Royal sztorik & királyi krónikák

Ki helyettesítheti a királynőt, amíg távol van?

2020. március 23. - nofret

Ha a brit uralkodó nem tudja ellátni hivatalos feladatait betegség vagy külföldi távollét miatt, két vagy több úgynevezett államtanácsost jelölnek ki átmenetileg, akik eljárhatnak Őfelsége nevében. A  múlt héten a 93 éves királynő Windsorba vonult vissza csaknem 100 éves férjével, hogy ott szigeteljék el magukat a világtól a koronavírus-járvány közepette, a brit sajtó pedig azóta találgatja, vajon beveti-e az udvar Harry herceget is ebben a helyzetben. Hiszen hivatalosan ő is azok közé tartozik, akik helyettesíthetik a királynőt, és nem valószínű, hogy apját, a 72 éves Károly herceget a kormány szeretné kitenni a vírus jelentette veszélynek. Nézzük, kik és milyen ügyekben helyettesíthetik II. Erzsébet királynőt, hogy ne akadozzon a "Korona" működése! 

89530541_3021817497840060_6425833449243803648_o.jpg

Bármelyik monarchia életében előfordulhat, hogy az uralkodó tartósan megbetegszik, külföldön jár, esetleg beszámíthatatlanná válik. Ezek közül most egyik sem igaz, viszont II. Erzsébet egyelőre az önkéntes izolációt választotta a koronavírus-járvány idején a brit kormány kérésére, ami ellehetetleníti, hogy uralkodói feladatait maradéktalanul teljesítse - nem tud ott lenni hetente esedékes megbeszélésén a miniszterelnökkel, és a külföldi követeket sem tudja fogadni. Ilyen esetekben úgynevezett államtanácsosokat (angolul Counsellors of State) neveznek ki. Jelenleg öt személy van, aki betöltheti ezt a hivatalt: az uralkodó hitvese, tehát Fülöp herceg, valamint az első négy ember a trónöröklési sorrendben, aki betöltötte 21. életévét, vagyis Károly wales-i herceg, Vilmos cambridge-i herceg, Harry sussexi herceg és a yorki herceg, András. A trónöröklési sor harmadik és negyedik, valamint ötödik helyét most ugyan Vilmos gyerekei (György, Sarolta és Lajos) foglalják el, de ők még kiskorúak, így ebben az esetben nem jöhetnek számításba. Egyébként a trónörökösnek elég 18 évesnek lennie ahhoz, hogy betölthesse ezt a hivatalt.

A királynő, a trónörökös, Károly herceg, idősebb fia, Vilmos és unokája, György

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Queen Elizabeth II UK �� (@queenelizabethiiuk) le

Fontos kitétel még, hogy az államtanácsosnak rendelkeznie kell lakcímmel az Egyesült Királyságban, és brit alattvalónak (állampolgárnak) kell lennie. 

Eddig több esetben is tettek kivételt az alól, hogy csak az uralkodó hitvese és a trónöröklési sorrendben első négy helyen álló töltheti be ezt a hivatalt: II. Erzsébet édesanyja, az anyakirályné például többször helyettesítette lányát. De volt, hogy a helyzet megkívánta: a tágabb királyi családból kerüljenek ki az államtanácsosok, illetve V. György idején a miniszterelnököt és a canterbury-i érseket is kinevezték átmenetileg a hivatalra. 

Erzsébet és édesanyja, az anyakirályné 1951-ben: 

90526893_3050404761648000_7757886507779620864_n.jpg

Milyen feladatokat láthatnak el az államtanácsosok?

Az államtanácsosok az uralkodó legtöbb hivatalos kötelezettségét teljesíthetik, például részt vehetnek az úgynevezett Privy Council (titkos tanács) megbeszélésein, aláírhatnak dokumentumokat, és fogadhatják az új nagyköveteket, hogy átvegyék megbízólevelüket. 

Ugyanakkor vannak olyan ügyek, amelyekben nem járhatnak el:

    • a Nemzetközösséggel kapcsolatos kérdésekben
    • nem oszlathatják fel a parlamentet, kivéve, ha erre kifejezett utasítást kapnak az uralkodótól
    • nem kreálhatnak nemesi címeket 
    • nem nevezhetnek ki miniszterelnököt 
Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Queen Elizabeth II UK �� (@queenelizabethiiuk) le

Amint azt  Nigel Cawthorne, a Hívj Dianának! Diana hercegnő saját magáról című könyv szerzője nyilatkozta a Daily Mail női rovatának, a FEMAIL-nek: fontos, hogy az uralkodó fizikailag is jelen legyen, ne csak virtuálisan,  hiszen előadódhatnak olyan helyzetek is, amikor szemtől szembeni megbeszélésre van vele szükség, például titkosszolgálati ügyekben. De akár sürgős belpolitikai probléma is előállhat, amit nem lehet telefonon rendezni.   

Ezenkívül a királyi család egyik fő feladata a reprezentálás, ők fogadják a diplomatákat, a külföldi államfőket és magas rangú politikusokat is, ezért fontos, hogy ha II. Erzsébet külföldön van, akkor is legyen olyan tagja a családnak, aki el tudja látni ezt a feladatot. Természetesen a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben a nagy fogadások és állami díszvacsorák is elmaradnak, de ettől még fontos, hogy valaki képviselje a királynőt. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Queen Elizabeth II UK �� (@queenelizabethiiuk) le

 

Ki lehet most az államtanácsos?

Mivel Fülöp herceg már 98 éves, és önkéntes izolációban van a királynővel együtt, valamint Károly herceg is 72 éves, ezáltal a veszélyeztetett korosztályba tartozik, valószínűleg a trónörökös fiait és András herceget nevezhetik ki a királynő átmenti helyettesévé. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Queen Elizabeth II UK �� (@queenelizabethiiuk) le

Habár Harry herceg hivatalosan március 31-én kilép a királyi család dolgozó tagjai közül, András herceg pedig tavaly vonult vissza hivatalos kötelezettségeitől botránya nyomán, attól még mindketten betölthetik az államtanácsos szerepét.

Ez ugyanakkor elég ellentmondásos lenne, és valószínűleg a közvélemény nem reagálna rá túl jól, amint arra Nigel Cawthorne is rámutatott. A legvalószínűbb, hogy Vilmos herceget nevezik ki az egyik államtanácsosnak. Ugyanakkor egyszerre legalább két ilyen pozíció betöltésére van szükség, tehát ha András és Harry herceget a várható felháborodás miatt nem akarják "bevetni", akkor ki kell terjeszteni az államtanácsosok körét egy hatodik emberre, módosítva az 1937-es régenstörvényt. A brit sajtóban azt latolgatják, ez lehetne-e András herceg idősebb lánya, Beatrix yorki hercegnő. Ő jelenleg a kilencedik helyet foglalja el a trónöröklési sorrendben, és terveit jócskán átírta a koronavírus, ugyanis május végén ment volna hozzá jegyeséhez, de a járvány miatt az eseményt valószínűleg elhalasztják, vagy csak nagyon szűk körben tartják meg. 

Milyen törvény szabályozza a királynő "helyettesítését"?  

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Família Real Britânica (@familyroyalreinounido) le

1937 előtt úgy működött az uralkodó helyettesítése, hogy úgynevezett régensséget vezettek be, amikor erre szükség volt - 1728 óta összesen kilenc alkalommal. Miután VI. György, II. Erzsébet édesapja trónra lépett 1936-ban, megalkottak egy új régenstörvényt, amely minden jövőbeni uralkodó számára érvényessé vált. Ez a jogszabály lehetőséget teremtett arra, hogy létrehozzák az államtanácsosi hivatalt, amely az uralkodó rövid távollétei esetén is működhetett, akkor, amikor felesleges lett volna régensséget bevezetni.

Dráma Windsorban

A régi időkben a régensek természetesen számos alkalommal visszaéltek a rájuk ruházott hatalommal: ennek egyik híres esete, amikor a somserseti herceg, Edward Seymour, aki VI. Edward nagybátyja, egyben régense volt (bár akkor Protectornak, vagyis védelmezőnek hívták), egy este magával hurcolta az akkor még csupán 12 éves királyt, Windsorba vitte és ott őriztette a kastélyban, vagy inkább várban, ezzel megpróbálva teljesen magához ragadni a hatalmat. A "jutalma" mindezért lefejezés lett.

Az alábbi képen VI. Edward látható, aki VIII. Henrik egyetlen, házasságból született fia volt

vi_edward.jpg

Aggodalomra ma már nincs ok: elég valószínűtlen, hogy bármelyik államtanácsos vissza akarna, vagy tudna élni a rá ruházott hatalommal ily' módon, II. Erzsébet pedig önként vonult vissza ugyanabba a windsori kastélyba, ahová a gyermekkirályt 1549-ben még erővel hurcolták... 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr1915547728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása