Royal sztorik & királyi krónikák

A legemlékezetesebb pillanatok Katalin és Vilmos 10 évvel ezelőtti esküvőjéről

2021. április 29. - nofret

Ebben a posztban, ami ezúttal elég bulváros és teljesen szubjektív lesz, Katalin és Vilmos éppen 10 évvel ezelőtti esküvőjének azokat a pillanatait szedtem össze, amelyek valamiért emlékezetesek számomra, elszórakoztattak, megnevettettek, felháborítottak, amelyeken elcsodálkoztam, tehát azokat a momentumokat, amik anno a legjobban megfogtak az eseményekből. Az ara és a vőlegény, valamint a szertartás annyira tökéletesek voltak, hogy egyszerűen nem lehet rajtuk fogást találni, de a körítés, a koszorúslányok, a vendégek és a családtagok hál'istennek szolgáltattak épp elég alapanyagot ahhoz, hogy legyen mit elemezni. Egyébként ez az esküvő volt életem első nagy királyi eseménye, amiről valaha tudósítottam.

A ruha 

A menyasszony Alexander McQueen-ruhája, amelyet Sarah Burton tervezett, úgy vonult be a történelembe, mint a kecsesség és az elegancia megtestesítője - no persze az is sokat számított, hogy ki viselte a ruhát! Az anyagra Nagy-Britanniát és a területén elhelyezkedő országokat jelképező virágokat hímeztek: kézzel készített csipkéből volt rajta rózsa (Anglia), bogáncs (Skócia), nárcisz (Wales) és lóhere  (Írország). A csipke egy része antik anyagból készült, Katalin új fülbevalóját ajándékba kapta szüleitől, tiaráját a királynőtől vette kölcsön, Sarah Burton pedig egy kék szalagot belevarrt a ruhába, ezzel teljesítve a "valami régi, valami új, valami kölcsönzött, valami kék" hagyományát. 

kw_wedd.JPG

A Cartier Halo-tiara

Azt hiszem, elég sok menyasszony szeretne hasonló diadémmal ékeskedni esküvője napján! A felbecsülhetetlen értékű tiarát, ami tökéletesen kiegészítette a ruhát, még II. Erzsébet édesapja, VI. György adta feleségének három héttel azelőtt, hogy trónra lépett. A mostani királynő ezt kapta szüleitől ajándékba 18. születésnapján. 

cartier_halo.JPG

Címernövények Katalin fülbevalóján 

Imádom a szimbólumokat, és az egyik erős utalás Katalin státuszának emelkedésére az a gyémántékszer volt, amelyet szüleitől, Carole és Michael Middletontól kapott az esküvőjére. A fülbevalót Robinson Pelham úgy tervezte meg, hogy rímeljen a tiara vonalaira: stilizált tölgyfalevelek alatt egy csepp alakú ívben egy makk lóg. A makk és a tölgyfalevelek formájának ötlete onnan eredt, hogy Middleton kisasszony eljegyzésekor a királynő címerpajzsot terveztetett családjának, és annak egyik eleme a tölgyfa, hiszen ez egy jellemző növény Berkshire-ben, ahol a család él. 

earring.JPG

A hangulat, miközben az ara és édesapja áthajtottak Londonon

Katalin édesapjával érkezett a Westminster-apátsághoz egy Bentley-ben, míg Vilmost Harry kísérte egy másik Bentley-ben külön. Emlékszem, mennyire megfogott a hangulat, ami mindkét autót fogadta, ahogyan végighajtottak London utcáin. Elképesztő volt, ahogyan a ragyogó tavaszi napon éljenzett, fütyült, tapsolt, kiabált a tömeg.

mall.JPG

Az egyik tudósító - egyszerre követtem az eseményeket a BBC-n és a CNN-en, már nem emlékszem, melyikük mondta, de azt hiszem, hogy a CNN riportere - meg is jegyezte, hogy tessék, ezek az emberek a valódi sztárok, nem pedig Brad Pitt és Angelina Jolie. (Ők akkoriban voltak ragyogásuk csúcsán.)

car.JPG

A királynő brossa

II. Erzsébet öltözékét csak az apátságban lehetett megcsodálni: a királynő, mint mindig, most is üzent öltözékével. Egy gyönyörű sárga Angela Kelly-ruhát viselt, hozzáillő kalappal, és Mária királyné True Lovers Knot (nagyjából valódi szerelmesek köteléke) brossát tűzte fel. A masni alakú brosst előtte húga, Margit hercegnő 1960-as esküvőjére is viselte. 

queen_bross.JPG

Harry és Vilmos megérkezése

Biztos vagyok benne, hogy számos nő kapta fel a fejét világszerte, köztük én, amikor a két fess és magas herceg, Vilmos és Harry megérkeztek az apátsághoz. A vőlegény tűzpiros, öccse pedig éjfekete díszegyenruhájában kifejezetten jól estek a szemnek - főleg, hogy Vilmosnak itt még több haja volt, mint mostanában. Ezek után meg is beszéltük barátnőimmel, hogy most már Harry-t jobb pasinak tartjuk, mint Vilmost, egyrészt mert még nem kelt el, másrészt mert Harry-nek jobban áll az "öregedés". 

wh.JPG

Fasor az apátságban

A Wesminster-apátság főhajóját valóságos fasorrá változtatták. Hat juharfát és két gyertyánfát állítottak annak az útnak a két oldalára, ahol az ara végigvonult a főoltárig. A templomot ráadásul csaknem 30 ezer virággal díszítették fel, amelyek a királyi birtokokról, főként Windsorból és Sandringhamből érkeztek. 

178902868_3888199564562239_2896007854503617326_n.jpg

Aston Martin

Nagyon hangulatos pillanat volt, amikor a friss házasok azon az Aston Martin-kabrión hagyták el a Buckingham-palotát, amelyet Károly herceg kapott a 21. születésnapjára. A házaspár barátai lufikkal, szalagokkal díszítették fel az autót, amire még egy egyéni rendszámot is biggyesztettek, "JU5T WED" felirattal.

kocsi.JPG

A menyecskeruha

Két fogadás is volt az esküvőt követően: a ceremónia után egy formális ebéd, amelyet a királynő adott, este pedig egy buli, amelyen közeli családtagok és barátok vehettek részt. Az a ruha, amit Katalin erre az alkalomra felvett, és amit szintén Alexander McQueen tervezett, engem jobban lenyűgözött, mint a kissé konzervatív esküvői ruha: letisztultabb volt annál, olyan igazán modern hercegnőhöz való. 

katedress.JPG

A vendégek

Csaknem kétezer ember zsúfolódott össze az apátságban, hogy a helyszínről kövesse a ceremóniát, természetesen a nemesség képviselői és koronás fők mellett olyan sztárok is megjelentek, mint David és Victoria Beckham vagy Sir Elton John és férje, David Furnish. A legtöbben ízlésesen és visszafogottan öltöztek fel, bár bevallom, engem felháborít, ha egy nő olyan sötétkék ruhát visel esküvőn, ami a képeken feketének látszódik. Esküvőre nem illik ilyen sötét színt felvenni. De Victoria Beckham akkoriban arról volt híres, hogy folyton hollónak öltözött és szettjeit magas platformos cipőkkel (pestiesen szólva patacipőkkel) egészítette ki.  

vb.JPG

 

Beatrix és Eugénia hercegnők fejszörnyei  

Amikor András herceg lányai kiszálltak az őket szállító autóból, és megláttam a fejüket díszítő... szörnyeket, egyszerűen nem akartam hinni a szememnek. A normál esetben rendkívül ízléses kalapokat és fejdíszeket készítő Philip Treacy kollekciójából sikerült kiválasztaniuk a két legízléstelenebb darabot. Ráadásul Eugéniának a ruhája is olyan volt, mintha a 80-as és 90-es évek fordulóján valami Ruti Butikból ásta volna elő. Nem, rosszabb... 

beaek.JPG

Napokig cikkezett róluk a nemzetközi sajtó, és sokan osztották egykori kollégám véleményét, aki látva a hercegnőket, megjegyezte: szerinte ez semmi másról nem szólt, mint arról, hogy mindenáron feltűnést akartak kelteni. Nem véletlenül létezik egyébként az a szabály, hogy egy esküvőn nem illik elvonni a figyelmet az aráról semmivel. Számos mém is született róluk, ezek közül megosztom a legjobban sikerültet, amelyben Disney Hamupipőkéjének gonosz mostohatestvéreihez hasonlítják a két hercegnőt:

bea_eug.JPG

Eugénia hercegnőt állítólag annyira megviselték a kommentek, amiket utána róluk írtak, hogy elsírta magát rajtuk.

Ez a két hölgy - Tara Palmer-Tomkinson és testvére, Santa Sebag-Montefiore is feltűnőek voltak, mégis sikerült sikkesen elegánsnak maradniuk a merész darabok ellenére is. 

kalapok.JPG

Fotó: © Stuart Wilson/GP/Getty Images

Charles Spencer, Diana öccsének lányai (Lady Kitty, Lady Eliza és Lady Amelia) is kicsit messzire mentek a kalapokkal, hiszen ez nem az ascoti derbi, ahol az a lényeg, hogy mindenki minél feltűnőbb és dizájnosabb kalapot viseljen, de még mindig nem mentek olyan messzire, mint Beatrix és Eugénia. Olyan messzire senki nem ment. 

spencerek.JPG

 

A kislány a balkonon

Azt hiszem, ezt hívják igazi photobombnak! Nagyon jól szórakoztam rajta, amikor megláttam az élő felvételeken, hogy a világ lehető legromantikusabb eseményének legromantikusabb csúcspillanatába belerondított az egyik koszorúslány. Grace van Cutsem, aki akkor mindössze három éves volt, Vilmos barátainak kislánya. Szemmel láthatóan nem bírta jól a gyűrődést, már a korábban készült fotókon is olyan arcokat vágott, mint aki élete legrosszabb pillanatait éli át éppen. A legfeltűnőbb viszont egyértelműen akkor volt utálkozása, amikor a friss házasok csókot váltottak a Buckingham-palota híres erkélyén, és amíg a többi kislány elragadtatva nézte az eseményeket, Grace egyszerűen befogta a fülét és grimaszolt. 

kiss.JPG

Pippa hátsója

Napokon át cikkeztek Katalin hercegné húga, Philippa (Pippa) formás fenekéről is. Én csak annyit mondanék, hogy Pippának nővéréhez hasonlóan kitűnő az alakja, és ezt egy igen formákat kidomborító ruhában mutatta meg. Egy kicsit talán túlzás is volt ez mélyen dekoltált és testre simuló szett egy egyházi esküvőre, főleg, hogy sokszor kellett hajolgatnia, a fátylat és ruhát emelgetnie, de az biztos, hogy az egész világ figyelmét felhívta saját magára aznap! 

pippa_2.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr7816516418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fredddy 2021.05.27. 18:09:12

A fura fejű kislányra nem az volt a mondás, hogy a repülők zaja nem tetszett neki, amik éppen akkor húztak át a tér fölött?

nofret 2021.05.28. 16:16:13

@Fredddy: úgy tudni, mindennel baja volt aznap, zavarták a hangok, fáradt volt, valószínűleg tényleg nem önmagában a csók idegesítette. Mindenesetre vicces pillanat volt.

hapcibenő 2022.07.05. 17:02:27

Azt olvastam, hogy a királynő azért van mindig élénk színű ruhában, hogy feltűnő legyen a biztonsági személyzet számára.

nofret 2022.07.05. 17:04:00

@hapcibenő: Azért is, meg amiatt is, hogy ha valaki messziről látja, legyen olyan érzése, hogy "láttam a királynőt". Amikor június elején Londonban voltam a jubileumi ünnepségeken, azokat a "royalokat", akik élénk színű ruhában jöttek, például Eugénia hercegnőt távolról sokkal könnyebben kiszúrtam, és jó érzés volt, hogy láttam belőle valamit :)
süti beállítások módosítása