Royal sztorik & királyi krónikák

Öt unokáját kitette a királyi családból a svéd uralkodó

A karcsúsításnak pénzügyi okai vannak. A brit királyi család is ebbe az irányba halad.

2019. október 08. - nofret

Hét unokája közül ötöt "kirakott" a svéd királyi család hivatalos tagjai közül XVI. Károly Gusztáv király hétfőn. Két fiatalabb gyermeke fiainak és lányainak így nem kell majd hivatalos kötelezettségeket ellátniuk, ha felnőnek, bár hercegi és hercegnői címeiket megtarthatják.

XVI. Károly Gusztáv király, a trónörökös Viktória hercegnővel és az ő legidősebb lányával, Esztellával, aki jelenleg a második a trónöröklési sorrendben

svedek.jpg

"Sándor és Gábor herceg, valamint Leonóra hercegnő, Miklós herceg és Adrienn hercegnő a királyi családhoz tartozik, azonban nem királyi fenségek többé, és nem kell teljesíteniük az államfői családot érintő kötelességeket. Megtartják hercegi és hercegnői címüket, ám ezek csak személyüket illetik, jövendő házastársaiknak és gyermekeiknek nem lesz joguk hozzá" - áll a svéd királyi család hétfői közleményében. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Swedish royal family (@swedish_royal_family) le

 

A gyerekek a döntés következményeképpen nem lesznek jogosultak a királyi ház tagjainak járó, az adófizetők pénzéből fizetett éves ellátásra. Ez a személyes költségeiken kívül többek között a svéd királyi paloták fenntartását is fedezi.

A döntésnek főleg pénzügyi okai vannak: a svéd parlament, a Riksdag tavaly indított vizsgálatot arról, hogyan lehetne nagyobb ellenőrzés alatt tartani az egyébként népszerű svéd királyi család költségvetését. XVI. Károly Gusztáv svéd királynak összesen hét unokája van, amely jelentős költséget jelentene, ha mindenkit az adófizetők finanszíroznának, a király pedig belátta, hogy nem lenne jó, ha a jelenleg több mint négymilliárd forintnak megfelelő éves büdzsé elszaladna.

Sokan meglepődtek a bejelentésen, Fredrik Wersäll, a svéd királyi udvar magas rangú tisztviselője azonban egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a döntést többéves vita előzte meg. "A királyi család igen kiterjedt. Ha a harmadik generációt is beleszámítjuk, jelenleg tízen vannak a trónutódlási rendben" - idézte Wersällt az SVT televízió.

A döntés nem vonatkozik Esztella hercegnőre és Oszkár hercegre, a trónörökös Viktória hercegnő és férje, Dániel herceg gyerekeire, ők továbbra is a királyi ház tagjai. Az öt érintett gyermek Károly Fülöp herceg és Magdolna hercegnő, valamint partnereik, Zsófia és Chris O'Neill gyermekei. 

 A királyi pár legfiatalabb gyermeke, Magdolna hercegnő és az ő gyermekei, Leonóra hercegnő, Miklós herceg és Adrienn hercegnő 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Princess Madeleine of Sweden (@princess_madeleine_of_sweden) le

Mindkét testvér, valamint Károly Fülöp felesége, Zsófia "folytatja munkáját az általuk létrehozott alapítványokban és szervezetekben, ezen kívül őfelsége döntése alapján hivatalos feladatokat is ellátnak" - olvasható a közleményben. Magdolna férje, Chris O'Neill brit-amerikai üzletember a házasságkötéskor úgy döntött, nem veszi fel a hercegi címet.     

A hétfői bejelentés nem érinti a trónutódlási sorrendet, az említett öt unoka azonban inkább magánszemélynek tekintendő, szabadon vállalhat állást vagy indíthat vállalkozást a jövőben - olvasható a svéd médiában.

Károly Fülöp herceg és felesége, Zsófia, az egykori valóságshow-sztár

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Swedish royal family (@swedish_royal_family) le

 

Az udvar szerint a szülők elégedettek voltak a döntéssel. A középső testvér, Károly Fülöp herceg és hitvese instagramjukon közölték: "Pozitívnak ítéljük meg, hogy Sándornak és Gábornak szabadabb döntései lesznek az életben." 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Prinsparet (@prinsparet) le

 

A most 73 éves XVI. Károly Gusztáv 1973 óta ül a svéd trónon. Felesége a német születésű Szilvia. Svédországban egy 1980-as törvény eltörölte azt, hogy a férfiak megelőzik a nőket a trónöröklési sorban. Így nem a király egyetlen fia, a most 40 éves Károly Fülöp a trónörökös, hanem a 42 éves Viktória hercegnő, akinek személyében a 18. század óta először foglalhatja majd el nő a svéd trónt.

A jelenlegi második a trónöröklési sorrendben az ő legidősebb lánya, Esztella hercegnő

sved_tronorokos.jpg

A monarchiaellenes svéd Köztársasági Szövetség a bejelentés hírére közölte: ez egy lépés a jó irányba. A szövetség ugyanakkor még nem tökéletesen elégedett: "Nem fogunk addig leállni, amíg az egész királyi család magánemberré nem válik, és az összes svéd állampolgárnak nem lesznek azonos értékei és jogai." - tette hozzá a csoport elnöke, Ulf Bergström.  

A brit királyi család is a karcsúsítás útján

A hétfői döntés rezonál arra, ami a brit uralkodócsaládnál történik: a sussexi hercegi pár gyermeke, Archie Harrison Mountbatten-Windsor például nem kapott automatikusan hercegi címet születésekor. Anna hercegnő gyermekeinek, Zara és Peter Phillipsnek sincsen hercegnői illetve hercegi címe. Szüleik ugyanis elutasították azok használatát, amikor a királynő felajánlotta nekik.

A brit királyi családban Károly wales-i herceg az, aki a leginkább a karcsúsítás híve: azt szeretné, ha csak fiai, Vilmos és Harry, valamint hitveseik és gyermekeik alkotnák a leszűkített királyi családot, tehát ők látnák el a kötelezettségeket és képviselhetnék a királynőt hivatalosan is.

Ezt a jelenetet szeretné megszüntetni Károly herceg: 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Princess Eugenie (@princesseugenie) le

A királynő másik három gyermeke közül ketten el is fogadták ezt a felállást: Anna hercegnő és Edward wessexi gróf. De András yorki herceg sokáig méltatlannak tartotta azt, hogy gyermekei, Beatrix és Eugénia hercegnők kvázi kiszorulnak a királyi család tagjai közül. Nemrégiben azonban olyan nyilatkozatot tett, amely alapján feltételezhető, hogy ő is beletörődött a helyzetbe: azt mondta, lányai modern, dolgozó nők, akik véletlenül éppen a királyi család tagjai.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Princess Eugenie (@princesseugenie) le

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr6115209080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2019.10.09. 00:35:40

Paraziták. Már ácsolják nekik a nyaktilót.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.09. 05:30:47

Mivel eddig se jelentett az egész semmit, ezután se fog. A Svédországi Köztársaság alkotmánya eleve nem foglalkozik ilyesmivel.

Toxic Waste 2019.10.09. 08:21:53

Javaslom, hogy ha már kilökték őket a királyi családból, akkor ne fordítsátok magyarra a keresztnevüket sem. Persze a legjobb az lenne, ha a családban maradóékét sem.

nofret 2019.10.09. 08:59:13

@Toxic Waste: Ez a szokás a királyi csemeték esetében. Egyedül Charlotte-ot (Vilmosék középső gyereke) nem szoktuk, bár néhány lap Saroltázza.

nofret 2019.10.09. 09:20:16

@Georgie Boldog: Mint fentebb említettem, ez a szokás királyi csemeték esetében, még ha furcsán hat is. Nem azt mondjuk, hogy Elizabeth királynő, azt sem, hogy Charles wales-i herceg vagy hogy William herceg. Ennek semmi köze a szinkronizáláshoz. Egyébként tévés tapasztalatomból kiindulva a magyar neveket a külföldiek meg sem próbálják kiejteni, míg mi képesek voltunk hosszú percekig kutakodni az interneten, hogyan ejtsünk ki kimondhatatlannak tűnő katalán, portugál, esetleg finn neveket is...

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2019.10.09. 09:35:00

Ezeknek csak megszületni volt nehéz..... 5 órát nem dolgoztak életükben. Ez igaz a többi léhűtő királyinak nevezett családra is Európában. Egy perc irigység sincs bennem. Lejárt az idejük, bábok tonnányi pénzekért.

Örömhernyó 2019.10.09. 10:16:05

@Georgie Boldog: "Ez is olyan, mint a tök felesleges szinkronizàlàsa a filmeknek magyarra. Azért nem tudnak a magyarok nyelveket."

A szinkronizálást én is ellenzem, de csak angolnyelvű filmeknél.
Az nem igaz, hogy ahol nem szinkronizálják a filmeket, ott mindenki minden nyelven megtanul a filmekből. Csak angolul tanulnak meg. Évente lát az ember egy iráni, kínai, brazil, francia filmet, abból nem fog megtanulni az adott nyelven.
Tehát a magyaroknak az angoltanulásban segítene a szinkronizálatlan filmek nézése. Ez is több lenne a semminél.

Shazy 2019.12.31. 16:55:49

Végül is érthető: el akarják törölni a régi arisztokráciát, hogy még könnyebben felléphessenek az újak. Ez volt anno Franciaországban is, ahol a jakobinusok elkezdték irtani az arisztokratákat, aztán elrabolták a meggyilkoltak vagyonát, és ugyanez történt a kommunizmusban is, ahol a vörösök először eltörölték a nemesi címeket, majd elkonfiskálták a nemesi vagyonokat is. Ha már újat teremteni nem tudnak, nekilátnak rabolni. Tipikus libsi tempó, a tömeg meg beszopja, mert mindenkivel elhitették, hogy ő különb mindenki másnál, neki jár minden, ergo mindenki mástól meg el kell venni (persze attól lehet elvenni, akinek van... szóval így fordulnak az arisztokraták ellen). Tartok tőle, ez csak a kezdet.
süti beállítások módosítása