Royal sztorik & királyi krónikák

Katalin hercegnő hipnózis segítségével szült mindháromszor

2020. február 17. - nofret

Mindhárom gyermekét hipnózis segítségével szülte Katalin hercegnő - vallotta be Vilmos herceg felesége egy podcastban. Katalin első alkalommal beszélt arról, hogy félelmetes volt, amikor elsőszülöttjét, György herceget be kellett mutatnia a sajtónak és az egész világnak ugyanaznap, amikor szült. 

the_duchess_of_cambridge_and_giovanna_fletcher.jpg

Fotó: Kensington-palota (engedéllyel) 

A cambridge-i hercegnő Giovanna Fletcher vendége volt, aki "Happy Mum, Happy Baby" című podcastjaiban ismert szülőkkel, édesanyákkal és édesapákkal beszélget a szülői lét örömeiről és bánatairól. 

Katalin első alkalommal szólalt meg podcastban, az elején be is vallotta, hogy ideges, ami a felvétel első perceiben valóban hallatszódik is, de később teljesen feloldódott, és baráti hangulatú beszélgetést folytatott Giovannával, a többi között arról, milyen fontosak az első évek egy gyermek életében. A hercegnő saját, öt kérdésből álló online konzultációja is szóba került, amelynek célja, hogy információt szerezzen arról, milyen kihívások állnak a családok előtt a gyerekek életének korai szakaszában. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Kensington Palace (@kensingtonroyal) le

A hercegnő bevallotta, hogy mivel terhességeit súlyos reggeli rosszullét kísérte, aggódott a szülések kimenetele miatt is, ezért mindhárom alkalommal a hipnoszülés módszerét vetette be, amely relaxációs technikákkal ötvözve csökkenti a félelmet, az izgalmat és a fájdalmat is. 

Katalin elmondta, hogy alig várta, hogy György születése után hazamehessen, mert számára a kórház felidézte azt, amikor súlyos reggeli rosszullétei miatt többször is be kellett vonulnia. 

Azt is elárulta, hogy "rémisztő" volt, amikor 2013-ban György herceget, elsőszülött fiát még aznap be kellett mutatnia a sajtónak, amikor megszülte őt. A hercegnő azt mondta a podcastban: "Rémisztő volt, nem fogok hazudni róla." 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Beautiful Cambridge Family (@the_cambridge_family_) le

Hozzátette, hogy mégis azért döntöttek amellett férjével: belemennek abba, hogy még a szülés napján, frissen fodrászolt hajjal, magassarkúban és kisminkelve megmutatja a trónöröklési sorban 3. helyet elfoglaló herceget, mert "mindenki nagyon sokat segített" nekik, ők pedig tudatában voltak annak, hogy az emberek mennyire várják a gyerek bemutatásának pillanatát.  

"Nagyon hálásak vagyunk azért a támogatásért, amit a publikumtól kaptunk, és úgy éreztem, nagyon fontos, hogy megoszthattuk az örömünket és a hálánkat az emberekkel"- magyarázta a kötelességtudó hercegnő. 

Ugyanakkor azt is bevallotta, hogy vegyes érzéseik voltak, hiszen tapasztalatlan szülőkként nem tudták, mi vár rájuk pontosan. Szerinte semmi nem készíti fel az embert arra, mennyire megváltoztatja az életet a gyermekvállalás. 

A hercegnő felidézte, neki milyen boldog gyermekkora volt, és kicsit sajnálkozott azon, hogy a mai felgyorsult világban nehéz időt szakítani a közös élményekre családként. Megemlítette, hogy szerinte akinek nincs néha bűntudata anyaként, "az hazudik", de segít és felszabadító érzés másokkal megosztani a gyereknevelés árnyoldalait is. 

Katalin arról is beszélt a podcastban, hogy szeretné, ha gyermekei, György, Sarolta és Lajos boldogok lennének,  valamint arról, szerinte mennyire fontos, hogy a gyerekek minél több időt töltsenek a szabadban, ami lényeges a fizikai és mentális jóllét szempontjából. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Kensington Palace (@kensingtonroyal) le

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par prince george of cambridge (@princegeorge.id) le

Katalin jótékonysági munkája nagy részében egyébként éppen erre koncentrál: a gyermekek korai mentális és fizikai fejlődésére. 

 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Kensington Palace (@kensingtonroyal) le

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr1615479052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sZulamith 2020.02.19. 12:36:12

Nincs ezen mit csodálkozni. Ma már nem a szülőktől, nagyszülőktől tanulnak a jövendő anyukák, hanem az internetről.) Erre mindig az a válasz, hogy a fejlődés hozza magával. Katalin hercegnénél is ez történt.

Fredddy 2020.02.19. 22:14:06

Pedig régen sokkal nagyobb cirkusz volt egy ilyen királyi szülés, konkrétan az egész udvar ott leste, hogy a megfelelő lyukból a megfelelő csecsemő bújik-e elő, nem pedig a bába tesz oda valami rivális nemesi ágyékból származó kakukkfiókát.
A trónörökös bemutatása viszont elég fontos dolog, a népnek joga van hozzá: az uralkodó így demonstrálja, hogy minden rendben, a folytonosság, ezzel az ország stabilitása biztosítva van. Nekem ezért szimpatikus volt, ahogy Katalin bemutatta a kisgyereket, nem arról szólt, hogy na minden asszony nézzen ki ilyen fullosan 3 órával szülés után, hanem arról, hogy igyekezett a lehető legjobban teljesíteni az országgal szembeni kötelességét még akkor is, ha nagyon nehéz volt.

nofret 2020.02.20. 10:05:35

@Fredddy: Igen, szegény Marie-Antoinette el is ájult, annyian összezsúfolódtak a szobájában. Egyébként Károly volt az első wales-i herceg, akinek a születésénél nem volt jelen a belügyminiszter.

Nem érzem jogosnak az elvárást, hogy szülés után néhány órával álljon ki a friss anyuka ország-világ elé. Bármelyik apróbb műtétem után nem tudtam volna ezt megtenni, nemhogy egy szülés után, te jó ég! Amellett nem küld jó üzenetet a nőknek. Néhány nap múlva is bőven elég lenne.

Fredddy 2020.02.21. 01:47:17

@nofret: de pont ez a lényeg, hogy nem volt muszáj, és mégis megtette, az országért.
Nem gondolom, hogy ezzel a nők felé közvetített bármilyen üzenetet, csak néhány hivatásos turbómegsértődő magára vette, egy bolond százat csinált, és most már az is kénytelen ebben a narratívában gondolkozni, aki alapból máshogy állt hozzá. Ennyi erővel minden sérülésből gyorsan visszatérő focista vagy a műlábbal is hegyet mászó Erőss Zsolt ,,nem küld jó üzenetet" a férfiak számára. Eléggé kifacsart gondolkodás ez.

nofret 2020.02.21. 21:51:30

@Fredddy: Nem volt muszáj, de hatalmas nyomás volt rajta. Nem hiszem, hogy önszántából tette volna, főleg nem, hogy bevallotta: rémisztő volt számára kiállni. Egy ilyen gesztusnak igenis van példaértéke és hatása a nőkre. El tudom képzelni, hogy az, aki monduk szülés utáni depressziótól szenved, arra mennyire rossz hatással volt ez - például Keira Knightley annyira kiakadt az egészen (pedig ő se nem öreg, se nem csúnya, se nem szenved semmilyen betegségtől) , hogy nyilvánosan nekiment Katalinnak, és bírálta, amiért úgymond hamis képet mutat. Nem lehet szerintem összehasonlítani a sérülésből visszatérést és a szülés utáni azonnali parádézást a gyermekkel a karunkon. Biztosan van olyan nő, aki jól érzi magát szülés után, bár kétlem, hogy annyira, hogy kikerázva kiálljon a kórház ajtaja elé, de az alapján, amit én a környezetemben tapasztalok, nagyon nem ez a jellemző. (Esetleg kérdezz meg erről nőket) Ettől függetlenül a sajtónak ez nagyon jó természetesen, a nagy tévécsatornák pl élőben közvetítik a dolgot, már én is közvetítettem, éppen Lajos születését, és nekem is hatalmas élmény volt, ettől függetlenül tartom fentieket.

Fredddy 2020.02.22. 11:30:26

@nofret: tejesen oké, amit a szülésről írsz, hozzátéve, hogy ha más nem, az újszülöttért még a legtufább, asszonyverő apa is aggódik.

Amit én nem értek: miért érzi úgy XY közrendű terhes asszony, vagy akár maga Keira Knightley, hogy Katalin akciójából ő felé származna bármilyen elvárás. Miért kellene neki is beleállnia ebbe a ,,hamis képbe"? Ki mond ilyet?
-a királyi család? Az ő elvárásaik magasak, de csak a saját tagjaikra vonatkoznak.
-Katalin, afféle női Norbiként? De hiszen ő 1.) királyi személyként más elvárásokat is kénytelen figyelembe venni az átlag emberhez képest, ahogy azt megbeszéltük 2.) sem szóval sem tettel nem utalt arra, hogy bárkitől bármit elvár ezzel kapcsolatban 3.) éppen ebben a cikkben is határozottan utalt az ellenkezőjére.
-a környezete? Azok az emberek, akik szeretettel és aggodalommal telve éppen halálra izgulják magukat, hogy baba&mama rendben legyen? A feltételezés is abszurd.
-a többi ember? Felőlük úgy szül, ahogy akar, leszarják azt is, hogy a világon van.

De akkor kitől származna ez a nagy felháborodást keltő elvárás?

nofret 2020.02.22. 16:32:04

@Fredddy: Biztos vagyok benne, hogy Katalin nem akarta volna ilyesmivel nyomasztani a nőket, de azzal a közéleti szereplőknek tisztában kéne lenniük, hogy az ő cselekedeteiknek igenis van jelentősége és hatása a közvéleményre. Több cikk foglalkozott a témával azidőtájt és rengeteg komment született róla, amiben kritizálták, hogy ezt tette. Értem, hogy szerinted azok túlérzékenyek, akik magukra vették a dolgot, de szerintem be kell látni, hogy igenis van befolyása neki is arra, hogyan érzik magukat a nők. A férfiak általában lebecsülik azt, hogy a nők mennyire bizonytalanok önmagukban, és mennyi oldalról kapjuk az ívet, hogy így vagy úgy kéne kinézni, szülni, terhesnek lenni, gyereket nevelni vagy nem kinézni, nem terhesnek lenni, stb... és hogy mennyire magára tud venni egy nő sok mindent. Ez már lehet, hogy messzire visz a témától, de személyes tapasztalataim és párkapcsolataim alapján mondom, hogy nagyon sok oldalról nyomasztja a nőket a társadalom. Biztos, hogy valamennyire a férfiakat is nyomasztja, ha nem pont kockás a hasuk és nem 190 centi magasak, de szerintem a többség van annyira hiú, hogy túlteszi magát ezen. Az viszont elképesztő, ahogyan a nőkre hat, amikor kinyitnak egy magazint, amiben tökéletes testeket látnak, vagy ha példaként állítanak eléjük valakit, aki sokkal jobb genetikával van megáldva vagy sokkal jobb körülményekkel rendelkezik, mint ők maguk. Meg is értem, hogy dühösek, mert ez igen elkeserítő lehet egy átlagos életet élő nő számára. Mint ahogy az is az, amikor az az elvárás egy napi 8-9 órában irodában ülő, több gyereket nevelő, korlátozott anyagi lehetőségekkel és idővel rendelkező nőtől, hogy feszes teste, tökéletes frizurája, szupermodell külseje legyen.

(Azt már csak zárójelben teszem hozzá, hogy bőven kaptam én is az ívet más nőktől hasonló dolgok miatt. 180 centi vagyok, és a 20-as éveimben 36/38-as ruhákat hordtam. A nők egy része gyűlölt, már amikor meglátott, miközben egész jó természetű emberként semmiféle olyan szándékom nem volt, hogy rossz érzést keltsek bennük. Olyan beszólásokat kaptam, olyan mértéktelen utálatot, kiközösítést munkahelyen, amivel nehéz is volt megküzdeni, pedig az adottságokról nem tehet az ember. De valahol megértem, és lehet azt mondani, hogy akkor dolgozzanak magukon szép csendben, ha ennyire önbizalomhiányosak és lököttek, de ez van, így működik a női lélek....)

Fredddy 2020.02.23. 11:39:32

@nofret: való igaz, a férfiak is szembesülnek pont ilyen elvárásokkal, de mi sokkal jobban kezeljük őket. Ennek -a kézenfekvő hímsoviniszta bölcsességeken túl- három fő, oka van, de azzal már nem offolnám a királyi családot.
Ezt a képet azért muszáj betenni :)
i.pinimg.com/originals/ea/ab/68/eaab68f680fd30a4958d19dedc41cccb.jpg

Viszont akkor csak beláttuk, hogy nem Katalin itt a fő feketeseggű, hanem a jóasszonyok nyomasztják egymást meg magukat. Ahogy minden pszichológiai zavarra, úgy az önértékelési problémákra sem válasz azonban, hogy akkor a világ álljon fejre körülöttünk. Egyrészt- milyen önző elvárás ez. Másrészt: mivel a probléma belülről fakad, legjobb esetben is csak máshogyan fog újra előretörni nemsokára. Harmadik, és legfontosabb: a világ úgyse fog megváltozni- kár döngetni ezt a falat, sok koponya összetört már rajta. Én még a magazinokat se kiáltanám ki fő bűnbaknak. Most azon túl, hogy nem maguktól másznak a nők kezébe, a szépség- és egyéb ideálok a willendorfi vénusz óta a társadalom életének részét képezik, és mindig pozitív érzések keltőiként voltak jelen. Negatív érzéseket társítani hozzájuk viszonylag újkeletű, és mindenképpen hozzáállásbeli probléma.

nofret 2020.02.25. 17:35:06

@Fredddy: Hogy így két nap után válaszoljak, szerintem nem csak az asszonyok nyomasztják egymást, hanem a társadalom és a férfiak is nyomasztják a nőket a rengeteg, sokszor egymásnak ellentmondó elvárással. Ez a videó pl jó példa erre, amiben Cynthia Nixon éppen azokat a dolgokat sorolja fel, amiket gyerekkorom óta hallok. Egy nő ne legyen ilyen, ne tegye ezt vagy azt, stb... www.youtube.com/watch?time_continue=86&v=fZPabO7fY-U&feature=emb_logo

Egyetértek veled abban, hogy mindenkinek dolgoznia kell saját magán, de azért egy kis külső segítség nem jönne rosszul. Pl nem gondolom, hogy a divatiparnak nincs felelőssége, amikor 50 kilós kislányokat vonultat fel a kifutón. Anno, amikor mondták, hogy fogyjak le 10 kilót, és akkor mehetek kifutóra (akkor voltam 62kg az én magasságommal, zörögtek a csontjaim, 10 kilóval már amúgy is kevesebb, mint jó lett volna), mondtam, hogy nem fogom szétrombolni a szervezetemet egy irreális diétával. Hál'istennek ilyen szempontból nekem a szüleim pozitív képet adtak, de nem mindenki van így ezzel, vannak önértékelési gondokkal küszködők, depressziósok, táplálkozási zavarosak, nekik egy ilyet meghallani halálos ítélet.

Hidd el, nőként mindez nem annyira könnyű, mint amilyennek talán férfiként látod. Több ismerős nőtől hallom, mennyire nehéz nekik lelkileg átélni azt, hogy szülés után megereszkedett a testük itt-ott, és hogy észreveszik, a férjük a 20 éves lányok után forgolódik. Persze, hogy elkezdik gyötörni magukat, meg rosszul érzik magukat a bőrükben, és ha nem mindehol az áradna rád, hogy csak akkor vagy értékes, ha nincs striád, ha 50 kiló vagy, ha dögösen öltözködsz, ha lehetőleg nem vagy 30 évesnél több, akkor az igenis hatással van az emberre.

A világot is gyűrni kell, mert az utóbbi időben pl a kampányok hatására elkezdték az egészségesebb külsővel rendelkező lányokat is szerepeltetni, lelepleződtek az olyan szexuális ragadozók, mint Weinstein, egyre több intézmény lett akadálymentes, stb...Nem lehet, hogy rálegyintünk, hogy a világ már csak ilyen, ez alapján a nőket még mindig nem illetné meg szavazójog :) Nem lehet, hogy az árok szélén hagyjuk a gyengéket, az önbizalomhiányosokat, a lelki betegséggel küszködőket. Legalábbis szerintem. Én szeretnék egy ennél empatikusabb világot látni magam körül.

De inkább térjünk vissza a királyi családhoz :)

Fredddy 2020.02.26. 22:22:30

@nofret: Hidd el, a 35 kilós ruhafogasok nagyon kevés férfinak tetszenek. Ahogy pl a csíkszemöldök, a ribancrendszám, vagy a 15 centis rózsaszín swarowski helókittis műköröm is erősen véleményes- ezért gondolom, hogy bőven van itt árnyékra vetődés.

A szexésnewyorkos csaj videójában azt nem értem, hogy oké sok az elvárás, de ez biztos mind olyan embertől jön, akire feltétlen hallgatni kell? Nyilván minden hülye a magáét mondja, de egy stabil értékrend vagy világnézet birtokában azért eldönthető, hogy melyik vélemény irányítsa az életed és melyik csak zaj. A férfiaknak ez valamivel könnyebb (evolúciós okokból- a mammutvadászathoz célirányosabb gondolkodás, így kevesebb empátia kell), azt elismerem, de a nőknek se kéne, hogy lehetetlen legyen- ha már ugye pl szavaznak :P

Nem gondolom, hogy a gyengéket az út szélén kéne hagyni, de a szavazójog és az akadálymentesítés pont megmutatja a különbséget: ezek jól megfogalmazott igények, amelyeknek a teljesítését meghatározott felelősöktől várjuk. Az önbizalomhiány külső orvoslása viszont csak azt eredményezi, amit itt is látunk, Katalin a nyilvánvalót még plusz 15* elmondja, hogy nem, nem és nem, de te akkor sem hiszel neki- mert nem vele van konfliktusod, hanem a saját belső démonaiddal.

De rendben, térjünk vissza a királyi családhoz: most azon a bölcsességen röhögtem, hogy Meghan az a hercegnő, akinek a csókjától a királyfi változik békává :)

nofret 2020.02.27. 22:20:33

@Fredddy: Abban mondjuk igazad van, hogy kevesebbet kéne a lesajnáló véleményekkel foglalkozni, csak amikor ebből szövik az elvárások rendszerét, ez nem mindenkinek megy. Főleg, ha úgy érzed, ha eltérsz tőle, akkor azért büntetés jár, és ki szeretné azt? Pl ha nem szülsz vagy mész férjhez úgy mond "időben", akkor már keresztet vetnek rád. Kevesen mernek vagy tudnak mindezzel szembeszállni.

Nade vissza a témához :) Igen, tényleg vicces, meg olyat is olvastam, hogy ez egy visszájára fordított tündérmese, ahol a hercegnő menti ki a herceget a palotából. Sőt, valamelyik királyi tudósítónál az is feltűnt, hogy már nem Megxitnek, hanem Harryvedercinek kéne nevezni az egész ügyet. Még nem volt olyan poszt, amibe ezt a baromságot beírhatnám, de úgyis lesz majd :D
süti beállítások módosítása