Royal sztorik & királyi krónikák

Ilyen volt Diana hercegnő anyaként

2021. augusztus 30. - nofret

Diana wales-i hercegnő életének több területe is kudarcokkal terhes volt, de anyasága és jótékonysági munkája egyértelműen sikeresnek mondható, ha nem is tökéletesnek. A fiait érintő kérdésekben harciasan kiállt akár a királynővel és saját férjével, Károly herceggel szemben is. Elkötelezett monarchistaként ugyanakkor igyekezett Vilmost a lehető legjobban felkészíteni az uralkodásra. Diana 24 éve halt meg, 1997. augusztus 31-én hajnalban. Idén lett volna 60 éves, ha nem veszti életét abban a szörnyű párizsi autóbalesetben. A halála körüli és előtti eseményekről már majdnem mindent megírtak, magam is készítettem egy részletes összeállítást arról, miként üldözték a paparazzók a végsőkig. Mivel Harry és Vilmos megromlott viszonyáról rengeteg szó esik a sajtóban, viszont Diana és a fiúk kapcsolatáról viszonylag kevés átfogó írás születik, úgy döntöttem, idén életének egyik legszeretettelibb területét felidézve emlékezem a néhai wales-i hercegnőre.

di_sons.jpg

A korábbi Lady Diana már akkor nagyon jól értett a gyerekek nyelvén, mielőtt anyává vált volna. 1980-ban, amikor Károly herceg még csak udvarolt a 19 éves lánynak, egy bölcsődében dolgozott, pedig aligha szorult rá erre: szüleitől ugyanis londoni lakást kapott a 18. születésnapjára és jelentős apanázst is biztosítottak számára, ahogyan az az arisztokrata családok körében szokásos (Diana a befolyásos és rangos, ősrégi Spencer-család sarja). Mindenki úgy emlékezik rá vissza, mint aki csodálatos volt a gyerekekkel, azonnal megtalálta velük a hangot. Ez nem volt másként fiaival sem – habár házassága Károly herceggel zátonyra futott, Vilmost és Harry-t mindenek felett szerette, és azt még a wales-i herceg is elismerte, hogy Diana jó anya volt.

Az első kép, amely Dianáról újságban valaha megjelent, amint a rá bízott gyerekeket tartja karjaiban - Arthur Edwards fotója, a veterán újságíró élete végéig fotózta a hercegnőt (az alagútban nem volt ott)  

edwards_2.JPG

Egyszer a hercegnő azt mondta: "Agyonölelgetem a gyerekeimet, és éjszaka együtt fekszem le velük. Mindig szeretettel és odafigyeléssel táplálom őket, ez nagyon fontos. A fiaimért élek, elvesznék nélkülük."

Diana maga választott nevet a fiúknak, és szoptatta is őket

Vilmos Artúr Fülöp Lajos 1982. június 21-én született, öccse, Henrik Károly Albert Dávid pedig 1984. szeptember 15-én. Károly herceg Vilmost eredetileg Artúrnak, Harry-t pedig Albertnek szerette volna elnevezni, de mindkét névválasztó csatát Diana nyerte meg végül. Harry-t egyébként eredetileg Henry vagyis Henrik néven anyakönyvezték, és éppen Diana volt az, aki egy nap közölte: túl komoly név a Henry egy ilyen kisfiúnak, hívják inkább Harry-nek!

Becenevek

Diana Harry-t nevezte többek között „My little Spencer”-nek, vagyis az én kis Spenceremnek vörös haja miatt, ami Diana apai felmenői, a Spencerek körében általános volt, ugyanezen okból Gingernek is becézte (ami Angliában használatos szó a vörös hajúakra), sőt, Good King Harry-nek vagy GKH-nek (Jó Király Harry) is hívta őt, állítólag amiatt, mert úgy vélte, az ő személyisége alkalmasabb az uralkodásra, mint Vilmosé. Ha már itt tartunk, Vilmost Vombatnak kezdte el becézni az ausztráliai útjuk után, később már Wills-nek hívta, mint mindenki más.

Egyébként azt a hagyományt, hogy a királyi asszonyok újszülöttjükkel a karjukon a kórház előtt fotózkodnak, Diana vezette be. Azelőtt évszázadok óta az otthonszülés volt a szokás a királyi család tagjainak körében. A hercegnő szoptatta is gyermekeit, ami szintén nem volt általános korábban. Diana lefegyverző természetessége megmutatkozott Vilmos keresztelője után, a hivatalos fényképek készítésekor is: 1982. augusztus 4-én került sor a hathetes Vilmos herceg keresztelőjére a Buckingham-palota zenetermében.

Dianát felháborította, hogy senki nem kérte ki a véleményét, mikor lenne megfelelő az időpont a kisded etetése szempontjából a keresztelőre. Azt mondta Andrew Morton életrajzírónak: „A délelőtt 11 óra nem is lehetett volna rosszabb időpont.” Vilmos éhes volt és sírt, Diana pedig úgy nyugtatta le őt, hogy a szájába dugta a kisujját. A csecsemő rögtön megnyugodott a szeretetteli gesztustól.

 

Magával vitte a kilenc hónapos Vilmost első hivatalos külföldi útjukra

Diana szakított azzal a királyi hagyománnyal is, hogy a gyerekeket otthon hagyják, ha szüleik elutaznak – ausztráliai hivatalos körútjukra 1983-ban magával vitte a kilenc hónapos Vilmos herceget. A wales-i hercegi pár több mint 40 napon át utazgatott Ausztráliában és Új-Zélandon, Vilmos pedig az idő nagy részében a délkelet-ausztráliai Woomargama-farmon volt a dadusával, de így szülei legalább időről-időre láthatták két kötelezettség között. Vilmos azért is utazhatott velük, mert az ausztrál miniszterelnök korábban kedves levelet írt Dianának, és biztatta, hogy a jövendőbeli trónörököst is hozza magával.

pridi_2.JPG

Megpróbálta az időbeosztását a fiúkéval összeegyeztetni

A hercegnő élete tömve volt királyi kötelezettségekkel, eseményekkel. Ezért komoly szervezést igényelt, hogy időt töltsön a gyerekekkel, akikre dadus vigyázott, amíg anyjuk dolgozott. "Hivatalos naptárában Diana zöld tintával jegyezte fel fiainak mindennapi elfoglaltságait” - mondta Katrine Ames a Newsweeknek 1997-ben. 

Ráadásul reggelenként ő vitte őket iskolába, ami teljesen szokatlan volt a királyi család bármelyik tagjától még akkoriban. Ezt a Diana által teremtett hagyományt ma Vilmos és Katalin is követi saját gyermekeik esetében.

Ragaszkodott hozzá, hogy a fiúk a palota falain kívül tanuljanak

A királyi gyermekeket a 80-as évekig nevelőnők és tanítók oktatták otthon. Míg Erzsébet királynő és testvére teljes egészében otthoni oktatást kapott (ezt a jövendőbeli királynő számára kiegészítették az alkotmány tanulmányozásával Etonban), addig Károly és testvérei eleinte otthon tanultak, majd magánintézményekbe kerültek.

Ezt a hagyományt Diana változtatta meg örökre 1985-ben, amikor Vilmos herceget beíratta Mrs. Mynors bölcsődéjébe. Vilmos lett az első jövendőbeli uralkodó, aki teljes egészében a nyilvános iskolai rendszerben töltötte tanulmányi éveit.

gettyimages-52119065-1515436252.jpg

Mell alakú torta és szupermodellek Vilmos születésnapjára

„Zárt ajtók mögött ő egy nagyon szerető, gondoskodó anya volt, és egy hihetetlenül mókás ember. Szerintem az életének jelentős részét rajtunk keresztül élte, és úgy vélem, az a gyerekes vidámsága valójában akkor mutatkozott meg, amikor velünk töltött időt” – mondta Harry édesanyjáról egy dokumentumfilmben. “Lehetsz csintalan, csak vigyázz, hogy el ne kapjanak!” - ezt a tanácsot adta Diana kisebbik fiának a nagy port felvert A szabadság nyomában című könyv szerint, ami Harry és Meghan királyi családból „szabadulásáról” szól. Néha megtréfálta fiait, volt, hogy cukrot csempészett a sportcipőjükbe, amikor a bentlakásos iskolában meglátogatta őket, de talán az egyik legemlékezetesebb eset az volt, amikor Vilmos 13. születésnapjára egy pár női mellett formázó tortát rendelt.

A volt királyi séf, Darren McGrady árulta el ezt a kevésbé ismert tényt a sajtónak. Darren négy éven át dolgozott a wales-ieknek a Kensington-palotában, amikor egy reggel a hűtőszekrényben egy mell formájú tortát talált - árulta el a Hello! Online-nak. Megkérdezte a komornyikot, a sütemény hogy került oda, amire ő azt mondta, hogy maga a hercegnő rendelte azt Vilmosnak. „Diana a lehető legkedvesebb módon szerette zavarba hozni az embereket, akár azzal, hogy egy malac viccet mesélt, amin én jókat nevettem, Vilmos pedig teljesen elvörösödött.”

De ezzel még nem volt vége a tréfálkozásnak: a hercegnő ráadásképpen meghívott három szupermodellt a Kensington-palotába aznap, hogy ugrassa Vilmost: Claudia Schiffert (más beszámolók szerint Cindy Crawfordot), Christy Turlingtont és Naomi Campbellt. Vilmos nagy zavarba jött a csodaszép nőktől. “12 vagy 13 éves lehettem, akinek poszterek voltak róluk a falán. Mélyen elpirultam, nem is tudtam, mit mondjak, és majdnem leestem a lépcsőn. Teljesen el voltam bűvölve. Ez egy nagyon mulatságos emlék volt, ami megmaradt bennem örökké róla, hogy milyen szerető, zavarbaejtő és vicces volt.”

pridi_3.JPG

Diana kimutatta a szeretetét

Harry herceg és Vilmos a legrészletesebben a "Diana Our Mother: Her Life and Legacy" című dokumentumfilmben beszéltek róla, milyen anya volt Diana. Szemmel láthatóan a két herceg el is érzékenyedett mesélés közben. Harry azt mondta: „Átölelt és megszorított olyan szorosan, amennyire csak lehetett, és amilyen kicsi voltam akkoriban, nem volt menekvés, ott maradtál, amíg ő akarta. Még most is érzem az öleléseket, ahogy erről beszélek. Hiányzik ez az érzés, hiányzik az anya, aki így átölel és ilyen szeretetet mutat irántad, amire mindenkinek szüksége van.”

landscape-1500816479-diana-new-photos.jpg

Vidámparkba, McDonald’s-ba is járt fiaival a hercegnő

Többször elvitte a fiúkat hamburgerezni, és hagyta, hogy farmert és baseball-sapkát viseljenek. Megpróbálta síeléseik alkalmával is a lehető legtávolabb tartani tőlük a média képviselőit. Egy 1991-es ausztriai síútjukon Diana abban egyezett meg az őket követő fényképészekkel, hogy kapnak egy fotózási lehetőséget, de utána békén hagyják őket. A megállapodást természetesen nem tartotta mindenki tiszteletben, volt, aki tovább követte őket. Amikor Diana kiszúrta, hogy valaki még mindig kamerázik, odament a stábhoz, és megkérte őket, hogy hagyják abba.

Híresek a képek, amelyek a Thorpe Park vidámparkban készültek 1993-ban a 11 éves Vilmosról és a nyolcéves Harry-ről. Még ma is szokatlan látvány lenne, amint a királyi család tagjai egy vízicsúszdán szánkáznak lefelé, hacsak nem megrendezett jelenetről volna szó. Itt nem erről volt szó, hanem Diana, a fiúk és testőrük előre nem jelentették be látogatásukat, magánemberként mentek a létesítménybe. Egyszer Disney Worldbe is elvitte őket Diana, ahol mint minden más földi halandó, sorbaálltak.

 

Diana ügyelt arra, hogy a fiúknak legyen kapcsolata a náluk kevésbé szerencsés emberekkel is

"Azt akarom, hogy a fiaiam megértsék az emberek érzéseit, a bizonytalanságaikat, a szenvedéseiket, a reményeiket és álmaiakat” - mondta a hercegnő egy interjúban. Amellett, hogy beszélt a fiaival arról, hogy milyen kiváltságosak, el is vitte őket kórházlátogatásokra és hajléktalanszállókra, amikor már nagyobbak voltak. Vilmos herceg ezekről az eseményekről azt mondta a Telegraphanak 2005 -ben, hogy „valóban felnyitotta a szememet az élmény, és nagyon örülök, hogy ezt tette.”

"Van két egészséges, erős fiam, és ezt nem lehet mindig elmondani azokról a családokról, akikkel találkozom” – mondta Diana egy interjúban. „Tudom, hogy milyen elképesztően szerencsés vagyok.”

 

Anyasága árnyoldala – túl sok felelősséget helyezett Vilmos vállára

Természetesen Diana nem volt tökéletes szülő, mint ahogy senki sem az. Talán a legellentmondásosabb oldala az volt anyaságának, hogy Vilmost, amikor már nagyobb volt, jobban bizalmába avatta, mint az valószínűleg egészséges volt a kamasz fiú számára. Diana több barátja, az őt követő fotósok, udvaroncok, testőrök és királyi tudósítók, tehát többen egyöntetűen arról számoltak be, hogy Vilmost úgy kezelte, mint bizalmas barátját, feltárta neki szívügyeit, az apjával kapcsolatos problémákat, és a herceg sokat szenvedett ettől. A „Prince William at Thirty” című dokumentumfilmben Katie Nicholl királyi tudósító arról beszél, hogy sokszor Vilmos feladata volt, hogy támogassa édesanyját, amikor szomorú volt. Egyszer például zsebkendőket dugdosott az ajtó alatt a mosdóban síró Dianának, és közben próbálta vigasztalni zokogó anyját.

A BBC volt tudósítója, Jennie Bond hozzátette, hogy a szerepek sokszor felcserélődtek köztük, és Vilmos sokszor mondogatta: „Mama, vigyázni fogok rád.” De abból is látszott, Vilmos néha besokallt, hogy egyszer, amikor Diana meglátogatta Etonban, alig akart hozzászólni és duzzogott, mert osztálytársai folyamatosan gúnyolták amiatt, hogy édesanyja állandóan a lapok címoldalán szerepelt különböző botrányos szerelmi ügyeivel. Ken Wharfe testőr, aki éveken át vigyázott a fiúkra és Dianára, azt mondta, hogy a hercegnő „sok felelősséget rakott Vilmos vállára”. Pedig a fiatal hercegnek enélkül is volt már elég baja: amellett, hogy át kellett élnie szülei válását, még a nyilvánossággal és a rá váró feladatok terhével is meg kellett küzdenie. Harry más természet volt, és vele kapcsolatban nem voltak olyan hatalmas elvárások sem, mint Vilmossal szemben, ráadásul akkoriban még túl kicsi volt, hogy édesanyja támasza legyen.

diana1.jpg

Ettől függetlenül Vilmos nagyon szerette anyját és védelmezte őt, amikor csak tudta. Amikor Diana elvitte őt és Harry-t nyaralni a Harrod’s akkori tulajdonosa, az egyiptomi üzletember, Mohamed al-Fayeddel, családjával és fiával, Dodival, a koraérett fiatalember figyelmeztette anyját, hogy nem szimpatikus neki a Fayed-klán, és hogy szerinte ezek az emberek nem jelentenek számára megfelelő társaságot. 1996-ban pedig, amikor a királynő elvette Diana Ő Királyi Fensége (HRH) megszólítását a válás miatt, azt mondta édesanyjának: „Ne aggód, mama! Egy nap, amikor király leszek, visszaadom neked a címedet!” Erre már nem kerülhetett sor, Diana 1997. augusztus 31-én hajnalban életét vesztette, mindössze 36 éves korában. Vilmos akkor 15, Harry 12 éves volt. “Amikor olyan fiatal vagy, és ilyesmi történik veled, azt hiszem, ez benned marad – a szívedben, a fejedben, ott marad veled nagyon hosszú időre.” - mondta Vilmos a BBC-nek édesanyja tragikus haláláról…

1_princess-diana-and-prince-william.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr5716675316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása