyeri szülés előtti alakját, és sokkal jobban áll neki a leengedett haj, mint a mostanában több alkalommal is hordott konty, ami csak kihangsúlyozta - az amúgy nem vészes - kerekségét.  

A mérkőzést végül Andreescu nyerte. 

Meghan mögött a nagy teniszrajongó hírében álló Anna Wintour, az amerikai Vogue rettegett főszerkesztője ült

Voir cette publication sur Instagram

Our Duchess ��❤️ with Anna Wintour�

Une publication partagée par The Sussex Family (@meghan.harry_of.sussex) le

 

II. Erzsébettel vacsorázott Boris Johnson brit kormányfő és barátnője Balmoralban

A brexit miatt a hagyományos hosszú hétvége helyett csak egy éjszakát töltöttek a királynőnél

A hagyományos hosszú hétvége helyett mindössze egy éjszakát töltött Boris Johnson brit miniszterelnök és partnere Balmoralban a királynő vendégeként a politikai felfordulás miatt - írta meg a brit sajtó. Johnson és párja pénteken érkeztek a skóciai Aberdeenshire-be, és szombaton már vissza is tértek Londonba, hogy a kormányfő felkészülhessen a jövő heti brexit körüli - várhatóan igen heves -  vitákra.

boris_johnson.jpg

A látogatás azért is volt különleges, mert ez az első alkalom, hogy a mindenkori brit miniszterelnök olyan partnert vitt magával, akivel nincsenek összeházasodva.

Johnson barátnője, a 31 éves Carrie Symonds korábban a brit Konzervatv Párt tanácsadójaként dolgozott, ma egy környezetévdelmi lobbicsoport, az Oceana tanácsadója. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Encore Designer Clothes Agency (@encore_cirencester) le

 

II. Erzsébet péntek délután hivatalos audiencián fogadta Johnsont. Este a kormányfő és barátnője együtt vacsorázott az uralkodóval, Fülöp herceggel és a királyi család Balmoralban tartózkodó tagjaival. Szombaton a miniszterelnök és partnere már vissza is tértek Londonba. 

 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Royal Family (@theroyalfamily) le

 

A Balmoralban vendégül látott miniszterelnökök általában együtt piknikeznek vagy grilleznek a királynővel és a család többi tagjával, de ez most idő hiányában elmaradt. 

Johnson kampányolt is, amíg Skóciában tartózkodott, bejelentette, hogy 211 millió fontos támogatást kapnak a skóciai farmerek

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Boris Johnson (@borisjohnsonmp) le

 

Harry és Meghan mégsem utaznak Balmoralba idén 

Annak ellenére, hogy Meghan még sosem volt a skóciai birtokon, amely a királynő kedvenc rezidenciája, a sussexi hercegi pár nem utazik szeptemberben Balmoralba. A királyi család szakértői szerint Harry sosem volt oda túlzottan Balmoralért, és az utóbbi években egyre kevesebbet járt oda. A hozzáértők hangsúlyozták azt is, hogy mivel a sussexi hercegi pár mintegy 10 perc autókázásra lakik Windsortól, ők más rokonoknál többet látják év közben a királynőt. 

Ezen kívül Meghan és Harry is rengeteget dolgoztak a nyáron: Meghan a Vogue-on és a Smart Works nevű jótékonysági szervezetében, Harry pedig utazási platformján, a Travalysten, és afrikai turnéjuk előkészítésén. 

A királyi család többi tagja azonban meglátogatta az idős királynőt, többen még mindig Balmoralban vannak: Vilmos, Katalin és gyermekeik augusztusban jártak a skóciai birtokon, Károly herceg és Kamilla a szomszédos Birkhallban töltötték július nagy részét és az augusztust, Anna hercegnő, Sarah Ferguson és András yorki herceg, valamint Edward wessexi gróf és felesége gyerekeikkel együtt mind töltöttek időt a királynővel idén. 

  

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Royal Family (@theroyalfamily) le