Royal sztorik & királyi krónikák

Újrahasznosított koronát tesznek Camilla királyné fejére májusban

2023. február 18. - nofret

Fontos hírt tett közzé a Buckingham-palota a héten arról, melyik fejéket fogják használni Kamilla királyné megkoronázásához, hiszen Károllyal együtt feleségét is beiktatják majd. Éppen Valentin-napon, február 14-én közölték: nem készítenek új koronát Kamillának, hanem az uralkodó szívéhez oly közel álló fenntarthatóság és környezetvédelem jegyében V. György király hitvese, Teck Mária királyné koronáját fogják használni a májusi szertartáson. A palota ugyan nem közölte, de egyértelmű, hogy a választás azért is erre az ékszerre esett, mert jelenleg nem ezt, hanem az Anyakirályné koronáját díszíti az ellentmondásos érzéseket kiváltó Koh-i-Noor gyémánt, amelyet már több ország is visszakövetelt a királyi kincstártól.

Fotó: The Royal Family Facebook

331021813_564343355715743_1551768220564565430_n.jpg

Ezt a bejegyzést első vendégszerzőm, Török Zoltán Patrik írta, aki történész és a Windsorék- A Brit Királyi Család Facebook-oldal bloggere  

 

86 éve, 1937-ben koronáztak utoljára királyt és királynét egyszerre, akkor II. Erzsébet édesapját, VI. Györgyöt és édesanyját, Erzsébet királynét. Míg az nem is volt kérdés, hogy május 6-án Szent Eduárd koronáját helyezik Károly király fejére, arról már hónapok óta zajlottak a találgatások, hogy a királynét mivel koronázzák majd meg. Ennek a találgatásnak vetett véget a Buckingham-palota közleménye. Az udvar megoldása pedig szerencsés, hiszen egyszerre három igényt is kielégít: elkerülik általa az ellentmondásos Koh-i-Noor-gyémánt körüli bírálatokat, a megélhetési válság közepette nem költenek akár több százezer fontot egy új korona elkészítésére, egyúttal teljesítik Mária királyné azon óhaját is, hogy a következő generációk is viseljék az ő számára készített fejéket. 

Az 1911-ben megkoronázott Mária királyné, II. Erzsébet nagymamája a család ékszerrajongója- és gyűjtője volt. (Egy régebbi bejegyzés arról, ki is volt ő, ide kattintva található) Koronájának elkészítésére saját maga adott megbízást, a Garrard ékszerháztól rendelte meg art deco stílusban. A fejéket mintegy 2200 rózsa-és briliánscsiszolású gyémánt díszíti, és a Brit-szigeteken szokatlannak számít, hogy nyolc íve van, amelyek eltávolíthatóak.

kepernyokep_2023-02-14_143806.jpg

A 17-18. század idején egyetlen koronát használtak a királynék (queen consort) beiktatásához, amelyeket a lefejezett I. Károly kisebbik fia készíttetett. Arra már az idősebbik fivér, II. Károly trónra lépésekor is szükség volt, hogy új koronázási ékszereket rendeljenek, mivel a forradalmárok beolvasztották a régieket, de hitvesi koronát csak II. Károly öccse, II. Jakab készíttetett, miután trónra került 1685-ben. Mivel saját koronája már volt, az újdonsült uralkodó a feleségének készíttetett három, mára már felbecsülhetetlen értékűvé vált fejéket: egy kevésbé díszesnek mondható diadémot, amelyet a bevonulási körmeneten használt Modenai Mária, a koronát, amelyet a szertartáson használtak a királyné beiktatására, illetve az úgynevezett „gazdag”, vagy Modenai Mária-koronát, amelyet 561 gyémánt, 129 gyöngy és keresztek, valamint Anjou-liliomok díszítettek.

Utóbbi fejéket további három alkalommal is használták királyné koronázására: 1689-ben II. Mária királynő, 1702-ben Anna királynő, és 1727-ben Karolina királyné fejére illesztették. A királynék csak 1761 óta vették fel azt a szokást, hogy saját koronát készíttessenek a nagy napra, az általuk kijelölt és felkért ötvösműhelyben. Először az Egyesült Királyság leghosszabb ideig szolgálatban lévő királyi hitvese, Sarolta tett így, aki az „őrült” III. György felesége volt. Az ő példáját követte később IV. Vilmos felesége, Adelaide, VII. Eduárd hitvese, Alexandra, II. Erzsébet nagymamája, Mária királyné, a 30-as években pedig Erzsébet, a későbbi Anyakirályné is.

Közülük Alexandra királyné volt az első újító szellem, hiszen a páratlan értékű ékszer megalkottatásakor figyelembe vette az aktuális divatot is. Különösen ügyelt arra, hogy az elkészült korona íveit, amelyekből a Brit Szigeteken szokatlannak számító nyolc darabot készítettek, később el lehessen távolítani, így egyszerű tiaraként is lehessen viselni a műremeket. Ez a formabontó ötlet később olyan népszerűvé vált, hogy erre a mintára tervezték meg később Teck Mária, sőt, Erzsébet Anyakirályné 1937-es koronáját is. Utóbbi elkészítésénél azonban visszatértek a brit-skót hagyományokhoz, és csupán négy ívet tartalmazott, gyémántberakásokkal (2800 darab) és liliom (fleur-de-lis) díszítésekkel.

Az Anyakirályné koronája, amelyet a Koh-i-Noor gyémánt díszít 

254162-1330618864.jpg

Az alkotás középpontjában az a közel 105 karátos, nem teljesen vízszínű, sokkal inkább zöldbe hajló gyémánt, a Koh-i-Noor állt, amelyet korábban a néhai Viktória királynő, egyben India császárnője kapott ajándékba, és főként brossba foglalva hordta. A koronák készítésekor szokás volt az egyes, különösen értékes köveket eltávolítható módon rögzíteni, így azokat később különféle ékszerekben, például melltűkben, gyűrűkben, fülbevalókban, sőt, későbbi fejékekben is fel lehetett használni.

Az elátkozott gyémánt, amelyet csak nő viselhet gond nélkül 

 

A gyémántok legellentmondásosabbja, a Koh-i-Noor, anyósától, Alexandra királynétól került az ékszereket rajongásig szerető, sőt, szívesen gyűjtögető Teck Mária királynéhoz, aki, mint a királyi kollekció egyik legértékesebb darabját, koronázási fejékének középpontjába foglaltatta a Cullinan III. és IV., egyenként 94 és 63 karátos, szintén felbecsülhetetlen értékű gyémántokkal együtt. Utóbbiakat később eltávolították, majd melltűbe foglalták (II. Erzsébet gyakran viselte őket jelesebb alkalmakon, most ismét a koronán kapnak majd helyet), a Koh-i-Noort pedig továbbadták Teck Mária menye, Erzsébet Anyakirályné ékszerészeinek, hogy azt 1937-es hitvesi koronájához központi elemként felhasználhassák.

A Koh-i-Noor másolata a mumbai-i Prince of Wales Museumban van kiállítva Fotó: Firebrace (talk | contribs)

replica_of_the_koh-i-noor_cropped.jpg

A tálibok, Pakisztán és India is visszaköveteli a Koh-i-Noort

 

A brit korona legszebb gyémántjának is nevezték Indiát, ahol sokan a mai napig ellenséges érzelmeket táplálnak a britek iránt, amiért országukat a gyarmatosítók véres kézzel irányították. Az ország 1947-ben vált függetlenné, ezáltal nehéz anyagi helyzetbe került, és újdonsült kormánya hamarosan bejelentette igényét a Koh-i-Noorra.

Azóta tulajdonképpen folyamatos és eredménytelen küzdelmet folytatnak visszaszerzéséért, legutóbb 2016-ban nyújtottak be hivatalos kérelmet, amely a tulajdonjog elismerésére és a gyémánt minél hamarabbi visszaszolgáltatásra irányult. Ezt azonban a brit parlament, az „önkéntes” adományozásra hivatkozva egyértelműen elutasította. Az 1970-es évektől kezdődően Pakisztán is magának követelte a Koh-i-Noort, végül 2000-ben az Afganisztánt uraló tálibok is magukénak kiáltották ki a páratlan értékű gyémántot. 

Az ellentmondásos gyémánt II. Erzsébet 2022 szeptemberi halála óta ismét előtérbe került. A legtöbb szakértő szerint India követelései jogosak, így a Koh-i-Noort minél hamarabb vissza kell szolgáltatni a korábbi, immár függetlenné lett államnak. Ami a gyémánt történetét illeti, neve bizonyosan hindi, a „fény hegye” kifejezésből származik. Feltehetőleg a Kollur Mine bánya területén fedezték fel, ennek pontos dátuma azonban egyelőre ismeretlen. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a neve már több mint ötezer éves szanszkrit iratokban is feltűnik, amelyekben felhívták arra a figyelmet, hogy „isten vagy nő viselheti csak büntetlenül” a drágakövet.

Mások szerint a XIV. század elején jegyezték fel róla az első szövegeket, a hindu hitvilág egyenesen egy istenség ajándékaként írja le a gyémántot. Annyi bizonyos, hogy első, hitelesnek mondható írásos forrás a drágakövet illetően 1526-ból, az úgynevezett Báburnamekönyvből származik. Bábur császár halála után a gyémántot fia, Humájun örökölte, aki azonban hamarosan elvesztette az uralmat birodalma felett. Jóllehet, ezt később visszaállította, ám 1540-ben, miután szerencsétlenül legurult egy lépcsőről palotájában, meghalt. 1682-ben a kő még bizonyosan a Mogul Birodalom kincstárának részét képezte, egészen 1739-ig ott volt, mint az uralkodó páratlanul értékes pávatrónjának egy darabja. Innen járta be a drágakő többnyire rablás, háború, cselszövés és fosztogatás révén csaknem az egész régiót.

Megfordult többek között az Afgán, sőt a Szikh Birodalomban is, nevét is egy perzsa sahtól, Nadírtól kapta, aki 1739-ben, Delhi lerohanásával szerezte meg magának. Az 1845 és 1849 között dúló angol-szikh gyarmati háborúban a britek mindent elsöprő győzelmet arattak, az uralkodót pedig tényleges hatalmától megfosztva, egy szerződés aláírása által arra kényszerítették, hogy más vagyontárgyaival együtt a hatalmas gyémántot – melyet ekkor már közel tíz éve egy szekta papjai őriztek - is átadja a Brit Kelet-indiai Társaságnak, ezen keresztül pedig az angol koronának.

A szikh enciklopédia, a Lahore Darbar ábrázolása az akkor mindössze 11 éves Duleep Singh maharadzsáról, akit a gyémánt átadására kényszerítettek egy megállapodás aláírásával 

a_painting_from_1843_depicting_the_lahore_darbar_of_the_sikh_empire_under_maharaja_duleep_singh.jpg

Viktória királynőnek először 1850-ben mutatták be a „Fény Hegyét”, majd nem sokkal később bemutatták a nagyközönségnek is a londoni világkiállításon: a drágakövet gázlámpákkal megvilágított, fekete bársonyanypárnán állították ki. A követ a most ismert formájára 1852-ben csiszoltatta Albert herceg a kor leghíresebb zsidó ékszerészével, Moses Costlerrel. Felesége, Viktória királynő melltűként viselte a drágakövet, és egyszer azt írta legidősebb lányának, „Vicky”-nek: "Senki sem érez nálam erősebb vonzalmat India iránt. Mennyire elleneztem, hogy elfoglaljuk azokat az országokat! Azt is tudod, mennyire nem szeretem a Koh-i-Noor viselését." Attól tartva, hogy a férfiakra – mint ahogy történetében annyiszor – balszerencsét hoz, végrendeletében meghagyta, hogy csak és kizárólag női ágon öröklődhet tovább a drágakő, így kerülhetett először V. György hitvese, Mária, később pedig VI. György felesége, Erzsébet királyné tulajdonába. Így a Koh-i-Noorral ékesített korona egyelőre a Towerben marad, és a szintén legendás, már létező koronát használják fel Kamilla beiktatásához. Biztos, ami biztos, a Mária királyné-féle koronában még a Koh-i-Noor korábbi foglalatát is átalakítják az elkövetkezendő hónapokban….

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr2618052402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.02.20. 21:20:17

"Az ország 1947-ben vált függetlenné, ezáltal nehéz anyagi helyzetbe került, és újdonsült kormánya hamarosan bejelentette igényét a Koh-i-Noorra."

Ha van egy nagy gyémánt a kincstárban, attól jobb lett volna az ország anyagi helyzete? Legfeljebb ha eladják, rengeteg, iszonyatos pénzért, amit már az anyagi helyzet is megérez, de akkor megint nem az övék lett volna.

Fredddy 2023.02.20. 22:15:08

Azért a fenntarthatóságot ebbe belemagasztoskodni kicsit álszent, a királyi családnak alapból nagyobb lehet az ökológiai lábnyoma, mint az Exxon Valdezé. Mintha legalábbis burgerkinges papírkoronával koronáznák Kamillát :) Mondhatta volna, hogy nem akarja az ország pénzét herdálni, sokkal szimpatikusabb lenne.

Érdekes cikk amúgy, én is magaménak követelem a Noh-i-Noort, mert volt egy csomó ilyen márkájú radírom.

+A magyar királynál a Szent Korona eléggé állandó volt (ha nem is elsősorban a fenntarthatóság miatt :) ) de a magyar királynékat vajon mivel koronázták?

nofret 2023.02.20. 22:19:58

@Fredddy: De legalább tesznek valamit... Csináltathattak volna akár újat is. Babysteps :)
Haha, a radír nekem is eszembe jutott!
A magyar királynékra nem pazaroltak külön költségvetést, de nagyon szép szokás volt a koronázásuk: a Szent Koronával történt, amelyet a jobb válluk fölé tartottak. Sisi esetében például a hercegprímás koronázott, és Andrássy miniszterelnök segített neki.

Fredddy 2023.02.22. 10:35:45

Köszi az infót a királynékról, ezt nem tudtam.

Hát, ha mindenki biciklivel menne a koronázásra, még az is legfeljebb csak babysteps lenne sajnos :P

(Harryék beperelték a South Parkot, sikítva röhögök)

nofret 2023.02.22. 10:37:57

@Fredddy: Láttam :D Pontosabban fontolgatják a pert, ami szerintem óriási hiba lenne. Az epizódból csak részeket láttam, és kicsit bűntudatom van, hogy nevettem rajta.
süti beállítások módosítása