Royal sztorik & királyi krónikák

Első benyomások a The Crown új évadáról

2019. november 18. - nofret

Ebben a posztban nem leszek kedves. Mivel még csak néhány részt néztem meg a The Crown harmadik évadából, amit a Netflix vasárnap tett elérhetővé, nem lenne igazságos az egészről ítéletet mondanom, de nem bírom ki, hogy meg ne osszam az első benyomásaimat. Amelyek sajnos nem túl kedvezőek. Feltett szándékom mihamarabb megnézni a többi epizódot is, és ha leülepedett az egész, még egy kritikát írni, de alapvetően inkább a brit királyi család életének a sorozat által lefedett részeiről szeretnék majd érdekes részleket megosztani.  

crown_1.JPG

A korona első két évadát imádtam. Első pillanataitól kezdve megfogott, behúzott, gyönyörködtetett a színészek játéka, a történetek, az aláfestő zene, a kosztümök és színhelyek, és legfőképp a királyi család életének kevésbé ismert részleteinek tálalása. Szerettem a színészeket, mindegyiket tökéletesnek találtam az adott szerepre, nem tudtam eldönteni Claire Foyt kedvelem-e jobban a fiatal II. Erzsébet megformálójaként vagy Matt Smith árnyalt Fülöp hercegét. Egyszerűen harmonikus volt az egész. Alig vártam a folytatást, és amikor megtudtam, hogy a gárdából mindenkit lecserélnek, megdöbbentem, mint ahogy sok más rajongó is. Elkezdtem magam felkészíteni a csalódásra.    

Ami nem maradt el. Nagyon szeretném szeretni ezt az új évadot, de azt már sajnos most érzem, hogy soha nem fog vetekedni a szívemben az első kettővel. A legszembeszökőbb számomra az, hogy a még csak 38 éves Erzsébet királynőt a 45 éves Olivia Colman játssza, akiről egyébként én azt hittem, legalább 50, amíg pontosan utána nem néztem. A szememnek ez, bevallom, nem tetszik. Szerintem egy 45 és egy 38 éves nő között még jobban észrevehető a különbség, mint például egy 28 és 35 éves nő között, pedig ugyanannyi év van köztük. Nagyjából 20-tól 30-ig a színésznők el tudnak játszani tinit és érett nőt is, de egy 50 évesnek kinéző 45 éves nőre szerintem nem kéne egy késő 30-as nő szerepét osztani. De ha ezen túlteszem magam, a játéka akkor sem ragad el annyira, mint anno Claire Foy-é. Habár belekötni sem nagyon lehet, de valamiért mégsem nyűgöz le, pedig Anna királynő szerepében, amiért Colman Oscar-díjat kapott, nagyon szerettem. Az IMDb-n is sokan hasonló véleményt osztottak meg. 

Peter Morgan, a sorozat megalkotója azzal magyarázta a teljes szereplőgárda lecserélését a CBS Sunday Morningnak adott interjújában, hogy szerinte egy ideig lehet parókával és maszkmesterek segítségével leplezni valakinek a fiatalságát, de az élettapasztalatot ezekkel az eszközökkel nem lehet megjeleníteni. "Márpedig az meglátszik az arcon, azon, ahogy tartjuk magunkat." - mondta. Azt is hozzátette, szerinte a nézőknek elég lesz néhány perc ahhoz, hogy hozzászokjanak az új arcokhoz. Abban igaza lett, hogy akármennyire is kapálóztam, egy idő után már nem hiányzott annyira Claire Foy. De azért nem két perc, hanem körülbelül 30 kellett, hogy ezt észrevegyem magamon. 

crown_4.JPG

A királynő 1964-ben

Colman egyébként azt nyilatkozta, hogy számára sokkal nehezebb megformálni II. Erzsébet karakterét, mint Anna királynőét volt A kedvencben, mert Erzsébetről mindenki tudja, hogy néz ki, hogyan beszél, gesztikulál, stb...Azt is hozzátette, hogy reméli, az emberek megértik: színészként egy létező karakter eljátszása ahhoz hasonlítható, ahogyan egy művész megalkot egy képet - a saját észlelését viszi bele, a saját interpretációját látjuk, nem az adott személyt. Szerintem ez az érv érthető és elfogadható, nem is azt várjuk a színészektől, hogy egy az egyben lemásolják az általuk játszott karakter minden rezdülését, de valahogy mégis azt vártam, kicsit szerethetőbb lesz számomra az új királynő. 

Sótlan Fülöp herceg

Fájdalommal vettem tudomásul, hogy a Tobias Menzies által játszott Fülöp herceg sem fogható Matt Smith Fülöp hercegéhez, aki olyan energiát vitt bele az egészbe, annyira összetett, szerethető, néha bosszantó volt, hogy az első perctől elhittem neki: az "igazi" Fülöp herceg - legalábbis az alapján, amit tudni róla -, épp ilyen lehet. Mindenesetre egyelőre megfigyelő álláspontra helyezkedem vele kapcsolatban, hátha előjönnek még a karakter színei. 

crown_2.JPG

crown_6.JPG

Az 53 éves Helena Bonham Carter játssza a 34 éves Margitot

A Margit hercegnőt megtestesítő Helena Bonham Carter jól adja a karaktert, de rájöttem, hogy benne is zavar valami: nem az, hogy külsőre szinte egyáltalán nem hasonlít az "igazi" Margit hercegnőre, hanem az, hogy nem tudom elfelejteni: ő Helena Bonham Carter. crown_3.JPG

Az első két évadban a királynő húgát Vanessa Kirby játszotta, aki sokkal kevésbé ismert színésznő, tehát neki könnyebb dolga volt ilyen szempontból, de szerintem zseniálisan hozta az egyébként rá sem különösebben hasonlító, élvhajhász, mégis kiégett, megkeseredett Margitot. Bonham Carter azt nyilatkozta, hogy először nem akarta elvállalni a szerepet, aztán megnézte a korábbi évadokat, és teljesen magával sodorta a sztori. 

Ennél a karakternél is előkerül a kor kérdése: lesújtónak tartom, hogy az 53 éves Bonham Carter játssza az 1964-ben (a harmadik évad első epizódja ekkor kezdődik) 34 éves Margitot. 19 év korkülönbség valóban semmilyen parókával és maszkkal nem leplezhető. Semmi logikát nem látok abban, hogy fiatal nem játszhat idősebbet, de egy 53 éves nő eljátszhat egy 34 éveset. Szóval itt bukik meg a sorozat írójának érvelése. Ha nagyon rosszindulatú akarnék lenni, akkor akár még azt is beleláthatnám ebbe, hogy a világ még mindig ott tart, hogy egy 30-on túli nőt már nem tekint fiatalnak, tehát akár egy 50+-osra is osztható a szerepe... De valószínűleg nem erről van szó, leglaábbis nagyon remélem.  

crown_5.jpg Margit hercegnő 1965-ben

Valószínűleg egyébként azért cserélte le a régi gárdát Peter Morgan most, mert összesen hat évadot terveznek, és nyilván furcsa lett volna, ha az ötödik évadban jelentkezik új arcokkal, amikor már 70 évesek lesznek a szereplők. De jobban örültem volna neki, ha inkább kevésbé ismert arcokat keresnek, olyanokat, akiknek a karaktere valóban illik azokhoz, akiket eljátszanak, nem pedig sztárokat, akik még korban sem illenek azokhoz, akiket megtestesítenek. Az első két évadban nyilván könnyebb volt viszonylag ismeretlen tehetségeket alkalmazni, mert fiatalabb színészek játszották a főszerepeket, és csak az idősebb karaktereket osztották ismert arcokra, például Alex Jenningsre, aki már játszotta Lipót belga királyt a Viktória királynőről szóló tévésorozatban, Károly herceget A királynőben, A koronában pedig a bukott Windsor hercegét. De egy kicsit több energiabefektetéssel biztos lehetett volna olyanokat keresni, akik idősebb koruk ellenére sem ismertek széles körben, mégis jobban illenek a rájuk osztott szerepekhez.    

Királyi szerepek, amelyeket az új évad főszereplői játszottak

Olivia Colman

Anna királynő megtestesítéért A kedvenc (The favourite) című 2017-es filmben Oscar-díjat kapott:  

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Favourite (@thefavouritemovie) le

 

Helena Bonham Carter

A király beszéde (The King's Speech) című 2010-es Oscar-díjas filmben II. Erzsébet édesanyját, az anyakirálynét játszotta el, szerintem zseniálisan. 

hbc.JPG

 

Tobias Menzies 

 Cornwall hercegét játszotta a Lear király 2018-as feldolgozásában. 

Mindezek alapján talán nem meglepő, hogy szinte megkönnyebbüléssel fogadtam, amikor az első részben feltűnt a "régi" Winston Churchill, John Lithgow, és azt is, amikor a második rész elején feltűnt néhány régi szereplő: a Tommy Lascelles-t megtestesítő Pip Torrens és a korábbi részekből ismert gyerekszínészek, akik a fiatal Lilibetet és Margitot játsszák.

De meggyőzhető vagyok, sőt, nagyon szeretném, ha egy kicsit jobban be tudnék lelkesedni a sorozat további részeinek nézése közben. Alig várom, hogy lássam Károly herceget, akinek a beiktatása Wales hercegévé a harmadik évadban várható, nem beszélve Dianáról, akivel sajnos csak a negyedik évadban találkozhatunk majd, ami 2020-ig nem kerül fel a Netflixre. 

Nagyon kíváncsi lennék a véleményetekre az új évadról, kommenteljetek bátran!  

Meghant tette címlapjára a Tatler magazin

A főleg a felső tízezer életmódjáról szóló újság szeptemberben még "az év felkapaszkodottjának" nevezte Meghant.

A sussexi hercegnőnek, Meghannek szentelte címlapját a Tatler magazin, amely 310. lapszámát ünnepli. A főleg divatról, életmódról és a felső tízezer életéről szóló újság október 31-én csütörtökön jelent meg az Egyesült Királyságban.

tatler_meghan.JPG

A magazin szeptemberben még "az év felkapaszkodottjának" nevezte a 38 éves Meghant- írja a Metro magazin brit kiadása. Igaz, hogy azt is kiemelték: az ő története nem klasszikus Hamupipőke-mese, mert magánoktatásban részesült, édesapja egy Emmy-díjas világosító, és önmaga jogán is híres volt, mielőtt Harry herceg felesége lett. 

Tovább

Rengeteg európai koronás fő jelenlétében lépett trónra a japán császár

Hivatalosan is trónra lépett kedden Naruhito új japán császár. Habár a kétezer éves ceremónia önmagában is elég különleges, az európai királyi családok rajongói számára érdekesebb az ünnepségre összegyűlt vendégsereg. Ritka alkalom ugyanis, hogy ilyen sok és jelentős koronás fő gyűljön össze egy helyen, teljes királyi díszben. A róluk a közösségi médiában megjelent képekből a bejegyzés második részében szemezgetek. 

A császári palotában tartott ceremónián 190 országból és nemzetközi szervezetből mintegy kétezer rangos vendég, külföldi uralkodó és közjogi méltóság vett részt, köztük Áder János magyar köztársasági elnök is, aki nem rég Budapesten fogadta Naruhito unokahúgát.

naruhito.jpg

Habár az új császár már május elsejével trónra lépett, miután édesapja, a 85 éves Akihito lemondott, az ezt megerősítő hivatalos ceremóniára, a Sokui no Rei-re csak a héten került sor. 

Naruhito fellépett a hatalmas - 6,5 méter magas, 8 tonnás -, pavilonszerű krizantémtrónra, a Takamikurára, és onnan mondta el a trónfoglaló beszédét. Az új császár az ezeréves hagyományt követve a 19. században készült sötét-narancssárga öltözéket és fejdíszt viselt, amelyet csak a császárok vehetnek fel különleges alkalmakkor. A ceremónia idején egy valamivel kisebb trónon ült mellette Maszako császárné. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Royal World Thailand �� (@royalworldthailand) le

 

 

Az Európában megszokott hagyományoktól eltérően a császárt nem koronázták meg, hanem bemutatták a császári család napistenségtől örökölt tárgyait, egy kardot és egy nyakláncot. A trónra lépési ceremónia előtt a császári pár felkeresett három, a palotán belüli szentélyt. 

 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Point De Vue (@pointdevue_mag) le

 

Az ünnepségen az első sorban ült Károly herceg a világ legstabilabb és legfontosabb uralkodója, II. Erzsébet brit királynő képviselőjeként.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par ROYALISTAN � (@royalistan.se) le

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Royals Around the World � (@monarchies_around_the_world) le

A lenti kép a brit nagykövet rezidenciáján készült a wales-i hercegről az ünnepség előtt.


72836509_2707711749250638_409859095445635072_n.jpg

Forrás: The Royal Family Facebook-oldal

Károly herceg egyébként Naruhito apja, Akihito császár 1990-es trónralépési ceremóniáján is jelen volt. Pillantás a múltba: akkor még Diana kísérte el útjára, aki egy különleges fejdíszt viselt az ünnepségen. 

diana_jo_1.jpg

Az egyik legfontosabb európai monarchia fejeként a spanyol király, VI. Fülöp, és felesége, Letícia is megjelentek az ünnepségen. A királyné csodálatos, kimonóra emlékeztető, virágos ruhája főhajtás a japán kultúra előtt. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Magazinespain (@magazinespain) le

 

Letícia a gálavacsorára már ezt az élénk rózsaszín ruhát viselte, a megjelenése, ha lehet, még fejedelmibb volt, mint a ceremónián.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Felipe VI (@kingfelipevi) le

 

Sándor Vilmos holland király és Maxima holland királyné a ceremónián és az esti gálavacsorán készült képei:

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par NLinJapan (@nlinjapan) le

 

Az ünnepségről nem hiányozhatott a dán koronaherceg, Frigyes és felesége, Mária sem. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Notas , noticias Y Curiosidad (@news_and_notas) le

 

De nem csak európai, hanem ázsiai uralkodók is hivatalosak voltak: Bhután királya, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck és királynéja, Jetsun Pema is megjelentek.

 bhutan_jo.jpg

XVI. Károly Gusztáv svéd királyt, aki nem rég több unokáját is kitette a családból, lánya, Viktória koronahercegnő kísérte el. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par ROYALISTAN � (@royalistan.se) le

 

De jelen volt a monacói herceg, Albert is. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Le Feuillet de Monaco (@le_feuillet_de_monaco) le

 

norvég koronaherceg, Haakon és a luxemburgi Nagyherceg, Henrik sem hiányozhatott.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Royals Around the World � (@monarchies_around_the_world) le

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Charo ✌✍ Carracedo (@ccarracedo61) le

 

A fenti kép az instagramon jelent meg, a kommentelők azt találgatják, vajon melyik királyné ruhája volt szebb: a holland Maximáé, a belga Matildáé, a dán Máriáé vagy a spanyol Letíciáé. 

Naruhito apja, a 85 éves Akihito japán császár három évtized uralkodás után április 30-án távozott a trónról, amire kétszáz éve nem volt példa a japán uralkodói családban. Akihito távozásával lezárult a nevéhez kötődő heiszei (békét teremtő) uralkodói korszak. Ötvenkilenc éves fia másnap jelentette be a krizantémtrón átvételét, kedden foglalta el a trónt, és uralkodásával kezdetét vette a reiva (gyönyörű harmónia) korszaka. A keddi ceremónián nem vett részt sem Akihito, sem felesége, Micsiko volt császárné.

japan.jpg
Kedden szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Tokióban, 26 ezer rendőr érkezett a fővárosba szerte az országból, hogy biztosítsák a szertartás zavartalanságát. A szakadó eső ellenére hatalmas ünneplő tömeg gyűlt össze a császári palota felé vezető0utakon, ahol elhaladt a Naruhitót és a tőle külön Maszako császárnét szállító konvoj. Eredetileg azt tervezték, hogy a császári pár délután részt vesz a fővárosban tartandó parádén, de a tíz nappal ezelőtti, nyolcvan halálos áldozatot követelő Hagibis tájfun okozta pusztítás miatt ezt november 10- re halasztották.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Irrawaddy-English Edition (@theirrawaddy) le

Naruhito 1960. február 23-án született Tokióban, 1982-ben diplomázott a tokiói Gakusuin magánegyetemen történelemből, egy évvel később pedig felvételt nyert az oxfordi Merton College-ba, ahol további három évig tanult. Naruhito 1993-ban világszerte az újságok címlapjára került, miután a császári palota bejelentette eljegyzését Ovada Maszako diplomatával. Esküvőjüket ugyanezen év júniusában tartották. A párnak 2001-ben született meg lánya, Aiko hercegnő. Naruhito, ellentétben sok japán apával, aktív szerepet töltött be Aiko felnevelésében. Naruhito egyetlen lánya azonban nem léphet apja örökébe, mivel nő nem foglalhatja el a trónt. A trónörökös Naruhito öccse, Akisino herceg, illetve utána az ő fia, a most 13 éves Hiszahito lehet.

Diana inspirálta Katalin hercegnő pakisztáni ruháját

Megérkezett Vilmos herceg és Katalin Pakisztánba, ahol öt napot töltenek majd. A cambridge-i hercegnő már hétfő esti megérkezésekor szenzációt okozott ruhaválasztásával: öltözéke ugyanis azokra emlékeztetett, amelyeket az elhunyt Diana hercegnő viselt az ázsiai országban, ahová háromszor is ellátogatott. 

kate_pakisztan.JPG

Katalin egy csodálatos kék, egyedi tervezésű ruhában lépett pakisztáni földre, amely alatt hosszú nadrágot viselt. Az akvamarinkék ruha szövete színátmenetes volt, és a hagyományos pakisztáni viselet, a shalwar kameez inspirálta. A közösségi oldalokon máris áradnak a kommentek - főleg pakisztáni nőktől - , mennyire levette őket a lábukról Katalin azzal, hogy így öltözött fel, a hagyományokat tisztelve.

diana_kate_jo.jpg

Az egyik rajongói instagram-oldal kommentelője azt írja: "Az, ahogyan tiszteletet tanúsított a kultúránk iránt ennek a ruhának a viselésével, elnyerte a szívünket." 

1.jpg

Egy másik kommentelő pedig azt írja: "Elnyerte a szívünket. Szeretem őt. Köszönöm, hogy tiszteletet tanúsítottál, és hogy ellátogatsz az országunkba." 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Kate Middleton� (@catherine_mountbatten_windsor) le

A szett nagyon hasonlít ahhoz, amelyet Diana hercegnő viselt 1996-ban Pakisztánban, amikor a Shaukat Khanum Memorial Kórházba látogatott Lahore-ban. Bár annak a ruhának a színe nem volt ennyire élénk. Ráadásul míg Diana lapos balerinacipőt viselt az összeállításhoz, addig  Katalin magassarkúba bújt.  Katalin ruháját Catherine Walker tervezte, aki egyike volt Diana hercegnő kedvenc dizájnereinek is. 

diana_kate.JPG

Susan Kelley, a WhatKateWore.com fashion blog szerkesztője, aki évek óta követi, hogyan öltözködik a cambridge-i hercegnő, azt nyilatkozta a People.com-nak, hogy Katalint valószínűleg kreatív összeállításokban láthatjuk majd pakisztáni útja alatt, hiszen az utóbbi időben láthatóan megerősödött az önbizalma, és ez az öltözködésén is meglátszik. A blogger feltételezi, hogy Katalin több zöld színű ruhában is feltűnik majd, hiszen a zöld a pakisztáni zászló domináns színe. 

A pár védelmét ezer rendőr biztosítja. Ez Katalin és Vilmos első pakisztáni útja, és ahogy azt a Kensington- palota közölte: mindezidáig ez a legösszetettebb látogatás, amelyen részt vesznek, tekintettel a politikai feszültségekre és a terrorveszélyre. A látogatásnak azért is nagy a jelentősége, mert amellett, hogy Pakisztán a Nemzetközösség része, az Egyesült Királyságban mintegy másfélmillió pakisztáni származású ember él, akik szoros kapcsolatot ápolnak anyaországban élő rokonaikkal.

A legutóbb 2006-ban járt valaki a királyi családból Pakisztánban: Károly herceg és felesége, Kamilla. A trónörököst mindenhol szívesen fogadják az iszlám világban, mert többször is tanúbizonyságát adta annak, hogy támogatja a muszlimokat.

 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Princess Diana Forever (@princess.diana.forever) le

Diana hercegnő háromszor látogatott Pakisztánba: először 1991-ben, még Károly feleségeként, de egyedül, később 1996-ban és 1997-ben már elvált nőként szintén egyedül. Akkoriban egy Londonban élő pakisztáni szívsebész, Hasnat Khan volt a szerelme, és Diana alkalmat talált arra, hogy meglátogassa a férfi családját is.

Diana 1996-os és 1997-es pakisztáni látogatásának összefoglalója: 

Diana hozzá közelállók beszámolói szerint még azt is szívesen megtette volna a kapcsolatért, hogy a közép-ázsiai országba költözik, de több minden is közéjük állt: Hasnat tradicionális és a helyi közösségben meghatározó szerepet betöltő családjának az ellenkezése, akik nem akartak elvált, angol nőt befogadni köreikbe, és az, hogy a szívsebészt zavarta a Dianát övező felhajtás. Sokan szidják a Naomi Watts főszereplésével készült Diana című filmet, de nagyon jól bemutatja a wales-i hercegnő életének azt az időszakát, amelyet ez a szívfájdító kapcsolat határozott meg.  

 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par @_my_pakistan le

 

 

Jó ügy érdekében fogott össze két vöröshajú: Harry herceg és Ed Sheeran

Jó ügy érdekében állt össze két híres vöröshajú: Harry herceg és Ed Sheeran. Egy videóban arra buzdítják az embereket, hogy merjenek beszélni lelki betegségeikről. 

A rövid videó alapja egy - nyilván megjátszott - félreértés, miszerint Ed Sheeran azt hitte, azért ülnek le Harry herceggel, hogy együtt találják ki: mit lehetne tenni az ellen, hogy az emberek mostohán bánnak a vöröshajúakkal. Angliában ugyanis rengeteg vicc és élcelődés céltáblái az ott "gingernek" nevezett rőt fürtöket viselők.  

A videó végére azonban a viághírű énekes számára is derengeni kezd, hogy egy ennél jóval súlyosabb problémán kell segíteniük, és Harry-vel karöltve arra kéri azokat, akik mentális betegséggel küzdenek, hogy merjenek beszélni problémájukról.

 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) le

 

Vilmos és Harry saját maguk is megtapasztalták, milyen lelki gondokkal küszködni: Vilmos herceg egy édesanyja halálának 20. évfordulójára készített dokumentumfilmben (Diana: Our mother, her life and legacy) beszélt arról, mennyire nehéz volt neki feldolgozni a tragédiát. Harry herceg pedig azt mondta: teljesen kizárta a gyász érzését, habár anyja halála mélyen lesújtotta. A testvérek közeli ismerősei feltárták, hogy Harry hosszú éveken át tartó vadságáért részben az édesanyja elvesztése felett érzett dühe felelős. 

A királyi család egyes tagjai régóta támogatják azokat a kezdeményezéseket, amelyek felhívják a figyelmet az emberek mentális jóllétének fontosságára. Meghan családhoz csatlakozása előtt a cambridge-i hercegi pár, vagyis Vilmos és Katalin, valamint Harry herceg támogatták a Royal Foundation Heads Together-kampányt, amely arra biztat, hogy mindenki merjen beszélni lelki problémáiról.  

Ezen a héten a cambridge-i és a sussexi hercegi pár a hangjukat adták egy kampányfilmhez, amely egy online  lelkisegélyszolgálatot reklámoz. A videóban olyan sztárok is feltűnnek, mint Glenn Close vagy Gillian Andreson.

A kampányfilmben azt hangsúlyozzák, hogy a mentális betegségek bárkit érinthetnek, bármilyen intenzitással és százféle okuk lehet.  

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) le


A két hercegi pár nem először fogott össze a jó ügy érdekében: 2019 májusában indították el a #Shout-ot, egy ingyenes sms-szolgálatot, amely szakképzett önkéntesekkel köti össze a lelki problémákkal küszködőket. 

72649420_2680760111945802_6343445823203835904_o.jpg

 

Pletykalapot perel be Harry és Meghan

Beperel egy brit pletkyalapot Harry és Meghan: a sussexi hercegi pár szerint a The Mail on Sunday privát információkkal élt vissza, amikor publikált egy magánlevelet, amelyet Meghan írt édesapjának, és amelynek tartalmát Harryék szerint az újság illegálisan hozta nyilvánosságra.  

bepereles.JPG

"Sajnos a feleségem vált a brit pletykalapok egyik legutóbbi áldozatává, amelyek magánszemélyek ellen folytatnak kampányt a következmények mérlegelése nélkül - írta sajtóközleményében Harry. " Könyörtelen kampányuk az utóbbi évben egyre csak fokozódott, végigkísérte a terhességét, és a szülés után is folytatódott."

A sussexi herceg próbált helyreigazítást kérni, de az újság nem reagált megfelelően, ezért úgy döntött: bepereli az Associated Newspapers nevű vállalatot, amely a Mail on Sunday tulajdonosa privát információkkal való visszaélés, szellemi tulajdonjog és az Egyesült Királyság adatvédelmi törvényének megsértése miatt. 

Harry közleményében tovább részletezi, hogy a brit média milyen kegyetleneül bánik Meghannel, "egy hosszú ideje tartó és zavaró mintát" folytatva. "Habár ez a lépés nem biztonságos, mégis ez a helyes. A legmélyebb félelmem az, hogy a történelem megismétli önmagát. Láttam, mi történik, amikor valakit, akit szeretek, áruba bocsátanak, oly' mértékben, hogy többé nem kezelik őt vagy látják őt valódi személyként. Az édesanyámat elvesztettem, és most azt látom, ahogyan a feleségem szintén áldozatául esik ugyanazoknak az erőknek." 

(Olvasd el blogbejegyzésemet arról, ahogy a bulvársajtó Dianát üldözte! )

John Wellington, a The Mail on Sunday igazgatója azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy egyelőre "még emésztik a dolgot", és hamarosan reagálnak.

"Köszönjük a közönségnek a folytonos támogatását. (...) Talán nem így tűnik, de valóban szükségünk van rá" - zárja közleményét Harry herceg. 

Meghan és Harry, akik afrikai turnéjuk utolsó napjához közelednek, a Schillings ügyvédi irodát bízta meg az üggyel, és privát forrásokból fedezik a per költségeit. 

Nem ez az első alkalom, hogy Harry megvédi Meghant: 2016-ban, röviddel azután, hogy a pár nyilvánosságra hozta kapcsolatát, a herceg szintén kiadott egy közleményt, amelyben rasszista és szexista támadásnak nevezte a sajtó egy részében Meghanről megjelenő cikkeket, illetve a közösségi média kommentjeinek egy részét. 

Voir cette publication sur Instagram

The Duke and Duchess of Are Suing the Daily Mail Prince Harry has filed aclaim against Associated Newspapers (publisher of the Daily Mail and Mail on Sunday) over the misuse of private information, infringement of copyright and breach of the Data Protection Act 2018: .. .. ♦️ “The positive coverage of the past week from these same publications exposes the double standards of this specific press pack that has vilified [Meghan] almost daily for the past nine months; they have been able to create lie after lie at her expense.” . . ♦️ “I’ve seen what happens when someone I love is commoditised to the point that they are no longer treated or seen as a real person. I lost my mother and now I watch my wife falling victim to the same powerful forces.” - Prince Harry .. ♦️ Massive High 5 to Prince Harry for doing this. ����� .. . . . . . . . . . #princeharry #meghanmarkle #duchessofsussex #RoyalTourSouthAfrica #dukeofsussex #britishroyal #uk #royal #roulyaltourafrica #sussexroyal

Une publication partagée par � Meghan And Harry News (@meghan_harry_news) le

 

A királyi családban nem példa nélküli, hogy beperelnek egy sajtóorgánumot: Katalin és Vilmos például pert nyert a francia Closer magazin ellen, amelynek fotósa teleobjektívvel fényképezte le az épp monokiniző Katalin hercegnőt. Vilmos és ő egy privát birtokon pihentek Franciaországban, amikor a botrányos fotók készültek.  

Harry herceg mindenkit arra kér: fotózzon le egy fát!

Egész nap Harry herceg vendégszerkesztette a National Geographic globális instagram-oldalát, a @NatGeót a fák védelmének jegyében. Harry a „Looking Up”-kampányban arra bátorította az embereket, hogy hozzá hasonlóan nézzenek fel, és osszák meg saját készítésű képeiket a fák szépségéről. A herceg a malawi Liwonde Nemzeti Parkban készítette ezt a fotót:

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par National Geographic (@natgeo) le

 

A sussexi herceg szerint a fák a természet "egyszerű megoldása" a környezetet érintő problémákra. 

harrfa.JPG

Harry több elismert National Geographic-nak fényképező szakember képét is megosztotta a @natgeo instagram-oldalon, sajtóközleménye szerint azért, hogy ráirányítsa a figyelmet az őshonos fák szépségére, és hogy megvilágítsa: mindenkinek felelőssége van abban, hogy megőrizzük azt, amink van, "amelynek kétségbeejtő nagy szüksége van arra, hogy megmaradjon." 

Az alábbi képről Harry azt írta: "Nagyon tetszik ez a kép @peteressick-től. Csodálatos látvány, ahogyan ez a fügefa körbefon egy másik fát, így kapaszkodik a fény felé"

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par National Geographic (@natgeo) le

 

Az eredeti ígéret az volt, hogy a @SussexRoyal instagram - oldal a nap végén megosztja a Harry által kiválasztott legszebb képeket azok közül, amelyeket az emberek világszerte készítettek. Ennek egyelőre nem látni nyomát, de a Natgeo oldala már megosztott néhány csodás fotót, a többi között ezt:

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par National Geographic (@natgeo) le

A kampányra a #lookingup #forestsforthefuture #sussexroyal #treesfortomorrow hashtagekkel lehet fotókat beküldeni. 

Hétfőn a 130 éves, világhírű National Geographic magazin weboldala is a fák védelmével kapcsolatos cikkeket és videókat jelentetett meg.  

natgeo.JPG

 

Harry herceg sajtóközleményben tudatta, hogy a fák és erdők iránti szenvedélyét az a munka inspirálja, amelyet nagymamája, II. Erzsébet királynő nevében folytat. 

A Queen's Commonwealth Canopy-ját (nagyjából a Királynő Nemzetközösségi Ernyőszervezete) 2015-ben indították el, arra bátorítotva a Nemzetközösség tagállamaiban élőket, hogy ültessenek fákat a Királynő nevében, illetve nyilvánítsanak védetté minél több erdőt. Ma már csaknem 50 állam vesz részt a kezdeményezésben, amelyek vállalták, hogy fák millióit fogják elültetni, ezzel segítve a klímaváltozás elleni harcot. 

71295693_2657424350946045_5366592993908228096_n.jpg

Forrás: The Royal Family facebook-oldal

Harry herceg afrikai útja során két nemzeti park csatlakozott a kezdeményezéshez, Botswanában pedig fákat ültettek iskolásgyerekekkel a múlt héten. 

Meghan közben Johannesburgban jótékonykodott és shoppingolt 

Miközben Harry-t a fákkal kapcsolatos kampánya foglalta le Malawiban, Meghan a dél-afrikai Johannesburgban meglátogatta a Victoria Yards nevű közösségi teret, amely helyi művészeknek, kézműveseknek, zenészeknek és divattervezőknek ad otthont és helyet, ahol portékáikat árulhatják. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) le

 

A Harper's Bazaar királyi szakértője, Omid Scobie azt írta Twitter-oldalán: "Meghan látogatása során műhelyeket tekintett meg, és művészekkel, zenészekkel, valamint tervezőkkel beszélgetett a kreatív és vibráló közösségről, amely itt tevékenykedik. Még vásárolt is néhány ajándékot, köztük egy farmert egy helyi márkától."

A Tshepo Jeans, amelytől Meghan a farmert vásárolta, azt írta közösségi médiafelületén, hogy körülbelül négy hete kaptak egy hívást a brit nagykövetségtől, akiken keresztül a sussexi hercegné megrendelte a farmert. 

Amikor Meghan elment, hogy magához vegye a rendelt árut, a tervező egy pár rugdalózóval lepte meg, amelyet Archie-nak készített.  

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) le

 

Megindító pillanatok: Diana munkáját folytatja Harry Afrikában

Eddigi legmeghatóbb programján van túl a sussexi herceg afrikai turnéján: Harry Angolába látogatott, ahol a taposóaknák elleni harc jegyében ugyanott gyalogolt végig, ahol édesanyja, a néhai Diana wales-i hercegnő is, halála előtt mindössze néhány hónappal.

 

70908130_2654882477866899_6573172203548835840_n.jpg

Diana 1997 januárjában látogatott Angolába a Halo Trust nevű szervezettel, hogy felhívja a világ figyelmét a taposóaknák okozta pusztításra. Ezek a fegyverek még az évtizedeken át húzódó angolai polgárháború harcainak szüneteiben is tömegével szedtek halálos áldozatokat a civilek körében, és rengeteg gyereknek és felnőttnek szakították le a karját vagy lábát – olyanoknak, akik vízért mentek, iskolába gyalogoltak, vagy munka után éppen hazafelé igyekeztek.

71174252_2654883387866808_4016926961686282240_n.jpg

A közép-angolai Huambóban ma Harry herceg saját szemével láthatta, milyen hatása volt elhunyt édesanyja humanitárius munkájának. A világhírű képek, amelyek akkor készültek Dianáról, amikor egy nem rég aknátlanított mezőn átsétált védőfelszerelésben, ma már nem lennének lehetségesek. Az aknamező helyén ugyanis azóta nyüzsgő utca létesült, házakkal, üzletekkel és iskolákkal. A láthatóan megindult Harry ezért aknamező híján az utcán gyalogolt végig édesanyja nyomán. 

A herceget hatalmas tömeg várta itt, az Avenida 28 de Maión, amelyet Diana hercegnő utcának is neveznek. 

71932171_2654883177866829_1228742228730445824_n.jpg

70876663_2654883217866825_8981700815588687872_n.jpg

Harry beszédet is mondott az ikonikus helyszínen: "Az, hogy ez a hely, ahol egykor az édesanyám egy aknamezőn gyalogolt át, így átalakult, világosan megmutatja az aknamentesítés elképesztő hatását egy közösségre és a jövőjére."

Egy taposóaknára lépett kislány Diana karjaiban hunyt el

Ezt követően meglátogatta a Huambo Ortopédiai Központot is, ahol annak idején Diana egy segítője szerint a kameráktól távol karjaiba vett egy haldokló kislányt, akinek az egész alsótestét elvitte egy taposóakna. A gyerek Diana ölelésében hunyt el. A központot Harry Diana hercegnő tiszteletére átnevezte. 

 

diana.JPG

Diana akkoriban a világ leghíresebb és legtöbbet fényképezett embere volt, így missziója egyáltalán nem csupán formalitást jelentett: önmagában azzal, hogy megjelent a helyszínen, hatalmas nyilvánosságot adott a taposóaknák elleni harc ügyének. Ennek a harcnak az eredménye volt az ottawai egyezmény 1997 decemberében, amelyet 164 ENSZ-tagállam írt alá.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Lady Diana, Princess of Wales (@lady.diana._) le

 

Angola a polgárháború több évtizede után a világ leginkább aláaknázott országa lett. Az afrikai országban Diana látogatása óta a taposóaknák okozta sérülések száma 60 százalékkal visszaesett. 

Harry herceg egy aknamentesítésben is részt vett
71146081_2654883454533468_885324752640540672_n.jpg

Eljegyezték Beatrix hercegnőt, András herceg lányát

Eljegyezték Beatrix hercegnőt, András yorki herceg idősebb lányát - közölte a Buckingham-palota csütörtökön. A hercegnő és kedvese, az ingatlanmágnás Edoardo Mapelli Mozzi tavaly októberben kezdtek el randevúzni, tehát még egy éve sincsenek együtt. 

Ezt a képet a párról gratulációival Eugénia hercegnő, Beatrix húga posztolta instagram-oldalára: 

beatrix.jpg

Habár a szerelmesek valóban csak körülbelül egy éve kezdtek találkozgatni egymással, sokkal régebb óta ismerik egymást családi kapcsolatokon keresztül: Mozzi néhai mostohaapja, Christopher Shale régi barátja volt a yorki hercegi párnak. 

A 31 éves Beatrix és a 34 éves Mozzi is kiadtak egy közleményt, amelyben azt írják: "Túláradóan boldogok vagyunk, hogy megoszthatjuk a hírt eljegyzésünkről. Izgatottnak érezzük magunkat, amiért együtt vágunk neki ennek az életre szóló kalandnak."  

A romantikus eljegyzési fotón, amelyet Eugénia hercegnő készített, Beatrix egy virágos ruhát visel, és megvillantja 3 és fél karátos gyémánttal ékesített eljegyzési gyűrűjét is. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Windsor Royal Family (@windsor.royal.family) le

A pár Olaszországban jegyezte el magát, ahol Positanóban szálltak meg az Amalfi-parton. 

Beatrix 2016-ban szakított korábbi kedvesével, Dave Clarkkal, akivel 10 évig voltak együtt. Mozzinak egy korábbi kapcsolatából már van egy fia. Még egyikük sem volt házas korábban. 

Beatrix és Eugénia hercegnők szülei András yorki herceg és "Fergie", Sarah Ferguson, a néhai Diana hercegnő egyik legjobb barátnője.

Eugénia a legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy tavaly októberben ment férjhez a windsori Szent György kápolnában. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Princess Eugenie (@princesseugenie) le

Beatrix itt édesapjával, András yorki herceggel látható Harry és Meghan esküvőjén:

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Beatrice & Eugenie � (@yorksisters.fashion) le

 

A yorki pár elvált, ami nem volt botrányoktól mentes. Beatrix édesanyját azóta szinte száműzték a királyi családból, bár az utóbbi két évben megjelent néhány jeles eseményen, például az ascoti derbin. 

Itt "Fergie" két barátjával, Heather Melville-lel és Marcis Skadmanisszal látható egy 2017-es eseményen:  

fergie_jo.jpg

Fülöp herceg azonban nem hajlandó szóbaállni vele továbbra sem, soha nem bocsátotta meg neki a botrányos képeket, amelyeket róla és udvarlójáról, egy texasi milliárdosról készítettek a pletykalapok még 1992-ben.   

 

 

 

 

Az első rendes képek Archie-ról keresztelője óta

Júliusi keresztelője óta először készültek olyan képek Archie-ról, a sussexi hercegi pár gyermekéről, amelyeken teljesen látszik a négyhónapos csecsemő arca. A kisfiú nagyon hasonlít Harry gyermekkori önmagára, vöröses a haja és nyugodtan ült édesanyja karján, amikor a pár találkozott Desmond Tutu érsekkel, a dél-afrikai apartheid-ellenes harc egyik kiemelkedő alakjával.  

 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par � Meghan And Harry News (@meghan_harry_news) le

 

A @sussexroyal instagram-fiók egy sztoriban tette ki, ahogyan Meghan a karján viszi Archie-t, aki nagyon kameraérzékenynek tűnik, bele is mosolygott az egyik videós lencséjébe. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par � Meghan And Harry News (@meghan_harry_news) le

 

Egészen eddig Harry és Meghan nem túl gyakran mutatták meg a kisfiút a nagyközönségnek - egyszer születése után egy nappal, de akkor alig lehetett látni valamit az arcából, majd a keresztelőjén készült képeken lehetett ismét találkozni Archie-val, mintegy két hónappal később.

 

Ezek után csak távoli lesifotók készültek a csecsemőről, ahogyan édesanyja bebugyolálva tartja őt karjában. Az arcát ilyen élesen és jól még nem sikerült senkinek lefotóznia keresztelője óta, ezért különleges a mai megjelenés. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) le

 

 Archie Harrison, azaz Harry fia valóban nagyon hasonlít édesapjára: 

 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par � Meghan And Harry News (@meghan_harry_news) le

 

A hercegi pár hétfőn érkezett Fokvárosba, ahol hivatalos látogatáson vannak a királynő megbízásából. Több jótékonysági szervezetet is felkerestek már, és ellátogattak Dél-Afrika legrégebbi mecsetébe is, ahol Meghan fejkendőt viselt. Harry később egyedül folytatja útját az afrikai Angolába és Malawiba.