Royal sztorik & királyi krónikák

Fülöp herceg, a megfoghatatlan

2021. április 09. - nofret

Valószínűleg kevés olyan ember van a világtörténelemben, mint a pénteken elhunyt Fülöp herceg, akit mintha arra szemelt volna ki a sors, hogy rendkívüli életet éljen. Sokszor kétdimenziósan ábrázolták őt, mint aki csupán bántó vicceket volt képes puffogtatni, és türelmetlen a környezetével. Pedig Fülöp herceg életrajzírói szerint igen összetett személyiség volt, okos, sokoldalú, mélyen érző, de tény, hogy örök nyugtalan és türelmetlen. Ellentmondásos személyiségéről egyszer azt mondta az őt ismerő Sir Hugh Casson művész és építész: "Egy olyan megfoghatatlan emberhez, mint amilyen Ő Királyi Fensége, lazán illeszkedő portré illik csak." Éppen ezért csak néhány pontban szedtem össze a (talán) legfontosabb dolgokat róla - minden bizonnyal a teljesség igénye nélkül. (Tavalyi, Fülöpról szóló posztomat ide kattintva találod.)

filip.jpg

1. Narancsládában menekítették kisgyerekként 

Fülöp herceg Korfu szigetén született 1921. június 10-én - tehát idén lett volna 100 éves. Másfél éves volt, amikor elüldözték családját a görög trónról, és II. Erzsébet nagyapja, V. György küldött rokonaiért egy hadihajót, amelyre Fülöpöt egy narancsos ládában tették fel.

103430065_10216205298315550_8837574924000322727_n_1.jpg

Innen Franciaországba menekültek, de csak néhány évig volt viszonylagos nyugalom: Fülöp kilencéves korában édesanyját, Alíz hercegnőt (Viktória brit királynő dédunokáját) egy svájci mentális intézménybe vitték, apja pedig a szeretőjével leköltözött Monte Carlóba, ahol nagylábon élt, szerencsejátékozott. Fülöpöt egy skót bentlakásos iskolába küldték tanulni, nővérei német náci tisztekhez mentek feleségül, a gyerek Fülöp így szünideit különböző rokonok otthonaiban volt kénytelen tölteni Európa egyik részéből a másikba utazva. Egyszer egy interjúban megkérdezték tőle, hogy milyen nyelven beszéltek otthon. Visszakérdezett: mit ért az alatt, hogy "otthon"? 10 év leforgása alatt görög királyi hercegből egy ide-oda csapódó, otthontalan, pénztelen arisztokrata fiú lett, akivel igazából senki nem törődött. 

Fülöpnek négy nővére volt

103424361_1998619783615340_4059921036978448891_n_1.jpg

2. Harc a nácik ellen 

De talán egyvalaki mégiscsak törődött vele: nagybátyja, Mountbatten gróf, édesanyja, Alíz öccse. Louis Mountbatten a befolyásos Battenberg-család sarja volt, akik nevüket a németgyűlölet miatt 1917-ben Mountbattenre változtatták az Egyesült Királyságban. A királyi család által csak "Dickie"-nek becézett nagybácsi a tengerésztiszti pálya felé terelte unokaöccsét, és Fülöp 1939-ben be is lépett a brit tengerészet kötelékébe. 1941-ben a Földközi-tengeren hajózó HMS Valiant-on szolgált a britek oldalán, ahol harcba keveredtek az olasz tengerészet egységeivel. Fülöp kitüntette magát a csatákban, 21 évesen már hadnagy volt. A háború vége fel a csendes-óceáni fronton szolgált. 1952-ben parancsnokká nevezték ki, de ebben az évben véget is ért a karrierje, miután apósa, VI. György elhunyt, és felesége, Erzsébet trónra lépett. 

A BBC cikke szerint szinte minden tanára dicsérte őt, beosztottjai közül azonban nem mindenki lelkesedett iránta. Állítólag nagyon keményen hajtotta az embereit, túlságosan keményen is egyesek számára. Volt, aki azt mondta, hogy "inkább meghalna", minthogy megint alatta szolgáljon. Nagyon sokat követelt másoktól és saját magától is, valamint türelmetlen volt sokszor. 

3. Házassága Erzsébettel 

Az akkori Erzsébet yorki hercegnő és Fülöp 1939-ben találkoztak, amikor előbbi 13, utóbbi 18 éves volt. VI. György feleségével és két kislányukkal a dartmouth-i tengerészeti akadémián jártak látogatóban, amikor megkérték a távoli rokont, Fülöpöt, hogy vezesse őket körbe. Erzsébetet lenyűgözte a magas, okos szőke herceg, és onnantól levelezni kezdtek. Hét évvel később, a világháború után kérte meg Erzsébet kezét Fülöp, aki igent mondott, de 21 éves korában jelentették be csak az eljegyzést a király kérésére. Eleinte a királyi család, sőt, a nép sem örült túlzottan Fülöp beházasodásának. A család egy része azért nem, mert "pénztelen csavargónak" tartották Fülöp herceget, a nép pedig nem lelkesedett amiatt, hogy nővérei ismert nácikhoz mentek feleségül. Erzsébet hercegnő azonban ragaszkodott Fülöphöz, és állítólag ez volt az első alkalom, hogy ellenállt környezete nyomásának, és kiállt saját kívánsága mellett.  

malta.JPG

Miután összeházasodtak, Erzsébet a tisztfeleségek szokásos életét élte Máltán, Fülöp állomáshelyén két évig. Miután azonban VI. György egészsége megromlott, visszahívták őket Londonba, hogy vállaljanak több kötelezettséget a királyi családon belül. 1952. február 6-án Fülöp minden reménye szertefoszlott, hogy visszatérhet tengerésztiszti karrierjéhez: apósa elhunyt álmában, amíg ő és Erzsébet Kenyában voltak egy szafarin. 

Akkori személyi titkára, Mike Parker úgy emlékezett a pillanatra, amikor megtudta a halálhírt: "Úgy nézett, mint akire egy tonnányi tégla esett rá, egy ideig csak ült, a fejét betakarva egy újsággal." Fülöp később azt mondta: soha nem gondolkodott azon, "mi lett volna, ha" talán egyetlen kivétellel- sajnálja, hogy nem tudta karrierjét folytatni a tengerészetnél.

4. Eleinte küszködött a királynő férjének szerepével

Carolyn Harris történész szerint Fülöp - ahogyan az A korona című sorozatban is megjelenik- valóban nem találta a helyét egy ideig a királynő férjeként. Eleinte nem tudta mivel eltölteni az idejét, és "nem is volt előtte túl sok példakép, ezért saját magának kellett kialakítania szerepkörét."

Az átmenet a palotai létbe brutális volt Fülöp számára udvaroncai szerint. Úgy tudni, az udvar tisztviselői állandóan félreállították, félvállról kezelték, leszúrták, és ebben azért annak is szerepe volt, hogy Fülöppel sem volt könnyű együttműködni eleinte: a személyzet szerint nehéz természete volt és arrogánsan viselkedett. Sokan gyanakodva méricskélték a herceget, hozományvadásznak és kalandornak tartották.

philip_2.JPG

Idővel azonban mindenki tiszteletét kivívta fáradhatatlan ténykedésével, és azzal, hogy mindenben és mindig a királynő mellett állt. Több mint 800 különböző jótékonysági szervezetnek lett a védnöke, igazgatta a királynő saját birtokait és modernizáló szerepet töltött be a királyi családban. Sok helyen azt írják róla, hogy élete egyik legnagyobb ellentmondása, hogy míg úgy nőtt fel, hogy csak férfiak vették körül, és később a tengerészetnél is csak férfitársaságban volt, az lett a végzete, hogy egy királynő mellett álljon 69 éven át támogató szerepben. Mindig mögötte járt két lépéssel, feladta érte a karrierjét, letérdelt előtte a koronázáskor, gyerekei pedig eleinte nem kaphatták meg a nevét, a Mountbattent - ez később megváltozott. De ez egy ideig fájó pont volt, állítólag Fülöp úgy kiáltott fel, amikor megtudta, hogy nem viselhetik a nevét: "Csak egy nyomorult amőba vagyok!"

5. Poltikai inkorrektsége, néha durvasága 

Fülöp herceg számtalan alkalommal mondott olyat, amit bár cikkekben jól lehetett idézni és nevetve szörnyülködni rajta, általuk néha igen kínos helyzetbe hozta saját magát és a királynőt. Egyes megjegyzései tényleg inkább humorosak (bár kérdés, ha nekünk mondaná ezt valaki, mennyire lennének azok), mások pedig egyértelműen durvák. Az is igaz, hogy az öniróniának sem volt híján: egyszer azt mondta, ő a világ legtapasztaltabb emléktábla-leleplezője.

Néhányat összegyűjtöttem tipikus megjegyzései közül: 

"Te ugye nő vagy?”(Kenyában 1984-ben, miután átvett egy helyi asszonytól egy kis ajándékot).

“Hogy tartja távol a helyieket az italtól annyi időre, amíg átmennek a teszten?” (- tette fel a kérdést egy autóvezetést oktató férfinek a skóciai Obanban 1995-ben).

“Mindenki azzal jött, hogy több pihenésre lenne szüksége. Most meg arról panaszkodnak, hogy munkanélküliek” (az 1981-es recesszió idején).

“Mivel gargarizálsz, karcos? “ (kérdezte Tom Jones énekest az 1969-es Royal Variety Performance televíziós showműsort követően).

“Ezennel megnyitom ezt az izét, bármi is legyen ez.” (Egy kanadai vizit során 1969-ben).

“Úgy néz ki, mint egy örömlány hálószobája.” (András yorki herceg és felesége Sunninghill parki házának terveit látva 1988-ban)

“Blablabla, gyerünk, mozogj már!” (1994-ben kiáltotta oda a Britannia hajó fedélzetéről a királynőnek, aki még a rakparton a vendéglátóikkal csevegett Belize-ben.)

“A mi időnkben nem rohangáltak a különböző tanácsadók az ember körül minden alkalommal, amikor elsütött egy fegyvert, hogy “Jól vagy?”, “Biztos vagy benne, hogy nincs valami szörnyű problémád?”. Egyszerűen továbbléptünk.” (A második világháborút említve, amikor a katonák számára létrehozott modern stressz-tanácsadást kommentálta 1995-ben.)

“Biztos, hogy még nem vagy itt olyan régóta – nincs még olyan bödönszerű hasad.” (egy britnek, akivel Budapesten találkozott 1993-ban).

“Még mindig dárdával dobáljátok egymást?” (Ausztráliában kérdezte ezt egy – egyébként sikeres vállalkozó – őslakostól 2002-ben).

“Ha ez az ember sikeresen elrabolja Annát, a lány pokollá tette volna az életét a fogság ideje alatt” (sommázta az egyetlen lánya, Anna brit királyi hercegnő elleni sikertelen támadást 1974-ben.)

“Ha valami nem fingik vagy eszik szénát, akkor nem érdekli (mondta szintén a lányáról, Anna brit királyi hercegnőről, aki híres a lovak iránti rajongásáról). 

6. Fülöp, a modernizáló

Életrajzírói szerint Fülöpöt - Albert herceghez, Viktória királynő férjéhez, az előtte szolgáló utolsó "prince consort"-hoz hasonlóan - rendkívül izgatta a tudomány és a technológia. Fejébe vette, hogy modernizálja a monarchiát. Ő volt az, aki elérte, hogy televízióban közvetítsék felesége megkoronázását, ezáltal állítólag a televíziózásban is áttörést hozva - sokan ugyanis csak azért vásároltak akkoriban készüléket, hogy megnézzék a szertartást. 
 

Az 1960-as években ő volt egyike az elsőknek, aki elektromos autót hajtott Londonban. Egy klorid akkumulátorral működő elektromos autót vett, és amikor ennek gyártását abbahagyták, vásárolt egy londoni taxit, amelyet zöldre festettek, és átalakítottak számára LPG-meghajtásúvá. 

Ő volt a királyi család első tagja, aki interjút adott: 1961-ben a Panoroma nevű BBC-műsor újságírója tehetett fel neki kérdéseket. A királynő sandringhami magánbirtokán pedig jelentős újításokat vezetett be, és az ő ötlete volt az az 1969-es film is, amelyet a BBC készített a királyi család mindennapjairól.  

7. A reneszánsz herceg 

Fülöp herceg rendkívül sokoldalú volt: 1952-ben pilótavizsgát tett a Királyi Légierőnél, 1956-ra pedig már helikopterrel is tudott repülni. 1997-ig 59 különböző típusú légijárművel repült összesen 5986 órát. 

rep.JPG

Védnökséget főleg az ifjúságra, a tudományra, a sportra fókuszáló jótékonysági szervezeteknél vállalt. 

Kitűnően krikettezett, squasholt, lovaspólózott, vitorlázott, evezett, lovagolt és hajtott kocsit.  Az 1950-es években a legjobb 10 brit pólójátékos között tartották számon. 1980-ban aranyat nyert csapatával fogathajtásban a világbajnokságon. Állítólag ő volt a sportág egyik legnagyobb motiváló ereje, könyvet is írt a témában. 

1961-ben ő lett a WWF első elnöke, tehát már jóval azelőtt foglalkozott a környezetvédelem ügyével, hogy az menő témává vált volna. Arra figyelmeztetett, hogy a "természet önző és értelmetlen kizsákmányolásának" nem lesz jó vége. Már 1982-ben az üvegházhatású gázokról beszélt. 

De a leginkább arról volt és lesz ismert, hogy nemzedékek tekintették a brit monarchia egyik sziklaszilárd támaszának. Köztük hitvese, II. Erzsébet királynő, aki többször megvallotta, hogFülöppel kötött házassága volt sokszor nehéz életének egyik legbiztosabb pontja. Erzsébet és Fülöp 73 éven át voltak házasok. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr5316496118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2021.04.11. 12:07:02

A poszt alapján egy aranyifjú életét élte, azt csinálta, amit akart, olyan dolgokkal foglalkozott, amiért mások fizetnének, mert ezek hobbi jellegű tevékenységek. Utazgatás, sport stb.

Vajon a fia, András hercegnak a pedó Jeffrey Epsteinhez fűződő kapcsolatáról mi volt a véleménye?

nofret 2021.04.11. 12:28:56

@Örömhernyó: Egyrészt igen, másrészt pedig harcolt a második világháborúban, rengeteg jótékonysági intézmény feje volt, modernizálta a monarchiát, támogatta az uralkodót, családfő volt mindemellett. Nyilván ezerszer szerencsésebb körülményei voltak, mint egy átlagembernek. Amennyit tudni lehet Fülöp hercegről életrajzíróktól, az alapján azt mondanám, hogy mélyen elítélte fia igencsak kifogásolható barátságát azzal az emberrel.

Fredddy 2021.04.11. 21:27:19

Na szegény. Nem volt könnyű élete. A halála talán segít észhez téríteni az unokáját.

A nővérei viszont nem ,,német náci tisztekhez mentek feleségül", rangban hozzájuk illő német hercegekhez mentek feleségül a 30-as évek elején. Csak ezek a hercegek, (vagy legalábbis nagy részük) aztán a 30-as évek végén beléptek a náci pártba, volt, amelyik feleségestül :) Az egyik nagybácsi meghalt repülőbalesetben még 37-ben, a többiek a háborúban katonatisztként szolgáltak. Az egyiket a '44-es Hitler elleni merénylet utáni tisztogatások részeként rúgták ki, a másik megsérült Franciaországban 1940-ben és leszerelték, a negyedik volt SS-tiszt, de ő is egy repülőalakulatban szolgált és 1943-ban halt meg repülőbalesetben.

nofret 2021.04.11. 21:29:53

@Fredddy: Szépíthetjük a dolgot, de tény, hogy nácik voltak. Azt már nem írtam bele a cikkbe, hogy Fülöp herceget részben amiatt küldték Angliába, mert ahányszor csak elő kellett adni az iskolában a náci szalutálást, hangosan nevetett, annyira abszurdnak tartotta az egészet. Ezt pedig elég veszélyesnek találta a család, és jobbnak látták elküldeni. Ettől egyébként a szememben csak nagyobbra nőtt Fülöp :)

Fredddy 2021.04.11. 23:30:31

@nofret: egy konkrét NSDAP tagot nehéz lenne nem nácinak tartani, ne érts félre, de azért van itt egy időrendje a dolgoknak, amit az angol sajtó hajlamos kicsit, mondjuk úgy, áramvonalasítani. Az ifjú herceg eleve a nővérei házassága miatt került Németországba, amikor az egyik újdonsült nagybátyja tulajdonában álló iskolába kezdett járni. Az illető nagybátyj annak a von Baden hercegnek a fia, aki a Német Birodalom utolsó kancellárja volt az 1. vh végi széthullás előtt, miközben a náci párt és az arisztokrácia/régi elit ekkor még erősen gyanakvással tekintett egymásra (ebben az évben történt Hindenburg kesztyűs kézfogása Hitlerrel, ezer szónál többet mond erről). A Salem nevű iskola pedig ma is az egyik leghíresebb elitiskola, a (,,szakmai") alapító-vezetője viszont egy zsidó tanár volt, aki felszólalt az SA rohamosztagosok egyre erőszakosabb tevékenysége ellen, emiatt le kellett lépnie Angliába. Ott alapította meg a Salem angol leányvállalatát, ez volt az a bizonyos The Crownban is nagy szerephez jutó iskola- Fülöp pedig követte őt, és végül Angliában fejezte be az iskolát.

nofret 2021.04.11. 23:42:21

@Fredddy: Értem az időrendet, de tényleg az van, hogy ha az ember nem szakdolgozatot ír, hanem cikket, akkor nem lehet minden apró részletre kitérni. Fülöp hercegről sem azt mondjuk, hogy Erzsébet yorki hercegnő férje volt, akiből később királynő lett :) De értem, mit mondasz, csak szerintem ebben a formában ez nem zavaró. Igen, Kurt Hahn volt az a bizonyos tanár, a Gordonstoun Skóciában volt. Egy dokumentumfilmben láttam, hogy Fülöp herceg már gyerekkorában elég kritikusan állt a nácikhoz. Egyébként az ő felmenői között is bőven vannak németek: édesanyja, Alíz a Battenbergek közé tartozott, akik a Hessen-Darmstadt-család egyik alága, Alíz anyai felmenői között találjuk Viktória hessen–darmstadti hercegnőt, akinek az anyja Alíz hesseni nagyhercegné volt, akinek az anyja Viktória királynő volt, stb... Szóval csupa német :) Nem véletlen, hogy a nővérei ott kötöttek ki. De persze vannak dán (Glücksburg) meg orosz (Romanov) felmenői is. Izgalmas a pedigré!

Fredddy 2021.04.12. 23:20:56

@nofret: nem lehet mindent beleírni egy cikkbe, persze, csak az eredeti szöveg kicsit rosszabb színben tünteti fel a családját, mint amilyen volt, és nem jön át, hogy Fülöp még jóval azelőtt Skóciába költözött, hogy igazán belejöttek volna a náculásba. Gyerekként alapvetően egy náciszkeptikus társadalmi környezetben nőtt fel, amikor a nácizmus és a klasszikus német nemesség a Hosszú Kések Éjszakája után elkezdett közeledni egymáshoz, akkor ő már Angliában járt iskolába. Csak az angol újságolvasónak persze ezt úgy tálalják, hogy Németországban 1750 óta kivétel nélkül mindenki náci volt és az ügyes Fülöpnek éppenhogy sikerült kicsúszni a karmaikból.
Mindez természetesen nem kisebbíti későbbi érdemeit.

Örömhernyó 2021.04.14. 11:45:55

@Fredddy: Igen, Angliában úgy állítják be, mintha minden német náci lett volna. Ennyi erővel én meg kommunista vagyok, mert hát beléptem annak idején az úttörő mozgalomba, kisdobosságig vittem, aztán széthullott alattam a rendszer. Szóval tagja voltam annak a szervezetnek, aminek náci megfelelője a Hitlerjugend volt. Még a tagsági igazolványom is megvan valahol. Ha ez kiderül rólam, akkor majd azt hazudom, hogy csak azért léptem be, hogy belülről bomlasszam a szervezetet.

nofret 2021.04.15. 22:31:21

@Fredddy: Ezt most azért nem értem, mert annál rosszabb színben nehéz valakit feltüntetni, hogy belépett a náci pártba... Fülöpre pedig szerintem ennek az egésznek még csak az árnyékát sem vetítettem. Számomra teljesen egyértelmű, hogy neki köze nem volt az egészhez. Az, hogy a rokonok mit csinálnak, az a rokonok felelőssége. Vagy mást lehetett ebből kiolvasni? Nem hiszem.

Fredddy 2021.04.16. 14:11:02

@nofret: nem nagy félreértés azért, kicsit túlbeszéltem én is :) Csak azt szerettem volna hangsúlyozni, hogy a harmincas évek elején-első felében ők alapvetően egy tipikus korabeli nemesi család voltak, akik magukhoz vették, elit suliba járatták az unokaöccsüket. A nácivá válás, NSDAP-be való belépés már életük következő fejezete volt, amiben az akkor már Angliában tanuló Fülöp sok szerepet nem játszott.

nofret 2021.04.16. 23:18:24

@Fredddy: Én is ezt mondom :) Érdekes egyébként, hogy a holnapi temetésre meghívták a rokonokat a családnak arról a feléről is. Ott lesz Bernhard badeni, (Teodóra leszármazottja) Donatus hessei (Zsófia leszármazottja) és Fülöp Hohenlohe-Langenburg herceg (Margit unokája). 1947-ben az esküvőn még nem látták felmenőiket szívesen, igaz, akkor még tényleg nagyon közel voltak azokhoz a vérzivataros évekhez :(

Fredddy 2021.04.20. 21:00:30

@nofret: Hitler idejében ők még nagyon kicsik voltak, plusz talán stabilabb is a trón most, mint a 40-es évek végén volt. De valószínűleg csak annyit mérlegeltek, hogy nagyobb botrány lett volna nem meghívni őket :)
süti beállítások módosítása