Royal sztorik & királyi krónikák

Diana wales-i hercegné élete ikonikus képekben

2020. augusztus 30. - nofret

Tragikus körülmények között, 23 éve, 1997. augusztus 31-ére virradó éjjel halt meg Diana wales-i hercegné.  A mindössze 36 éves asszony halála olyan váratlan és megdöbbentő esemény volt, hogy a legtöbben emlékeznek rá, éppen hol voltak, amikor meghallották a hírt, hiszen Diana a '90-es évek globális szupersztárjának számított. Egyik barátom, aki akkor kilenc éves volt, arról számolt be nekem, hogy onnan tudta: valami nem stimmel augusztus 31-ének reggelén, hogy nem kapott reggelit, mert az édesanyja elfelejtette elkészíteni neki, annyira megrázta Diana halálhíre. Én furcsa módon nem tudom felidézni, milyen körülmények között értesültem a tragikus hírről, de Diana temetésére már emlékszem. Egy barátnőmmel és édesanyjával néztük közösen a szertartást, és ami a leginkább beleégett az emlékezetembe, az, ahogyan Diana két fia, a bátyja, Spencer gróf, valamint Károly és Fülöp herceg milyen lesújtva lépdeltek koporsója mögött. Sok hasonlóan ikonikus kép jellemzi Diana viharos és ellentmondásos életét, amelyek révén bejegyzésemben igyekszem elmesélni ennek a különleges asszonynak a történetét.  

diana_visits_halifax.jpg

Fotó: Russ Quinlan, Wikimedia Commons

A későbbi hercegné Diana Frances Spencerként született 1961. július 1-jén, egy olyan családban, amelynek kapcsolatai a brit királyi családdal több évszázadra nyúlnak vissza. A Spencerek közül sokan álltak az udvar szolgálatában, például Diana mindkét nagyanyja az Anyakirályné udvarhölgyeként szolgált, apja pedig VI. György és II. Erzsébet udvaroncaként. Diana John Spencer legfiatalabb lányaként a sandringhami birtokon álló Park House-ban látta meg a napvilágot, egy tíz hálószobás viktoriánus udvarházban, amely 200 méterre van a sandringhami kastélytól, és amit édesapja a királynőtől bérelt.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par �������� ����� (@diana.princess.wales) le

Diana saját gyerekkorát nagyon boldogtalanként jellemezte, sokkolta, hogy szülei 1969-ben elváltak. Anyjától, Frances-tól, aki hamarosan újraházasodott, és családnevét Shand Kydd-re változtatta,  elvették gyermekei felügyeleti jogát. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par �������� ����� (@diana.princess.wales) le

A későbbi wales-i hercegné az iskolában nem tüntette ki magát, de kitűnően zongorázott, balettozott, úszott és műugrott. (A galéria lapozható.)

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par �������� ����� (@diana.princess.wales) le

Diana saját bevallása szerint magányosan nőtt fel, nővérei, Sarah és Jane négy és hat évvel idősebbek voltak nála, emiatt éppen mindig más életszakaszban tartottak. Gyerekkorában ágyán 20 plüssfigurát tartott, mindegyiknek saját neve volt, Diana szerint ők voltak a "családja". (A lapozható galéria utolsó képén.)

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par �������� ����� (@diana.princess.wales) le

Diana gyerekként gyakran játszott András és Edward hercegekkel, a királynő két fiatalabb fiával, amikor azok a sandringhami birtokon tartózkodtak. Miután apja 1975-ban megörökölte a grófi címet, Dianából 14 évesen "Lady" lett. Ekkor a család a norfolki Sandringhamből Althorp-ba, a Spencerek ősi családi otthonába költözött.   

Diana 16 évesen találkozott először a királynő legidősebb fiával, Károllyal, aki akkoriban Sarah nővérének udvarolt. Andrew Mortonnak erről az 1977 novemberi találkozásról azt mondta: "Emlékszem, hogy Althorpban láttuk vendégül. A labradorjával jött. A nővérem teljesen rámászott. Arra gondoltam: Te jó ég, ezt biztos utálja! Ezért inkább távolmaradtam tőlük. Emlékszem rá, hogy dagadt voltam, tömör, nem viseltem sminket, és nem voltam elegáns hölgy, de nagy zajt csaptam, ez pedig tetszett neki. Odajött hozzám vacsora után, megtáncoltatott, és megkérdezte, hogy megmutatnám-e neki a képgalériát. Egy 16 évesnek bármilyen figyelem csodálatos volt. "Miért is érdeklődne irántam olyasvalaki, mint ő?" Mindenesetre ezután két évig nem találkoztunk."

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par �������� ����� (@diana.princess.wales) le

 

Diana közben felköltözött Londonba, ahol egy ideig kisebb háztartási munkákat vállalt főleg Sarah-nál és baráti körénél, később egy óvodában, valamint babysitterként dolgozott egy amerikai családnál. Amikor 18 éves lett, anyai nagyanyja örökségéből vettek neki egy lakást az angol fővárosban, amelyet megosztott három barátnőjével. Időközben Diana különböző eseményeken össze-összefutott Károly herceggel, akinek egyre jobban tetszett a fiatal nő, és ezeket az alkalmakat újabb és újabb meghívások követték Balmoralba, valamint a királyi jachtra, a Britanniára is. Ekkor még az egész család meg volt elégedve Diana viselkedésével, aki lépést tudott tartani a napi négyszeri átöltözéssel, és a vadászattól sem irtózott, ami igen jó ajánlólevél volt királyi körökben.

Idővel a sajtóba is átszivárgott, hogy Károly herceg komolyan udvarol valakinek. Az alábbi képet a Sun ma már legendás fotósa, Arthur Edwards készítette, aki így idézte fel az alkalmat: "Az volt a feladatom, hogy kiderítsem: kit fog elvenni Károly herceg. A forrásom azt mondta, egy Lady Diana Spencer nevű lánnyal jár, aki óvodában dolgozik. Négy vagy öt óvodában jártam, és érdeklődtem, ott dolgozik-e Lady Diana Spencer. Az egyikben azt mondták: Igen. Erre megkérdeztem: Vajon kijönne-e egy fotóra? Pózolt nekem, és feleidőtájt a nap kisütött. Ez egy címlapos kép volt, azt írták rá: Ő Karcsi kedvese. Diana teljesen elborzadt." Nyilvánvalóan attól, hogy a nap átsütött áttetsző szoknyáján, és kirajzolta lába vonalát. Mindezek után elkezdődött a fotósok kérlelhetetlen üldözése. (Az alábbi galéria lapozható, az utolsó kép az említett címlap.)

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par �������� ����� (@diana.princess.wales) le

A házassági ajánlatot Károly 1981 februárjában tette a Buckingham-palotában, Londonban. Diana 300 éve az első angol nő volt, aki a trón várományosának jegyese lett, és ő volt a legelső olyan királyi menyasszony, akinek volt fizető állása eljegyzése előtt. Az alábbi interjú eljegyzésük alkalmából készült, és amikor a riporter megkérdezte őket: szerelmesek-e, Károly zavartan és elég furcsán válaszolt: "Bármit is jelentsen az, hogy valaki szerelmes." Diana pedig azonnal rávágta: "Persze".

Habár ő saját bevallása szerint el volt ragadtatva Károlytól, és fülig szerelmes volt belé, a wales-i herceget inkább az vette rá a házasságra Ingrid Seward királyi szakértő szerint, hogy szülei megkérték: ha nem gondolja komolyan Dianával való kapcsolatát, akkor hagyja abba az udvarlást. Addigra a trónörökös már 32 éves volt, és több potenciális feleségjelöltet is elfogyasztott. Szülei türelme pedig fogyott, hiszen a trón jövőjét biztosítani kell. Károly eleinte kellemesnek találta Diana társaságát, de ahogy jobban megismerte, egyre jobban elhatalmasodott rajta a kétely, vajon boldogok lesznek-e együtt. 

Dianáról ezen a ponton még a legtöbben azt gondolták, hogy tökéletes hercegné lesz, hiszen ismerte a játékoszabályokat, maga is a legfelsőbb körökben mozgott, fiatal volt, szép, és - ami akkoriban még sokat számított - szűz, így a sajtó nem tudott korábbi botrányos férfiügyeiről sem cikkezni. Ezt a lemaradást aztán később persze behozták, amikor már szolgáltatott az újságíróknak épp elég alapanyagot.  

Az alábbi galéria lapozható, több olyan összeállítás is látható benne, amelyeket Diana viselt eljegyzése idején, és amelyek révén egycsapásra divatikon lett belőle már az esküvőjük előtt. Az Egyesült Királyságon eluralkodott a Diana-mánia, mindent azonnal elkapkodtak, amit az ifjú menyasszonyon láttak, a nők hasonló frizurát vágattak maguknak a szalonokban, mint amilyen az övé volt. Mai szemmel nézve a fidres-fodros összeállítások nem túl ízlésesek, de az már ezeken a képeken is látszik, hogy Diana jó érzékkel társította a korszak divatjának megfelelő ruhadarabokat. Csak néhány évvel később váltott letisztultabb stílusra.  

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par �������� ����� (@diana.princess.wales) le

A sötét felhők már az eljegyzés után elkezdtek gyülekezni Diana feje felett. Furcsállta, hogy Károly nem közeledett hozzá fizikailag, és rájött, hogy jövendőbelije korábban viszonyt folytatott Camilla Parker-Bowles-zal, egy pólópartnere feleségével. Dianában rendkívüli féltékenység ébredt, valószínűleg nem teljesen ok nélkül, bár egyes királyi szakértők szerint igen, mert ebben az időszakban Károly nem folytatott viszonyt Kamillával. Ekkor Diana már a Buckingham-palotában lakott, de magányosnak érezte magát, mert Károly külföldön volt, a királyi család nőtagjai elég fagyosan bántak vele (kivéve a királynőt, aki megpróbált közeledni Dianához, aki azonban Ingrid Seward szerint az uralkodó többszöri ebédmeghívását is elutasította), és a fiatal menyasszony nem igazán tudta, mivel múlassa az idejét. Ezekben a hónapokban hatalmasodott el rajta bulimiája is.   

Az alábbi galériában Diana és Kamilla közösen láthatóak különböző eseményeken: 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par �������� ����� (@diana.princess.wales) le

Valahogyan mégis eljutottak az 1981. július 29-i esküvőig, habár addigra elég erős kételyek gyötörték mindkettejüket, hogy vajon jól döntöttek-e. Diana megosztotta félelmeit testvéreivel, akik annyit mondtak neki: "Nincs szerencséd, már a Te arcod van a konyharuhákon, szóval késő visszalépni." Az alábbi galéria ritkán látható, a színfalak mögött készült képeket mutat be a házaspár esküvői szertartást követő perceiről, amelyeket a Buckingham-palotában, rokonok gyűrűjében töltöttek. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par �������� ����� (@diana.princess.wales) le

Habár kedves képek jelentek meg a mézesheteik második részét a királynő skóciai birtokán, Balmoralban töltő wales-i hercegi párról, Diana valójában szörnyen érezte ott magát. A hercegnő ugyan azt mondta az újságíróknak, hogy elbűvölőnek találja Balmoralt, valójában utálta az elzártságot. Penny Junor, a wales-i herceg életrajzírója szerint a mézeshetek katasztrofálisan sikerültek, "csupán arra voltak jók, hogy megvilágítsák, milyen kevés közük volt egymáshoz. Diana utálta a vidéket, utálta azt, hogy a királyi család mennyire odavan a lovakért és a kutyákért, utálta az esőt, ami állandóan zuhogott, és úgy érezte, hogy a férje elkerüli vele a bensőséges érintkezést." 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Lady Diana, Princess of Wales (@lady.diana._) le

Körülbelül egy évvel később megérkezett Vilmos herceg, akinek az egész család nagyon örült. Diana sok nyomasztó mentális problémájához ekkor még szülés utáni depresszió is társult. Vilmos 1982. augusztus 4-én megtartott keresztelőjéről később azt mondta, hogy senki nem kérdezte meg őt, mikor lenne a legalkalmasabb időpont a kisded számára, és a kijelölt 11 óra a lehető legrosszabb volt. Azt is nehezményezte, hogy érzése szerint őt teljesen félreállították, és csak a királynővel, az Anyakirálynéval, Károllyal és Vilmossal foglalkozott mindenki. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par �������� ����� (@diana.princess.wales) le

A wales-i hercegi pár életében fontos külföldi út volt az 1983-as ausztráliai turné, ahová a királyi család történetében először fiukat is magukkal vihették. Egyikük sem akarta magára hagyni a néhány hónapos csecsemőt, és az ausztrál miniszterelnök volt olyan figyelmes, hogy levelében azt írta: ha szeretnék, hozzák magukkal Vilmost is. Negyedmillióan várták őket Brisbane-ben megérkezésükkor. Az utazás, a hőség és az állandó figyelem kiszívta Diana minden erejét. Az is zavarta, hogy az emberek, akikkel találkozott, szerinte túl személyes kérdéseket tettek fel. Károly herceg pedig egy idő után elkezdett feszengeni, amiért a figyelem nagyrészt feleségére irányult, mindenki őt akarta látni. 

australia.JPG

Diana bevallása szerint Károllyal Harry herceg érkezését megelőzően volt a legjobb a kapcsolata. Szerinte részben azért romlott meg utána a viszony köztük, mert Károly lányt szeretett volna második gyermeknek, emiatt Diana - saját bevallása szerint - el sem mondta, hogy fiút hord a szíve alatt. A hercegné úgy érezte: a szülés után férje újrakezdte a viszonyt Kamillával. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par �������� ����� (@diana.princess.wales) le

Azt még a Dianát legjobban szeretők és a hozzá közelálló hűséges barátok sem tagadják, hogy a hercegné nem volt könnyű személyiség számos mentális problémája miatt, de hihetetlen empátiája, jótékonysága és az a leereszkedésmentes természetesség, ahogyan a társadalom legelesettebb tagjait kezelte, még bírálóiból is elismerést váltott ki. A '80-as évek közepén, amikor az AIDS még ismeretlen és félelmetes betegségnek számított, Diana rengeteget tett a HIV-fertőzöttek és az AIDS-betegek elfogadásáért. 1987 áprilisában megnyitotta az Egyesült Királyság első olyan központját, amelyben HIV-fertőzötteket és AIDS-betegeket kezeltek. A világsajtó szeme láttára kesztyű nélkül fogott kezet egy beteggel, ezzel oldva a stigmát, ami az ebben a betegségben szenvedőket sújtotta akkoriban. A legtöbben akkor még úgy vélték: a HIV érintéssel terjed. Dianának elképesztő hatása volt - amilyen ügy mellé odaállt, oda tódult a pénz, a támogatás, és ez élete végéig így maradt. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par �������� ����� (@diana.princess.wales) le

Diana és Károly házasságának problémái az ötödik évben már teljesen egyértelműen megjelentek: a pár teljesen eltérő személyisége, érdeklődési köre, afférjai, valamint a 13 év korkülönbség miatt a házasság megromlott. Károly ekkor már bevallottan ismét Kamillával folytatott viszonyt, Diana pedig James Hewittal, aki katonatiszt és lovasoktató volt. Róla egy ideig az a pletyka terjedt, hogy valójában ő Harry herceg édesapja, mivel Harry vörös haja az övére hasonlított, de ezt mindenki, még Hewitt is tagadta, pedig később leleplező könyvben teregette ki a világ előtt Dianával folytatott viszonyát. Harry egyébként két évvel azelőtt született, hogy Hewitt és Diana elkezdték volna románcukat. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Terry Dormer (@terrydormer) le

Diana megpróbálta Vilmost és Harry-t úgy nevelni, hogy találkozzanak a való világhoz tartozó emberekkel, és ne csak a királyi paloták aranyozott világát lássák. McDonald's-ba vitte őket, vidámparkban szórakoztak együtt, és amikor Vilmos már elég nagy volt hozzá, megmutatta neki, hol és hogyan élnek a hajléktalan emberek. Ragaszkodott ahhoz is, hogy fiait ne magántanárok tanítsák, és viszonylag - a körülményekhez képest - normális életet tudjanak élni. Azt azonban felróják Dianának, hogy a gyerekeket majdnem minden érzelmi viharába beavatta, Vilmos például, amikor már elég nagy volt hozzá, számtalanszor vigasztalta neki panaszkodó édesanyját. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par �������� ����� (@diana.princess.wales) le

Diana és Károly 1991-ben különköltöztek, ezzel elismerve házasságuk kudarcát. Az 1995 novemberi elhíresült BBC Panorama-interjút - amelyben Diana arról beszélt, hogy hárman voltak a házasságban - követően a királynő azt tanácsolta a párnak: váljanak el. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par �������� ����� (@diana.princess.wales) le

Az alábbi ruhát Diana azután vette fel 1994 júniusában egy fogadásra, hogy Károly bevallotta egy dokumentumfilmben: hűtlen volt hozzá. A mélyen kivágott és térd felett végződő Christina Stambolian-ruha "Bosszúruha" néven vált ismertté. Diana a '90-es évektől kezdve egyébként is egyre merészebben öltözött, amint az a galériában is látható. Mélyebben kivágott, testhezálló, érett nőhöz illő gardróbra váltott, amiben megmutatta pompás alakját. Az utolsó képen az a gyűrű van Dianán, amit Harry Meghannek ajándékozott, és amelyet az újdonsült menyasszony 2018 májusi esküvőjük vacsorapartiján viselt. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par �������� ����� (@diana.princess.wales) le

Úgy tűnt, Diana éppen életének utolsó évében, 1997-ben találta meg igazán önmagát, vagy legalábbis az utat, amit követni kívánt az elkövetkező években. Ismét egy olyan ügy mellé állt, amelynek a világ vezetői nem szenteltek túl nagy figyelmet: az alattomosan gyilkoló, lábakat-karokat letépő, és még a háborúk után évekig áldozatait szedő taposóaknák eltüntetését tűzte ki célul. Boszniában és Angolában járt, ahol rengeteget tett azért, hogy felhívja a világ figyelmét az ilyen jellegű fegyverek jelentette veszélyre. Az alábbi kép Szarajevóban készült, ahol Diana megállíttatta konvojukat, mert mindenképpen meg akarta látogatni a boszniai háború áldozatainak temetőjét. A sírok között sétálva találkozott egy asszonnyal, aki a fiát vesztette el. A hercegné magához vonta az asszonyt, akit szavak nélkül vigasztalt. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Lady Diana, Princess of Wales (@lady.diana._) le

Diana Angolában azzal vonta magára a sajtó és az egész világ figyelmét, hogy egy percekkel korábban aknamentesített mezőn sétált végig. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par �������� ����� (@diana.princess.wales) le

A tragikus és váratlan halálához vezető eseménysorozatról egy korábbi, egy évvel ezelőtti bejegyzésemben írtam részletesen. Habár Diana évekig egy pakisztáni szívsebésszel, Hasznat Khannal folytatott viszonyt, vagy inkább volt vele kapcsolatban, a férfi egyértelművé tette, hogy nem bírja elviselni az asszonyt övező felhajtást. Ő nem vágyott a reflektorfényre. Kapcsolatuk egyes források szerint már véget ért, amikor Diana elfogadta a milliárdos egyiptomi playboy, Dodi al-Fayed és apja meghívását a Földközi-tengeren cirkáló luxusjachtjukra, más források szerint azonban Hasznattal még kapcsolatban álltak akkor, de már tudni lehetett, hogy nincs értelme a folytatásnak. Ez a kép azon a bizonyos, végzetes nyaraláson készült, rengeteg újság címoldalán megjelent. Szembeszökő Diana magányossága, amint Dodi al-Fayed luxusjachtja ugródeszkájának végén ücsörög. Diana barátai szerint az asszony egyáltalán nem vette komolyan Dodit, mindössze szórakozásra vágyott, és élvezte, hogy a Fayed-családot nem zavarja az őt övező felhajtás. Fayedék talán maguk sem tudták mit vállalnak: rengeteg fotós vette üldözőbe Dianát azon a nyáron, hiszen az, hogy lekaphatják új partnerével, aranybányának bizonyult számukra. Motorcsónakot, helikoptert bérelve követték a jachtot mindenhová. Az itt készült képek mindegyikéért vagyonokat fizettek az újságok. Részben ez lett Diana veszte, hiszen 1997. augusztus 30-án, amikor a pár úgy döntött, hogy mielőtt visszatérnek Londonba, még eltöltenek egy napot Párizsban, itt még a szokásosnál is ragadozóbb fotósok vették őket üldözőbe. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par onlyforclassy (@onlyfclassy) le

1997. augusztus 30-án Diana felhívta Vilmost és Harry-t, akik Balmoralban töltötték nyári szünidejüket nagymamájuknál, a királynőnél. A fiúk épp a kertben voltak, amikor a hívás befutott. Nem tudták, hogy ez lesz életükben az utolsó alkalom, amikor beszélhetnek édesanyjukkal. Vilmos herceg a Diana halálának 20. évfordulója alkalmából készült dokumentumfilmben bevallotta: "Harry és én alig vártuk, hogy elköszönhessünk tőle...Ha tudtam volna, mi fog történni, akkor nyilvánvalóan nem lettem volna annyira közömbös. Az a telefonhívás még mindig kísért." Harry herceg pedig azt mondta erről: "Elképesztően nehéz visszatekinteni erre, ezzel egész hátralévő életemben meg kell majd küzdenem. Azzal, hogy milyen másképp zajlott volna az a beszélgetés, ha akár csak a leghalványabb fogalmam is lett volna arról, hogy még aznap éjjel életét veszti."  

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par �������� ����� (@diana.princess.wales) le

Az egyik legutolsó fotó, amely Dianáról életében még készült a párizsi Ritz-hotel liftjében, ahonnét - senki nem tudja, hogy miért - éjnek évadján indultak el Dodival és egy testőrrel a férfi Champs Elysées-n lévő lakásába.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Diana, England's Rose � (@dianaenglandsrose) le

Diana és Dodi egy testőrrel 0 óra 20 perckor szálltak be egy fekete Mercedesbe a Ritz hotel hátsó kijáratánál. Sofőrjükön, Henri Paul-on, akiről később kiderült, hogy a vezetéshez megengedett alkoholszint háromszorosa volt a vérében, ráadásul gyógyszereket is szedett, nem látszott, hogy ivott volna. A kamerafelvételeken az látszik, hogy mozgása cseppet sem bizonytalan. A paparazzók már vártak rájuk, legalább öt motor - három BMW, egy Honda és egy Yamaha - szegődött azonnal a nyomukba, hátsó ülésükön fotósokkal. A tragédia három perc múlva következett be: Henri Paul 118 és 155 km/óra közötti sebességgel közeledett az Alma alagút bejárata felé, ami az itt megendett 50 km/órának a többszöröse. 0 óra 23 perckor autójuk a 13. pillérnek csapódott. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Lady Diana, Princess of Wales (@lady.diana._) le

Másnap reggel az egész világ Diana halálhírével volt tele, amelyet éjjel három óra körül erősítettek meg. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par �������� ����� (@diana.princess.wales) le

Diana volt férje, Károly herceg, gyermekei, Vilmos és Harry, apósa, Fülöp herceg és bátyja, Spencer 8. grófja lépdelt koporsója mögött. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Lady Diana, Princess of Wales (@lady.diana._) le

Harry herceg levelet írt édesanyjának, és a koporsóra helyezte. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Lady Diana, Princess of Wales (@lady.diana._) le

Emberek millió gyászoltak világszerte, Diana otthonához, a Kensington-palotához napokig hordták a virágot és az emlékező leveleket az emberek. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Liz Legal (@advocaliz) le

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr9716181896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fredddy 2020.08.31. 23:34:39

Vannak dolgok, amik nem változnak, András herceg azóta is szívesen játszik 14 éves lányokkal.

,,
-Diana kezet fogott az AIDS-esekkel!
-Na és, Freddie Mercury meg dugott velük!
"

nofret 2020.08.31. 23:36:05

@Fredddy: Jaj neeee! Ez az András herceges összefüggés persze nem jutott eszembe :)) (facepalm) Szegény Mercury...

M1nd3gy 2020.09.01. 15:22:43

Felfoghatatlan, hogy az embereknek miért van szükségük "uralkodókra".. "Hercegné", "Királynő" blah blah..Ezek ingyenélő paraziták szívják az emberek vérét, miközben semmilyen hasznot nem hajtanak képesek leélni egy teljesen haszontalan mihaszna életet. Hihetetlen, hogy angliába évszázadok óta nem tudják magukról lerugdosni ezeket a vérszívókat. Az ilyenek addig léteznek ameddig elismerik őket, utána már egy napig sem..

nofret 2020.09.01. 15:25:31

@M1nd3gy: Számomra pedig az felfoghatatlan, hogy ha valakinek ez a véleménye, akkor miért jön ide, erre a blogra, és kommentál egy cikk alá. Én például nem pazarlom az időmet, energiámat olyasmire, amit szívből utálok.

Dorinda41 2020.09.01. 18:46:11

@M1nd3gy: Amikor kint voltam Londonban, meglepődtem, hogy szinte minden a királyi családról szól. Mindent el lehet velük adni. Szerintem sokkal többet keres velük az angol gazdaság, mint amibe kerülnek. Nekem is meg kellett vennem a gyereknek az angol katonának felöltöztetett mackót, királynős törölközőt, szappant. Meglátogattuk a kastélyaikat, ahova komoly összegű belépő díjat fizettünk, voltunk ötórai tea partin, amin a királynő kedvenc süteményét szolgálták fel. Szerintem nem mi voltunk az egyetlenek. Amennyien ezekben a boltokban voltak és amit például az amerikai turisták összevásároltak, ahhoz képest itt Budapesten alig költenek. Több ezer fontot hagytak ott mindenféle királyi kacatra.Láttunk olyan lila hajú öreg hölgyet, aki komplett ágynemű készleteket vásárolt igen borsos áron. Nem egyet, hanem tucatra. Anglia legfőbb export cikke a királyi család.

nofret 2020.09.02. 13:09:56

@Dorinda41: Ne is próbáld meggyőzni szerintem... Minden bejegyzésem alatt van egy ilyen fröcsögés, hogy kb "fejezzük le őket". Az ilyen emberek általában egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy milyen alkotmányos szerepe van a brit uralkodónak, fogalma nincs az egészről, de azért a szélsőséges véleményét megosztja a világgal, aztán meg eltűnik szem elől. Mindig elképeszt, milyen hihetetlen gyűlölet van emberekben. Amikor Meghanről kirakok valamit, a kommentek felét ki kell moderálnom, és amikor Dianáról, akkor is. Valaki azon háborgott nekem kommentben (amit először csak én látok, mert előmoderációval szűrök), hogy miért nem engedtem ki a kommentjét, amiben azt kívánta, hogy bárcsak Diana előbb halt volna meg. Az ilyen stílusú alakokkal nem lehet mást, csak kitiltani. És azt meg persze nem értik. Miután valaki n*** k**vának nevezte Meghant, nem engedtem ki a megjegyzését, az is elkezdett háborogni, erre inkább kitiltottam, ezt kellett volna egyből.

Egyetértek, rengeteg pénzt hoz a királyi család, de ők sem hibátlanok, ez tény. Ez a blog nem is erről szól, meg lehet nézni, hogy bőven vannak olyan bejegyzések, amiben a királyi családok tagjainak esendőségét, gyengeségeit, botrányait, stb... elemezgetem. Úgy vélem, akinek nem tetszik, ne olvassa. Én sem olvasok olyan blogot, ami a Forma 1-ről szól pl, mert nem érdekel, de nem is kommentálok oda, hogy minek kell ez a sz**, annak ellenére, hogy az én szememben nem ér semmit az egész cirkusz.
süti beállítások módosítása