Royal sztorik & királyi krónikák

A vallások közötti megbékélés jegyében emlékeztek a 10 éve elhunyt Habsburg Ottóra

2021. július 07. - nofret

Különleges megemlékezést tartottak Pannonhalmán abból az alkalomból, hogy tíz éve, 2011. július 4-én hunyt el Habsburg Ottó, az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó trónörököse. Azt felidézve, hogy a monarchiában az ábrahámi vallások, vagyis a keresztény, a zsidó és az iszlám együtt léteztek, az eseményre meghívták  Darvas István főrabbit és Husein Kavazovićot, Bosznia-Hercegovina főmuftiját is. Ezzel ő lett az első muszlim vallási vezető, aki valaha Pannonhalmán megszállt. 

A vasárnap délelőtti gyászmisén és az utána tartott konferencián a Habsburg Ottó Alapítvány meghívására vettem részt. Az eseményeken jelen volt Ottó legkisebb gyermeke, Habsburg György is, aki jelenleg a párizsi magyar nagykövet tisztségét tölti be. Feleségével, Eilikával, valamint lányaival, Zsófiával és Ildikóval, illetve fiával, Károllyal érkezett. 

A kép jobb szélén, amelyet a családról a pannonhalmi bazilika előtt készítettem Eilika hercegnő áll, a házaspár legidősebb gyermeke, a 20 éves Zsófia a bal szélen. Eilika mellett látható a 19 éves Ildikó, György jobb oldalán pedig a 17 éves Károly Konstantin.

 

habsburgek.jpg

A bazilikában először szentmisét tartottak Habsburg Ottó emlékére, aki talán mindenkinél többet tett anno Magyarország uniós csatlakozásáért és a Vasfüggöny lebontásáért a páneurópai piknik révén. A mise után a meghívottak levonultak az altemplomba, ahol Habsburg Ottó szívurnája van eltemetve. Ottó teste a bécsi császári kriptában vagy kapucinuskriptában fekszik, az ő kívánsága volt, hogy a szívét Magyarországon, Pannonhalmán temessék el.

otto_sziv.jpg

Tíz éve Habsburg Ottó temetése történelmi esemény volt, amelyen az ábrahámi vallások, a keresztény, zsidó, muzulmán közösségek képviselői együtt rótták le kegyeletüket az egykori trónörökös ravatalánál. Mint azt Habsburg György a gyászmise után tartott konferencián hangsúlyozta: az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege volt az egyetlen a világon, amelyben katonai püspökök mellett katonai rabbik és katonai imámok is szolgáltatot teljesítettek egymás mellett. Amint azt az Euronewsnak adott interjújában mondta: ez a megemlékezés nagyon tetszett volna az édesapjának. 
Habsburg Ottó koporsója a bécsi kapucinuskriptában (saját felvétel) 
img_20210627_172003.jpg
A megemlékezés utáni konferencián Hortobágyi T. Cirill (OSB) pannonhalmi főapát mellett a főmufti, valamint a főrabbi is felszólalt. A konferencia meghívóján az állt, hogy "a történelmi viszontagságokra is emlékezve, és a jelenleg kontinensünket, régiónkat fenyegető kihívások ismeretében mindenképp tanulságos számot vetni azzal, hogy milyen állapotban van a keresztény, a zsidó és a muzulmán közösség ott, ahol régiónkban évszázadok óta együtt, valaha egy állam polgáraiként éltek."
Míg a pannonhalmi főapát főleg arról beszélt, milyen fontosak a keresztény értékek az európai értékek alakításában, Husein Kavazović főmufti Habsburg Ottó munkásságát és kultúrák iránti tiszteletét hangsúlyozta. Arról beszélt: Ottó igazi európai volt, aki tisztelte a sokszínűséget, és nagyban hozzájárult a Vasfüggöny leomlásához, valamint a kommunizmus leáldozásához a régióban. A főmufti szerint az egykori trónörökös nagyraértékelte a bosnyák muszlimokat, és annak ellenére is ellátogatott az országba, hogy anno megfenyegették: ki fogják végezni, mint rokonát, Ferenc Ferdinándot. A főmufti felidézte, hogy eleinte a bosnyák lakosság a keresztény osztrák megszállást elutasította, később azonban belátta, hogy tiszteletben részesül a monarchián belüle, és az első világháborúban harcoló bosnyák egységeket a legbátrabbakként tartották számon. Elismeréssel beszélt arról is, hogy Ottó azon munkálkodott, hogy keletre mozgassa az EU határait.
Husein Kavazović főmufti a konferencián
203443736_1539891763012534_7345113856151687031_n.jpg
Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója azzal vezette fel a főrabbi beszédét, hogy Habsburg Ottó a zsidósággal is rengeteget foglalkozott, hiszen az Osztrák-Magyar Monarchia adminisztrációjában anno rengeteg zsidó vallású ember dolgozott, és szerves része volt a közösség a régió életének. Darvas István főrabbi a szeretteteli egyet nem értés fontosságát hangsúlyozta a vallási párbeszéd terén.
Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója
208149346_915593922322692_7704724621007389270_n.jpg
Habsburg Ottó 98 évesen, 2011július 4-én, hétfőn, hajnalban hunyt el. Szívurnáját 2011. július 17-én helyezték örök nyugalomra Pannonhalmán ökumenikus áldás keretében. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a szertartáson beszédében arra emlékeztetett, hogy Habsburg Ottó mindvégig hű volt ahhoz, amit bencés diákként tanult. Hitvalló katolikus keresztényként, európai műveltségű politikusként „magyar szívvel érző nagyszerű emberként” és jó családapaként élt.
Fotó: Habsburg Ottó Pöckingben, 2006-ban (Oliver Mark) 
oliver_mark_otto_habsburg-lothringen_pocking_2006_1.jpg
 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr9916615010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása