Royal sztorik & királyi krónikák

Erzsébet királynő előtt tisztelegtek egy magyarországi lovaspóló-eseményen

2022. október 06. - nofret

Jótékonysági lovaspólómeccset rendezett az Andrássy Szalon Alapítvány a sportág egyik magyarországi meghonosítója, Andrássy Géza emlékére, az eseménnyel a szeptember 9-én elhunyt II. Erzsébet királynő előtt is tisztelegtek. Az Andrássy Gróf Emlékkupát a budakeszi La Ballena Pólóklubban tartották. A tombolán befolyt adományokat a gödi Gondviselés Háza javára ajánlották fel, amelyet a Máltai Szeretetszolgálat működtet. 

dsc_4374_2.JPG

A játékosok felvonulása a mérkőzések előtt Fotó: Elter Tamás 

Korábban már ejtettem szót a blogomon a lovaspólóról, mint olyan sportról, amely a brit királyi család férfitagjainak egyik kedvence. A sportok királyának, a királyok sportjának is nevezik - többek között a perzsa sah, a kínai császár, és indiai maharadzsák is lovaspólóztak annak idején. A 19. században, amikor meghonosodott Európában is, még csak arisztokraták űzték, hiszen a több ló tartása (egy mérkőzésen akár négy hátasra is szüksége lehet a játékosnak, hogy ne hajtsák túl az állatokat), a felszerelés, az edzések mind-mind költséges dolognak számítanak, márpedig a legutóbbi időkig a nemességen és a királyi családok tagjain kívül nem sokan engedhettek meg maguknak hasonló fényűzést. 

dsc_4326_2.JPG

A pólólovak, úgynevezett "pónik" általában kisebb testűek, mint azok a hátasok, amelyeket díjugratáshoz használnak Fotó: Elter Tamás

A lovaspóló így világszerte rétegsportnak számít, itthon különösen, hiszen az úgynevezett "fehér", úri sportok közé sorolják a golffal, a vívással és a tenisszel együtt. Ezen a felfogáson valamennyire próbálnak változtatni a budakeszi La Ballena Pólóklubban, és szélesebb közönséggel is megismertetni és megszerettetni ezt a sportot, amint azt a klub elnökétől és alapítójától, Szegedi Gábortól megtudhattam: "Folyamatosan próbálkozunk, a Covid előtt rendeztünk úgynevezett arénatornákat is. Itt 200 méterszer 150 méter a játéktér, így a néző nem igazán tudja felfogni, mi történik, de az aréna csak 100 méterszer 70 méteres, és fölülről lefelé látja a néző a játékot. Volt olyan, hogy belevontunk színészeket, Oroszlán Szonját, Szabó Győzőt, Nagy Ervint, és ha ők játszanak, akkor már van médiaérdeklődés is. Jöttek hozzánk emiatt játékosok, de nem rontottak ránk azért túl sokan. Ahhoz képest elég sok díjugró van Magyarországon, ami szintén nem olcsó sport... Nem tudom a titkát, miért kevésbé népszerű a lovaspóló."

1665086613540.jpg

Fotó: A szerző 

Minden csapatnak van úgynevezett szponzora, és nem ritka, hogy a támogató maga is beáll játszani, vagy fia, esetleg lánya része a csapatnak. Mivel a sportág tehetősebb közönséget vonz, ez lehetőséget ad rá, hogy jótékony ügyekre gyűjtsenek általa pénzt. 

dsc_4561_2.JPG

Szegedi Gábor, a La Ballena Pólóklub tulajdonosa és alapítója (jobbról a második, sárga pólóban) barátaival Fotó: Elter Tamás

Szegedi Gábor úgy véli, a jótékonyság nagyon fontos, és éppen emiatt is adtak helyet az Andrássy Emlékkupának: "A jótékonyság a legfontosabb, a sportolóknak pedig természetesen a mérkőzés. A lengyel csapat, amelyik ezen a kupán játszik például 1000 kilométerről utazott ide. És fontos tisztelegni Andrássy Géza emléke előtt is, aki meghonosította ezt a sportot Magyarországon." 

ag.JPG

Andrássy Géza, a lovaspóló magyarországi meghonosítója

A közönség a mérkőzés előtt, alatt és után is jótékonysági tombolát vásárolhatott, amelynek bevételét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület fenntartásában működő gödi Gondviselés Háza - Fogyatékos Emberek Otthona javára ajánlottak fel. 

"Labdázás lovon"

Magyarországon úgy kezdődött a lovaspólóélet, hogy az európai kontinensen elsőként, 1875-ben Batthyány Elemér gróf a Magyar Lovaregylet igazgatósági tagjaként bemutatót tartott a ”labdázás lovon” elnevezésű sportról. Az 1880-as évek elején végül Andrássy Géza grófnak köszönhetően virágzott fel a sportág Magyarországon. A Count Andrássy Polo Cup-ot az ő emlékére rendezik meg minden évben ősszel Magyarország valamelyik patinás pólóklubjában, ezúttal Budakeszin.

1665086613542.jpg

Fotó: A szerző

Budapesten először egyébként a mai Puskás Stadion helyén, később pedig a Margitszigeten folyt a pólózás. A Magyar Polo Clubot 1927-ben alapították, tehát jelentős hagyományokkal bír. A második világháború természetesen véget vetett egy időre a magyar pólóéletnek: 1944-ben a náci csapatok internálták az angolszász érzelmű játékosokat, a kommunista hatalom pedig természetesen nem tűrt meg semmiféle úri sportot Magyarországon. Ezért csak a rendszerváltás után indulhatott újra a lovaspólóélet.   

A lovak élvezik a lendületes sportot 

Egyszerre 4-4 játékos van a pályán és 4 "chukker"-es (negyedes) a mérkőzés, amelyekre általában legalább két, de van, hogy négy lovat használnak. Ezért nem számít olcsó sportnak, de ma már a pólót is el lehet kezdeni egy lóval, vagy akár a klubtól bérelt lóval is, ami a Magyar Polo Club újkori stratégiájának része. Egy chukker mindössze hét és fél percig tart, de valószínűleg ennyi is untig elég a játékosok és a lovak számára. A résztvevők azt mondták nekem, hogy a lovak kifejezetten élvezik az igénybevételt, a vágtákat, a gyors irányváltásokat. 

dsc_4388_3_1.JPG

Manapság már hölgyek is ütőt ragadnak a lovaspólómeccseken Fotó: Elter Tamás

Elegáns jótékonysági pólókupák és lovaspóló-piknikek

Az elegánsabb, bizonyos szponzorok nevével fémjelzett jótékonysági lovaspóló-mérkőzések körül nagy a felhajtás, ilyenkor illik a dresscode-hoz méltóan felöltözni, kalapot, fejdíszt ölteni. 

dsc_4436_2.JPG

A Count Andrássy Memorial Polo Cupon rövid bemutatót tartottak lovas divat néven, amelyen a modellek Luan by Lucia divattervező ruháiba öltözve, Enihorn táskákkal kiegészítve és Schilling Kolos különleges kalapjait viselve vonultak fel. 

1665086613535.jpg

De nem csak kiöltözős lovaspóló-meccseket rendeznek, hanem lazább hangulatú eseményeket is. Gyakori, hogy ilyenkor a családtagok, barátok leparkolnak a pálya köré autóikkal, előkerülnek a piknikkosarak, pokrócra heverednek, és habár a nők többnyire ruhát öltenek, ezek az események alapvetően inkább családiasak. 

dsc_4323_2.JPG

Az Andrássy Szalon Alapítvány alapítói, Pallavicini Zita (b) és Bánffy Szilvia (j) kisfiával. Fotó: Elter Tamás 

A brit királyi család és a lovaspóló

A szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet királynő életében nagyon fontos szerepet töltöttek be a lovak. Első póniját , Peggy-t még nagyapjától, V. Györgytől kapta. A királynő egész életében lovagolt, tartott lovakat, és tenyésztette is őket. Négy lova is nyert futamokat az ascoti derbin, és ő lett az első uralkodó, akinek egyik lova, a telivér Estimate 2013-ban elnyerte a Royal Ascot's Gold Cup-ot. A legvidámabb, legfelszabadultabb képek általában lóversenyen készültek II. Erzsébetről. Szinte sosem hagyta ki az ascoti és az epsomi derbiket. 

0_gettyimages-538017986.jpg

A királynő versenyistállójának vezetőjével, John Warennel 

A brit királyi család egyik legeredményesebb játékosa a lovaspólóban Harry herceg, aki a mai napig játszik, most egy Santa Barbara-i pólóklubban, a Los Padres csapatban, ahol az argentin Nacho Figueras, a világ egyik legismertebb pólójátékosa a csapattársa.

Harry korábban bátyjával, Vilmossal egy csapatban játszott, a windsori Guards Polo Clubban. A fivérek több mint tízmillió dollárt gyűjtöttek össze különböző jótékonysági pólómeccseken. Különösen emlékezetes a 2018-as Sentebale Pólókupa, amelyen Harry is játszott saját alapítványa javára - itt egymillió dollár folyt be a HIV-vel fertőzött afrikai gyermekek gyógyítására.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr4317945964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása