Royal sztorik & királyi krónikák

Így készül London a platina jubileumra - helyszíni riport képekkel

2022. június 01. - nofret

II. Erzsébet platina jubileumát, vagyis uralkodásának 70. évfordulóját ünneplik a britek és az egész világ ezen a héten. Habár a királynő 1952. február 6-án lépett trónra, bevett szokás, hogy a kellemesebb időjárású júniusban ünnepeljék ezt az alkalmat. Ez részben azért is alakult így, mert Erzsébet királynő érthető okokból ízléstelennek tartotta, hogy édesapja halálának napján ünnepeltesse magát. Általában a Trooping the Colour nevű katonai felvonulás és a Buckingham-palota feletti vadászgépek elhúzása az ünnepségek csúcspontja, idén ezt kiterjesztették, és nem csak egy vagy kettő, hanem négy napon át tartanak bulit az angol fővárosban és az egész Egyesült Királyság területén. Ebből természetesen a blog sem maradhatott ki! (Az összes kép saját.) 

buck.jpg

Óriási felfordulásra érkeztem kedden Londonba, ahol most minden a platina jubileumról szól - elképesztő mennyiségű turista áradt ide, mindenhol útlezárások, a forgalmi akadályokra emlékeztető feliratok és természetesen dekorációk várják az embert. 

Amikor átsétáltam a Hyde Park-on a palotáig, úgy vettem észre, hogy ott még nem verik szét a házat a turisták, és egyelőre a kacsák, hattyúk és szárcsák is nyugodtan rendezgették a tollaikat a hol szakadó esőben - hol napsütésben. A Diana hercegnő emlékére létrehozott szökőkútnál is csak két család ugrándozott és egy csokor virág árválkodott.

 

huydepark.jpg

 

A Buckingham-palota környékén már sokkal több turista volt: csoportokba verődve figyelték, ahogyan a vasárnapi gigakoncertre gyakorolnak a palota előtti téren ácsolt színpadon, természetesen nem lehetett sokat látni, csak a színpadtechnika egy részét, paravánokat, rengeteg kameraállást, technikai személyzetet és biztonságiakat.

buckhouse_6.jpg

Néhány biciklis vagy futó kissé morogva vette tudomásul, hogy másfelé kell kerülniük, mint szoktak. Ugyanis a Buck House -t (így hívják az udvari bennfentesek) most meg sem lehet közelíteni. 

buckhouse_2.jpg

A Mall végig el van kordonozva, és már páran, ahogyan Diana hercegnő temetése előtt is, szó szerint letáboroztak a sugárút mellett.

buckhouse_7.jpg

 

Beszéltem az egyik hölggyel, aki ott verte fel a sátrát, és aki az időjárási viszontagságok ellenére úgy tervezi, hogy vasárnapig, a buli végéig ott marad. 

maryjane.jpg

Mary Jane cornwalli, ránézésre 60 és 70 év közötti, és azt mondta, hogy azért van ott, hogy támogassa a királynőt, aki szerinte 70 évet áldozott arra az életéből, hogy az embereket szolgálja, csodálatos munkát végzett, hű maradt az esküjéhez, amit akkor tett, amikor  trónra lépett. "Különleges asszony, nincs még egy ilyen" - mondta nekem. "Sosem volt egy rossz tette, nem mond sosem rosszat, intelligens, nagyon vicces."

Barátnőjével, az amerikai Donnával telepedtek le ketten az első sorban, hogy biztos helyük legyen csütörtökre. 

 

 

 

 

 

Rajtuk kívül még néhány fanatikus rajongó, pár tucat turista, tévés újságíró és dolgozó volt csak ott.

buckhouse_1.jpg

A Malltól a Piccadilly Circusig minden kirakat fel van lobogózva, a híres fényreklámok egyike pedig biztosan mindig a platina jubileumról szól.

mall_1.jpg

A legtöbb üzlet és márka igyekszik is meglovagolni a felhajtást, számos akciót hirdettek, és több áruház is utcabált rendez az alkalomból. 

buckhouse_5.jpg

Most idő hiányában és kimerültségem okán többre nem futja, de még jelentkezem, remélhetőleg sok érdekességgel a következő négy napban. 

nagykovi_2_1.jpg

Bónusz: a magyar nagykövetség fényűző épületénél is jártam...

nagykovi.jpg

... ahol fotókiállítással emlékeznek a brit-magyar diplomáciai kapcsolatok 100 évére. 

nagykovi_2.jpg

 

 

 

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr1617845313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása