Új kép helyett videó jelent meg Archie-ról, Meghan és Harry kisfiáról első születésnapja alkalmából. A videón Meghan látszik, amint mesét olvas neki - az operatőr az édesapa, Harry volt. A felvételt a Save the Children, valamint a Save With Stories instagram-oldalára posztolták. A Sussex-család mind Amerikában, mind az Egyesült Királyságban támogatja a szervezetek kampányait, amelyek azoknak a gyerekeknek segítenek, akiket valamilyen formában érint a világjárvány - olvasható a közleményben, amit a hercegi pár szóvivője, James Holt küldött. 
archie_1.png
Fotó: The Duke of Sussex/@SaveChildrenUK (engedéllyel) 
A felvételen az látszik, hogy Meghan fel szeretne olvasni egy mesét, miközben Archie - egyéves gyerektől nem meglepő módon - csak a képekre kíváncsi, és igyekszik nagy erőkkel lapozni a könyvben, egy ponton pedig kicsit el is pityeredik. Nem sokkal később viszont már kacarászik. Meghan nincs könnyű helyzetben, hiszen nyilván az volt a feladat, hogy olvassa fel a mesét, de (mint tudjuk) az egy dolog, hogy nekünk mi a célunk, az pedig szintén más, hogy a gyerek mit szeretne éppen akkor. Meghan egyébként a "Duck!Rabbit" vagyis "Kacsa! Nyúl!" című mesét olvassa fel, ami Archie kedvence. 
Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Save The Children UK (@savechildrenuk) le

Végül csak sikerül a feladat, és amikor befejezik a felolvasást, hallani, amint Harry is becsatlakozik az örömködésbe. Egyébként közben is hallani néha, ahogy kuncog. 
"A sussexi herceg és hercegnő, miközben ezt a családi pillanatot ünneplik, továbbra is szeretnék felhívni a figyelmet arra, milyen sürgető ellátni gyerekek millióit étellel és a tanuláshoz szükséges eszközökkel" - áll James Holt, a hercegi pár képviselőjének levelében. Emiatt posztolták a videót a két jótékonysági szervezet instagram-oldalára.  
Meghant nagyon régen nem láthattuk ennyire természetesnek: a videón egy fiatal édesanya tartja ölében a kisfiát, nincs rajta smink (vagy legalábbis nem sok), a haja enyhén kócosan feltúzve a feje tetejére, a ruhája is teljesen laza, hétköznapi. Ráadásul a háttér is teljesen neutrális, semmilyen díszítés nem vonja el a figyelmet róla és Archie-ról, csak egy növény látszik a fotel mögött, amiben ülnek. 
Az már csak utólag tűnt fel, amikor az egyik rajongói oldal felhívta rá a figyelmet, hogy a könyvön egy matrica van, amin az "Archie's book club" felirat látszik. A Harper's Bazaar szerint a könyvet Oprah Winfrey-től, az amerikai televíziózás koronázatlan királynőjétől kapta Archie több másikkal együtt, mintegy üdvözlő ajándékként, hiszen a műsorvezető egy könyvklubot vezet. 
A kisfiú egyébként feltűnően hasonlít Harry gyerekkori önmagára. Még vöröses haját is örökölte. Orrának formája ugyanakkor szerintem Meghan édesapjáéra emlékeztet. 
Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Prince Harry And Meghan Markle (@princeharryandmeghanm) le

Archie tavaly május 6-án született Londonban. Emlékezetes, hogy nagy titkolózás előzte meg érkezését, és sokan fel is háborodtak, amiért Meghan úgy döntött: eltér a királyi család hagyományaitól, és természetes, otthoni szülést tervez, a saját maga által választott orvossal és dúlával. Az is biztos volt, hogy a kisdedet nem fogja bemutatni születése napján, ahogyan azt Diana és Katalin tették korábban. Több királyi szakértő azonban arra hívta fel az Archie születését megelőző hetekben a figyelmet, hogy valójában Meghan visszatért a királyi család eredeti hagyományaihoz, amely szerint a hercegnők otthon szültek, és csak később tették közzé az örömhírt. 
Archie-t egy nappal születése után láthatta a sajtó a windsori kastélyban. Alább összeválogattam néhány képet, ami rövid életének emlékezetes pillanatait mutatja be. 
Meghan igen csinos kismama volt. Nem értem, hogy tudott ilyen tűsarkúban járni terhessége alatt! Ilyesmiben még nem várandósan is elég nehéz lépkedni. 
Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Archie Mountbatten-Windsor (@archie.mountbattenwindsor) le

A születés napján Harry herceg Frogmore Cottage nevű villájuk istállójánál nyilatkozott a sajtónak, engem őszintén meghatott, amit akkor mondott, hogy felfoghatatlan, amin a nők átmennek szülés közben. Az izgatott és mosolygós herceg bevallotta, hogy fiának világra jövetele élete legcsodálatosabb élménye volt. Az újságírók kérdezik a névről is, amit itt még nem tudtak (vagy nem árultak el). Amíg ki nem derült, hogy a kisfiú az Archie Harrison nevet kapja, mindenki Baby Sussex néven emlegette. 
Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Harry & Meghan ♔ (@dukeandduchessofsussexdaily) le

Habár ez nem egy kép Archie-ról, de szerintem szép pillanata volt az érkezésének, hogy az a kórus, a Kingdom Choir, amelyik Meghanék esküvőjén elénekelte a Stand by Me című dalt, Archie születésére saját szerzeményükkel, egy altatódallal készültek, amit a Buckingham-palota közelében adtak elő:
Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Success Team (@meghan_harry_news) le

A királyi családból az első ember, aki találkozott Archie-val, Fülöp herceg volt. Meghan és Harry éppen a sajtó képviselőihez igyekeztek, akik a windsori kastély egyik termében várták őket, amikor összefutottak a királynő férjével. Alábbi kép már később készült, de azért választottam ezt, mert nagyon tetszik, ahogy az egyébként kicsit zord Fülöp herceg mosolyog a csecsemőre. 
Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Royal Family (@theroyalfamily) le

Archie-t így mutatták be Meghanék a nagyvilágnak. Szimpatikus volt, hogy Meghan takargatni sem próbálta a terhessége közben felszedett kilókat, és még nem lelaposodott hasát. A lapozható galériában a következő kép az első fotó Archie-ról. Emlékszem, az egyik újságíró megkérte Harry-t, hogy kicsit mutassa meg a bebugyolált csecsemő arcát, ami alig látszódott. 
Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Meghan and Harry❤ (@meghan_and_harry) le

Egy kis személyes emléket is megosztanék veletek: aznap, amikor Archie megszületett, a szigligeti Alkotóházban (vagyis a Puteani-Esterházy-kastélyban) voltam, annak ellenére, hogy az évszakra nem jellemző módon rettenetesen hideg volt, és zuhogott az eső az egész Balaton környékén. Mégis lementünk, mert már régóta meg volt beszélve egy több napos kiruccanás.
baby_sussex.jpg
Míg a társaság próbálta kihozni a lehető legtöbbet abból, hogy még kirándulni sem lehetett kártyázással, társasozással, addig - ha már így alakult -  én annak örültem, hogy így legalább jobban nyomon követhetem a történéseket, hiszen ezekben a napokban volt várható Baby Sussex érkezése. Aznap, amikor Archie megszületett, egy világoskék pólót vettem fel, teljesen véletlenszerűen. Nem kifejezetten kedvelem ezt a színt, de aznap is olyan hideg volt, hogy egy tavaszi felső helyett inkább erre a vastagabb teniszpólóra esett a választásom.
Ebéd után érkezett a hír, hogy kisfiú született, így már az eseményhez méltó színben koccinthattam a hírre a töbiekkel. Míg ők nem túl nagy rajongói a királyi családnak (egyikük néha úgy írja alá a nekem címzett leveleit, hogy "Royal Ignorer), addig én vacsoráig bezárkóztam a szobámba, és kihasználva a rossz idő nyújtotta lehetőséget, hallgattam, néztem a híreket minden létező fórumon.   
Innentől elég nagy csönd következett, a következő képet Archie-ról csak keresztelője után tették közzé, amelyen Doria, Meghan anyukája is megjelent. Harry jobbján Kamilla látható, Károly wales-i herceg felesége, Meghan balján pedig sógornője, Katalin ül egy csodás rózsaszín ruhában. Férje, Vilmos, Harry testvére mögötte áll. A háttérben, a kanapé mögött pedig Harry elhunyt édesanyja, Diana hercegnő két testvére látható, Lady Jane Fellowes (sárga ruhában), valamint Lady Sarah McCorquodale (rózsaszín ruhában). Jelenlétük főhajtás volt a néhai Diana emléke előtt. Lady Jane Fellowes elsők között látogatta meg Archie-t a Frogmore Cottage-ban.
A windsori kastély kápolnájában tartott keresztelőre - amire nem engedtek be kamerákat - körülbelül 30 vendég volt hivatalos. Archie azt a csipkeruhát viseli a képen, amiben királyi csecsemők generációit keresztelték meg. Idővel újraalkották az évszázados ruhadarabot, amelyet még Viktória királynő készíttetett elsőszülött lányának.
(Erről külön fejezet szól a királynő öltöztetője, Angela Kelly Az érem másik oldala című könyvében. Rendkívüli, több országon átívelő és több hónapig tartó munka volt a keresztelőruhát megfelelően rekonstruálni.) 
 

 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Kensington Palace (@kensingtonroyal) le

Ez a megható kép is a keresztelőn készült, amelyen csak a pár és kisfiuk látható: 
Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Archie Mountbatten-Windsor (@archie.mountbattenwindsor) le

Legközelebb Archie akkor tűnt fel, amikor szülei bemutatták őt Desmond Tutu érseknek és lányának dél-afrikai útjuk során. Archie meglepően kameraérzékeny:
Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Archie Mountbatten-Windsor (@archie.mountbattenwindsor) le

A most közzétett videót megelőzően Archie-t utoljára akkor láthattuk, amikor tavaly év végén Harryék közzétettek egy képet, amelyen a kisfiú apja karján ül, mögöttük kanadai látkép. Ezután paparazzo-fotókon megjelent Archie, de Meghan úgy tartotta, hogy az arcát ne lehessen látni. 
Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Meghan and Harry❤ (@meghan_and_harry) le

Eddig ez az összes kép, ami megjelent Archie-ról, amint összehalászom a többit, beágyazom azokat a képeket is: 
Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Prince Harry & Meghan Markle (@sussexroyal_hm) le