Royal sztorik & királyi krónikák

Három meleg és biszexuális királyi személy a történelemből

2021. július 25. - nofret

Számos meleg, leszbikus és biszexuális arisztokrata és királyi személy fordult elő a történelemben. Volt közülük, akinek titkolnia kellett, hogy szexuális irányultsága eltér a megszokottól, volt, aki nyíltan vállalta vonzódását saját neméhez, és volt olyan szerencsés is köztük, akinek eltérő szokásait környezete is elfogadta, vagy legalábbis eltűrte, és volt, aki titokban is megtalálta a boldogságot azonos nemű szerelme mellett. Időhiány miatt most csak három meleg királyi személyre hoztam példát a hétvégi budapesti Pride-felvonulásra tekintettel, pedig ennél sokkal több érdekes történet van saját nemükhöz vonzódó királyi személyekről. Következő bejegyzésemet a leszbikus királyi személyeknek és arisztokratáknak szentelem. 

Kép: Fülöp orléans-i herceg, a "Monsieur" , Pierre Mignard festménye 

monsieur.jpg

 

A Napkirály öccse, Fülöp orléans-i herceg egész életében egy férfit szeretett 

A meleg arisztokraták közül személyes kedvencem XIV. Lajos francia király öccse, Fülöp.  A laza erkölcseiről híres francia udvar eltűrte, hogy a "Monsieur" (ez a francia király öccsének hivatalos megszólítása) a férfiakat szerette, már csak Fülöp magas rangja miatt is. Lajos nagyon közel állt öccséhez, édesanyjuk, Ausztriai Anna gondoskodott arról, hogy gyerekkorában ugyanolyan bánásmódban részesüljön a jövőbeni király és öccse is. Fülöpről azt jegyezték fel, hogy elég hirtelen természetű volt, de megbocsátó, bátyja, a későbbi Napkirály azonban keményebb természet volt, aki sokáig haragudott, ha megbántották és makacs is volt. Úgy tudni, Ausztriai Anna volt az, aki Fülöp nőies tulajdonságait bátorította, mert egyfelől jobban kedvelte az ő lágyabb természetét, mint idősebb fiáét, másfelől egy királyi öcs mindig veszélyt jelentett a jövőbeni uralkodó trónjára. Természetesen Fülöp nem is volt annyira szem előtt, mint a bátyja, ezért több szabadsága volt mind az öltözködés, mind a viselkedés terén. Állítólag még felnőttkorában is előfordult, hogy nőnek öltözött, ezzel meglepve a versailles-i udvar hölgyeit. Ugyanakkor Fülöp kitűnő katona és hadvezér volt, nagy népszerűségnek örvendett a hadsereg körében. 

Hiába tűrték el neki, hogy férfikegyenceket tartott, Fülöpnek is meg kellett házasodnia: első felesége Stuart Henrietta, a kivégzett I. Károly angol király lánya lett. Három gyerekük született, kisfiuk kétévesen meghalt. Henrietta házasságuk alatt több szeretőt is tartott, többek között férje bátyjával is összeszűrte a levet. Miután ő elhunyt, Fülöp a Wittelsbach-házból (ebből a családból származik Sisi is) való Erzsébet pfalzi hercegnőt vette el. A Monsieur tisztelte a feleségét, aki végre-valahára megajándékozta egy fiúval is. Ugyanakkor Fülöp élete szerelme Philippe de Lorraine-Armagnac gróf volt, akit csak Lotaringia lovagjának (Chevalier de Lorraine) neveztek az udvarnál. 30 éven át volt Fülöp kegyence ez a feljegyzések szerint gátlástalan és pénzszórást kedvelő ember. Az eredetileg vagyontalan lovag dúsgazdaggá vált Fülöppel való kapcsolata révén.

chevalier.JPG

Ezt a viharos kapcsolatot nagyon érzékletesen mutatja be a Versailles című sorozat, érdemes megnézni. De nem csak ezért, gyakorlatilag átvezet Versailles születésének történetén, az udvar színes életén és számos korabeli botrányon is. 

Fülöp és királyi bátyja 1701 júniusában súlyosan összevesztek. A feszültséget az okozta kettjük között, hogy a király arra kényszerítette a Monsieur-t: fia vegye el az ő házasságon kívül született lányát, a házasság pedig finoman szólva sem volt sikeres. Az ifjabbik Fülöp herceg sorozatosan csalta a feleségét, a Monsieur pedig azt vetette Lajos bátyja szemére, hogy nem fizette ki adósságait, amit a házasságért cserébe ígért neki. Másnap hajnalban Fülöp herceg agyvérzést kapott, és még aznap meghalt. 

A Napkirályt nagyon lesújtotta a tragédia, felelősnek érezte magát öccse haláláért, a kortársak pedig többször látták sírni ezekben a napokban. Fülöp özvegye,  Erzsébet gondosan elégette elhunyt férjének férfi szeretőitől maradt leveleit, nehogy azok rossz kezekbe jutva foltot ejtsenek Fülöp emlékén.

Ferenc József öccse, Lajos Viktor, a "Lali Mucus"

315px-der_erzherzog_ludwig_viktor_von_osterreich.jpg

Ferenc József császárnak három öccse volt: Károly Lajos, az utolsó magyar király, IV. Károly nagyapja, Miksa mexikói császár, akinek trónját megdöntötték, és őt magát kivégezték, valamint a kevésbé ismert Lajos Viktor, aki idővel a család fekete báránya lett. 

Ez utóbbiról azt írják, hogy túlérzékeny, összeférhetetlen fiatalember volt. Fülöp orléans-i herceggel szemben katonai ambíciói nem voltak, csak a művészetek iránt érdeklődött. Császári főherceghez úgymond méltatlan, botrányos viselkedése és homoszexualitása miatt idővel száműzték egy vidéki kastélyba. Feljegyezték róla, hogy amikor 1848-ban menekülnie kellett a császári családnak a bécsi forradalom elől, először Innsbruckba, majd Olmützbe, az akkor hatéves főherceg amikor halálraítélt forradalmárokat látott, császári bátyját arra kérte, hogy bocsássa őket szabadon. Nem járt sikerrel.

Később természetesen katonaként kellett szolgálnia, mint családja minden férfitagjának. Amikor azonban kitudódott, hogy a magas rangú tábornokként szolgáló főherceg férfi alárendeltjeit, tiszttársait igyekezett elcsábítani, sőt, közemberekkel, kocsisokkal és szolgákkal is viszonyt létesített, szülei és testvérei igyekeztek legalább a nyilvános botránynak elejét venni. Feljegyezték, hogy egyszer maga Ferenc József is gúnyos megjegyzéseket tett öccsére, azt mondta rá mások jelenlétében: „Adjatok mellé egy balerinát segédtisztnek, annak nem lesz semmi baja”. Lajos Viktort gyakran küldték el Capriba hosszú üdülésekre, és mivel akkoriban működött a cenzúra, ez biztosította, hogy a császár öccsének külföldi afférjairól az osztrák újságolvasók ne szerezhessenek tudomást.

Az viszont már elég kínos volt, hogy még a szigorú sajtócenzúra ellenére sem lehetett leplezni, hogy Lajos Viktor előszeretettel hordott női ruhát nyilvánosan. Szokásai nagy megütközést keltettek az udvari társaságban, ahol a „Luziwuzi” (magyarul körülbelül Lali Mucus) gúnynevet ragasztották rá. Az utolsó dobása az volt az udvar és császári bátyja szemében, hogy a bécsi Zentralbad közfürdőben (ez ma Kaiserbründl néven állítólag melegek szaunájaként működik) nyilvánosan és félreérthetetlenül közeledett más férfiakhoz, és egyikük arcon vágta. Ezt az esetet nem lehetett eltussolni, és Ferenc József utasítására Lajos Viktornak el kellett hagynia Bécset, és végleg Salzburgban letelepednie. 

A klessheimi kastélyban ma kaszinó is üzemel Fotó: Wikipedia Commons

schloss_klessheim_1.jpg

Itt a klessheimi kastélyban kellett élnie, és amilyen népszerűtlen volt Bécsben, olyan közkedvelt személlyé vált Salzburgban. Nagyvonalú mecénás volt: támogatta a város művészeti iskoláit, a kiállításokat, és amikor 1899-ben a várost olyan árvíz sújtotta, ami miatt ezrek váltak földönfutóvá, a főherceg megnyitotta kastélyát és parkját a nélkülözők befogadására, és nagy összegeket adományozott a város újjáépítésére, a károsultak megsegítésére. A 1873-ban Salzburg legszebb terét, az Ópiacot (Alter Markt) Lajos Viktor térre (Ludwig-Viktor-Platz) keresztelték át. 

György kenti herceg, II. Erzsébet nagybátyja

VI. Györgynek, a jelenlegi brit uralkodó, II. Erzsébet apjának öccse volt György kenti herceg (VI. Györgynek ez csak az uralkodói neve, a családban Albertnek, pontosabban Bertie-nek szólították.)

Erzsébet királynő nagybátyjai és egy nagynénje, V. György brit uralkodó és Mária királyné gyermekei: az alsó sorban ül bal oldalon János herceg, aki fiatalon hunyt el epilepsziája miatt, középen a Princess Royal, Mária, jobb oldalon György herceg, akiről ez a bejegyzés szól. A felső sorban balról jobbra látható a későbbi VI. György, II. Erzsébet édesapja, a családnak csak Bertie, Henrik gloucester-i herceg, valamint az akkori trónörökös, David, a később botrányos körülmények között lemondott VIII. Eduárd. 

princejohnandfamily.jpg

 

Hét évvel volt fiatalabb Erzsébet édesapjánál. A királyi családban szokásos karriert futotta be: a második világháborúban szolgált a haditengerészetnél és a brit királyi légierőnél (RAF) is. 1934-ben elvette Marina dán és görög királyi hercegnőt, másodunokatestvérét, három fiuk született.

Ugyanakkor György kenti herceg biszexuális volt: házassága előtt és után is számos nővel és férfival volt kapcsolata, a brit társaság tagjaitól hollywoodi hírességekig. george_1st_kent.png

Egyes források szerint 19 évig tartó kapcsolata volt Noël Coward színésszel, színházi rendezővel és 1942-ben állítólag a hercegtől származó intim leveleket loptak el Coward házából. Lucy Moore brit történész szerint a hercegnek viszonya volt Indira Raje-val, az indiai Cooch Behar állam uralkodójával az 1920-as évek végén. 

A mai napig téma brit királyi családdal foglalkozó oldalakon, hogy György herceg kábítószerfüggő is volt, elsősorban morfint és kokaint használt, amit állítólag bátyja, Eduárd herceg segítségével hagyott abba a 20-as évek végén.

A kenti herceg és hercegné 1934-ben

the_duke_and_duchess_of_kent.jpg

Törvényes gyermekei mellett a hercegnek állítólag gyermeke született Kiki Prestontól, egy amerikai társasági nőtől, vele és Jorge Ferrarával, a Nagy-Britanniába delegált argentin nagykövet biszexuális fiával állítólag hármasban éltek együtt. Prestont a korabeli brit társaság csak úgy ismerte, mint „a lány az ezüst tűvel”, drogfügőségére utalva. Egy másik feltételezett törvényen kívüli gyermeke Raine McCorquodale volt, aki Diana hercegnő később utált mostohaanyja lett, apjának második felesége. 

Raine és Diana viszonya eleinte feszült volt, később egészen jól megvolt egymással a két asszony 

nintchdbpict000276465573.jpg

György herceg máig tisztázatlan, furcsa körülmények között vesztette életét: csupán hat héttel harmadik gyermeke születése után, 1942. augusztus 25-én halt meg, amikor repülőgépe az észak-skóciai Evantonból felszállva Dunbeath közelében rossz időjárási viszonyok közepette hegyoldalnak ütközött. A herceg a hivatalos források szerint Izlandra tartott. Halála körül számos összeesküvés-elmélet született: hogy a királyi család akart valójában megszabadulni kínossá vált rokonuktól, hogy György náci-szimpatizáns volt, ezért kellett kiiktatni, és hasonló elméletek keringtek. Az esetről könyvet írók azt állították, hogy a kenti herceg úgy szállt a fedélzetre, hogy a karjához volt bilincselve egy aktatáska, benne 100 svéd koronával, tehát valójában Svédországba tartottak, nem Izlandra. Az viszont biztos, hogy ez volt az első eset 450 éve, hogy a brit királyi család tagja aktív szolgálat közben halt meg, és hogy a szenvedélyes szerelmi életéről ismert György herceg idejekorán, 39 évesen elhunyt. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr7516637012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BölcsÉsz 2021.07.26. 19:15:43

"György herceg idejekorán, 39 évesen elhunyt. " Az "idejekorán" azt jelenti, hogy kellő, megfelelő időben.

nofret 2021.07.26. 19:16:47

@BölcsÉsz: Mondasz valamit, kijavítom, köszi !

nofret 2021.07.26. 21:05:48

@BölcsÉsz: Mondjuk az Arcanumon ezt lehet olvasni: "idejekorán – ‘a kellő időben’: A török vastag, erős falat talált a kapu mögött. Idejekorán berakta azt Mekcsey.
Egy tautologikus mellérendelő idején-korán összetétel módosult alakja, ahol az első tag elvesztette ragját. Az utótag hatására a mai nyelvi köztudatben kezd ‘túl korán, ideje előtt’ jelentése kialakulni." Máshol pedig ezt: "idejekorán (határozószó II.) Elavult: Túl hamar, az elvárt vagy szükséges időnél előbb. Az orvos nem mert idejekorán ígéretet tenni, de sikeresnek tűnik a kezelés." Itt meg azt írják, hogy elavult, ahogy én használtam. Mindenesetre lehet így is, úgy is értelmezni.

nemecsekerno_007 2021.07.26. 23:30:49

És melyik molesztált ovisokat?

Quattroman 2021.07.26. 23:30:55

" a karjához volt bilincselve egy aktatáska, benne 100 svéd koronával, "
Abból biztos hetedhét országra szóló bulizást rendezhettek volna.

:-D

szdan 2021.07.26. 23:31:00

Egyik nagyobb kretén mint a másik... Ékes bizonyíték, hogy a kékvérűek belterjessége születési defektusokhoz vezet.

Ménár Atya 2021.07.27. 21:26:23

@Quattroman:
Biztos Surströmming-et akart venni és azzal kenegették volna egymást :D

nemecsekerno_007 2021.07.27. 21:26:32

Jeszenszky Zsoltnak van egy jó cikke arról, hogy Európa miként marad le egyre jobban Kína és az USA mögött.
Szabadalmak, innováció, világcégek száma. A ,,haladó európai demokraták,, meg az uborka görbületével, a transzneműekkel, a jogállamisággal, a szivárványos zászlóval, az eszement környezetvédelmi intézkedésekkel foglalkoznak. Nooooormális?!?!

prolee 2021.07.27. 21:26:34

Krisztina királynő.

IamTwo 2021.07.27. 21:26:38

@nofret: jó az úgy, ne írd át, mert én is így használom :)
egyébként www.nyest.hu/hirek/hektikus-kerdes

Alick 2021.07.27. 21:26:47

@szdan: És a kreténség különösen kiugró a nem heteroszexuális kékvérűeknél.
Persze aki élete szerelmét azonos neműben, ugyanakkor stabil kapcsolatban találja meg, az többnyire pszichésen is stabil.
Szájer elvtárs spontán coming out-ja viszont a meleg extrém szvinger partik irányába vezetett, az ilyesmit hetero vonalon se szokták kirakatba rakni.

Ekrü 2021.07.27. 21:26:54

II.Edward angol király: Kegyetlen,csak a kegyenceivel törődő király volt,aki ellen a saját fia és felesége is fellázadt.
A történelem során számos homoszexuális uralkodó volt mind az ókorban ( Heliogabalus, Néro,XII. Ptolemaioszt ) mind pedig a középkorban.A legtöbbjük gyengekezű csak a kegyenceivel törődő ,kegyetlen személyiség volt.

nofret 2021.07.27. 21:27:44

@prolee: Igen, ő tutira benne lesz a következő összeállításban :)

nofret 2021.07.27. 21:28:27

@IamTwo: Köszönöm a támogatást :) Szerintem is jó úgy.

nofret 2021.07.27. 21:31:14

@Ekrü: Rengeteg példa van, Miksa bajor király, állítólag II. Henrik angol király és Beckett Tamás között is több volt barátságnál, stb... Ha nem lenne egy sok energiát felemésztő munkám, az érdekesebbeket megírnám. De még lehet, hogy lesz ebből sorozat ;) A kegyetlenség a hetero uralkodókra is éppen úgy lehetett/volt jellemző.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2021.07.28. 16:40:03

@Quattroman: Ha csak egy is a királyi volt, akkor azért már "fussa". :-)

para_noir 2021.07.28. 16:40:05

@nemecsekerno_007: Jeszenszky Zsolt - hahahahahaha, baszki, komoly, tényleg?

Guillam 2021.07.28. 16:40:11

Egy aktatáska tele svéd koronával - így értelmesebb lenne

kvadrillio 2021.07.29. 23:26:20

Ez a társadalom már sokkal betegebb, mint a RÓMAI BIRODALOM VOLT !!!

nemecsekerno_007 2021.07.29. 23:26:26

@para_noir: A 3. kétharmadból se tanultok, csak heherésztek?!?

para_noir 2021.07.31. 14:59:50

@nemecsekerno_007: hát mondjuk aki Jeszyt hozza fel hivatkozási alapnak, azzal szemben nehéz komolynak maradni :) És még mindig ott tartasz, hogy aki nem O rajongó az Gy rajongó? A kétbites világkép elég neked?

élhetetlen 2021.07.31. 15:00:02

@szdan: Majd, ha 95 éves korodban is még munkaképes leszel, és úgy tudsz teljesíteni. mint a királynő (II. Erzsébet), akkor szövegelj, addig hallgass. És azt hiszem, hogy „a kékvérűek belterjessége születési defektusokhoz vezet”, én meg azt hiszem, hogy kékvérűséged nélkül is több születési defektussal rendelkezel, mint akár a királynő, akár, Károly, akár Vilmos. Nem tűnik úgy, hogy ragyogóak lennének a szellemi képességeid, és már csak romlani fognak.

élhetetlen 2021.07.31. 15:00:08

@nemecsekerno_007: Te még mindig az uborka görbületénél tartasz? Ennyi év alatt sem fogtad fel, hogy csak arról volt szó, hogy a görbe uborka sérült, ne adják első osztályú áruként, mert másod osztályú?
Jössz a 3. kétharmaddal. Soha, senki nem mondta, hogy az értelmes emberek többségben vannak egy társadalomban, arra vagy büszke, hogy még az uborka kérdést sem értetted meg, és sok hozzád hasonló van? Persze, így nem várható el, hogy a transzneműek, vagy a jogállamiság problémáit megértsd.

fkv.117 2021.08.01. 23:02:26

@nofret: "Beckett Tamás"

Ez ilyen pesti gyerek volt, mint a Verne Gyula meg a Luther Marci? :D Már jóideje nem divat a külföldi neveket magyarosítgatni.

fkv.117 2021.08.01. 23:02:31

@Quattroman: Attól függ milyen korona volt. Ha ilyen fejre tehető aranybizbasz, akkor igen. :)

nofret 2021.08.01. 23:06:41

@fkv.117: Őt így hívja az egyház és a történelemkönyvek is, így terjedt el, szóval nem ugyanaz a kategória, mint Verne Gyula és társai. Becket Szent Tamás, így írják mindenhol (véletlenül két t-vel írtam). Ő inkább az a kategória, mint Assisi Szent Ferenc. Egyébként az uralkodóházak tagjait is magyarul kell írni, például Erzsébet királynő, Károly herceg, stb...

nofret 2021.08.01. 23:09:50

@fkv.117: Plusz tudod-e, ha azt mondom: Thomas More. Úgy talán előbb eszedbe jut, hogy Morus Tamás, akit VIII. Henrik kivégeztetett. Vannak ilyen alakok, akik már így maradnak meg. Egyébként én sem vagyok híve a magyarosításnak, de szerintem ezek kivételek.

fkv.117 2021.08.02. 13:25:43

Ezeknek a neveknek a magyarosítása RÉGEN volt divat. Amit most így ismersz, azok akkor terjedtek el. Mint a Verne Gyula. Az se kivétel. Ma már nem divat, sőt. Az egyedüli amit meghagynak módosítva, az a saját maga által módosított név. Mint a Colombus.

fkv.117 2021.08.02. 13:25:52

@nofret: Jó, és ha ayt mondom Weisy Erik? De Houdinik;nt beugrik?

fkv.117 2021.08.02. 13:25:56

@nofret: Az annyiban más, hogy Kolombusz Kristóf se Colombus, hanem Colon volt eredetileg, csak divat volt latinosítani, mint nálunk a "nemzethy"sített nevek, pl: Dessewffy. Az a tulaj döntése volt, hogy ő úgy írta a nevét, ez meg itt egy sose létezett név ráragasztása valakire. Igen, a Kolumbusz is az, csak a sok ismétléstől már megszoktuk. Mint említettem, ez régen egy időben divat volt, mint az "angolos" távozás, ami valójában franciás (csak miután leszoktak róla a franciák, rájöttek hogy tök ciki, ezért az angolok nyakába varrták, és hát sikeresebb volt a propagandájuk). Thomas Beckettet is valószínűleg ebben az időben magyarosíthatták, de már nem divat. Én is csak Thomasként ismerem.

nofret 2021.08.02. 21:50:07

@fkv.117: Nem szeretnék ezen tovább cívódni, a vértanúkat, a pápákat, a királyi személyeket továbbra is magyarosan írjuk. Az írókat, stb... pedig már nem. Becket Tamás, Morus Tamás vértanúk, szentté avatták őket, ezért magyarosan írandóak. (Amikor ilyen vitás kérdésekben kell dönteni, mi szoktunk írni az MTA-nek, mindig nagyon készségesen válaszolnak.)
süti beállítások módosítása