Royal sztorik & királyi krónikák

Fülöp herceg regényes élete

2020. június 10. - nofret

99 éves lett Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje. A szókimondó stílusáról ismert edinburgh-i hercegnek az egész élete regényszerűen alakult: családját száműzték a görög trónról, számára legkedvesebb nővére repülőbalesetben vesztette életét, édesanyja bolondokházába került, nagybátyját az IRA gyilkolta meg. Már kora gyermekkora is mozgalmas volt: Korfun született görög és dán királyi hercegként 1921. június 10-én, de alig volt egy évesnél több, amikor a monarchia megbukott, és nagybátyját, I. Konstantint lemondatták a görög trónról. A 18 hónapos Fülöpért és családjáért Erzsébet királynő nagyapja, V. György küldött hadihajót a görög partokhoz... 

A herceg születésnapja alkalmából új fényképet tett közzé róla és II. Erzsébetről a Buckingham-palota, amint a windsori kastély kertjében állnak. Fülöp és a királynő ebben a kastélyban élnek március közepe óta, amióta az Egyesült Királyságban is kijárási korlátozásokat vezettek be. A 99 éves hercegről és a 94 éves királynőről 22 fős személyzet gondoskodik, akik nem érintkezhetnek a külvilággal, hogy ezzel is óvják az uralkodó és idős férje egészségét. Erről szóló posztomhoz kattinst ide!   

philp_and_i_good.jpg

A hercegről nem sokat hallani az utóbbi időben - legutóbb aznap készült róla felvétel, amikor a királynő, Károly herceg, Vilmos és Harry fontos megbeszélésen vettek részt a sussexi hercegi pár jövőjével kapcsolatban a sandringhami kastélyban még januárban. Fülöpöt akkor fotózták le, még januárban, amikor kihajtott a birtok területéről. Néhány héttel korábban decemberben kórházba került pár napra, de a karácsonyt már Sandringhamben töltötte, ahogyan visszavonulása óta nyugdíjas éveit is. De nézzük, milyen gyermekkora és fiatalkora volt a matuzsálem hercegnek! 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par ☁️ʙʀɪᴛɪsʜ ʀᴏʏᴀʟs☁️ (@royalwindsxr) le

Fülöp herceg korai éveinek egyik meghatározó eseménye volt családja száműzetése. Mivel édesapja, András herceg elvesztett egy fontos csatát az 1919-ben kitört görög-török háborúban, amiben súlyos vérveszteséget szenvedett a görög fél, nem kerülhette el a felelősségre vonást: bíróság elé állították, és életfogytiglani száműzetésre ítélték. Őt és családját az HMS Calypso brit hadihajó menekítette ki Görögországból, amelyet V. György, II. Erzsébet nagyapjának parancsára küldtek értük. A 18 hónapos Fülöpöt egyes források szerint egy narancsos ládába tették a fedélzeten, mivel a családnál nem volt a kisfiú hordozására alkalmas eszköz. 

Fülöp herceg a görög parlament előtt strázsáló (ma már) elnöki testőrség, az evzonok díszegyenruháját viseli a gyermekkorában készült képen 

 

 

103430065_10216205298315550_8837574924000322727_n.jpg

Habár Fülöp herceg születésekor a görög trónöröklési sorban a hatodik helyet töltötte be, valójában nagyobb hatással voltak rá angol, dán, orosz és német gyökerei. Igaz, hogy Fülöp arisztokrataként betöltött szerepe jelentéktelen volt gyermek- és fiatalkorában, a fiú Európa legtöbb uralkodócsaládjával rokonságban állt, üknagyanyja ugyanis maga Viktória királynő Fülöp édesanyja, Battenbergi Alíz hercegnő révén. A Romanovokhoz is rokoni szálak fűzik Fülöp herceget - amikor a Jekatyerinburg melletti erdőben megtalálták a lemészárolt cári család maradványait, a herceg DNS-mintája segítségével azonosították őket

103424361_1998619783615340_4059921036978448891_n.jpg

Édesanyjának családja, a Battenbergek jelentős befolyást szereztek Angliában, de ennek megtartásához arra is szükség volt, hogy Mountbattenra változtassák nevüket V. György idejében (erről szóló blogbejegyzésemért katt ide! ) Természetesen ez csak fikció, de a The Crown Netflix-sorozat harmadik évadának ötödik epizódjában, a "Bubbikins" című részben Fülöp édesanyja így jellemzi a családjukat öccsének: "sehonnaiak vagyunk, korcsok", utalva ezzel a sokféle hatásra, ami őket formálta.  

Hányattatott évek

Miután kiemenkítették őket Görögországból, a család Franciaországba költözött, ahol Fülöp édesapja az ivászatba és szerencsejátékba menekült, nem sokkal később pedig szeretőjével Monte Carlóba költözött. Édesanyját, Alíz battenbergi hercegnőt skizofréniával diagnosztizálták, és egy svájci szanatóriumba vitték. Fülöpöt, akinek mind a négy nővére német hercegekkel házasodott össze, és maguk mögött hagyták Franciaországot, innentől fogva távolabbi rokonok nevelték. Öt évig nem is látta édesanyját. Családjának hányattatott sorsa azonban nem törte meg lelkileg: egy 2011-es dokumentumfilmben azt vallotta, számára az volt a normális, hogy szülei nincsenek jelen, és hogy azokkal, akikkel együtt él, legalább négy nyelven kommunikálnak.  

Fülöp egy ideig német iskolába járt, de a nácik egyre nagyobb térnyerésével a családja úgy döntött, jobb, ha Angliába megy tanulni. Ráadásul nem szerzett azzal sem jópontokat, hogy - amint azt tanára feljegyezte- akárhányszor meglátta a náci szalutálást, kitört belőle a nevetés. Egyik első tanára azt mondta róla, hogy Fülöp magányos alkat volt már az iskolában is, de ezt jól bírta.  

Miután szülei teljesen eltűntek a színről, nővérei vették kézbe oktatását, és 1936-ban egy spártai fegyelméről híres magániskolába íratták be, a skóciai Gordonstounba, ahol idővel megtalálta a helyét a keménykötésű tanulók között. Az iskola spártai szellem jól illett Fülöp személyiségéhez. Később ragaszkodott hozzá, hogy saját fia, Károly herceg is ide járjon az Eton College helyett, a trónörököst azonban más fából faragták, mint édesapját: testileg és lelkileg is megviselte a Gordonstoun jelentette kihívás.

Fülöp herceg a trónörökössel, Károllyal

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Британская Королевская Семья (@britroyal_rus) le

 

Az edinburgh-i herceg életének arról a megrendítő szakaszáról, amikor elvesztette legkedvesebb nővérét, a The Crown második évadának Paterfamilias című epizódja érzékletesen számol be. Fülöp még Skóciában járt iskolába, amikor Cecília hercegnő tragikus körülmények között elhunyt: 1937 novemberében a nyolc hónapos terhes asszony, férje, György Donát hessei és rajnai nagyherceg, ez utóbbi édesanyja és két kisfiuk Londonba indultak egy esküvőre repülővel. Ostende közelében azonban a gépük kigyulladt, majd lezuhant. Mindenki meghalt a fedélzeten utazók közül.

Tengerésztiszti karrier és a nagy találkozás Erzsébettel

Fülöp herceg tengerésztiszti karrierjét édesanyja öccse, Louis Mountbatten admirális (Lajos Ferenc battenbergi herceg) egyengette. Bár Fülöp inkább a királyi légierőhöz akart csatlakozni, nagybátyja azzal biztatta, hogy a tengerészetnél jobb társasági kapcsolatokra tehet szert. Így Fülöp kijárta a dartmouth-i Brit Királyi Haditengerészeti Akadémiát, a második világháborúban pedig csatahajókon szolgált a többi között a csendes-óceáni hadszíntéren, Ceylonban és a kelet-angliai partoknál is.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Chinnakrit (Malfoy) (@mrbeamchinnakrit) le

Fülöp herceg és az akkor még "csak" hercegnő Erzsébet sorsdöntő találkozására 1939-ben került sor: az akkori uralkodó, Erzsébet édesapja, VI. György családjával ellátogatott a dartmouth-i tengerészeti akadémiára, ahol a távoli unokatestvért, Fülöpöt kérték meg rá, hogy Erzsébet és Margit hercegnőket vezesse körbe. Az akkor 13 éves Erzsébet azonnal beleszeretett a 18 éves tengerészkadétba, és később levelezni kezdtek.

Fülöp herceg 1946 nyarán kérte meg Erzsébet hercegnő kezét édesapjától, de a hivatalos bejelentéssel vártak 1947-ig, amikor a hercegnő betöltötte a 21. évét. Hozzájuk közel állók szerint kötelékük mindigis nagyon szoros volt, és Fülöp herceg az egyetlen a világon, aki azt mondhat a királynőnek, amit akar, és valószínűleg ezt meg is teszi.    

Házasság és gyermekek

A királyi család több tagja is ellenezte a házasságot Fülöp herceg német származása, valamint nővéreinek náci kapcsolatai miatt. A bírálatok miatt Fülöp 1947. február 28-án lemondott görög és dán hercegi rangjáról, felvette az anglikán vallást és megkapta a brit állampolgárságot. Fülöp ekkor vette fel az angolosított Mountbatten nevet is. Az 1947. novemberi esküvőn Fülöp három nővére nem lehetett jelen német férjeik miatt. Édesapja addigra már meghalt, a szanatóriumból addigra kiszabadult édesanyja azonban részt vett a ceremónián, amelyen a későbbi Erzsébet királynő a háború utáni szűkösség miatt jegyre vásárolt anyagból varratott magának esküvői ruhát.

102765273_1998619503615368_8873968058950742077_n.jpg

A hercegi pár a jelenleg Károly hercegnek otthont adó Clarence House-ban telepedett le, itt született első két gyermekük is, Károly herceg és Anna hercegnő.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Washington Mayfair Hotel (@washingtonmayfairhotel) le

A család élete drámaian megváltozott, miután 1952-ben az uralkodó elhunyt, miközben Erzsébet és Fülöp hivatalos látogatáson éppen Kenyában voltak.

Dolgos évek

Életrajzírók tanúsága szerint Fülöp herceg eleinte nehezen vette az akadályokat, azt, hogy a viszonylag szabad életüknek ilyen hamar, esküvőjük után mindössze öt évvel vége szakadt. Nem találta a helyét, mint ahogyan több mint száz évvel korábban Albert herceg, Viktória királynő hitvese sem. Tengerészként már nem szolgálhatott, de természetének nem felelt meg az udvar által meghatározott viszonylag szűkös szerepe sem. Az udvaroncok és az Anyakirályné igyekezett neki különböző feladatokat találni, mint például a koronázás felügyelete, vagy a melbourne-i olimpia megnyitása. Így is nyughatatlan életet élt, az ötvenes-hatvanas években több nővel is hírbe hozták. Még két gyermekük született II. Erzsébettel: András 1960-ban és Edward 1964-ben. Fülöp herceg megtanult végül repülni is. Még ezt a szenvedélyét sem élhette ki teljesen szabadon: csak a kormány engedélyével végezhetett veszélyesebbnek számító manővereket. 

Az 1970-es években a Battenberg-Mountbatten családot üldöző balsors újabb áldozatot szedett: a Fülöpöt egész életében támogató nagybátyját, Louis Mountbattent 1979 augusztusában merényletben meggyilkolta az IRA terrorszervezet. Mountbatten nyarai nagy részét az északír határtól mintegy 20 kilométerre fekvő írországi nyári rezidenciáján, a Classiebawn-kastélyban töltötte. A végzetes napon Mullaghmore-ból futott ki halászhajója, amelyet az Ír Köztársasági Hadsereg egy milicistája, Thomas McMahon felrobbantott. A 79 éves Mountbattent még élve húzták ki a vízből a közelben dolgozó halászok, de perceken belül belehalt sérüléseibe. Ez volt az egyetlen terrortámadás, amelyben a brit királyi család egy tagja vesztette életét.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par JOSÉ FONT️�‍☠️✙��✠�️ (@fontritter) le

Visszavonulásáig Fülöp igen aktív tagja volt a királyi családnak: a felesége trónra lépése utáni hat és fél évtizedben összesen 22 ezer 219 - évente átlagosan 342 - hivatalos programot teljesített, 637 külföldi látogatást tett - többször járt Magyarországon is -, 5500 beszédet tartott, emellett 780 társadalmi és jótékonysági szervezet elnöke, fővédnöke vagy tagja volt.

Az edinburgh-i herceg éles nyelve közismert, erre a cikkre kattintva olvashatóak legemlékezetesebb mondásai. Fülöp herceg kilencvenéves koráig szinte panaszmentesen élt, híresen aktív volt, ezt követően azonban sokat romlott egészségi állapota, és többször kórházba is kellett szállítani. 

A Buckingham-palota 2017. május 4-én jelentette be, hogy 2017 augusztusában visszavonul a közélettől.

2019 januárjában azzal került be a hírekbe, hogy autóbalesete volt, ekkor az is kiderült, hogy a herceg nem kötötte be magát. Néhány héttel később visszaadta jogosítványát. Azóta többször is lefényképezték, ahogyan a windsori birtokon fogatát hajtotta és terepjáróját vezeti. Úgy tűnik, Fülöp herceg közel 100 évesen sem tud teljesen lenyugodni...

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Gentlemen Drivers ® (@gentlemendrivers_official) le

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr6915329368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2020.06.11. 21:49:16

az orosz-Romanov vonal az édesanyja révén többszörösen is megjelenik

Fredddy 2020.06.11. 22:26:29

Nekem a The Crownban tetszett az a vonal, nem tudom, igaz-e, hogy ő duplán féltette a monarchiát a negyvenes-ötvenes évek válságai alatt, mert a saját bőrén tapasztalta meg, hogy milyen az, amikor a nép trónfoszt.

A kisgyerekkori képén viszont nem népviseletben, hanem az ,,evzon"-nak nevezett görög gárdisták egyenruhájában van- ez gyakorlatilag ugyanaz a hagyományos elitkatona-díszőrség, mint Angliában a medvekucsmás-vörös egyenruhás Coldstream Guard, ma is ott állnak a görög parlament körül. Egy olyan bojtos cipő három kiló! (a felnőtt változat).
en.wikipedia.org/wiki/Evzones

nofret 2020.06.11. 22:33:55

@Fredddy: Elég sok mindent olvastam meg néztem róla, és konkrétan az, hogy a saját családja sorsával példálózott volna, nem hangzott el egyik történész vagy rokon szájából sem, de az igen, hogy modernizálni akarta a monarchiát, és hogy igyekezett a sajtót a javukra fordítani - ami néha összejött, néha nem, lásd a szerencsétlenül sikerült "valóságshow" a királyi családról. Ezzel pedig valószínűleg egyben védte is a Koronát.

Köszönöm az infót a görög ruházatról, ennek nem néztem utána kellően. Ki is javítom :)

Fredddy 2020.06.12. 00:09:46

@nofret: köszi a választ.
Viszont tudnád még kicsit javítani a cikket, az evzon az nem az egyenruha neve, hanem a katonai egységé. Az egyenruhának nem tudom, van-e teljes neve, fustanella az a szoknyaszerű ruhadarab, a bojtos cipő meg tsarouchi névre hallgat.

Egyébként annyiban igaz volt az eredeti szöveg, hogy nagyon sok egyenruhához hasonlóan ez a ruha a is népviseleten alapul. (Még a szovjet katonák gimnasztyorka nevű belebújós zubbonya is népviselet volt eredetileg, pedig annál aztán, mondjuk úgy, letisztultabb egyenruhát az állatbőrök kora óta nem sok katona hordott: previews.123rf.com/images/philipimage/philipimage1611/philipimage161100205/65572484-portrait-of-a-young-soviet-soldier-ww2-world-war-two.jpg )

nofret 2020.06.12. 00:21:10

@Fredddy: Rendben, javítom. Belátom, katonai egyenruhák terén tájékozatlan vagyok, pedig sokszor kellett a Syntagma téri tüntetésekről tudósítanunk, főleg, amíg az adósságválság zajlott, és ott mindig feltűntek az evzonok (mindig tanulok valami újat!) de valahogy a nevük nem maradt meg.
Azt sejtettem, hogy népviseleten alapszik az öltözet.

nofret 2020.06.12. 00:27:40

@Fredddy: Jó csúf ez az orosz egyenruha! Egyébként pont a karantén ideje alatt beiratkoztam egy online tanfolyamra, ami a királyi udvarokban hordott ruházatokról szólt, szóval célom szélesíteni ismereteimet ezen a területen is. Nem ígérem, hogy egyenruhákból is kiképzem magam ilyen alaposan :))

Fredddy 2020.06.12. 12:08:04

@nofret: igen, a Szintagma téren a parlament előtt van a leghíresebb előfordulási helyük, de ha közelebbről, meg sok turista nélkül akarod látni őket, érdemes körbesétálni a parlament körüli parkot, annak a kapuinál is áll egy-egy. És ott is csinálják a láblendítős menetelést. Én szinte megijedtem tőlük, álltunk a néptelen az utcán, a hülye turista az 50 fokos levegőben az aszfaltba olvadva, meg a katona, mint egy szobor, és akkor egyszer csak megindult, mint egy felhúzhatós játék.

Ami az egyenruhákat illeti, persze, mindenkinek megvan a maga érdeklődési köre :) A díszőrségek egyenruháiról könyveket lehet írni (szoktak is), szerintem pl a magyar nagyon eltalált. De maguk a királyok is elég sokféle egyenruhát hordanak. A legtöbb, ahogy Vilmosék is, fiatalabb korában szolgál katonaként, emellett a trónra lépéssel általában jár valami főadmirálisgenerális rang a saját hadseregben. Ráadásul gyakran osztogattak maguknak és más uralkodóknak, főméltóságoknak ezredtulajdonosi címet is. Ilyenkor a tulajdonolt ezred egyenruháját is jogosultak hordani, és persze akár több ezrednek is lehetnek a tulajdonosai, úgyhogy többféléből is választhatnak, mikor milyen kedvük van. Ferenc Józsefnek több osztrák-magyar ezred mellett német, de még angol és orosz ezrede is volt, és mindig valamilyen egyenruhában járt.

nofret 2020.06.12. 12:23:20

@Fredddy: Elég ijesztő lehetett :))

Igen, az egyenruhák meg maga a katonaság természetesen része a királyság intézményéhez, és illenék többet tudni (tudnom) róluk. Már a királynő testőrsége is annyi egységből áll, hogy ember legyen a talpán, aki azt mind megjegyzi! Egyébként ők is szokták ijesztgetni a jónépet, több videó is fent van a YouTube-on arról, milyen "durván" bántak el emberekkel, de aki bunkózik egy posztoló katonával, az nem tudom, mire számít... www.youtube.com/watch?v=uJItr23jsxw

Fredddy 2020.06.12. 22:29:21

@nofret: szerencsére épp nem az útjában álltam, egy fegyveres katonával a saját hazájában meg eleve nem szórakozunk- egyszerűen csak váratlanul ért, ahogy hirtelen megindult:) A Kossuth téren, vagy a Sándor-palotánál őrt álló magyar katonáknak egyébként direkt van sötétített napszemüvegük is- apróság, de így sokkal könnyebben el tudják viselni a nép zsibongását.

Egy ilyen félrelökős jelenet egyébként a Crownban is volt, a Kennedys részben.

nofret 2020.06.12. 22:36:06

@Fredddy: Igen, és amikor azt először láttam, valahogy elégedettséggel töltött el. Mrs. Kennedy nem akárkivel húzott ujjat ;)
süti beállítások módosítása