Royal sztorik & királyi krónikák

Fülöp herceg úgy kívánta: Land Roveren vigyék majd a koporsóját

2021. április 12. - nofret

Fülöp herceg olyanra tervezte a temetését, mint amilyen az élete volt: katonás, viszonylag ceremóniamentes, és azt akarta, hogy csak a legfontosabb családtagok legyenek jelen. Most a koronavírus-járvány miatt a visszafogott temetésre vonatkozó kívánsága tényleg megvalósulhat. Fülöp herceg, a monarchia 1200 éves történetének a leghosszabb ideig "szolgáló" uralkodói hitvese múlt hét pénteken hunyt el a windsori kastélyban. Június 10-én töltötte volna be 100. életévét. Ő és II. Erzsébet királynő tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját. 

philip_the_greek.JPG

Miért egy hídról van elnevezve Fülöp herceg temetése?

Fülöp halálának bejelentésével életbe lépett a Forth Bridge kódnéven kidolgozott menetrend, amely a temetés időpontjáig határozza meg az állami és protokolláris teendőket. A királyi család tagjainak temetései körüli teendőket ugyanis hidakról nevezik el egy ideje, azon az elven, hogy a híd az átkelést jelképezi ebből a világból a túlvilágra.

forthrailbridgefromsouthqueensferry.jpg

 

A Forth-híd a skót fővárosban, Edinburgh-ban található, amelynek hercege (Duke) volt az elhunyt Fülöp. Ha esetleg Károly wales-i herceg meghal, akkor egy Wales-ben található hídról, a Menai-ról elnevezett protokoll, a Menai Bridge lép életbe. Anno az Anyakirályné halálakor az akkor már 22 éve folyamatosan próbált Tay Bridge vált érvényessé. 

diana_7.JPG

Egyébként ez volt az egyetlen temetési protokoll, amelyet hirtelen elő tudtak húzni Diana hercegnő váratlan halála után temetésének megtervezéséhez. Ironikus, hogy míg Diana 1997-ben, mindössze 36 évesen hunyt el, addig az Anyakirályné 2002-ben 101 évesen, tehát az ő temetései terve egy nála sokkal fiatalabb ember búcsúztatójául is szolgált. A Tay-híd egyébként Skóciában található, ahonnét az Anyakirályné származott. II. Erzsébet édesapja, VI. György halálának esetén még nem egy híd nevét használta az udvar, hanem a Hyde Park Corner kódnevet, amint azt A korona című sorozat is megjelenítette. 

Erzsébet - már királynőként - 1952. február 7-én landolt Londonban. Komornája nem csomagolt gyászruhát az útra, ezért a királynőt a repülőgép fedélzetén öltöztették át. 

new_monarch.JPG

A királyi család tagjainak halála esetére azért találtak ki anno kódneveket, hogy megelőzzék a hírek kiszivárgását a hivatalos bejelentés előtt. A BBC cikke szerint amikor még telefonközpont működött a Buckingham-palotában, ezzel előzték meg, hogy az operátorok előbb értesüljenek az eseményekről, mint hogy azokat nyilvánosságra hozták volna. 

Mára, a közösségi média és a jólértesült királyi tudósítók korában a titkolózás okafogyottá vált, a legtöbb kódnév már réges-rég kikerült a sajtóba. Így azt is tudni, hogy ha II. Erzsébet meghal, magántitkára azzal fogja majd felhívni a miniszterelnököt, hogy „London Bridge is down”.

Nemzeti gyász

Fülöp halálhírének pénteki bejelentésével az Egyesült Királyságban nemzeti gyász kezdődött, amely a herceg temetéséig tart. A halálhír bejelentése után az Egyesült Királyság összes középületén félárbócra eresztették a brit lobogót. A zászlók így is maradnak a temetés utáni napon reggel 8 óráig.

A nemzeti gyász előírásai alapján a londoni alsóház összes képviselője fekete karszalagot ölt a temetésig, a férfi képviselők pedig fekete nyakkendőt viselnek. Ugyanez vonatkozik a királyi család tagjaira is. A gyászidőszakban II. Erzsébet királynő várhatóan semmilyen hivatalos tevékenységet nem végez. Ez azt is jelenti, hogy Fülöp herceg temetéséig nem lépnek életbe új törvények, hiszen a parlament által elfogadott jogszabályok érvénybe lépéséhez az uralkodó jóváhagyása is szükséges.

halfmast.JPG

A Westminster-apátság harangját a herceg éveinek számai miatt 99 alkalommal megkongatták szombaton, és szerte az országban tüzérségi tűzzel emlékeztek meg Fülöpről.

A herceg halálának hírére a politikai pártok felfüggesztették a jövő hónapban esedékes helyhatósági választások kampányát. Május 6-án Skóciában és Walesben parlamenti, Angliában tanácsi, Londonban városházi és polgármester-választásokat tartanak.

Udvari gyász

A Buckingham-palota azt is közölte: a királynő kívánsága az, hogy a királyi család két hétig tartson udvari gyászt, amely a családtagokra, háztartásaikra és a szolgálatban lévő katonákra vonatkozik. A családtagok gyászkarszalagot viselnek majd, és csak olyan kötelezettségeket vállalnak, amelyek a körülményekhez méltóak.

ms.JPG

Érdekesség, hogy a királyi udvar irodáiban erre az időszakra előveszik az úgynevezett gyászírószereket, vagyis mindent fekete gyászkeretes papírlapon jelentenek be a várható eseményekkel kapcsolatban.

Változik-e a trónöröklési sorrend? Ki lesz Edinburgh hercege?

A brit trónutódlási sorrend Fülöp halálával nem változik, hiszen az edinburgh-i herceg soha nem szerepelt a királyi család trónöröklésre jogosult tagjai között. Így továbbra is Károly wales-i herceg, a királynő és Fülöp herceg 72 esztendős elsőszülött fia a trónörökös, őt változatlanul idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg követi a trónutódlási rendben.

prince_edward_february_2015_1.jpg

 

Az edinburgh-i hercegi cím, mivel örökletes, Fülöp legidősebb fiára, Károlyra száll. De ha Erzsébet királynő meghal, és Károlyból király lesz, akkor a cím és a Korona „egybeolvad” tehát újra fel lehet vele ruházni valakit. Már nem kell találgatni arról, ki kapja a címet: a Buckingham-palota Fülöp és Erzsébet legkisebb fia, Edward házasodásának évében, 1999-ben már bejelentette, hogy a cím őrá, a wessexi grófra száll majd. Egyébként a királyi sarjaknak szokás házasodáskor hercegséget, vagyis „dukedom”-ot adományozni. Edwardra azért száll édesapja címe, amiért betölti az Edinburgh-i Herceg Díjának megbízotti szerepét. Ezt a programot Fülöp 1956-ban alapította. 

Hogy zajlik majd a temetés?

Fülöptől április 17-én szombaton, brit idő szerint 15 órakor - közép-európai idő szerint 16 órakor - vesznek végső búcsút a windsori kastély Szent György-kápolnájában. A BBC erről szóló cikke szerint az állami temetések elvileg az uralkodóknak vannak fenntartva, ugyanakkor a királynő kérheti, hogy valakit állami tiszteletadással temessenek el, mint például Winston Churchillt 1965-ben. Ez volt Nagy-Britannia legutóbbi állami temetése. A királyi család nem uralkodói szerepet betöltő tagjainak úgynevezett ceremoniális temetés jár, ahogyan azoknak is, akik kitüntetéssel szolgáltak a hadseregben.

1997-ben Dianának, 2002-ben az Anyakirálynénak, 2013-ban pedig Margaret Thatchernek volt ceremoniális temetése.

Fülöp herceg többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben. A királyi család állami és ceremoniális eseményeinek tanácsadó és szervezőtestülete, a College of Arms már a temetés hivatalos terveinek szombati bejelentése előtt jelezte, hogy Fülöp hercegtől - kívánságának megfelelően - nem teljes körű állami temetésen vesznek majd búcsút. A ceremónia nem lesz nyilvános, csak a királynő és a családtagok lesznek jelen, de a szertartást a televízió közvetíti.

A koronavírus-járvány miatt Angliában legfeljebb harmincan vehetnek részt temetésen, és mint kiderült: a királyi család közölte, hogy nem akar kivételezést ez alól. Camilla Tominey királyi tudósító az ITV This Morning című reggeli műsorában közölte: éppen emiatt nem lehetnek majd jelen dédunokák – bár gyereket egyébként sem illik temetésre vinni, hacsak nem szülő temetéséről van szó – és Boris Johnson, a miniszterelnök is közölte, hogy ő átadja a helyét egy családtagnak, pedig elvileg ott kéne lennie. A királyi család csütörtökön közli majd, ki lesz jelen a temetésen.

Tominey szerint igen „katonai témájú” lesz a temetés, amit a herceg jó előre megtervezett. A fegyveres erők minden hadosztálya képviseltetve lesz, és Fülöp herceg koporsóját a kastély állami célokra használt kapujától a Szent György-kápolnáig Land Rover halottaskocsin viszik majd – ez volt a herceg kívánsága. Tominey emlékeztetett arra, hogy a herceget számos alkalommal fotózták le, ahogyan Land Roverét vezeti a sandringhami birtokon (ahol évekig élt, és amit igazgatott is, miután visszavonult, csak a járvány miatt költözött a királynővel át Windsorba), többek között az Obama-házaspárt is ikonikus autójával vette fel.

Az Independent cikke szerint a Land Rover, amely Fülöp herceg koporsóját szállítja majd, a célra megfelelően lett átalakítva, és a tervezésében maga a herceg is részt vett több mint egy évtizede. 

landrover.JPG

A koporsót a wales-i herceg követi majd, az utat pedig katonák szegélyezik. Amikor a koporsó beér a kápolnába, egy skót dudás azt a dallamot játssza majd, amelyet a haditengerészethez tartozó hajókon szoktak, amikor egy fontos személy lép a fedélzetre. Fülöp herceg ugyanis tengerésztisztként kezdte karrierjét, és ezáltal ismerkedett meg az akkori Erzsébet hercegnővel is.  

A koporsó környezetbarát fából lesz készítve – mivel Fülöp nagy természetkedvelő volt – és ráterítik a herceg saját címerével ellátott zászlaját is.  

kepkivagas.JPG

 

Ezenkívül a koporsóra helyezik majd a tengerészetnél használt sapkáját és kardját, valamint egy koszorút is ráhelyeznek majd. Fülöp az elmúlt években kifejezte, hogy a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési helyen kíván nyugodni. Itt helyezték örök nyugalomra Viktória királynőt, II. Erzsébet királynő és egyben Fülöp herceg üknagymamáját, valamint Albert herceget, Viktória férjét is.

Fel lesz-e ravatalozva Fülöp?

Normál esetben a királyi család egy tagjának halála esetén van ravatalozás, ami egy hivatalos intézményben történik. Fülöp herceg esetében azonban kívánságait tiszteletben tartva és a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások okán nem lesz ravatalozás. A herceg teste a windsori kastélyban fog pihenni. 

Ha nem lenne járvány, természetesen így is több ezer ember gyűlt volna oda a temetésre, de a királyi család szóvivője útján azt kérte, hogy akik szeretnék leróni kegyeletüket az edinburgh-i herceg emléke előtt, ezt a lehető legbiztonságosabb módon tegyék, ne gyűljenek össze a windsori kastélynál vagy a Buckingham-palotánál, ehelyett küldjenek adományt a herceg által egykor támogatott jótékonysági szervezeteknek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr1816499278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gösser söralátét 2021.04.14. 11:45:51

Az biztos, ha a madame is elmegy, az egész kupleráj össze fog omlani. Aki utána jön az már alkalmatlan arra, hogy nemzedékeket tegyen tönkre a saját nagyzolása miatt.
süti beállítások módosítása