Royal sztorik & királyi krónikák

Magával rántotta a pedofilügy András herceget, a királynő kedvenc fiát

2019. november 21. - nofret

Úgy tűnik, András herceget végül mégis maga alá temeti a pedofilbotrány: szerdán jelentette be a királynő harmadik gyermeke, hogy visszavonul közéleti tevékenységétől.  Sokak szerint ezt a lépést már rég meg kellett volna tennie az 59 éves Andrásnak, aki körül hónapok, sőt, évek óta dagad a botrány a pedofília miatt letartóztatott, és a börtönben öngyilkosságot elkövető Jeffrey Epstein amerikai milliárdossal való kapcsolata miatt. 

András herceg visszavonulásához az adta meg az utolsó lökést, hogy egy nagy felháborodást kiváltó interjúban, amelyet a BBC készített vele, teljesen sikertelenül igyekezte megmagyarázni kapcsolatát az elítélt szexuális bűnözővel. 

 

András, aki jelenleg a nyolcadik a brit trónutódlási sorban, a BBC szombat esti interjúműsorában tagadta azt a vádat, hogy szexuális kapcsolata lett volna egy fiatalkorú lánnyal, Virginia Robertsszel, aki azt állítja, hogy amikor még csak 17 éves volt, a herceg háromszor is szexre kényszerítette. A rendkívül kínos érzéseket keltő, András hebegő-habogó válaszaitól hemzsegő interjú után készített felmérések szerint senki nem hitt abban, hogy a herceg az igazat mondta akkor, amikor a beszélgetés során közölte: nem emlékszik rá, hogy valaha is találkozott volna Robertsszel. Az interjú miatt a yorki herceg PR-tanácsadója, Jason Stein még a hét végén lemondott. 

Királyi szakértők szerint Andrást figyelmeztették rá, hogy ne vállalja a beszélgetést, de ő nem hallgatott senkire; úgy vélik, azért egyezett bele az interjúba, hogy tisztázza magát a hosszú évek óta húzódó ügyben. Az azonban éppen az ellenkező hatást érte el, pont úgy, ahogyan Diana hercegnő hírhedt, a Panoromának adott interjúja is, amelyben a hercegnő nyíltan megkérdőjelezte Károly uralkodói képességeit, és közölte, férje megcsalta őt. 

A szerdai közlemény, amelyet a yorki herceg hivatala adott ki, és amely arról szól, hogy visszavonul a közélettől,  már egészen más hangnemben íródott, mint amilyenben az interjú zajlott. Ez előbbiben András herceg sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy "helytelen ítélőképességről" tanúságot téve kapcsolatot tartott fenn Jeffrey Epsteinnel, és "mélységes" együttérzéséről biztosította Epstein szexuális bűncselekményeinek áldozatait.

statement_andrew.JPG

Az interjú azonban olyan nagy hullámokat vetett, hogy a botrányról még az előre hozott brit parlamenti választások kampányában is szó esett, és több nagyvállalat is bejelentette, hogy kivonul azokból a vállalkozástámogatási programokból, amelyek a yorki herceg nevéhez köthetőek. Ezek között van a BT távközlési konglomerátum, a Standard Chartered Bank és a KPMG üzleti tanácsadó cégcsoport. 

Az ügyet jól ismerő újságírók, akik egy népszerű reggeli műsorban, a Good Morning Britain-ben beszélgettek csütörtök reggel, azt valószínűsítették, hogy miután ezek a magas profilú, jól ismert cégek otthagyták a herceget, a királynő és ő valószínűleg közösen döntötték el, hogy jobb, ha András lemond a további közszereplésről. 

Milyen kapcsolat volt András herceg és Epstein között? 

Jeffrey Epstein pénzember és András herceg először 1999-ben találkoztak Ghislaine Maxwell, Epstein élettársának londoni házában. Maxwell régi ismerőse volt Andrásnak, és ő mutatta be egymásnak a milliárdost és a herceget. Epstein szerette magát híres és gazdag emberekkel körülvenni, és egy valódi herceg még ebben a körben - amely Donald Trumpól, Bill Clintonból és számos ismert színészből, politikusból állt - is nagy fogásnak számított. Az ügy nyomán előkerült repülési adatok szerint, amelyek Epstein magángépének útjait rögzítették, András herceg már 1999-ben is járt a mogul magánszigetén. Habár a herceg váltig állította, ahányszor csak feljött az ügy, és a balszerencsés interjúban is, hogy nem állt közeli kapcsolatban Epsteinnel, és csak évente egyszer vagy kétszer találkoztak, erre a többi között a repülési adatok is rácáfolnak. 

A hírhedt Lolita Express, Epstein magángépe

Nem csak Roberts vált áldozatává Epsteinnek és az őt körülvevő körnek: Maxwell számos fiatal, gyönyörű láynt a bűvkörükbe vont, és valóságos hálózatot alakítottak ki befolyásolható, sérülékeny helyzetben lévő nőkből. Beszámolóik összehangban vannak egymással: mindannyian azt mondják, Epstein még egy néhány órás repülőutat sem bírt ki szex nélkül. Magángépét "Lolita expressnek" nevezték, mert állandóan tele volt kiskorú nőkkel, mint ahogy házai és magánszigete is.

lolita_express.JPG

Éppen ezért tűnik nagyon nehezen hihetőnek, amit András herceg a BBC-interjúban mond, hogy nem vett észre Epstein körül semmi feltűnőt. Tanúk szerint aki valaha is járt Epstein házaiban, magánszigetén és magánrepülőjén, pláne olyan sokszor, mint András herceg, annak tudnia kellett arról, mi zajlik ott: fiatal lányok szisztematikus kizsákmányolása.  

A repülési napló is akkor került elő, amikor Epsteint kiskorúak szexuális kizsákmányolása és emberekereskedelem miatt 2008-ban 18 hónap börtönbüntetésre ítélték. Miután kiszabadult, a brit királynő fia, nem zavartatva magát attól, hogy egy elítélt szexuális bűnözővel látják együtt, Epsteinnel sétált a New York-i Central Parkban. Tehát azután sem szakította meg vele kapcsolatát, hogy a milliárdos megjárta a börtönt, amely előtt teljes értetlenséggel állt a brit közvélemény. A BBC-interjúban András herceg erre azt a magyarázatot adja, hogy úgy érezte: személyesen kell megmondania Epsteinnek, hogy jobb, ha nem tartják többé a kapcsolatot, ezt, úgy vélte, nem lett volna elég vele telefonon közölnie.  

Miután az Epstein-ügy a brit lapok címlapjára is felkerült, 2011-ben a hercegnek a felháborodás miatt le kellett lemondania kereskedelmi kiküldötti szerepéről is, amelyet azután töltött be, hogy leszerelt a hadseregtől. Pedig ekkor még Virginia Roberts neve szóba sem került. De az például kiderült, hogy András herceg exfeleségének, Fergie-nek Epstein kölcsönadott pénzt. 

Epsteint idén júliusban vették ismét őrizetbe a 10 évvel ezelőtti vádakhoz hasonló bűncselekmények - emberkereskedelem és kiskorúak megrontása -  miatt, de augusztusban öngyilkosságot követett el börtöncellájában. A milliárdos üzletember halála előtti napon hozták nyilvánosságra a szövetségi ügyészek azokat a dokumentumokat, amelyekből kiderült, hogy a most 35 éves Virginia Roberts már 2015-ben feljelentést tett Epstein ellen. Azt állította, hogy 15 éves volt, amikor a 2000-es évek elején Epstein megerőszakolta, majd a milliárdos és barátnője, Ghislaine Maxwell - a néhai médiamágnás Robert Maxwell lánya - szexrabszolgaként tartotta fogva őt. Roberts azt is állította, hogy Epstein 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel. A nő 2001-ben 17 éves volt, és a floridai törvények szerint akkor még kiskorúnak számított. Roberts szerint az egyik ilyen kényszerített aktusra akkor került sor, amikor Maxwell Londonba vitte őt 2001-ben, ahol egy este közölte vele: aznap egy herceggel fog találkozni. Roberts állítása szerint András volt az a bizonyos herceg, akivel elmentek bulizni egy night clubba, ahol alkoholt is kapott, táncoltak, majd együtt mentek vissza Maxwell házába. Roberts azt állítja: itt erőszakolta meg őt először András herceg, majd ezen kívül még egyszer New Yorkban, Epstein házában, valamint Epstein magánszigetén. 

A dokumentumok nyilvánosságra kerülése után az amerikai lapok fotókat is közöltek, amelyeken a fiatalkorú  Roberts András herceggel látható Epstein egyik birtokán. 

fotoandras.JPG

"Airmiles Andy" zavaros kapcsolatai

András hercegnek az ügy kipattanása előtt sem volt makulátlan a híre. Az Egyesült Királyság kereskedelmi képviselőjeként járta a világot, és ezen tevékenysége során igen ellentmondásos barátokra tett szert: diktátorokkal és oligarchákkal barátkozott, közeli kapcsolatban állt az azerbajdzsáni enökkel, Ilham Alijevvel, akinek rezsimje választási csalásokról és az ellenzékiek börtönbe vetéséről ismert. 

800px-duke_of_york_world_economic_forum_on_the_middle_east_2008.jpg

A türkmenisztáni vezetővel is találkozott, akkor, amikor az országot 178 állam közül a hatodik legkorruptabbként rangsorolták. 2007-ben Szaif al-Iszlámmal, a megbuktatott líbiai diktátor, Moammer Gadhafi fiával tárgyalt. Később elment egy tunéziai útra, amelyet egy ismert líbiai fegyvercsempész fizetett, a Buckingham palotában pedig vendégül látott egy hírhedt üzletembert, akit pénzmosással vádoltak éppen akkor. 

Ha az oligarchák és zavaros ügyekről ismert nemzetközi üzletemberek társasága még nem lett volna elég, a szexuális ragadozó Epsteint három királyi rezidenciára is magával vitte: az ősi Windsorba, és a magánbirtoknak számító Sandringhambe, illetve a skóciai Balmoralba is.

Ezek az évek voltak azok, amikor a brit sajtó András hercegre ráragasztotta a "playboy herceg" a "Királynő kedvence", illetve az "Airmiles Andy" beceneveket. A bulvárlapok, de még a komolyabb lapok is napirenden tartották András herceg költekezéseit és útjait, amelyeket az adófizetők finanszíroztak. 

Hogyan kezelhette volna jobban az ügyet András herceg? 

Több szakértő és újságíró is kifogásolta, hogy András mindannyiszor tágra nyílt szemmel csodálkozott, amikor rákérdeztek nála, szerinte rendben van-e, hogy despotákkal és ismert pedofilokkal barátkozik. Mindig olyannak tűnt, mint aki nem fogja fel tetteinek súlyát. Az Epstein-ügy újabb felbukkanása óta több ügyvéd és újságíró is próbálta felhívni András figyelmét arra, hogy a legjobban akkor járna, ha vallomást tenne.  

Egy neves amerikai ügyvéd, Gloria Allred, aki Epstein szexuális bűncselekményeinek több áldozatát képviseli, a The Guardian című brit napilapnak azt mondta: az lenne a tisztességes eljárás András herceg részéről, ha önként jelentkezne kihallgatásra az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodánál (FBI) és az illetékes New York-i ügyészi hivatalnál, amely Epstein halála ellenére folytatja a vizsgálatot a néhai elítélt mágnás szexuális visszaéléseinek ügyében.

A BBC egykori királyi tudósítója, Michael Cole egyébként már jelezte egy, a Daily Mailben írt véleménycikkében még augusztusban, hogy az ügy rendkívül kelllemetlen, és még sokkal kellemetlenebbé fog válni - ebben a mostani események fényében igaza is volt. Azt is hozzátette, hogy szerinte András herceg ellen vádat fognak emelni Amerikában. "Ez nem olyasmi, amit a Scotland Yard eltemet, mert kínos ügy, és nem is Őfelsége bírósága fogja tárgyalni... Ez az amerikai bírósági rendszeren fog keresztülmenni" - mondta egy interjúban. Hozzátette: szerinte András jobban járna, ha tanúvallomást tenne, amelyet több ügyvéd is kért tőle."

A királyi szakértő szerint a yorki herceg voltaképpen koronatanú az ügyben, és jó lenne elkerülni azt a botrányt, hogy az amerikai hatóságok a kiadatását kérjék Angliától. A véleménycikket azután írta a volt királyi tudósító, hogy előkerült a 2001-ben készült fotó András hercegről, amelyen átöleli Virginia Robertset. Az ügy még kínosabbá vált, amikor nem sokkal ezután napvilágot látott egy 2010-es videófelvétel is, amelyen az látszik, hogy először Jeffrey Epstein kilép manhattani házából egy nővel az utcára, András herceg pedig egy órával később kinyitja ugyanazt az ajtót, és otthonosan integetve búcsúzik el egy fiatal nőtől. 

Brad Edwards, Virginia Roberts ügyvédje egyébként üzent a médián keresztül András hercegnek, meghívta Amerikába, mondván, hogy "sok kérdése van hozzá", és ha valóban segíteni akarja az ügyet, akkor oda kell utaznia.  

A Sky News összeállításában egy újságíró némileg árnyalja a képet András hercegről, amely mindezek alapján elég gyászos. Szerinte lehetséges, hogy Epsteinék zsarolták őt fotókkal és videókkal, és valójában sakkban tartották  herceget. Elméletét arra alapozza, hogy a milliárdos ingatlanjaiban végzett házkutatás során számos kamerát és fényképezőgépet találtak olyan helyekre irányítva, ahol az orgiák folytak, illetve arra, hogy a CIA és más hírszerző-ügynökségek is előszeretettel használják a "honey trap"-nek nevezett csapdát, amelynek lényege, hogy vonzó nő csábítja el áldozatát, akiről aztán képek készülnek, amelyekkel zsarolhatóvá válik. 

 

Mi lesz a helye András hercegnek a királyi családban ezután?

Első lépésként valószínűleg András herceg egész hivatala kiköltözik a Buckingham palotából - ezt Ingrid Seward, a Majesty magazin főszerkesztője mondta a már fentebb említett reggeli műsorban. Mivel a herceg nem vállal több közszereplést a királyi család tagjaként, ezért fizetését is elveszíti, amelyet az úgynevezett "Sovereign Grand"-ből juttattak neki eddig. Ugyanakkor a királynő privát vagyonából adhat neki apanázst. 

A királyi családhoz közelálló források szerint habár András herceg Erzsébet királynő kedvenc gyermeke, az uralkodó mégis nagy csalódást érez az ügy miatt. De van valaki, aki valószínűleg örül András háttérbe vonulásának, ha a botrányos címlapoknak nem is: Károly herceg. A trónörökös ugyanis már régóta szeretné "karcsúsítani" a királyi családot, és az uralkodón és férjén kívül saját magára, feleségére, gyerekeire és azok gyermekeire redukálni azok számát, akik aktívan teljesítenek kötelezettségeket a család képviselőjeként. Károly évek óta próbálta a zavaros ügyekbe keveredett András herceget és lányait, Beatrixot és Eugéniát kiszorítani, amely részben sikerült is neki, de most bőven van muníciója arra, hogy végleg eltávolítsa őket a reflektorfényből.  

A BBC-nek nyilatkozó szakértők szerint ez az ügy, amely példátlan a brit monarchia újkori történetében, súlyosan károsította a királyi család megítélését. De valószínűleg ezt a családhoz közel álló források nélkül sem nehéz kitalálni...  

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Radio Wifi Web (@radiowifiweb) le

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr4815036874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kisgé 2019.11.22. 17:52:16

A kiscsaj a képen pont úgy néz ki, mint egy sérülékeny nő, akit évek óta akarata ellenére fogva tartanak és erőszakolnak...még véletlenül sem úgy, mint egy golddigger.

exterminador 2019.11.22. 18:03:51

Ezt pedofilügyként tálalni meglehetősen erőltetett és nevetséges.

simonpali 2019.11.22. 19:19:06

Mekkora áldozatot kell hoznia szegénynek! Ki kell vonulnia a közéletből, hát hogy fogja ezt feldolgozni ez a tiszta, makulátlan lélek!?

nofret 2019.11.23. 11:47:20

@teéjesenmindegy: Senki nem mondta András hercegről, hogy pedofil, Epstein volt pedofil, kiskorúak megrontása és emberkereskedelem miatt ítélték el, és ült börtönben is. Azt írtam, hogy a pedofilügy rántotta magával a herceget is. Ha igaz, amit a nő állít, akkor ez szexuális kényszerítés vagy erőszak, a pontos jogi terminust nyilván nem én fogom meghatározni. Szavaidból azt veszem ki, hogy - feltételezve, mindaz igaz, amit a nő mond - normálisnak tartod, hogy egy szexrabszolgaként tartott 17 éves lányt Epstein lepasszolta egy barátjának... Szerintem ez még 18 fölött sem normális. Akár tetszik, akár nem, egy 17 éves lány még gyerek érzelmileg, sőt testileg sem teljesen kifejlett. Nem volt "hivatásos", hanem behálózták, és évekig kizsákmányolták. De még ha "hivatásos" is lett volna, akkor is áldozat volt, emberkereskedelem áldozata.

nofret 2019.11.23. 11:49:20

@exterminador: Neked is azt tudom írni, amit fenti hozzászólónak, hogy senki nem mondta András hercegről, hogy pedofil, Epstein volt pedofil, kiskorúak megrontása és emberkereskedelem miatt ítélték el, és ült börtönben is. Azt írtam, hogy a pedofilügy rántotta magával a herceget is. Egyébként volt Epsteinnek 14 éves áldozata is. Szerinted rendben van, hogy egy 40+-os férfi 14 éves lányokkal szexel? Mert szerintem nincs rendben, és ami még ennél is fontosabb, a törvény betűje szerint sincs rendben.

exterminador 2019.11.23. 12:11:04

@nofret: de ez a szerencsétlen András nem szexelt 14 évesekkel, legalábbis eddig még nem derült ki. Ezt a golddigger hölgyeményt pedig kifejezetten visszataszítónak tartom.
Egyébként csak halkan teszem hozzá, hogy Magyarországon 14 év a beleegyezési korhatár, szóval ha itt történik a dolog, még a törvény betűje szerint is rendben lenne. Más kérdés, hogy erkölcsileg már jóval kevésbé.

Mayocska 2021.02.05. 14:07:15

Kedves @nofret! A korona kapcsán találtam meg a blogod, mert szeretek minden rész után tájékozódni az események hátteréről. Bár most ez -nem vagyok tájékozott koronás fők dolgaiban- megdöbbentett. Mivel nem tudjuk a részleteket, bár személyes véleményem szerint gyakran sokkal több van az érintettek rovásán, mint ami kiderül. Ilyen helyzetekben a személyes felelősség/felelőtlenség ami számomra döntő. És nem a fiatalkorúakról beszélek, hanem azokról a felnőttekről, akik ilyenkor felelőtlenül döntenek. Kihasználva hatalmi helyzetüket a lehető legrosszabb utat választják. Számomra érthetetlen ez az egész. Érdekelne, hogy Károly, felelős trónörökösként miért nem tudott többet tenni.
Ettől a témától függetlenül is kiváncsi lennék a véleményedre, szívesen olvasnék többet, és nem kifejezetten ennek az ügynek a kapcsán, Károlyról is.

nofret 2021.02.05. 15:45:24

@Mária Kormány Bogóné: Kedves Mária! Nagyon örülök, hogy megtaláltad a blogot :) András herceg ügye valóban nem kelt jó érzéseket az emberben, azt is el tudom képzelni, hogy rosszabb volt, mint amiről tudunk, és azt is, hogy jobb, csupán annyira szerencsétlenül kommunikál a herceg, hogy saját magát még nagyobb bajba keverte. Amíg le nem zajlik a vizsgálat, addig nem is mernék kijelentéseket tenni erről. Egy biztos: Jeffrey Epstein és barátnője szisztematikusan csábítottak el kiskorú lányokat éveken át, akik közül sokaknak tönkrement az életük emiatt, és ez igen visszataszító. Nem akarom mindenáron védeni Károly herceget, de azt tudni kell, hogy a brit királyi család nem olyan, mint egy átlagos család, ahol sokat találkoznak a rokonok és egymás szeme előtt vannak. András herceg a wales-i hercegtől teljesen külön entitást képez, saját irodával, saját személyzettel, saját birtokkal. A családtagok nem túl gyakran, főleg hivatalos eseményeken vagy nagy ünnepekkor találkoznak egymással. Így, úgy vélem, nehéz belelátni a másik magánéletébe, főleg azokba a részeibe, amelyeket eltitkol, mert ha ez valóban igaz, akkor nem hiszem, hogy András nagydobra verte.
Én is nagyon szívesen írnék többet, egyelőre az állandó munkám sajnos nem engedi időhiány miatt, de Károlyról éppen időszerű egy összeállítás. Kérlek, kövesd be a blogot itt és Facebook-on is, és akkor biztos nem maradsz le semmiről :)
süti beállítások módosítása