Royal sztorik & királyi krónikák

A sportág, amiért odavan a királyi család: a lovaspóló

2020. október 04. - nofret

Mindenkinek megvan a maga kedvenc sportága a királyi családon belül: Katalin és Meghan a teniszt szeretik, a királynő a lóversenyt, Zara Tindall (Anna hercegnő lánya) a lovastusát. Van azonban egy sportág, amivel kapcsolatban az egész család közös nevezőn van: a lovaspóló. A bejegyzéshez az adta az ötletet, hogy meghívtak az október 3-i BMW Count Andrássy pólókupára, és ekkor jöttem rá, hogy ezt a területet még egyáltalán nem érintettem a királyi családdal kapcsolatban. Pedig számos beszédes pillanatot kaptak el a fotósok az évek során: szerelmek, megcsalások, drámák bontakoztak ki objektíveik előtt. Arról nem beszélve, milyen érdekes hagyományai vannak ennek a sportágnak, és milyen keveset tudni róla, pedig a póló már a 19. század óta jelen van Magyarországon is.   

Fotó: a Magyar Polo Club engedélyével 

120428612_3944094025620258_5707471852275186047_o.jpg

Egyszer Károly wales-i herceg azt mondta: a póló “egy nagyon extravagáns dolog", amire felnőtt élete jelentős részét áldozta. Abban minden bizonnyal igaza van, hogy a póló különleges, nem mindenki számára elérhető hobbi, nem véletlenül nevezik a sportok királyának, a királyok sportjának - többek között a perzsa sah, a kínai császár, és indiai maharadzsák is lovaspólóztak annak idején. A 19. században, amikor a sport meghonosodott Európában is, még csak arisztokraták űzték, hiszen a több ló tartása (egy mérkőzésen több hátasra is szüksége lehet a játékosnak, hogy ne hajtsák túl az állatokat), a felszerelés, az edzések mind-mind költséges dolognak számítanak, márpedig a legutóbbi időkig a nemességen és a királyi családok tagjain kívül nem sokan engedhettek meg maguknak hasonló fényűzést. Azóta ez is lazult, hiszen mint azt a hétvégén megtudtam a Magyar Polo Clubban, Tabajdon, ma már nem ragaszkodnak hozzá, hogy egy versenyző saját lovat lovagoljon a pólómeccseken. (További infók a keretes írásban.)

A játékosok a Count Andrássy kupa első "chukker"-e előtt 

chukker_elott_jo.jpg

Ezt a dinamikus sportot az Indiában állomásozó angol lovastisztek fedezték fel 1850 körül, és hozták vissza magukkal a szigetországba. Az első angol pólóklubot 1859-ben alapították, ennek ellenére a sport felvirágzását valójában Fülöp hercegnek és nagybátyjának köszönheti. Már II. Erzsébet édesapja, VI. György is pólózott, de a sportágat Fülöp herceg tette népszerűvé Angliában, miután visszatért Máltáról, és el kellett magát foglalnia valamivel, hiszen kénytelen volt feladni tengerésztiszti karrierjét felesége trónra lépése miatt. A Poloweekly.com pólómagazin szerint Fülöpöt nagybátyja, Louis Mountbatten gróf tanította meg játszani, aki annyira bele volt bolondulva ebbe a sportba, hogy az egyik leghíresebb könyvet is ő írta róla: "An Introduction to Polo” - Bevezetés a pólóba címmel "Marco" név alatt. A hagyományt továbbadta unokaöccsének, aki megalapította a Windsor Park nevű csapatot, majd a Guards Polo Club-ot is - ez utóbbi jelenleg a világ egyik leghíresebb klubja. Fülöp egészen 50 éves koráig játszott, amikor ízületi fájdalmak miatt abba kellett hagynia a pólózást. Ezután kocsihajtásba kezdett.

polo_12.JPG

Károly herceg 15 éves korában kapta első pólómezét apjától, de csak négy évvel később kezdett játszani. Annál lelkesebb pólójátékos vált belőle, és számos sérülést is szenvedett a meccseken. Diana hercegné egyszer epésen megjegyezte Andrew Mortonnak (aki az elhíresült Diana igaz története című könyvet írta), hogy Vilmos születését úgy időzítették, hogy az ne ütközzön Károly pólóbeosztásával. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy máskor Diana azt állította: amiatt kellett a szülést elindítani, mert már nem bírta tovább a sajtófigyelmet.)

Végül Károly 2015-ben vonult vissza, 67 éves korában, számos sérülés után. 

A pólóról az terjedt el, hogy a meccseket nagy felhajtás övezi, pedig ez nem mindig igaz: Angliában például gyakran kíséri őket családias hangulatú piknik, amikor a hölgyek sokszor még kalapot sem vesznek fel, (pedig ez egyébként elvárt lenne), és csinos, de laza ruhában leheverednek a fűre egy pokrócra, gyermekeiktől körülvéve, így figyelik a meccset. Egyébként a szombati kupa is hasonló, inkább laza esemény volt, sokan nyugágyakból, pokrócokról figyelték az összecsapást.  

polo_piknik.jpg

A póló arra is jó, hogy a wales-i herceget vagy Vilmost és Harry-t (főleg ez előbbit) nehéz máskor olyan oldott körülmények között lencsevégre kapni, mint egy-egy pólómeccsre való készülésük alkalmával. Ezen a 17 évvel ezelőtt készült  videón például Harry, miközben egy lenyitott kombi csomagtartóján ül, szekálja Vilmost, amiért az elfelejtette magával hozni a csizmáját. Még az a szó is elhangzik, hogy "idiot". 

A két fiú apjukhoz hasonlóan szenvedélyes játékos, bár több, egymástól független forrás is azt állítja, hogy Harry a jobb pólós, és ő az, aki nem kíméli magát a meccsek közben. 

Egyébként már felkészül a következő generáció: György herceg, aki most a harmadik a trónöröklési sorban, már meg is kapta első pólómezét ötéves korában - nem mástól, mint Barack Obama volt amerikai elnöktől.   

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Prince Harry, Duke of Sussex (@loveprinceharry1) le

 

A póló gyökerei és a magyar pólóélet 

A pólósport gyökerei Perzsiában keresendők, egyes kutatók szerint Mongóliában. Idővel a mai Irán területén nemzeti sporttá vált a póló, később pedig elérte Arábiát és Indiát is, ahonnét az angol tisztek hozták magukkal a szigetországba. Iránban igen büszkék erre a hagyományra, gyakran adnak ajándékba olyan kézzel festett, gyönyörű dobozt, mint amit én egy perzsa ismerősömtől kaptam - lovaspólózó férfiak láthatóak rajta: 

120884304_2835247280038678_4025068142790054168_n.jpg 

Magyarországon egyébként úgy kezdődött a pólóélet, hogy az európai kontinensen elsőként, 1875-ben Batthyány Elemér gróf a Magyar Lovaregylet igazgatósági tagjaként bemutatót tartott a ”labdázás lovon” elnevezésű sportról. Az 1880-as évek elején végül Andrássy Géza grófnak köszönhetően virágzott fel a póló Magyarországon. A Count Andrássy Polo Cup-ot az ő emlékére rendezik meg minden évben ősszel Magyarország legnagyobb pólóklubjában, Tabajdon, ami Budapesttől mintegy 30 kilométerre található. Idén október 3-án, gyönyörű időben zajlott a Count Andrássy Polo Cup BMW Wallis Tournament.  

A tabajdin kívül az etyeki La Estancia Polo Club jelentős központja a magyar pólóéletnek, amely 1998-ban nyitotta meg kapuit. Itt egy pólópálya és egy gyakorlópálya várja a játékosokat, akiknek barátai, hozzátartozói a klubházban hűsölhetnek a meccsek idején. Október 3-án itt is zajlott egy kupa: a Count Andrássy Memorial Polo Cup. 

est_1.jpg

Budapesten először egyébként a mai Puskás Stadion helyén, később pedig a Margitszigeten folyt a pólózás. A Magyar Polo Clubot 1927-ben alapították, tehát jelentős hagyományokkal bír. A második világháború természetesen véget vetett egy időre a magyar pólóéletnek: 1944-ben a náci csapatok internálták az angolszász érzelmű játékosokat, a kommunista hatalom pedig természetesen nem tűrt meg semmiféle úri sportot Magyarországon. Ezért csak a rendszerváltás után alakulhatott újra a sportág.  

Nézők a Count Andrássy Memorial Polo Cup-on - Fotó: La Estancia Polo Club 

etyeki_1.jpg

A szép őszi időben a barátok, rokonok a szabadban élvezhették a klub vendégszeretetét - Fotó: La Estancia Polo Club

est_2.jpg

Az Etyektől nem messze fekvő tabajdi Magyar Polo Club vezetője dr. Ivanics György, a gazdasági hátteret az MPC Kft. biztosítja, amelynek vezetője Almásy Antal. Jelenleg itt edz a magyar válogatott, és az utánpótlás kerettagok is, valamint a női pólócsapat. A klubnak két öntözött, nemzetközileg elfogadott méretű pályája van.

Mérkőzés Tabajdon a Count Andrássy kupán

polo_fokep.jpg

 

A lovaspóló pálya hatalmas, 270 méter hosszú és 140 méter széles - olvasható a lovasok. hu cikkében. Azért van szükség ilyen hosszú pályára, hogy egy jó játékos se tudja egyik oldalról a másik kapuba egyszerűen, egy ütéssel eljuttatni a labdát, hanem csak félpályáig tudja elütni. 

Nagy Tamás, a Count Andrássy Cup nyertese, a VIP Parfüm csapatának játékosa, egyben "szponzora"

img_20201003_144929.jpg

Egyszerre 4-4 játékos van a pályán és 4 chukker-es (negyedes) a mérkőzés, amelyekre általában legalább két, de van, hogy négy lovat használnak. Ezért nem számít olcsó sportnak, de ma már a pólót is el lehet kezdeni egy lóval, vagy akár a klubtól bérelt lóval is, ami a Magyar Polo Club újkori stratégiájának része. Egy chukker mindössze hét és fél percig tart, de valószínűleg ennyi is untig elég a játékosok és lovak számára. Bár a játékosoktól úgy hallottam, hogy a lovak kifejezetten élvezik az igénybevételt, a vágtákat, a gyors irányváltásokat. 

Játékosok a Count Andrássy Memorial pólókupával - Fotó: La Estancia Polo Cup 

est_4.jpg

Régi hagyomány a lovaspólóban, hogy a nézőket megkérik: egyengessék el a lovak által a chukker közben kitúrt füvet. Mi természetesen vállalkoztunk erre. Nagyon jó móka a lovaspóló, a hölgyek pedig megvillanthatják egyébként nem túl gyakran használt fejdíszeiket - barátnőmmel a Count Andrássy pólókupán 

dori_en_1.jpg

 

A nyertes csapatban egy hölgy is játszott, Grace Zsuzsanna, Choripan nevű lován 

grace.jpg

Nem csak az emberek, de a lovak is kaptak jutalmat a díjak kiosztásakor

repa_jo.jpg

A hercegnék az oldalvonalról figyelnek 

A brit királyi család hölgytagjai ugyan nem pólóznak, de jelenlétükkel emelik a pólómeccsek fényét, miközben drukkolnak férjeiknek. II. Erzsébet, aki ismert lóbolond, rendszeresen megjelent régebben pólómeccseken, bár ő nem heveredett a fűbe, mint a család fiatalabb, és alacsonyabb rangú nőtagjai. 

A Count Andrássy pólókupán az egyik argentin pólójátékos, miután megkérdeztem, melyik kupákon szokott játszani, elmesélte, hogy számos külföldi meccsen is részt vett már, a többi között a Queen's Cup nevű angliai pólókupán, ahol találkozott a királynővel is. Azt mondta nekem, hogy a királynő "amazing lady", és hogy "teljesen lóbolond", aki nagyon ért a lovakhoz.

polo_11.JPG

Egyébként ez köztudott II. Erzsébetről, valószínűleg a The Crown című sorozatban fején találták a szöget azzal az epizóddal, amelyben az uralkodó bevallja, hogy ha nem az lenne, aki, akkor az tenné a legboldogabbá, ha lovakkal foglalkozhatna.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Pologroomsandplayersreunited (@pologrooms_and_playersreunited) le

Diana hercegné sokszor volt jelen mérkőzéseken, hol elegánsan jelent meg, hol teljesen rendhagyó ruházatban, és több sajnálatos összeomlása közül az egyiket éppen egy pólómeccsen rögzítették 1981. július 25-én, néhány nappal esküvője előtt, amikor már hatalmas volt rajta a nyomás.

Diana terhességei alatt még alkalmazkodott a pólómeccseken elvárt dresscode-hoz, és elegáns ruhát és cipőt öltött, mint például az alábbi alkalommal is:

polo_pregnant.JPG

Nehézségekkel terhelt házasságuk ellenére azért voltak romantikus pillanatai Károlynak és Dianának is: 

polo_9.JPG

Később, amikor Diana már jobban beleszokott a királyi élettel járó örökös figyelembe, és magabiztosabbá vált, sokszor az elvárt ruha helyett nadrágban, sőt, volt, hogy kertésznadrágban jelent meg a pólómeccseken. Emlékezetes az a szettje, amikor egy  olyan kötött pulcsit viselt, amely számos fehér és egyetlen fekete birkát ábrázolt - akkoriban sokat találgatták, vajon nem üzenni akart-e a szerelésével. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par @ddianaspencer le

Később fiait is magával hozta, sok kép készült róluk, amikor közösen nézték Károly herceget pólózni. Itt Vilmos herceggel van, és a szerelése finoman szólva is rendhagyó. Egy jótékonysági szervezet pólóját viseli farmerral (!), lovaglócsizmát és baseball-sapkát. Egyébként az összeállítás stílusos, de még egy lazább hangulatú pólómeccsen is túl lezsernek számít. 

diana_polo_csunya.JPG

Diana köztudottan viszonyt folytatott James Hewitt kapitánnyal, aki maga is pólójátékos volt, ezért a fotósok igyekeztek őket minden szögből lefotózni, amikor Diana adott át egy trófeát a férfinek (lapozható galéria).

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Interestingroyalstories (@allroyalstories) le

A pólómeccseken jelen lévő fotósok sokszor kaptak el olyan jeleneteket, amelyek igen beszédesek voltak. Erről az 1975-ben készült képről - legalábbis szerintem - süt, hogy Károly és Kamilla mennyire odavoltak egymásért. Kamilla és Károly egy pólómeccs után beszélgettek a Cirencester Parkban. Ekkor Kamilla már férjnél volt. Viszonya a wales-i herceggel 1971-ben kezdődött. 

polo_10.JPGÉs ha már az emlékezetes pillanatoknál tartunk: Meghan és Harry egyébként pár másodpercig tartó szájrapusziját 2018 júniusában az egész média felkapta, sőt, különböző mémeket is gyártottak abból, mert a kimerevített képeken úgy tűnt, mintha Nacho Figueras (a világ egyik legismertebb pólójátékosa) mellettük szerencsétlenkedne a trófeával, miközben ők belemerülnek a romantikus pillanatba. 

polo_3.JPG

Az elegánsabb, bizonyos szponzorok nevével fémjelzett jótékonysági meccsek körül nagy a felhajtás, ilyenkor illik felöltözni, kalapot, fejdíszt ölteni, de amikor csak a sportról van szó, akkor Angliában a nézők leparkolnak a pálya köré autóikkal, és pikniket rendeznek, pokrócra heverednek, és habár a nők ruhát öltenek, ez alapvetően inkább egy laza, családias eseménynek számít. Az alábbi kép Katalinról és három gyermekéről egy hasonló pikniken készült 2019 nyarán, akkor, amikor Meghan egy khakizöld ruhában jelent meg a pólómeccsen, karján kisfiával, Archie-val.  polo_5_2019.JPG

Megjegyzem, nekem itt kivételesen jobban tetszett Katalin öltözéke, Meghanen az a zsákruha teljesen stílustalan. Az is igaz, hogy ekkor még szoptatott, és valószínűleg a lehető legkényelmesebb megoldást akarta választani.

polo_1.JPG

Talán ezen, a 2018 júniusi képen jön át a legjobban a pólómeccseket kísérő piknikek hangulata. Katalin itt egy szinte bárki számára elérhető árú Zara-ruhát viselt. 

polo_kat.JPG

 

Jótékonyság és póló 

A póló jótékonysági sportként híresült el, hiszen a meccsekre látogató közönség a legutóbbi időkig az elit köreiből került ki. 2007. óta Vilmos és Harry több mint tízmillió dollárt gyűjtöttek össze különböző jótékonysági pólómeccseken. Különösen emlékezetes a 2018-as Sentebale Pólókupa, amelyen Harry is játszott saját alapítványa javára - itt egymillió dollár folyt be a HIV-vel fertőzött afrikai gyermekek gyógyítására.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Ignacio Figueras (@nachofigueras) le

Harry egyébként baráti kapcsolatot ápol az argentin Nacho Figueras-szal, akiről fentebb már esett szó. Nacho számos alkalommal játszott együtt Harry herceggel jótékonysági meccseken. 

Elköszönés kalaplengetéssel a Count Andrássy pólókupa végén

elkoszones_1.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr1716221656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2020.10.05. 23:32:07

Hajjaj,milyen jó,hogy OV a focit szereti!Draága sport ez!

nofret 2020.10.05. 23:34:44

@lüke: :)) Ezenkívül túl elegáns is a "tömegeknek".
süti beállítások módosítása