Royal sztorik & királyi krónikák

Pannonhalmára is ellátogatott a japán császár unokahúga

2019. szeptember 21. - nofret

A Pannonhalmi Bencés Főapátságba és a bábolnai Nemzeti Ménesbirtokra is ellátogatott Kako japán császári hercegnő, aki csütörtök este érkezett Budapestre. Naruhito császár unokahúgát, öccsének másodszülött gyermekét szombaton a több mint ezer éves apátságban Cirill főapát vezette körbe.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

 kako_pannon_1.jpg

 

japán császári hercegnő az őszi tájban is gyönyörködhetett, amelyet Koczka Dávid OSB főapáti titkár mutatott meg neki.  

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

kako_pannon_2.jpg

 

Kako a Komárom-Esztergom megyei Bábolnára is ellátogatott, itt a Lovasmúzeumot tekintette meg. A Nemzeti Ménesbirtok udvarán Nagy István agrárminiszterrel ötösfogaton kocsiztak. 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

kako_menes_2.jpg 

Ezután a hercegnőt a fedett lovardába kísérték, ahol Haál Gábor igazgató lovászokkal bemutatta a ménes büszkeségeit, az arab, az angol és a Shagya telivéreket.

Úgy tűnik, az átöltözést a japán császári udvarban még a brit királyi családnál is magasabb szinten űzik: egy napon belül Kakón két öltözet is volt látható, egy elegánsabb Pannonhalmán és egy lazább, bár szintén nem kifejezetten sportos szoknya és blézer Bábolnán. 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

kako_menes_1.jpg

 

Nagy István agrárminiszter a látogatás után felidézte, hogy 130 évvel ezelőtt már jártak Bábolnán japán követek.  Hozzátette: Kako hercegnővel azon a teraszon állhattak, ahonnan 1889-ben a császári követek egykor Bábolna legjobb katonalovaiból válogattak az udvar számára. A vendégnek meg is mutatták a dokumentumokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy a császári udvar lovaiban magyar vér is található. A XIX. század fordulóján a császári család galopp lovakat versenyeztetett Budapesten.

Amint azt pénteki posztomban is kifejtettem, japán császári család nem rendelkezik politikai hatalommal a II. világháborús vereség óta, inkább kultúrnagyköveti pozíciót töltenek be, építve Japán imázsát. Ez a látogatás Kako első hivatalos útja külföldön. A magyar-japán kapcsolatok nem túl élénkek: a diplomáciai csúcspontjot eddig az jelentette, amikor Akihito császár 2002-ben Magyarországra látogatott. Kako szülei, Akisino és Kiko 2009-ben jártak Magyarországon. 

Abe Sindzó japán miniszterelnök még nem járt hazánkban, a magyar diplomácia képviselői azonban gyakori vendégek Japánban. Legutóbb augusztus végén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter utazott a szigetországba, Orbán Viktor miniszterelnök pedig 2013 novemberében. A tervek szerint még az idén lesz magyar államfői és miniszterelnöki látogatás is Japánban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr3815157890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása