Royal sztorik & királyi krónikák

Így ünneplik a karácsonyt Európa királyi családjai

2021. december 26. - nofret

A brit királyi család karácsonyi szokásai talán már a szélesebb közönség előtt is ismertek, de hogyan ünnepelnek más európai királyi családok? Ma 10 olyan állam van Európában, amelynek államformája monarchia, és ahol a trón egy családon belül öröklődik. Formálisan Andorra és a Vatikán is monarchiának számít - előbbi egy társhercegség, a mindenkori francia köztársasági elnök, valamint egy katolikus püspök megosztva az uralkodói - utóbbinak pedig a pápa a választott királya, de most csak a többi nyolccal foglalkozunk. Nincs túl sok adat arra vonatkozóan, hogy a brit királyi családon kívüli más uralkodócsaládok hogyan töltik az idejüket karácsonykor, de az elérhető információkat összegyűjtöttem.

A Windsorok vicces dolgokat ajándékoznak egymásnak, és karácsony második napján már madarakra lőnek

 

Mivel a brit királyi család német származású, és karácsonyi szokásaik jó részét (kattints a linkre a részletekért) még a Hannover-házból való Viktória királynő és a Szász-Coburg-Gotha-házból származó Albert herceg vezette be, ugyanúgy Szenteste adják át az ajándékaikat, mint az a legtöbb magyar családban szokás. Mivel a család tagjainak – azt hiszem, ezt bátran kijelenthetjük – mindenük megvan, íratlan szabály, hogy vicces dolgokkal lepik meg egymást. Harry herceg egyszer egy zuhanysapkát adott királyi nagymamájának, Katalin hercegné pedig felfújható barátnőt Harry-nek (amikor épp nem volt barátnője). Meghan meglepetése a királynőnek 2017-ben egy éneklő hörcsög volt. Karácsony első napjának legfontosabb programja a reggeli istentisztelet a sandringhami Szent Mária-Magdolna templomban, amin mindenki részt vesz - idén az omikron variáns terjedése miatt a királynő nem utazott Sandringhambe, hanem a windsori kastélyban maradt, és a Szent György kápolnában vett részt az istentiszteleten fiával, Károllyal, feleségével, Camillával és legkisebbik fia, Edward családjával.

Károly és Camilla a Szent György kápolnába tartanak 

269962531_842491990477658_7811046418619469620_n.jpg

Vilmos herceg és családja viszont tartották a hagyományt, és a sandringhami templomba mentek, mivel magánbirtokuk közel, Norfolkban található. Amikor éppen nincsenek járványügyi korlátozások, a december 25-e a királyi család rajongóinak az egyik legfontosabb napja az évben, hiszen kitűnő alkalom arra, hogy egészen közelről láthassák kedvenceiket az istentisztelet után.  

A királyi család 2019-ben, amikor még nyoma sem volt járványnak: 

_110304949_de27.jpg

Állandó pontja a karácsonyoknak, hogy 25-én délután 3 órakor tévé elé ülnek a családtagok, hogy megnézzék a királynő karácsonyi beszédét, és ez minden bizonnyal idén is így volt, csak a legtöbben nem a királynővel együt tették ezt, hanem saját birtokaikon elkülönülve. Amikor még nem volt járvány, és a legközelebbi rokonok Sandringhamben gyűltek össze, ebéd után charade-ot játszottak, ami olyan jellegű társasjáték, mint az activity. 

A vacsorát fél 9-kor szolgálják fel, ami svédasztalos, és 15-20 fogást tartalmaz. Ilyenkor a királynő legmagasabb rangú szakácsa felszeleteli a sült bordát vagy a pulykát, és amikor ezzel megvan, II. Erzsébet megkínálja őt egy pohár whiskey-vel, majd koccintanak. Ezután saját magukat szolgálják ki a királyi család tagjai, hogy legyen egy kis pihenője a személyzetnek is: a saját karácsonyi bulijukat ugyanis ilyenkor tartják az egyik teremben normál esetben.

karacsony_1.JPG

December 26-a a hagyományos lövészet napja - királyi szakértők szerint ekkorra már a férfiak alig várják, hogy kiszabaduljanak a kastély falai közül, és madarakra lőjenek. A hölgyek ebédre csatlakoznak hozzájuk. 

Ilyen részletesen sajnos egyetlen másik uralkodócsalád esetében sem tudni, hogyan töltik a karácsonyt, a legtöbb család magánjellegű információként kezeli a családi ünnepet.  

Albert monacói herceg Mikulásnak öltözik 

 

Normál esetben a monacói herceg, Albert és felesége, Charlene karácsony előtt több száz 5-12 éves monacói gyereket fogadnak a palotában egy gyerekzsúrra. Ezt a hagyományt még Albert édesanyja, Grace monacói hercegné kezdte több mint 60 éve. Az alkalomra Albert szokott beöltözni Mikulásnak, és hozzá közelállók szerint nagyon élvezi az eseményt. "Monaco sok szempontból egy falu" - mesélt a partiról egy palotai dolgozó a People magazinnak." Mindenki ismer mindenkit, mindenki ismeri a többiek apját, anyját. Ez a karácsonyi hagyomány a palotában, amelyet Rainier és Grace indított el, ápolja a közösségen belüli kapcsolatokat. A palotában lenni, találkozni a herceggel, részt venni a bulin - ez az, amit egész évben vársz, amikor gyerek vagy.  És amikor már szülő vagy, alig várod, hogy megoszthasd az élményt a saját gyerekeiddel."

image_10.jpg

Idén Albert és két, Charlene-nel közös gyermeke, Jakab és Gabriella külföldön karácsonyoznak, mert a hercegnét ott kezelik egy intézményben makacs fülgyulladásával. A palota nem osztotta meg, melyik országba utaztak. 

Az alábbi kép Charlene instagram-oldaláról származik még tavalyról, és Albert herceg döbbenetesen hétköznapi piros melegítőjében és Crocs-papucsában 

picture6.jpeg

Beszédes az a kép, amelyet a monacói hercegné idén karácsonyi képeslapként megosztott a családról, ami nem is fotó, hanem egy rajz róla és férjéről, Albertről, valamint ikreikről. A hercegné hónapokat töltött idén Dél-Afrikában, ahonnét állítólag azért nem tudott novembernél előbb hazautazni családjához, mert fülproblémái miatt nem szállhatott repülőgépre. Miután hazament Monacóba, ismét eltűnt, és közölték, hogy külföldön kezelik. Már a tavalyi karácsonyi lapjukon sem sugárzott a párról a boldogság, idén pedig már csak egy rajzot kaptunk. A palota állandóan tagadja a házassági válság tényét, de ezek után nehéz elhinni, hogy minden rendben körülöttük. 

monaco.JPG

A holland királyi család általában Argentínába utazik és a hajón érkező Mikulást várja

 

Mivel a királyné, Máxima argentin származású, a holland királyi család éveken át Dél-Amerikában töltötte a karácsonyt. Idén, úgy tudni, Hollandiában maradtak a járvány és amiatt, hogy Máxima édesapja és testvére néhány éve elhunyt, édesanyja pedig valószínűleg már Hollandiában él.  

gettyimages-93054105-612x612.jpg

A hollandok jellemzően Szent Miklós napján, december 6-án adják át az ajándékaikat egymásnak, az úgynevezett „Sinterklaas” ünnepségen. A korábbi években a királyi hercegnők, Alexia, Amália és Ariane „üdvözölték” Sinterklaast a palotában, aki hajóval érkezik a hagyomány szerint.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilmos Sándor király karácsonyi beszédet is készít – akárcsak II. Erzsébet –, amelyet előre felvesznek, és karácsony napján mutatnak be a televízióban. 

A holland királyi család idei karácsonyi üdvözlőlapja, amelyen a Huis ten Bosch kastélyban készült, és kutyáik, Skipper, Nala és Mambo (a királyné karján) helyet kaptak: 

holland.JPG

 

A belga királyi család koncerttel ünnepel   

 

A belga királyi család, amelynek tagjai szoros rokonságban állnak a Windsorokkal, hiszen ők is a Szász-Coburg-Gotha dinasztiából származnak, karácsonyi hagyománya része, hogy megnyitják a királyi palota kapuit, és a Belga Kalauzok Királyi Szimfonikus Zenekarának koncertjét élőben közvetítik innen a televíziók. A királyi család legfiatalabb tagjának, Eleonóra hercegnőnek kiemelt szerepe van aznap este: el kell fogadnia a "béke fényét” egy cserkésztől.

A palotában felállított jászol előtt Eleonóra, Emánuel, Matilda királyné, Fülöp király, Erzsébet brabanti hercegnő (a trónörökös) és Gábor herceg

269749455_3078441739086112_6889469667162401436_n.jpg

Ez a tradíció az 1986-os évig nyúlik vissza, amikor az Osztrák Műsorszolgáltató Vállalat elindította a "Betlehemi Béke Fénye" -mozgalmat, hogy emlékeztesse a világot Jézus születésének jelentőségére. Azóta minden évben egy gyereknek adják át a fényt Betlehemben, és különböző szervezetek révén világszerte terjesztik. 

269747320_3078439109086375_7640435659559984864_n.jpg

 

A svéd királyi család a természetes családi együttlétre helyezi a hangsúlyt 

 

A karácsonyi ünnepségek azzal kezdődnek a svéd királyi család számára, hogy elfogadják a fenyőfákat, amelyeket minden évben számukra küld ajándékként a Svéd Mezőgazdasági Egyetem. Ez egy 1960 óta élő hagyomány. 

 

A  család videót szokott kiadni Viktória koronahercegnőről, férjéről, Dániel hercegről és két gyermekükről, Esztelláról és Oszkárról, ahogyan dekorációt készítenek, ünnepi kekszet sütnek, karácsonyfát díszítenek, templomba látogatnak, tehát teljesen hétköznapi tevékenységet végeznek. Nekem ez a kedevenc videóm róluk az utóbbi évekből, amikor a Stockholmi Városi Missziót látogatták meg, és együtt csomagoltak ajándékokat rászoruló családoknak. A szülők és a gyerekek is természetesen és kedvesen viselkedtek, a svéd királyi családra egyébként is jellemző a lazaság és az, hogy megközelíthetőnek, hétköznapinak tűnnek.  

Szenteste és december 25-én az egész család a Drottningholm-palotában gyűlik össze, amely Károly Gusztáv király és Szilvia királyné otthona. Annyit lehet tudni az ünnepi vacsoráról, hogy mivel a királyné születésnapja december 23-ára esik, az étkezés központjában is ez áll, ezért az asztalra kerül az ő kedvenc gyümölcskenyere, az úgynevezett Weihnachtsstollen is.

A spanyol királyi család karácsonyáról nincs túl sok információ 

 

VI. Fülöp király ünnepi beszédét karácsony estéjén, 24-én vetítik, és a Zarzuela-palotából közvetítik. A király és a királyné december 25-én családi karácsonyi ebédet rendeznek, amelyen általában a lemondott János Károly király és Zsófia királyné is részt vesz. A karácsonyi étkezések a családnál állítólag nagyban hasonlítanak a hétköznapi spanyolok étkezéséhez: tapas az előétel, amely főleg sonkákból, kolbászokból és sajtból áll, a fő fogások pedig több tengeri hertkenytűt, köztük rákot is tartalmaznak. Fontos része még az étkezésnek a szopós malac sütve és a bárány. Desszertként úgynevezett 'turrón' -t esznek, ami nugátféle édesség és mandulát, mogyorót, valamint diót is tartalmazhat. 
A spanyol királyi család idei karácsonyi üdvözlőlapján a király, VI. Fülöp és neje, Letícia állnak, míg Zsófia infánsnő és Eleonóra asztúriai hercegnő előttük ülnek. 
spanyol.JPG

 

A norvég királyi család sportosan tölti az ünnepeket

 

Hasonlóan a brit királyi családhoz, amely vidékre vonul vissza karácsonykor, a norvég királyi család is ezt teszi: egy Oslón kívüli, 1906-ban épült hagyományos parasztházban, az úgynevezett Royal Lodge-ban szállnak meg az ünnepek ideje alatt. Ott-tartózkodásuk alatt főleg téli sportokat űznek, beleértve a síelést a közeli hegyekben. A család minden évben karácsonyfát küld az Egyesült Királyságba, hogy megköszönje a második világháborúban nekik nyújtott támogatást, a gyönyörű, magas lucfenyő a londoni Trafalgar Square büszkesége.

A norvég királyi család idei hivatalos karácsonyi fotója: az előtérben V. Harald király látható feleségével, Szonja királynéval,  mögöttük (jobbról balra) a koronaherceg, Haakon, lánya, Ingrid Alexandra, felesége, Mette-Marit és fia, Sverre Magnus.

norvegok.JPG

 

A dán királyi családban az unokák segítenek fát díszíteni 

 

A dán királyi család egyik legfontosabb hagyománya, hogy december 23-án a család összegyűlik, hogy feldíszítsék a palota fáját, Margit királynő felügyeletével. Az alábbi képeken az látható, ahogy a koronaherceg, Frigyes gyerekei segítenek nagymamájuknak a fa díszítésében. Ugyanaznap a királynő ebédet ad, amely desszerttel kezdődik - egy rizspudinggal, amiben egész mandula van elrejtve. Utána sült kacsát vagy libát fogyasztanak. A királynő beszédét nem december 25-én vetítik, mint II. Erzsébetét, hanem szilveszterkor.  

269815658_476859500478599_2827399130518111482_n.jpg

A luxemburgi nagyhercegi család általában külföldön tölti a téli szünetét

 

Az egyik leggazdagabb dinasztia, a luxemburgi nagyhercegi család karácsonyáról annyit tudni, hogy sokszor töltik az ünnepi időszakot svájci téli házukban. Lévén katolikusok, el szoktak menni az éjféli misére. Ha akkor még Luxembourgban vannak, akkor az ottani legfontosabb templomban, a Notre Dame katedrálisban vesznek részt a ceremónián. Henrik nagyherceg beszédét Szenteste vetítik le a tévében. 

Vilmos trónörökös és felesége, Stefánia nagyon kedves képeket tettek közzé idén karácsony előtt, amelyen már kicsivel több mint másfél éves kisfiuk, Károly is szerepel. 

luxemburgi.JPG

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr4816792930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vuvuvu2 2023.01.22. 21:18:49

Ha jól emlékszem spanyoltanulmányaimra, a spanyoloknál hagyományosan vízkeresztkor van az ajándékozás, a háromkirályok ünnepén. Úgyhogy a karácsony hagyományosan nem az ajándékokról szól a spanyoloknál, hanem 1/katolikus ünnep, 2/előtte, december 22-én van a nagy lottóhúzás, amit a tv is közvetít majdnem egész nap és sok nyereményt húznak ki plusz van egy nagy nyeremény is (a gordo azaz kövér fődíj). Elképzelhető hogy ebben a szellemben a királyi család is max. misére megy plusz családdal ünnepel. Habár épp utána lehetne nézni, hátha ír valamit a spanyol Hello azaz Hola magazin...
süti beállítások módosítása