Royal sztorik & királyi krónikák

Géraldine albán királyné unokája volt az Andrássy gróf Emlékkupa díszvendége idén

2021. október 01. - nofret

Különleges díszvendége volt az idei Andrássy gróf Emlékkupának: a legendás albán királyné, a magyar Apponyi Géraldine unokája, II. Leka herceg. A Tabajdon, a Magyar Polo Clubban megrendezett jótékonysági lovaspóló-kupán számos régi magyar arisztokrata család is képviseltette magát. Tavaly már írtam egy bejegyzést erről a rendkívül érdekes sportról és arról, milyen szoros a kapcsolat a pólóélet és a brit királyi család között, de az Andrássy Emlékkupán megjelentek is azt mutatják, hogy a lovaspóló nem csupán a britek számára kedves. Egykor a magyar arisztokrácia tagjainak is jelentős szerepük volt elterjedésében, és mostanában ismét igyekeznek feltámasztani ezt a szép sportot és a köré épült hagyományokat. 

II. Leka herceg Dr. Ivanics Györggyel, a Magyar Polo Club tulajdonosával 

243569721_5041041745925475_6359388589560647275_n.jpg

Az eseményen, habár meghívtak, egy sajnálatos sportsérülés miatt nem tudtam részt venni, ezért Pallavicini Zita, az Andrássy Szalon Alapítvány létrehozója mondta el nekem, miképp zajlott az idei Andrássy gróf Emlékkupa. Zita, aki apai ágon a Pallavicini őrgrófi család és az Andrássy grófi család leszármazottja, elmesélte, hogy a lovaspóló az 1880-as évek elején Andrássy Géza grófnak köszönhetően virágzott fel Magyarországon, ezért nem rég létrehozott szervezete, az Andrássy Szalon Alapítvány feladatának érzi, hogy folytassa és támogassa ezt a hagyományt, amit összekapcsolnak a jótékonysággal: az eseményen rászoruló magyar és erdélyi nagycsaládosoknak gyűjtöttek pénzt tombola révén.

A mérkőzés nemzetközi pólójátékosok között zajlott, szlovák, cseh és lengyel résztvevők is játszottak a kupán  Fotó: Antall Péter- engedéllyel 

polokupa.jpg

Az emlékkupát az alapítvány a Magyar Polo Club tulajdonosával, Dr. Ivanics Györggyel karöltve rendezte meg idén szeptember 26-án vasárnap. A tervek szerint az Andrássy gróf Emlékkupát az Andrássy Szalon Alapítvány kiterjesztené Szlovákiára, Csehországra és  Lengyelországra, vagyis a V4-et alkotó államokra.  

A kép jobb szélén Pallavicini Zita, az Andrássy Szalon Alapítvány alapítója, középen Menshikoff - Pallavicini Lavinia, Zita lánya, a kép bal szélén pedig Czégény Barbara, losonczi báró Bánnfy Szilvia lánya látható

faceapp_1633071067004.jpg

A kulturális program sem maradhatott el: a Magyar Nemzeti Balett növendékei léptek fel az eseményen, amelynek egyik fővédnöke Steiner Attila energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár volt.

steiner.jpg

Az Andrássy gróf Emlékkupa másik fővédnöke Batthyány-Strattmann László herceg, a Szent István Egylet elnöke (ez a szervezet Bécs legrégibb, mai napig aktív jótékonysági magyar egylete).

l1090209.jpeg

Az európai kontinensen elsőként, 1875-ben éppen egy Batthyány tartott bemutatót az akkor még ”labdázás lovon” elnevezésű sportról: Batthyány Elemér gróf, a Magyar Lovaregylet igazgatósági tagjaként. Később, az 1880-as években pedig Andrássy Géza tett rengeteget a sportág népszerűsítéséért Magyarországon.

ag.JPG

De nem csak a Batthyány-család képviseltette magát a pólókupán, számos régi magyar nemesi család is támogatta jelenlétével a jótékonysági eseményt: jelent voltak a Zichy-család tagjai, losonczi báró Bánffy Szilvia, Kékessy Piroska két lányával, valamint Ugron Imre, a Szuverén Máltai Lovagrend nagykövete is. 

Losonczi báró Bánffy Szilvia, az Andrássy Szalon Alapítvány kuratóriumának elnöke  és Miklós von Somogyi, az alapítvány társalapítója. A hölgyeknek nem kötelező kalapot vagy fejdíszt venniük a lovaspóló-meccseken, de sokan követik ezt a szép hagyományt. 

facebook_1633070722239_6849595062573511342.jpg

A pólókupa díszvendége az albán koronaherceg, II. Leka volt, aki I. Zogu albán király és Apponyi Géraldine unokájaként az utolsó albán trónörökös fia, a Zogu-ház feje. Az ő és családja története tipikusnak számít a 20. században trónját vesztett uralkodóházak körében: a királyság fájdalmas megszűnése utáni hányattatott és zűrzavaros évek, tisztázatlan státusz, majd a 20.-21. század társadalmilag és politikailag teljesen átrendeződött közegében végül a család magára találása. 

II. Leka Dr. Ivanics Györggyel, a Magyar Polo Club tulajdonosával  

prince_leka.jpg

II Leka nagymamájának életéről regényt lehetne írni és már rég készülök rá, hogy egy bejegyzést szenteljek neki, de azt mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy az Apponyi Géraldine-ként Budapesten született grófnő úgy került Albánia trónjára, hogy az 1928 óta királyként uralkodó Zogu meglátott egy fényképet az akkor 22 éves szépségről, és meghívta őt Tiranába. Az először elrendezedett házasságként indult, később szerelmi kapcsolattá váló frigyből egyetlen gyerek született, Leka Zogu, 1939-ben, abban az évben, amikor az olaszok megszállták az országot, és a királyi családnak menekülnie kellett. 

Géraldine albán királyné (Fotó: Wikipedia)

geraldine_queen_of_albania.jpg

Géraldine albán királyné és Zogu albán király Svédországban, 1939-ben (Fotó: Wikipedia)

Leka herceg a Sandhursti Katonai Akadémián végezte tanulmányait, Harry herceghez hasonlóan, később diplomataként dolgozott, volt elnöki tanácsadó és az albán Külügyminisztérium munkatársa is. Jelenleg humanitárius alapítványok és szervezetek munkáját segíti. Többször járt Magyarországon, hogy nagyanyja őseinek emléket ápolja, az Andrássy gróf Emlékkupát követően instagram-bejegyzései alapján néhány napot még Budapesten töltött, ahol diplomatákkal és politikusokkal találkozott. 

 

Leka házas, 2016-ban volt esküvője Elia Zahariat albán énekes-színésznővel, 2020 októberében született meg kislányuk, akit dédnagymamája után Géraldine-nak neveztek el.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr9516705202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása