Royal sztorik & királyi krónikák

Így kergették haláláig Dianát a paparazzók

Az utolsó nyaraláson készült képek olyan sokat értek, hogy volt fotós, aki helikopterrel szállíttatta a negatívokat

2019. augusztus 30. - nofret

 

diana_jo.jpg

1997. augusztus 31-én hajnali két óra körül Sir Robin Janvrin helyettes személyi titkár kopogtatott a királynő ajtaján a balmorali birtokon. Felébresztették Károly herceget és a miniszterelnököt is a hírrel, hogy Diana wales-i hercegnő súlyos autóbalesetet szenvedett Párizsban. Ekkor azt már tudni lehetett, hogy Dodi al-Fayed, az egyiptomi milliárdos playboy, akivel a hercegnő az autóban ült, meghalt. Az első hírek szerint Diana csupán könnyebb sérüléseket szenvedett. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Lady Diana, Princess of Wales (@lady.diana._) le

 

Azt csak hajnali fél négykor közölte a párizsi brit nagykövet a királyi családdal, hogy Diana elhunyt. Ekkorra már mindenki talpon volt - kivéve Vilmost és Harry-t, akikkel csak reggel közölték a lesújtó tényeket - , az összes hírcsatorna élőben számolt be az eseményekről, a királyi család udvaroncai pedig azon veszekedtek, hogyan hozzák haza a hercegnő holttestét Párizsból. 

A reggeli híradók sokkolták a brit társadalmat és emberek millióit világszerte. Rengeteg cikk született már erről az időszakról, a hatalmas össznemzeti gyászról, arról, hogy az emberek napokon át nem tértek magukhoz. Sokan elemezték már Diana életét, boldogtalanságát, halálának körülményeit és okát, személyisége jelentőségét, romantikus kapcsolatait is. De viszonylag kevés szó esett róla, milyennek látták Dianát azok, akik végigkísérték legutolsó napjait, és akiket sokan haláláért okolnak - a fotósok. 

Diana halálának bejelentése a BBC-n

 

A Diana halálához vezető eseménysorozat 1997. július 11-én kezdődött, amikor a hercegnő Saint-Tropez-ba érkezett Vilmossal és Harry-vel a Harrod's tulajdonosa, az egyiptomi milliárdos, Mohamed al-Fayed meghívására. Al-Fayed újgazdagként mindenáron be akart kerülni a brit társadalom legfelsőbb köreibe, ezért már évek óta próbált jó kapcsolatot kialakítani a hercegnővel. A fiatal nő éppen ekkor - válása után egy évvel - került olyan helyzetbe, hogy elfogadta invitálását, mert mindenképpen el akarta vinni nyaralni a fiait, és biztonsági okokból nem utazhattak bárhová. Az al-Fayed család mérhetetlen vagyona, testőrei, jól őrzött villája és jachtja biztos menedéknek tűnt. Mohamed pedig odarendelte fiát, a 42 éves Dodit, hogy szórakoztassa a hercegnőt...

 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Lady Diana, Princess of Wales (@lady.diana._) le

 

A sajtó megneszelte, hogy Diana Mohamed al-Fayed hivalkodó, 63 méteres jachtján, a Jonikalon van, és onnantól, hogy a Harrod's szóvivője megerősítette egy újságírónak: valóban a hercegnő a titokzatos vendég, akit egy fotósnak a messzeségből sikerült lefényképeznie, a nyaralóknak nem volt nyugtuk. 

Dianát azóta üldözték a paparazzók, amióta bejelentették, hogy különköltöznek Károly herceggel. A 'Les Derniers Jours de Diana', vagyis a Diana utolsó napjai című dokumentumfilmben megszólaló fotósok elmondása szerint a  világ összes paparazzója arra várt, mikor tűnik fel mellette egy új férfi - ez a kép ugyanis többmillió dollárt ért volna. És ért is végül. 

Egy olasz paparazzónak, Mario Brennának sikerült a fényképet lőnie Korzikáról a jachton egymást átölelő szerelmespárról. A Csók című képpel a fotós összesen hárommillió fontot keresett a Sun munkatársa, Ken Lennox szerint. Ez mai árfolyamon átszámítva több mint egymilliárd-nyolcvanhétmillió forint.

"Nyílt vadászszezon" 

Diana többmillió dolláros üzlet volt, a legnagyobb bulvártéma, ami valaha létezett - ezt Phil Hall mondta, aki 1997-ben az azóta már megszűnt News of The World főszerkesztőjeként dolgozott. Amikor a sajtó rájött, hogy a magazinokat, amelyeknek a címlapján Diana van, valósággal elkapkodják, mindenki őt akarta, és a verseny azért zajlott, hogy ki tudja a legjobb, legexkluzívabb fotót készíteni a hercegnőről. Pedig akkoriban még nem is léteztek olyan mobilok, amelyekben kamera lett volna.  

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par �������� ����� (@diana.princess.wales) le

"Nyílt vadászszezon volt, bárki becsatlakozhatott, még a járókelők is készítettek fotókat Dianáról."      Ken Lennox, Sun

Ahogy azt a már említett dokumentumfilmben Darryn Lyons, egy fotóügynökség igazgatója megosztja, a hercegnő ráadásul mindenkit érdekelt, nem csupán a bulvársajtót. Az olyan hírhedt pletykalapok paparazzói mellett, mint a Sun vagy a News of the World, éppen úgy odatámasztották létráikat a Kensington-palotától vezető út melletti falhoz az olyan mértékadó médiumok fotósai is, mint a Times, a Telegraph, a Financial Times vagy a Time Magazine. Az amerikai CNN jelenléte pedig azt mutatta: a sztori iránti érdeklődés globális.

 "A médiában mindenki akart egy szeletet ebből a tortából"                                                                     Darryn Lyons, a Big Pictures fotóügynökség igazgatója 

Mark Saunders paparazzo szerint a Kensington palota előtti út volt a legjobb "vadászterületük". Diana edzőtermének parkolójában is állandóan jelen voltak a fotósok. De magában a konditeremben sem lehetett biztonságban: a tulajdonos kamerát rögzített a plafonra, és azzal készített egy sorozat lesifotót a zavarbaejtő pózokban izzadó hercegnőről. Később őt bocsánatkérésre kötelezte egy bíróság, és peren kívül megegyezett a hercegnő ügyvédeivel. 

Idővel a fotósok nagyon elszemtelenedtek, megpróbálták lehallgatni a hercegnőt, és "pinának" meg "picsának" hívták, amivel kiborították Dianát - erről egy barátja, Jasper Conran számolt be. 

Diana egy lesifotóssal vitatkozik, egy járókelő pedig a védelmére kel - a vita hevében a férfi a falhoz nyomja a fotóst. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Lady Diana, Princess of Wales (@lady.diana._) le

 

Diana azt mondta a BBC Panorama című műsorának adott elhíresült interjújában, hogy egykor létezett közte és a sajtó között egy működőképes kapcsolat. Később ez azonban megváltozott, és tűrhetetlenné vált, "zaklatássá".

A fotósoknak erről egészen más véleményük volt... 

A hercegnő és a sajtó románca

 

 "A hercegnő és a sajtó románca volt ez, ami 15 évig tartott." 

A fotósok szerint Dianába akkor szerettek bele, amikor a legelső képek megjelentek róla -  amikor kiderült, hogy ő Károly herceg kedvese. Ken Lennox, a Sun munkatársa szerint az akkor még "csupán" Lady Diana szenzációs volt, majdhogynem lehetetlen volt róla rossz képet készíteni. Ehhez a véleményéhez az összes őt követő fotós is csatlakozott. Diana volt magántitkára, Patrick Jephson pedig azt mondta: "Dianát szerette a kamera, és ő is szerette a kamerát." Több fotós is egybehangzóan azt nyilatkozta az említett és más dokumentumfilmekben, valamint Diana számos életrajzi könyvében, hogy a hercegnő vágyott a figyelemre, és válási herce-hurcája alatt is megpróbálta saját céljaira felhasználni a sajtót, az ő segítségükkel maga mellé állítani az embereket. Ezért Diana többször értesítette a szerkesztőket, néha közvetlenül magukat a paprazzókat is arról, hogy hová mennek például a fiatal hercegekkel aznap. Arról maga Diana szólt a sajtónak, hogy egy délután elviszi Vilmost és Harry-t a McDonald's-ba.

A később végzetesnek bizonyuló nyaraláson a leghíresebb képet készítő paparazzo tippjét a hercegnőtől kapta arról, hol keresse a jachtjukat a tengeren. Diana tartotta tehát életben a gépezetet a lépéseivel, de igen csalódott volt, amikor nem tudta kedve szerint leállítani, amikor éppen magányra vágyott volna. Több szakértő szerint sem bizonyult bölcs döntésnek az, hogy a hercegnő éppen a bulvármédia fellendülésének időszakában, egy 1993-as jótékonysági eseményen jelentette be visszavonulását. Innentől a róla készült fotók ára 25 százalékkal emelkedett Diana életrajzírója, Antonio Caprarica szerint. Így méginkább rátapadtak a fotósok. Ráadásul a jövendőbeli angol király anyja, aki ugyan az HRH, vagyis az "Őkirályi fennsége" címet elvesztette, de hercegnői címét megtarthatta, visszautasította a rendőri védelmet is - kivéve, amikor a fiaival volt, akiknek hivatalból járt az. De térjünk vissza a Riviérára!  

Helikopterrel a negatívokért 

 

A nyilvánosság figyelme iránti áhítozás és a magánélet iránti vágy közötti feszültségből fakadó ellentmondás egyik szemléletes példája az, ami 1997. július 14-én történt a Földközi-tengeren. Három nappal azután, hogy megérkeztek a Riviérára, és már számtalan kép készült Dianáról - aki minden nap más szabású és színű fürdőruhában parádézott - , Mohamed és Dodi Fayedről, valamint a hercegekről, Dianának elege lett abból, hogy követik őket. Érthető módon: a fotósok többen összeálltak, és béreltek egy elég nagy motorcsónakot kapitányostul, így lerázhatatlanul mindig ott voltak a Jonikal nyomában. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par ROBERT GIBBS (@robertgibbsofficial) le

 

Egyikük Arthur Edwards volt, a Sun bulvárlap királyi tudósítója. Ő számolt be róla, hogy július 14-én egyszer csak megjelent mellettük Diana egy motorcsónakon, és kérdőre vonta őket, miért vannak ott. A fényképezőgépeket ekkor félre kellett tenniük. Edwards válaszolt, azt mondta, hogy azért, mert Ön itt van, asszonyom. A fotós megsajnálta Dianát, mert látta, hogy könnyek ültek a szemében, sőt, azt is hozzátette, hogy elgondolkodott azon, amit Vilmos herceg javasolt neki: költözzön el valahová külföldre, ahol nem zaklatják ennyire. Edwards ettől saját bevallása szerint rosszul érezte magát, mert arra gondolt: nem szeretné, hogy miattuk száműzetésbe kényszerüljön. Miután a hercegnő otthagyta a tenger közepén lehorgonyzott fotósokat, mindenki azt gondolta, hogy visszamegy a Fayed- villába, magára csukja az ajtót, és egész nap nem látják többet.

Azonban ekkor jött a meglepetés: nem sokkal később Diana Vilmossal és Harry-vel együtt jetskiken jelentek meg a fotósokhoz közel. A száguldozás közben Diana valóságos show-t produkált: pózolt, a lábát a magasba emelte. 

Más beszámolók szerint Diana július 15-én próbálta jobb belátásra bírni a fotósokat, 14-én este, a franciák nemzeti ünnepén mindössze annyit foglalkoztak a jachtot követő falkával, hogy Dodi megdobálta őket friss gyümölccsel az esti vacsora ideje alatt, amely tevékenységhez a fiatal hercegek, Mohamed al Fayed második házasságából származó gyerekei és végül maga Diana is örömmel csatlakoztak. A paparazzók azonban nem arról híresek, hogy néhány dinnyedarab az arcukba meghátrálásra készteti őket: folytatták az üldözést. Rengeteg pénzt fektettek a felszerelésbe, a szállásba, a csónakbérlésbe, de ezesetben tudták, hogy megtérül minden font. Az egyik francia fotós, Jean-Louis Macault volt, hogy helikopterrel küldte el a negatívokat a szerkesztőségébe - olyan árakat fizettek a felvételekért, hogy megérte külön ezért helikoptert bérelnie.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par HelloThere~I'mCathrynInUtah (@thepinkyprincesspoet) le

"Diana a modern kor legüldözöttebb nője volt"                                                                                           Charles Spencer, Diana bátyja  

Diana és Dodi később visszautaztak Londonba, de augusztusban is visszatértek a Földközi-tengerre: ezúttal Szardínia és Korzika térségébe, rokonok nélkül.   

Végzetes párizsi este  

Szardíniáról szállt fel magánrepülőgépük augusztus 30-án a francia főváros felé, hogy a tervek szerint egy utolsó romantikus éjszakát ott töltsenek, mielőtt visszatérnek a hétköznapokhoz. És amiatt is, mert Diana volt titkára szerint Párizsban Dodinak üzleti ügyeket kellett intéznie. Más beszámolók arról szóltak, hogy az egyiptomi milliárdos fia akkor és ott szerette volna megkérni Diana kezét. Dodi nagybátyja, a szaúdi üzletember, Hasszán Jasszin némileg vitriolos véleménye szerint azonban amiatt mentek Párizsba, mert "kényszeres mániájuk" volt, hogy lássák őket. Fotósok szerint a párizsi paparazzókat lehetetlen legyőzni. Ahogyan a briteket, úgy a franciákat is megbabonázta Diana eleganciája, embersége, karizmája, a Paris Match címlapján például hatvan alkalommal szerepelt a hercegnő. A fotósok nem mulaszthatták el, hogy Párizsban is készítsenek róla képet, és ezzel óriási pénzeket szakítsanak. 

Történelmi kép a Párizsba érkezésről. Előtérben a testőr, Trevor Rees-Jones, a baleset egyetlen túlélője

diana_arriving.JPG

Trevor Rees-Jones, Dodi egyik testőre szerint ezek voltak a legagresszívabb paparazzók, akikkel a nyáron találkoztak. De Diana és Dodi is hibázott a párizsi úttal: a hercegné sem a párizsi brit követséget nem értesítette érkeztéről, sem a francia hatóságoktól nem kért védelmet. Dodi pedig úgy vélte, elég két testőr számukra.Ezek a testőrök azonban nem voltak hozzászokva a fotósok rohamához, ők addig csak ismeretlen, gazdag embereket védtek. Diana és Dodi is ideges volt, főleg utóbbi, akit megviselt a fotósok örökös ostroma. A hírhedt párizsi paparazzók már a reptéren várták őket, és száguldottak utánuk a belváros felé, ám a párt szállító autónak kivételesen sikerült őket leráznia. Martyn Gregory, a 'Diana the last days' című könyv szerzője szerint a hercegnő megjegyezte az autóban, hogy aggódik a fotósokért, hogy az őrült versengésben egyikük meg ne sérüljön vagy haljon.  Miután lerázták a sáskahadat, a Bois de Boulogne-ban lévő Windsor-villát mentek megnézni.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Yannick Pichard-Hamonoux (@pichardhamonoux) le

Itt élt VIII. Edward, II. Erzsébet királynő nagybátyja, miután lemondásra kényszerült, feleségével, a válságot előidéző Wallis Simpson amerikai társasági hölggyel. A villát a felsőbb körökbe mindenáron bekerülni vágyó Mohamed al-Fayed vette bérbe, amint ez lehetővé vált, de talán nem ismerte a történelmet eléggé: a ház a Windsorok számára keserű emlékeket idézett. A trónról lemondás ugyanis hatalmas sokkot okozott anno a királyi családnak. De erről majd egy másik posztban lesz szó. 

Ezután a szintén Mohamed al-Fayed tulajdonában lévő Ritzbe hajtottak, ekkor még a paparazzók nélkül, akiket sikerült kijátszaniuk, bár nem sokáig. Az este további történései előtt a pár ismerősei, rokonok és a személyzet is értetlenül állt: ahelyett, hogy Dianáék meghúzták volna magukat Dodi lakásában vagy a Ritzben, egész este ide-oda cikáztak, ezzel kitéve magukat az őket mindenhová követő paparazzóknak. Ráadásul a testőrökkel Dodi nem osztotta meg, hová tartanak, akik emiatt szintén idegesek lettek. 

A Ritzből rövid idő múlva Dodi párizsi apartmanjához mentek, itt Diana lepihent és átöltözött. Majd este fél 10-kor innen is elindultak, és elhajtottak egy étterembe, a paparazzókkal a nyomukban. Dodi azonban meggondolta magát, látva a csóvát, ami követte őket, és úgy döntött: a Benoit helyett inkább a Ritzben vacsorázzanak.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par HelloThere~I'mCathrynInUtah (@thepinkyprincesspoet) le

Erről értesítették az ottani főpincért, aki sebtében felállíttatott egy asztalt egy eldugott sarokban, hiszen minden helyük foglalt volt szombat este. A három Michelin-csillagos étteremben azonban Diana összeomlott a feszültségtől, és sírva fakadt. Nem elég, hogy idáig üldözték őket, de az étteremben is annyira bámulta a párt a többi vendég, hogy mire vacsorájuk megérkezett, úgy döntöttek, inkább felvitetik lakosztályukba a fogásokat. Ott sem volt azonban nyugtuk: beszűrődött a csukott erkélyajtón keresztül az erkélyük alatt, a Vendôme téren összeverődő fotósok zaja, sőt, akkorra már, este 10 óra körül a párizsiak és a turisták is megneszelték, hogy a világ leghíresebb asszonya városuk vendége, és rengeteg civil is odatódult a szállodához. 

A helyzetről folyamatosan értesített Henri Paul, a szálloda biztonsági szolgálatának helyettes vezetője, aki aznap nem is volt szolgálatban, 10 óra körül megjelent a Ritzben: egyesek szerint önszorgalomból, mások szerint Mohamed al-Fayed kérésére. Már sokat ivott aznap, ráadásul két gyógyszert is beszedett, egyet a depressziójára, egyet éppen a túlzott alkoholfohgyasztás ellensúlyozására.Valamiért Dodi, aki megbízott a férfiben, őt jelölte ki sofőrnek, hogy vigye őket vissza Diadalívhoz közeli lakásába. A mai napig érthetetlen, miért döntött úgy, hogy egyáltalán oda vissza kell térni. Ráadásul a testőröket ott akarták hagyni a Ritzben. A két testőr zúgolódott. Meg is mondták a véleményüket Dodinak, ő azonban nem hallgatott rájuk. Trevor Rees-Jones ragaszkodott hozzá, hogy velük menjen - vesztére, mert ő is súlyosan megsérült az autóbalesetben, de legalább túlélte azt...

 

A fotósok legszégyenteljesebb pillanatai

 

A tanúk szerint ekkor, miközben az autójukra várakoztak, Diana és Dodi már felszabadult volt, eltűnt belőlük a feszültség, ehhez valószínűleg hozzájárult a vacsorájukhoz elfogyasztott néhány pohár bor is. 0 óra 20 perckor szálltak be a fekete Mercedesbe a hotel hátsó kijáratánál. Henri Paul-on nem látszott, hogy ivott volna, az pedig még kevésbé, hogy a vezetéshez megengedett alkoholszint háromszorosa lett volna a vérében. A kamerafelvételeken az látszik, hogy mozgása cseppet sem bizonytalan. Azzal, hogy a hátsó kijárattól indultak, nem sikerült lóvá tenni a paparazzókat: a kipróbált fotósok közül jónéhányan ott várakoztak a Rue Cambonon, sejtve, hogy innen indulnak tovább. Legalább öt motor - három BMW, egy Honda és egy Yamaha - szegődött azonnal a nyomukba, hátsó ülésükön fotósokkal. A tragédia három perc múlva következett be: Henri Paul 118 és 155 km/óra közötti sebességgel közeledett az Alma alagút bejárata felé, ami az itt megendett 50 km/órának a többszöröse. 0 óra 23 perckor autójuk a 13. pillérnek csapódott.

Diana utolsó útja a Google Maps-en

diana_s_last_drive.JPG

 

Henri Paul és Dodi azonnal meghaltak. A testőr ugyan súlyosan megsérült, de életben maradt. A paparazzo-boly élén egy Romuald, the Rat (a Patkány) becenevű francia fotós haladt Honda-motorjával. Amint meglátta, mi történt, azonnal fékezett. Mentő hívása és segítségnyújtás helyett elkezdett a ronccsá tört autó felé rohanni, közben fényképezett. Odaérve kinyitotta az ajtót, és felmérte a helyzetet. Látta, hogy Henri Paul és Dodi már nem élnek, valamint a hercegnő kifacsarodott, padlón fekvő testét, és hallotta a sofőr mellett ülő, súlyosan sérült testőr nyöszörgését. Antonio Caprarica a Diana utolsó nyara című könyvében leírja, hogy a Patkány "azon az éjszakán egyetlen kegyeletes gesztust" tett: egy autószőnyeggel betakarta Dodi meztelen testét, akiről az ütközés ereje miatt leszakadt a farmer. Dianához is odament, kitapintotta a pulzusát, és azt mondta neki, érkezik a segítség. Később, a tárgyaláson arra hivatkozott, hogy azért nem hívott mentőt, mert közben hallotta, hogy egy másik fotós ezt már megtette.  

Serge Arnal volt az, ő felelősebben viselkedett: csak azután hívta fel főnökét a hírrel, hogy a mentőket tárcsázta. Ami ezután történt, szégyenletes: amíg a segítség meg nem érkezett, a paparazzók hét percen át kattogtatták a gépeiket. Dianát is lefotózták haldoklása közben. Szomorú, sőt, elkeserítő érzés belegondolni, hogy az asszonynak, aki olyan sok embernek nyújtott vigaszt szenvedéseiben, és aki több haldokló ágya mellett is virrasztott, egyetlen jóérzésű ember sem fogta a kezét utolsó, ébren tölött pillanataiban.

Egyik pillanatról a másikra már nem értek semmit a képek

 

A rendőrség 118 felvételt foglalt le aznap éjjelről. Jacques Langevin francia fotós bevallása szerint azóta sem látta a képeit, hiszen a negatív még mindig a párizsi rendőrségnél van.  Az eszüket vesztett fotósok egymást lökdösték el az autó nyitott ajtaja elől, hogy tovább "végezhessék a munkájukat". Amikor mindez kitudódott, hatalmas felháborodást váltott ki világszerte. Ráadásul a paparazzók hiába vetkőztek ki emberi mivoltukból: egyetlen újság sem volt hajlandó leközölni az akkor és ott készült felvételeiket.  

A Patkánynak még sikerült telefonon 300 ezer fontért eladnia a Sunt képviselő Ken Lennoxnak a képeit, de amikor a szerkesztő meglátta azokat, azonnal megbánta. Töröltette a képeket a rendszerből, és így tett a többi szerkesztő is, akihez képek jutottak. Hajnalra, amikor kiderült, hogy Diana meghalt, minden kép eladhatatlanná vált. De nem csak a negatívokat foglalták le: a fotósokat is őrizetbe vették, bevágták őket egy kisteherautóba. 

Az Alma-alagútnál gyülekező tömeg a helyszínre érkező híradósokat, kamerásokat, fotósokat, akiknek semmi közük nem volt a balesethez és az üldözéshez sem, elkezdte gyalázni. Arthur Edwards-ot, aki aznap délután érkezett Párizsba, és fényképezőgépével a nyakában rótta az utcákat, gyilkosnak nevezték. Az csak később derült ki, hogy a sofőr, Henri Paul részegen vezetett. A paparazzók iránti gyűlölet azonban nem csillapodott: Charles Spencer, Diana fivére is azt mondta tévébeszédében, hogy mindigis azt gondolta, a végén a sajtó fogja őt megölni.

"Mindenkinek a kezéhez vér tapad, aki fizetett a felvételekért"                                                                Charles Spencer, Diana bátyja 

Az önvizsgálat ideje

 

A közvélekedéssel ellentétben az egész brit sajtó magába szállt ezek után: a nem éppen visszafogottságáról ismert News of The World főszerkesztője szerint ez az önvizsgálat ideje volt. Ugyanakkor nem volt könnyű állniuk a bírálatokat, mert tudták, hogy a hercegnő saját maga is gerjesztette a személye iránti érdeklődést. 

Phyllis Springer, a SIPA fotóügynökség vezetője arról vallott, hogy egy darabig a fotósokat úgy kezelték, "mint a pestist". Egy ideig nem is voltak lesifotók a magazinokban, de mára ez visszatért: újból ismert emberek virítanak a címlapokon. 

Egy biztos: olyan, mint Diana nem lesz még egyszer. A legjobban talán az foglalja össze a hercegnő jelentőségét, szigorúan csak a médiában betöltött szerepének szempontjából nézve, amelyet Arthur Edwards, a Sun fotósa mondott: "Diana egyszeri és megismételhetetlen volt."    

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Paris Match (@parismatch_magazine) le

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr1415021542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.08.31. 18:14:14

Sajnálatos esemény. Emlékszem, akkor már volt internetem, és azon kevesek közé tartoztam, akik már aznap éjszakakb. 3 órakor megtudták a hírt (nem az akkor még szokásos hírfottásokból: másnapi nyomtatott sajtóból, vagy tévé-rádióból).

Sajnos, a pénz sokakból állatot csinál. A fotósokra gondolok, akik ugyan a munkájukat végezték, de egyértelműen átléptek egy bizonyos erkölcsi határt.

2019.08.31. 21:42:19

Nagyon sajnálom, nemcsak az az estéje, hanem az egész élete elég rosszul sikerült, de azért sok tekintetben ő maga tehetett róla.

Már a házassága is arról szólt, hogy hozzáment -nyilvánvalóan érdekből- egy sokkal idősebb férfihoz, aki még csak meg sem próbált úgy tenni, mintha szerelmes lenne belé, csak mert híres akart lenni és jól akart élni, és nem mérte fel, milyen ára lesz ennek később.
Aztán a sajtóval ugyanez: amikor neki volt hasznos, felhasználta a sajtót, "etette" a pletykalapokat meg a paparazzókat szaftos botrányokkal, és nem gondolta végig, hogyan fogja utána a fogkrémet visszagyömöszölni a tubusba. Nem egy nagy meglepetés, hogy nem sikerült, rajta maradtak a piócák.
Szomorú.

nofret 2019.08.31. 23:09:20

@croc: Szerintem is szomorú, nem számolt a következményekkel. Viszont ami a házasságát illeti: nem érdekházasság volt elvileg, a Spencereknek hatalmas vagyonuk és nagyon jó összeköttetéseik voltak/vannak, régebbi a családjuk, mint az a dinasztia, ami most az angol trónon ül. Diana egy óvodában dolgozott, amikor Károly elkezdett neki udvarolni, a szüleitől kapott egy londoni belvárosi lakást és apanázst, nem volt szüksége arra, hogy dolgozzon, de nagyon szerette a gyerekeket. Úgy tudni, Diana beleszeretett Károlyba, Károly részéről volt inkább érdekházasság, mert már noszogatták, hogy vegyen el egy protestáns szűz nemeslányt. Dianát pedig a becsvágyó édesapja noszogatta.

nofret 2019.08.31. 23:14:25

@Hortenz: Én úgy vélem, Diana meg volt zavarodva, kapkodott. Azt találom rettentő szomorúnak, hogy senki nem ültette le, és mondta meg neki, hogy nem jó irányba halad az élete, állítólag nem merték megmondani. Egyik közeli barátnője is szivárogtatott a sajtónak. Szerintem azt, hogy ennyire vadként körbekerítsék, egyetlen emberi teremtmény sem érdemli meg.

nofret 2019.08.31. 23:18:24

@Fotósképző: Akkor nagyon progresszív voltál :) Mint fotóst, biztos elgondolkodtat, vajon a mai világban (telefonba épített kamerák, közösségi média) milyen kimenetele lett volna ennek a dolognak. Intenzívebb lett volna-e vagy éppen ellenkezőleg...

A fotósokon én is mélységesen megdöbbentem, sokmindent tapasztaltam már a sajtóban dolgozva, de odáig egyik kollégát sem láttam még merészkedni, hogy kegyeletsértést kövessen el.

nofret 2019.08.31. 23:19:39

@MAXVAL bircaman közíró: Ennél azért árnyaltabb volt a dolog szerintem, de volt benne felelőssége, ezt a cikkben is próbáltam kihangsúlyozni.

Büszke_troll 2019.09.01. 00:26:41

Akik legjobban jajgattak, azoknak köszönhető a halála. Miattam bizony egyetlen példányt sem adtak volna el egyetlen bulvárlapból sem.

nofret 2019.09.01. 00:55:06

@Büszke_troll: Van benne valami... Furcsa látni a dokumentumfilmekben a fotósokat, akik könnyes szemmel gondolnak rá vissza.

bkkzol 2019.09.01. 04:45:48

Mindent elkövetett azért , hogy pusztán bosszantásból lejárassa az angol királyi családot. Egy felkapaszkadott arabbal csak azért kezdett el nyilvánosan flörtölni, hancúrozni, hogy kellemetlen helyzetbe hozza volt férjét és családját.
Saját maga áldozata lett.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.09.01. 09:29:06

Már akkor sem értettem hogy miért kellett elmenekülni a fotósok elől? Hagyni kellett volna őket fényképezni, mert ez volt a dolguk. Egy fénykép senkit sem bánt (igazándiból a rajongóknak készül) és ha jól értettem a hercegnő szerette a nyilvánosságot, szeretett "a kirakatban lenni". A hercegnő pedig bekerülhetett volna a rekordok könyvébe, mint a legtöbbet fényképezett ember, nem mellékesen a napi sajtóba ha másképp nem bőséges fotó riporttal. :-)

2019.09.01. 10:51:01

@nofret: nem volt szerintem szerelmes ő se, inkább elvakította a csillogás, hogy híres lehet, és bizonyos értelemben biztosan a gazdagság is. (Jómódú volt a családja, persze, de a trónörös felesége azért mégis másik ligában játszik, mint egy szép belvárosi lakás)

Az viszont igaz, hogy gyakorlatilag gyerek volt még, amikor férjhez ment (talán 18-19 éves úgy emlékszem), úgyhogy akik ebbe belerángatták (Károly és Kamilla például), azoknak nagy a felelőssége.
Szerintem visszéltek a naivitásával. Nem mérték fel, hogy egy hányatott gyermekkort maga mögött tudó, szeretetéhes kamaszlány akkor sem tud felelős döntést hozni egy ilyen kiszámított érdekházasságról, ha elvileg megbeszélték vele "őszintén".

Az egész helyzetnek aztán az lett a szomorú következménye, hogy Diana valamennyire jogosan érezte úgy, hogy átverték, Károly meg valamennyire jogosan érezte úgy, hogy senki nem vert át senkit.
És ezt az ellentétet már nem lehetett kulturáltan feloldani, elszabadult a pokol. Minden más ennek a következménye lett később.

Legalábbis én úgy tippelem, hogy valami ilyesmi történhetett.

nofret 2019.09.01. 11:20:06

@bkkzol: Inkább Károly herceget akarta bosszantani elsősorban, de ekkorra már egy éve elvált tőle. Dodival hozzá közel állók szerint azért flörtölt, mert nem sokkal előtte összetörte a szívét egy másik férfi, Hasnat Khan, egy szívsebész, akivel két éven át tartott a kapcsolata. A sebész nem vágyott nyilvánosságra, ezért a kapcsolatnak nem volt jövője, Diana pedig belevetette magát egy másik férfi karjaiba. Azért azt ne felejtsük el, hogy az érdeklődést nem csupán saját céljaira használta fel, hanem rengeteg jó ügy mellé odaállt. A posztban nem tértem rá ki, mert elég hosszú volt így is, de ezen a nyáron járt Boszniában és előtte Angolában, hogy a taposóaknák ellen harcoljon. Tető alá is hozott egy nemzetközi egyezményt, és csak amiatt, mert az ügy mellé állt, 60 százalékkal csökkent a taposóaknák száma a világon.

nofret 2019.09.01. 11:26:57

@rdos: Aznap este a szemtanúk szerint nem is Diana vesztette el az eszét, hanem Dodi. Ő nem volt hozzászokva ekkora érdeklődéshez, állítólag teljesen megrémült, és következetlen döntéseket hozott egész este, ő kérte a sofőrt is arra, hogy gyorsítson, amikor az étterembe hajtottak - és feltételezhetően később is. Egy fotó valóban nem öl meg senkit, de azért úgy élni, hogy folyamatosan az arcodban vannak a kamerák, szerintem ezt senki nem viselné el. Nem tudom, láttad-e a felvételeket arról, hogy simán 10 centire megközelítették, és folyamatosan egy tucat fényképész a nyomában volt. Szerintem kizárt dolog, hogy van olyan, aki élete minden napjában, amikor elhagyja a házát/palotáját, nem borul ki attól, hogy egy kazal ember van körülötte kb 10 centire, ha jó a kedve, ha rossz. Csak úgy tudott feltűnés nélkül kijönni a Kensington-palotából, hogy bebújt a komornyikja kocsijának a csomagtartójába, amit más vezetett, autókat váltott garázsokban, parókát vett fel, hogy elmehessen egy randira - én nem cseréltem volna vele. Egyébként egyértelműen ő volt a legtöbbet fotózott nő a világon. Talán még ma is az.

nofret 2019.09.01. 11:38:11

@croc: Ő váltig állította, még a válás után is, hogy szerelmes volt, de szerintem is fontos, amit írsz, hogy gyakorlatilag gyerekként ment férjhez, 19 volt egyébként. Egyetértek, az apja nagyon erőltette a dolgot, Károly pedig megadta magát a saját családjának, akik már évek óta próbáltak neki feleséget keríteni. Először egyébként Diana nővérének udvarolt, de jobban tetszett neki a félénk és befolyásolhatónak tűnő húg. Az esküvő előtt Dianának már nagy kétségei voltak, és amikor ezeket megosztotta a nővéreivel, az volt a válasz, hogy :" Túl késő kihátrálni, már a Te arcod van a konyharuhákon" (gondoltak itt a rengeteg bóvlira, amire a pár képét nyomták). Szóval megérték a pénzüket a Spencerek is.

Károly azt gondolta a közelállók szerint, hogy Diana majd belenyugszik a szeretőjébe, plusz nem számított rá, hogy ez a félénknek tűnő teremtés ilyen labilis és érzelmileg "követelőző" lesz. Hogy rendes házasságot akar majd. Valahol Károlyt is sajnálom, mert pokoli lehetett kötelességből elvenni valakit, miközben mást szeretett.

A trónörököst egyébként nagyon meggyötörte Diana halála, szemtanúk szerint összeomlott, miután megmutatták neki a holttestét. Ő hozta haza Párizsból.

2019.09.01. 12:30:58

@nofret: igen, Károly, sőt Kamilla is a maguk módján áldozatok, ők is nagyon megszívták ezt az egészet. Vergődtek ők is abban a lehetetlen helyzetben, nemcsak Diana, sőt, szerintem a család többi tagja is megszenvedte.
Biztos vagyok benne, hogy a királynőt is eléggé kétségbe ejtette az egész, főleg az, hogy ő sem tudott segíteni a legjobb szándékkal sem. (Diana fel is rótta neki később, hogy nem segített, pedig talán kicsit irreálisan túlzó elvárás volt. Mert tényleg, hát mit lehet tenni egy felnőtt férfival? Azt még egy királynő sem írhatja elő, hogy ki kibe legyen kötelezően szerelmes.... )

Ebből a szempontból a királynőt sem irigylem, végig kellett néznie, ahogy a húga teljesen beleroppan abba, hogy nem mehet hozzá ahhoz, akit szeret és emiatt kisiklik az egész élete, aztán ugyanezt végig kellett néznie az egyik fiával is... és mindezt valószínűleg a Wallis Simpson-féle botrány generálta súlyos paranoia miatt, ami még a nyolcvanas években sem akart enyhülni.... nem lehetett könnyű abban a családban senkinek sem.

nofret 2019.09.01. 13:29:24

@croc: Egyetértek, mindenki megszenvedte. Vilmos és Harry is... Tény, hogy nagyon sok érzelmi támogatást Diana nem kapott. Többen a királyi családból azt állították, hogy azért ment tönkre a házasság, mert bulimiában szenvedett. Diana tábora szerint ez éppen fordítva volt: azért lett bulimiás, mert kitaszítottnak érezte magát.

Valószínűleg az is fontos, amit írsz, hogy a trónról lemondás körüli botrány rezonált még a nyolcvanas években is. A korszellem sem segített: ekkor még éltek azok, akik nagyon megvetették a válást, körülbelül ez idő tájt, vagy egy kicsit később lett csak a válás elfogadott.

A királynő sokat tanult a Diana-ügyből, így vehette el Harry Meghant és Károly Kamillát. Ha így érdeklődsz a téma iránt, biztos láttad a The Crownt :) Én alig várom az új részeket novemberben.

2019.09.01. 14:14:19

@nofret: igazság szerint nem tudom, mi az a the crown, csak egy időben rosszul aludtam és sokat néztem éjjel a history channelt :))))))

lenörd hofstadter 2019.09.01. 14:36:23

Fura dolog, de megszokott. Amikor két hülye egy pár, mindig van egy oldal akire lazán ráfogják, hogy "siserehad", a másik oldal meg a szerencsétlen "áldozat".
Mondjuk egy másik dimenzióban ahol semmi bajuk nem lett de menekülés közben elcsaptak egy paparazzot, az ostoba tömeg ott is azt gyűlöli.

élhetetlen 2019.09.01. 15:46:02

@nofret: Félre ne érts, semmi rosszindulat részemről, csak másképp látom a dolgokat. Károly és Diana házassága azért ment tönkre, mert Diana hisztérikus volt. Tudom, miről beszélek, anyu is az volt. Úgy szoktam fogalmazni, hogy kifelé mosoly, otthon a pokol. És ebben az esetben mindegy, hogy egy hercegnőről, vagy egy háziasszonyról beszélünk. “gyakorlatilag gyerekként ment férjhez, 19 volt”. Nem gyerek, a szűk ismeretségi körömben van 5 fiatal pár, akik, ugyan nem akkor házasodtak, de 17-19 évesen költöztek össze, és így harminc körül már van két-három gyerekük. Más.Károly egy korrekt, becsületes, okos ember. Úgy tudom, megszakította a viszonyt Kamillával, mikor megnősült, csak nem úgy, ahogy Diana szerette volna, hogy szóba se álljon vele. Hát igen, mikor Kamilla kórházba került, Károly nem bevitt, csak beküldött egy csokor virágot. Diana ezen kiborult. A párhuzam, anyu képes volt cirkuszolni otthon harminc év házasság után, hogy apu miért köszönt egy rendezvényen annak a nőnek, akivel még akkor kavart apu, mikor még nem is udvarolt anyunak, mert anyut ez sértette. A különbség csak annyi, hogy Diana a lelki sérüléseiért revansot is vett, lefeküdt fűvel, fával, testőrrel, lovasoktatóval. Anyu legalább nem. Képzeld el a hétköznapokat, ahol megesik, hogy Dianát megint megsértették, ezért öngyilkos akar lenni úgy, hogy beleugrik egy üvegajtós szekrénybe. Jótékonykodott? Igen. Anyu is, kicsiben. Még a valutakeret idején a szomszéd elkérte az útlevelét, mert magának úgy sem kell valuta, kiváltotta. Anyunak eszébe sem jutott, hogy a lánya feketén, drágábban kell, hogy beszerezze a nyaralásra valót. Persze, nem a világ, csak a falu imádta, mert minden idegennek mindent adott, megcsinált. Csak Diana esetében a hisztériáról senki nem beszél. Erről ennyit.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.09.01. 16:13:35

@nofret: Igen, sajnos sok fotósnak semmi sem szent, a pénz az istenük és érte mindent elkövetnek. Magam nem sokra értékelem ezt a műfajt, nem véletlenül nem lettem fotóriporter sem. Valahogy nem tud motiválni a vérben úszó hullák megörökítése, csakhogy kapjak valami idióta díjat meg sok pénzt. (Az egész World Press Photo is erről szól, ahol csak a vér mennyisége számít a fotókon, fotós szaktudás nem kell hozzá.)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.09.01. 17:31:56

@nofret: Értem. Akkor a hercegnő rossz társaságba keveredett (Dodi és az ő elveszett feje). :-(

Én biztosan nehezen viselném ha nyilvánosan, folytatólagosan és sokan folyamatosan fényképeznének. Azonban Diana szemmel láthatólag jól kezelte a hírességét, a sztárságát, mai szóval celebritását. Ebben a posztban olvastam, hogy nem akartak elmenni a fotósok a jacht mellől mert nekik esemény - képanyag kellett. Erre jetskível leadták a mutatványt Di és a királyi gyerekek, fotós fotóz, partra megy - hajózik, a képanyag elküld - probléma megoldva. :-)

élhetetlen 2019.09.01. 18:11:22

@croc: Felőlem igazad is lehet, én nagyon nem értek hozzá, csak egy életen keresztül néztem a tüneteket, függetlenül attól, hogy minek nevezik. Az első javaslatodra hajlok, egyszerűen csak arról van szó, hogy adott helyzeteket nem megfelelően értékelnek. “Mind a kettő elég súylos állapot, és szaksegítséggel lehet csak javítani rajta. „. Nehéz eset, képzeld el, hogy Károly a virágküldős hiszti (hadd használjam ezt a szót) után azt mondja Dianának, hogy te beteg vagy, kezeltesd magad. Ezt bárkinek lehet mondani, csak annak nem, akinek ilyen problémája van. Mert neki maga szerint igaza van, csak nem értik meg. Ezt elviselni még mindig könnyebb, mint felvetni a kezelést, mert az aztán halálig tartó sértődést hoz. Most szórakoztatásként kibeszélem a családomat. (Imádtam őket, ők is nagyon jól elvoltak, apu elaludni sem tudott, míg a felesége mellette nem volt). Csak a közjátékok. Már felnőtt voltam, hétvégeken jártam haza. Hazaérek, anyu félholtan borsót fejt, a hang alig ér ki belőle (fizikai tüneteket is kivált ugye a lelkiállapot), kérdezem, mi a baj. Mert, hogy az apu milyen durva. Aztán elmondta, mi történt, apu is nehezen ébredt, (én is), ment hátra etetni, egy tyúk a járdán az útjában volt, seggbe billentette. Repült fél métert, ennyi. Ettől lett beteg anyu. Felnőtt fejjel csak azt tudtam mondani, hogy tudod, mi kéne neked? Egy olyan férj, aki elissza a pénzt, hazajön részegen, és jól elver. Akkor tudnád, hogy milyen a durva férj. Levegő bennakadt, és hirtelen meggyógyult. Mikor apu kiszólt a hálóból, hogy gyere, feküdj már le, nem vagy jól, már az volt a válasz, hogy jól vagyok, beszélgetek a lányommal. Másik, a humor. Adott sértődés után már három napja nem szólt apuhoz. Anyu a szobában, apu bement, kinyitotta a ruhásszekrény ajtaját, és elkezdte darabonként megemelni a hajtogatott árut, aztán le a földre. Anyu megkérdezte, hogy mit keres. Ezt, b@szd meg, a hangodat. Na, végre megvan. Anyu nyelt egyet, visszapakolt, és ment tovább az élet, és megint beszéltek. Ez működhetett volna Dianáéknál is, Károly ugyanúgy tudta volna kezelni, mint az apám, csak Diana ezt tetézte a szeretőkkel, az itt bulizok, ott bulizok, éppen akárkivel szitukkal, amivel alázta a családot. Tudom, nem erről írtál, de most ezt kaptad válaszul.

erdelyik 2019.09.01. 19:30:20

"egymilliárd 893 ezer 74 ezer 211 forint" - Ezt leírnád számokkal is?

élhetetlen 2019.09.01. 20:28:04

@croc: „édesapádnak nagy szerencséje van, hogy ösztönösen ilyen jól kezelte :))))” . Nem szerencséje volt, hanem bölcs volt. Akkor még nem volt divat a tíz évig együtt élünk házasság előtt, akit elvett, azzal kellett együtt élni, kockázatokkal. A vagy megszokik, vagy megszökik, mindkét félre vonatkozott. Ha Károly elment volna egyedül egy terápiára, hogy hogyan viselje a felesége félrelépéseit, az lett volna a megoldás? Szembe kéne nézni azzal a ténnyel, hogy Diana egy érzelmi, és szellemi selejt volt Kifele tudott mosolyogni, ennyi, de nem zavarja, hogy a gyerekei is megtudják a viszonyait? Majd megértik, hogy oka volt megcsalni apát sokszor, persze. Na, hagyjuk ezt,

nofret 2019.09.01. 20:59:15

@croc: Az sem rossz :)) De ha érdekel a téma, akkor a Netflixen nézd meg ezt a sorozatot, nekem nagyon tetszett. II. Erzsébetről szól, és persze mindenkiről, akinek fontos szerepe volt/van az életében. Már két évad megjelent, novemberben jönnek a következő részek új színészekkel. www.imdb.com/title/tt4786824/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

nofret 2019.09.01. 21:05:06

@erdelyik: Persze. Azóta sajnos megroggyant kicsit a forint, tehát az összeg ma ez: 1 099 055 133, 64

nofret 2019.09.01. 21:07:40

@Fotósképző: Megértem, én külpollal foglalkozom, és telítődik az ember a sok negatív dologgal. A World Press Photo az, ahonnan minden évben teljesen lesújtva fordulok ki. Ha nem lenne az állatokról és a természetről szóló szekció a végén, kikészülne mindenki szerintem, aki látja. Azért vannak ott felemelő képek is néha.

Sobo 2019.09.01. 23:43:21

@nofret: ...bizony ám h vannak ott jó képek! Na de akit csak az 1,618 hoz lázba, azt békén kell hagyni h mantrázzon és kritizáljon :)

nofret 2019.09.02. 00:27:03

@rdos: Igen, csak nekik sosem volt elég, Diana meg következetlen volt. @élhetetlen: Diana valóban nem volt könnyű eset. Tényleg döbbenetes dolgokat művelt néha, de én úgy gondolom, hogy segítségre lett volna szüksége. (Amúgy több könyvben is szó van a hangulatváltozásairól) Amit nem kapott meg, csak évekkel később, amikor valakinek végre eszébe jutott, hogy pszichológusra van szüksége. Ez nagyon sokat segített neki, a bulimiát is maga mögött hagyta.

Károly herceg érdemeit nem vitatom, de az tény, hogy ő nem tudta Diana rohamait, hangulatváltozásait kellő empátiával kezelni, amitől ő nem rossz ember, csak nagyon nem illettek össze. Viszont azért mutasson nekem valaki egy olyan nőt, aki attól nem borulna ki, ha a nászútján a férje a volt szeretőjétől kapott mandzsettagombot viselné... Diana leveleket és ékszert is talált férje holmija között, amit Kamillának szánt. Szóval azért a megszakította a kapcsolatot, miután megházasodott, nem teljesen igaz. Ez már nem a tények talaja, de az ember érzi, ha a másiknak nem sokat jelent, miközben van valaki, aki meg sokat jelent. Nem tudom hibáztatni amiatt, hogy ez őt bántotta, persze, nem ezen a módon kellett volna magát kifejeznie. Szerintem - és elég sok könyv tanúsága szerint- nem érezte úgy, hogy lenne más eszköze. A családjától elszakadt, a királyi család nem a lélekbúvárkodásról híres, Károly bezárkózott, amikor Dianának rossz kedve volt, ő pedig ebben az életkorban feltehetően még nem fejlesztette ki azokat a módszereket, amelyekkel egy idősebb ember már rendelkezik, nem volt önismerete, gyötörte a gyerekkora, az elhagyatottság, a szeretetlenség. Emberileg megértem. És a szeretőket is. Miután megtudta, hogy a férje visszament a szeretőjéhez (Harry születése után), elfogadta egyes férfiak udvarlását. Az vesse rá az első követ, aki nem így tett volna!

De értem, amit mondasz, hogy egy ilyen típusú ember tud a környezetének rendkívül kellemetlen perceket okozni. Engem megdöbbentett az, hogy levetette magát a lépcsőről Sandringhamben egyszer kétségbeesésében. Belőlem azonban inkább sajnálatot vált ki, hogy idáig jut valaki.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.02. 05:32:58

@nofret:

Amikor egy teljesen átlagos ember, aki semmit se tett, s csak házassága révén lett celeb elveszti a fejét, s komolyan bebeszéli magának, hogy ő világtényező,akkor bajok szoktak lenni. Még a valódi, okkal híres emberek se képesek sokszor ezt kihgayni.

Aztán annyira elhiszi az ilyen ember, hogy különéeges, hogy már a fizika se hat rá.

Itt ez történt. Adott egy ősi angol nemesi család leszármazottja, aki a maga jogán sose lett volna ismert, hiszen soha semmi jelentőset nem csinált. Aztán egyik napról amásikra celeb lett házassága miatt. Túl buta volt, képtelen volt mindezt feldolgozni, lassan elhitte saját magáról, hogy ő saját jogán híres. S aztán odáig fajult, hogy elkezdte magét halhatatlannak képzelni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.02. 05:39:11

@Büszke_troll:

A bulvármédiák mindig találnak maguknak celebet. Diana halála nem okozott veszteséget nekik.

Eleve Nyugat-Európában azért is tart fenn a liberalizmus kamukirályságokat, hogy legyenek garantált celebek. Az az pár "királyi" családbeli aki nem celebkedik kivétel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.02. 05:49:58

@rdos:

A kamukirályi celebek munkaköri kötelezettsége, hogy időnként botrányt csináljanak, plusz fényképeztessék magukat, majd úgy tegyenek, mintha ezt nem engednék.

Csak DIana olyan buta volt, hogy mindezt még komolyan is vette. A mostani angol főceleb szereore kiválasztott Kate okosabb, sőt túlságosan is látszik rajta, nem veszi komolyan, ezért lassan csúszik is le a bulvármédiákban, most már az új "hercegnőt", Meghan vagy Gighan a neve, nem emlékszem, többet nyomatják.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.02. 05:55:11

@élhetetlen:

Diana annyira buta volt, hogy nem vette észre mi a szerepe. Komolyan elhitte, hogy a kamukirályi család hatalmi tényező, s ő meg majd ennek a hatalmas intézménynek a főnöke lesz. Ő komolyan bevette, hogy ez a XVI. századi Anglia, ahol királyság van, s a királynő az ország vezetője.

Pedig csak arról volt szó, hogy minden nap más méregdrága ruhát viseljen, majd abban egyszer vadászni menjen, majd rákos gyereket simogasson, aztán megjelenjen a kerületi kóborkutya vetélkedőn tiszteletbeli zsüritagként, aztán este fogadást adjon.

Férje képtelen vplt mindezt megértetni vele. majd amikor megpróbálta, megromlott a házasság.

nofret 2019.09.02. 09:21:28

@MAXVAL bircaman közíró: Azok, akik az M7-esen 200-zal száguldoznak, és bebeszélik maguknak, hogy ők olyan jól tudnak vezetni, hogy nem eshet bajuk, ugyanúgy azt képzelik, hogy halhatatlanok. A legtöbb ember azt képzeli.

Nem vitatva a hibáit, továbbra is hangsúlyoznám Diana érdemeit, mert voltak bőven azok is. Lehet, hogy nem volt tanult, de az érzelmi intelligenciája rendkívül magas volt, rengeteg embernek nyújtott vigaszt, például a '80-as években, amikor még az orvosok is vonakodtak megérinteni az AIDS-es betegeket, nagyon sokat tett a stigma felszámolásáért.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.02. 11:22:06

@nofret:

Nyilván az Angol Köztársaságban eleve az a szerepe minden kamuhercegnőnek, hogy vígaszt adjon. A gond DIanával, hogy ez nem volt neki elég.

Az őrületet az okozta nála, hogy egyszerre akart két székre ülni, eljátszani a szegény egyszerű kislámnyt, s közben meg az angol éves átlagbér értékű ruhákat viselni. plusz ingyen lakni milliárdos állami ingatlanokban, teéjes korlátlan állami ellátással. Ez lelki zavart okozott nála. Belezakkant.

Az autópályán száguldó ember csak akkor él a valóságon kívül, amikor száguld. A hasonlattal élve, DIana állandóan száguldott.

Egyébként végülis szerintem ő maga is örül, hogy meghalt. Gondold végig: most a buta bulvárolvasók számára ő egy népmesei hős, akik a csúny tudjukkik megöltek. Ha élne mi lenne? Egy átlagnál picit csúnyább, 57 éves elvált nő, akinek hírnevét már rég túlszárnyalták volna családja fiatalabb tagjai. Szerintem ő örül a legjobban a túlvilágon, hogy sikerült még celebkarrierje csúcsán meghalnia.

erdelyik 2019.09.02. 16:01:34

@nofret: "1 099 055 133, 64". Igen, ez már egy értelmezhető szám. De én inkább arra vagyok kíváncsi, hogy az "egymilliárd 893 ezer 74 ezer 211 forint"-ot hogyan írnád le a tízes számrendszerben.

nofret 2019.09.02. 20:45:09

@erdelyik: Ezt azért írtam így egyébként, mert anno, amikor tanultuk az azóta már szinte megboldogult print médiában, napilapnál az újságírást, akkor ez volt a szabály: 10 alatti számokat betűvel írunk, afeletti számokat pedig számmal. De ha még szeretnéd ezt tovább fokozni, akkor szívesen megkérdezek egy korrektort, hogy biztos jól írtam-e.

erdelyik 2019.09.03. 07:10:56

@nofret: Akkor kérdezd meg a korrektort, hogy egy számban hány ezres csoportot használunk! Gondolom, amikor az újságírást tanították, felhívták a figyelmedet arra is, hogy nem csupán stilisztikai szabályok léteznek, de a matematika szabályai is. Hogy könnyítsek, kiemelek egy részletet az általad leírt számból: "893 ezer 74 ezer". Nem kérem, hogy leírd válaszba számokkal, de otthon végy egy papírt és írd rá!

nofret 2019.09.03. 09:33:04

@erdelyik: Örülök, ha felhívják a figyelmemet egy hibára, sőt, meg is köszönöm, ha legközelebb mindez nem lekezelő hangnemben történik. Köszi

erdelyik 2019.09.03. 11:37:12

@nofret: Bocsáss meg, ha lekezelőnek tűnt a hangnem, de kíváncsi voltam, hogy mennyi idő alatt esik le, mi a hiba.

JRC 2020.08.31. 18:22:35

A brit rendőrség vizsgálatának eredménye ami 2004-2006 között zajlott és megpróbált választ adni a különböző összeesküvéses elméletek által feltett kérdésekre is: downloads.bbc.co.uk/news/nol/shared/bsp/hi/pdfs/14_12_06_diana_report.pdf

Ez alapján nagyon röviden a kérdéses nap eseményei:

Diana és Dodi a nap folyamán két autóból álló konvojjal közlekedett (egy mercedes és egy terepjáró). Dianáékat a mercedeszben Dodi francia sofőrje fuvarozta a terepjárót a Ritz szállodával limuzin szolgáltatás miatt szerződésben lévő cég tulajdonosa. Ez alól kivétel volt a reptéri út, amikor a Ritz biztonsági főnöke Henri Paul vezette a terepjárót.

Este már senki sem számított rá, hogy a pár visszamegy a Ritzbe. Emiatt Henri Paul is hazament este 7-kor a műszakja végén. A paparazzi miatt azonban az éttermi vacsora helyett váratlanul a Ritzbe állított be Diana és Dodi. Henri Pault azonnal visszahívták a szállodába a bejáratnál kialakult fotósok tömege miatt, amit nagyon rosszalt Dodi.

A végzetes éjszakai újabb úthoz vezető lépések még most sem egészen világosak és valószínűleg sosem derülnek ki a részletek, mert aki tudott róla, mind meghalt a balesetben.

Az biztos, hogy Dodi azt tervezte: a fotósok megtévesztésére az a két autó, amivel egész nap közlekedtek, a két sofőrrel a szálloda előtt marad jól látható helyen és nekiállnak készülődni az induláshoz Kes Winglanddel a másik testőrrel együtt. Ez alatt Diana és Dodi egy szálloda egyik bér limuzinjával a hátsó kijáraton keresztül visszamennek a párizsi lakáshoz.

Valószínűleg Dodi osztotta Henri Paulra a sofőr szerepét. A két testőr nem támogatta az ötletet, hogy egyetlen autóval menjenek vissza a párizsi házhoz és nem látták értelmét Dodi ötletének, de vétózni azt követően sem tudtak, hogy mindezt jelentették a saját műveleti központjuknak.

Diana és Dodi perceket várakozott a hátsó kijáratnál, mire a szálloda oda tudta hozatni az egyik bér mercedeszüket. Addigra a fotósok is feltűntek, tehát az egész felhajtás a semmiért történt. Indulás előtt állítólag Henri Paul annyit mondott a fotósoknak, hogy ne próbálják követni, mert úgysem érik utol őket.

Elég sok városi legendát cáfol ez a rendőri jelentés és próbálja sorra venni a tragédiához vezeti eseményeket, érdemes beleolvasni egy-egy fejezetbe.

nofret 2020.08.31. 23:51:14

@JRC: Tényleg sok a homályos pont. Antonio Caprarica könyvében- ami Diana utolsó nyaráról szól igen alaposan és részletesen - azt írja, hogy Dodi teljesen megzavarodott, úgy érezte magát, mint az űzött vad, és kapkodásának, valamint annak, hogy nem tudott lehiggadni, lett ez az őrült száguldozás az eredménye. A megtévesztő hadművelet pedig rendkívül naiv volt, amit Dodi eltervezett. Talán soha nem derül ki, mi történt pontosan.... Mindenesetre Mohamed al-Fayed összeesküvés-elméletei elég vadorzók. Nekem egyébként van egy ötletem, miért akarhatott Dodi az éjszaka közepén egyik helyről a másikra száguldozni. De ez tényleg csak ötlet.
süti beállítások módosítása