Royal sztorik & királyi krónikák

Exkluzív fotók a bálok báljáról, amelyen egy magyar herceg és hercegnő is részt vett

2023. november 29. - nofret

Egy magyar királyi herceg, Habsburg Károly Konstantin és egy magyar királyi hercegnő, Habsburg Ildikó is részt vett idén a rendkívül elegáns párizsi debütánsbálon szombaton, amelyet minden év novemberében rendeznek meg Párizsban. A Le Bal des Débutantes, más néven a "Le Bal" exkluzív esemény, amelyre nem lehet pénzért meghívót szerezni, csakis a szervezők invitálása alapján lehet rá bejutni.

Habsburg Ildikó egy csodálatos, egyedi Alexis Mabille ruhában mutatkozott be, amelyhez a századfordulós Orléans-tiarát viselte

Fotó: Habsburg Zsófia - a kép használatát a főhercegnő engedélyezte számomra 

1701272445454_1.jpg

A Habsburg hercegeknek és hercegnőknek ez nem jelent nehézséget - a bál szervezője, Ophélie Renouard ugyanis köztudomásúan főleg az arisztokrácia, az üzleti élet, a politika és a hollywoodi elit gyermekeinek köréből állítja össze a meghívottak listáját. A "Le Bal"-on évente mindössze 20-25 elsőbálozót mutatnak be, 16 és 22 év közötti fiatal hölgyeket, akiket szintén jó családokból való lovagok kísérnek. 

Ugyanakkor Renouard több interjúban is hangsúlyozta: fontos, hogy a debütánsok és kísérőik jó megjelenésű, intelligens fiatalok legyenek, akik sikeres felmenőik nyomdokában járnak. A párizsi magyar nagykövetként szolgáló Habsburg György gyermekei pedig megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. 

A 19 éves Károly és a 21 éves Ildikó tavaly még nővérük, az idén 22 éves Habsburg Zsófia hercegnő debütálását nézhették meghívott vendégként, idén már ők maguk is élvezhették a fényűző eseményt.   

Ildikó, édesanyja, Habsburg Eilika hercegnő, Habsburg György párizsi magyar nagykövet, Zsófia és öccse, Károly Konstantin a tavalyi bálon. Zsófia egy gyönyörű Franck Sorbier Haute Couture ruhát viselt az eseményen      

(Ha esetleg az Instagram-posztok nem töltődnek be, kérlek, frissítsd a cikket, ez a legtöbbször segít.)

 

Ildikó lovagja Constantin d'Orléans herceg volt, aki a Chartres-i herceg, Charles-Louis fia.

 

Károly pedig Lara-Cosima Henckel von Donnersmack grófnőt kísérte,  egy Oscar-díjas filmrendező, Florian Donnersmack gróf lányát, aki arról vált ismertté az instagramon és TikTokon, hogy luxus életviteléről tesz ki videókat, miközben a híres New York-i divatiskolába, a Parsons-ra jár.  

 

A bálon több királyi ház is képviseltette magát: a fentebb említett Habsburg-Lotharingiai mellett a francia Orléans-ház, valamint az etióp császári ház, a Szelasszié is. Már ebből a listából is látszódik, hogy a bál nemzetközi, a szervezők igyekeznek évente legfeljebb két francia elsőbálozót meghívni rá. A helyszín idén is a híres Shangri-La Paris luxusszálloda bálterme volt, amelyből pazar kilátás nyílik a Szajnára és az Eiffel-toronyra.

 

Ma már nem férjet találni mennek a bálokra a fiatal nők 

 

A debütánsbálok valaha arra szolgáltak, hogy az arisztokrácia bemutassa házasulandó korba lépő lánygyermekeit az uralkodópárnak és az úri társaságnak, mindenekelőtt pedig a potenciális kérőknek. A legfelsőbb körökhöz tartozó fiatal lányok (sőt, a nagypolgárság tagjai) addig nem is fogadhattak el meghívást népes eseményekre, koncertekre, más bálokra, amíg be nem mutatták őket az udvarnál egy debütánsbálon.

A hasonló eseményeken aztán árgus szemekkel figyelte mindenki, ki kivel táncol egynél - vagyis a kötelezőnél - többször, és hogy ki kivel beszélget az elvárhatónál hosszabban, hiszen ez alapján tudták megtippelni a társasági matrónák, ki kivel lép majd frigyre. Márpedig akkoriban sok forgott kockán: nem ritkán uralkodóházak jövője múlott egy-egy házasságon.  

Bemutatás az udvarnál Viktória királynőnek 1860-ban a Buckingham-palotában 

drawingroom-ceremony-of-presentations-31-mar-1860.jpg

A Le Bal-ról szóló újságcikkekből egyértelmű, hogy ma már nem ez a célja az eseménynek, hanem inkább az, hogy platformot nyújtson az ott megjelenő fiataloknak az ismerkedésre, a kapcsolatépítésre és természetesen a felhőtlen szórakozásra.   

A Le Balról szóló interjúikban a debütáns hölgyek általában arról beszélnek, hogy a híres dizájnerek által tervezett ruhák viselése milyen csodálatos élmény volt számukra, és többen közülük lelkesen számoltak be arról is, hogy örültek neki: más országból származó hölgyekkel találkozhattak és barátkozhattak össze. 

Habsburg Ildikó bátyja párjával, Lara Cosima Henckel von Donnersmack grófnővel fotózkodott a bálon

Fotó: Habsburg Zsófia - a kép használatát a főhercegnő engedélyezte számomra 

1701272445466.jpg

A főszervező, Ophélie Renouard azt nyilatkozta a Business Insiders magazinnak, hogy a legfontosabb különbség a Le Bal és más, kortárs debütánsbálok között az, hogy habár ezzel az eseménnyel is a 19. századi elsőbálozás hagyományát élesztették újra, sok más hasonló báltól (például a budapesti vagy a bécsi Operabáltól) eltérően itt a hölgyek nem fehér ruhát viselnek, hanem mindenki más-más színben pompázik.  

Ráadásul ide nem lehet csupán vaskos pénztárcával bejutni - csak meghívás alapján. Habár a volt debütánsok javasolhatnak másokat a meghívottak listájára, a végső szót Ophélie Renouard mondja ki. 

Debütánsok és lovagjaik

 

Habár a reflektorfény nyilvánvalóan az ifjú hölgyekre irányul elsősorban, egyre nagyobb figyelmet kapnak a bálon kísérőik, az úgynevezett lovagok (cavaliers) is. Kísérőt választhatnak maguknak a lányok is, van, aki bátyját, unokatestvérét vagy barátját hozza el, de a debütánsok közel fele, különösen a külföldiek inkább egyedül érkeznek, és a szervezők keresnek számukra lovagot. Renouard szerint a kísérőket kor, beszélt nyelv, magasság és családi háttér alapján választják ki, szerinte ez általában ideális párosításokat eredményez.

Barbara Berlingieri márkinő például bátyjával, Albertóval érkezett: 

 

Az elsőbálozókat ABC-sorrendben jelentik be, amikor bevonulnak lovagjuk karján. Ezután vacsora következik, a nyitótáncot követően pedig keringő jön, amit az elsőbálozók édesapjukkal járnak. Ezután kortárs élőzenére bulizhatnak az elsőbálozók - ezt már saját ruháikban teszik, ekkor a milliós értékű tiarák visszakerülnek a páncélszekrénybe. 

A meghívottak többségében az arisztokrácia, az üzleti élet és a hollywoodi elit köréből kerülnek ki 

 

Idén 21 debütáns volt a bálon és összesen 180 meghívott élvezhette a felvonulásukat. Ildikó mellett még egy elsőbálozó hercegnő volt jelen: Lissie Szélasszié, a '70-es években lemondatott etióp császár ükunokája. Amint már fentebb említettem, Habsburg Károly Lara Cosima Henckel von Donnersmack grófnőt kísérte, de jelen volt még Honor d’Andlau-Hombourg grófnő és Barbara Berlingieri márkinő is, mindketten az európai arisztokrácia tagjaiként. 

A bál ugyanakkor rendkívül nemzetközi: idén először mutatkozott be pakisztáni lány, Hannah Husain személyében, de jelen volt Advaitesha Birla is, aki az egyik leggazdagabb indiai család sarja. De idén volt amerikai és kínai debütáns is. 

Lissie Szélasszié kísérője Harper Peck volt, a híres amerikai színész, Gregory Peck unokája

 

Az elsőbálozók kézzel varrott, milliós ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket viselnek  

 

A "Le Bal" azonban nem csak társasági, hanem divatesemény is. Minden hölgy haute couture-ruhában pompázik, amelyet francia tervezők biztosítanak számukra. A fiatal lányok így erre az estére szokásos trendi szereléseiket akár 10 millió forintot érő, kézzel varrott és személyre szabott ruhákra, magassarkú cipőkre és felbecsülhetetlen értékű tiarákra cserélik.  

A főszervező, Renouard elmesélte az Arabian Moda nevű magazinnak, hogyan választják ki a ruhákat: "Egész évben próbáljuk a lányokat a ruhákkal "párosítani". A csapatom nagyon türelmes, nem dizájner alapján választunk, hanem inkább azt vesszük figyelembe, milyen ruha illik az adott lány személyiségéhez. Az a szabály, hogy egy lány - egy dizájner. Alkalmazunk tervezőket a világ összes tájáról - természetesen franciákat, de libanoni, brit, kínai és más országból származó tervezőket is."

A lányoknak a V Muse Jewelry ékszereit adják kölcsönbe az estére- felbecsülhetetlen értékű, történelmi darabokat. A márkát két kínai ékszergyűjtő alapította, lenyűgöző kollekciójuk van.  

Ildikó a ruhapróbán egy rózsaszín darabot is magára öltött, végül nem erre esett a választás:

 

Habár a bált mindig szombaton tartják, a szervezők már előtte találkoznak a debütánsokkal, lovagjaikal és családjaikkal. Pénteken reggel tartják a smink-és hajpróbát, valamint a ruhapróbát is. Ugyanaznap este pedig az elsőbálozók apukáinak és lovagjainak ad keringőórát két tánctanár. 

Habsburg Ildikó sokat látott tiarája

A Magyarországon nevelkedett, 21 éves Habsburg–Lotharingiai Ildikó osztrák főhercegnő, magyar és cseh királyi hercegnő egy jégkék Alexis Mabille estélyit viselt a bálon, amelyhez egy XIX. századi tiarát párosítottak. A diadém eredetileg Louise Françoise Marie Laure d’Orléans tulajdona volt, aki Bourbon-Szicíliai hercegnő és spanyol infánsnő volt, és valószínűleg rokoni kapcsolatban áll a magyar hercegnővel. Ildikó apai dédnagymamája ugyanis az utolsó magyar királyné, Zita Bourbon-Parmai hercegnő volt házassága előtt, de az európai arisztokrata családok egyébként is ezer rokoni szállal kötődnek egymáshoz. A Habsburg-ház többek között a spanyol trónon ülő Bourbonokkal áll szoros kapcsolatban.  

 

maria.jpg

A "Belle Epoque" korszakból (a 19. és 20. század fordulója) származó tiara története igen kalandos: az eredeti tulajdonostól lánya, Maria de la Esperanza Bourbon-Szicíliai hercegnő örökölte meg az ékszert, aki édesanyja halála utána Brazíliába menekítette a diadémot egy konzervesdobozban. A tiara később az ő lányához, Maria da Glória d'Orléans-Braganza jugoszláviai koronahercegnéhez került, aki 1982-ben eladta egy aukción. Végül az ékszert 2018-ban a Christie's aukciósháztól vásárolta meg mostani tulajdonosa.

tiara.jpg

Ildikó meseszerűen festett az összeállításban, mint egy valódi hercegnő...  

A csoportképen a hátsó sorban látható Ildikó:

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par V MUSE (@vmusejewelry)

 

 A "bálok báljának" története 

 

Az első Le Bal társasági eseményt 1958. július 10-én tartották a versailles-i kastély "Orangerie" elnevezésű részében. 1968-ig minden évben megtartották a bált, de az azévi májusi munkásfelkelés miatt néhány évtizedig úgy döntöttek: nem borzolják a kedélyeket az elitista rendezvénnyel. 

A bált 1992-ben élesztették újra, Ophélie Renouard-nak köszönhetően. 11 éven át az Hotel de Crillonban tartották, majd különböző helyszínekre költöztek néhány évente. 2018 óta a Shangri La Hotel ad otthont az eseménynek, amelyet a Forbes a világ 10 legmenőbb bulijai egyikeként aposztrofál. 

Az esemény egyben jótékonysági bál is, számos szervezetnek gyűjtöttek már pénzt: nehéz helyzetben lévő ázsiai gyerekeknek, tinédzser anyukáknak, betegségek kutatására és gyermekkórháznak is. Idén a  Necker gyermekkorház mellett az ARCFA  nevű szervezetnek gyűjtöttek, amely kardiológiai betegségeket kutat, valamint a World Central Kitchen elnevezésű szervezetnek, amely katasztrófa-sújtotta területen élők élelmezését látja el. 

Habsburg Zsófia, Ildikó nővére tavaly egy gyémánttiarát-és fülbevalót viselt, amelyet felmenője, I. Ferenc József császár ajándékozott még 1903-ban Mária Anna tescheni hercegnő és Bourbon-parmai Elias esküvője alkalmából az arának 1903-ban. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par V MUSE (@vmusejewelry)

  

Bírálatok

Természetesen számos bírálat éri a sokak által elitistának tartott rendezvényt. A kritikákat Renouard elegánsan elutasította: "Ha valaki csinál valamit, azt mindig érik bírálatok. Természetesen kicsit egy elmúlt korszakot idéz az egész, de a résztvevők szeretik ennek a szépségét. A debütánsok szeretnék magukat hercegnőnek érezni egy estére."

Márpedig a mai korban erre még a valódi hercegnőknek sincs mindig lehetőségük... 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr9318269311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása