Royal sztorik & királyi krónikák

Rákapcsolt a jótékonykodásra Meghan és Harry

2020. április 16. - nofret

Végre pozitív hírek is megjelentek Harryről és Meghanről. Pénzt adományoztak, Harry pedig videókapcsolaton keresztül beszélgetett súlyosan beteg gyerekek családaival. Mindkét hír láttán megkönnyebbülést éreztem, mert már én is kezdtem elveszíteni a hitemet a sussexi hercegi párban, akiket rengeteg támadás ért mostanában amiatt, hogy nem elég, hogy március végén kiléptek a királyi család dolgozó tagjai közül, és áttelepültek Los Angelesbe, ráadásul a legutóbbi időkig úgy tűnt: nem igazán vesznek részt abban a küzdelemben, amit az Egyesült Királyság a koronavírus-járvánnyal vív. 

81407578_2887224451299366_1108631226324877312_n.jpg

Harry és Meghan több mint 90 ezer fontot, vagyis mintegy 36 millió forintot adományozott a Feeding Britain nevű jótékonysági szervezetnek, ami a szükséget szenvedő családoknak juttat el melegételt és tartós élelmiszert – írta meg a Town and Country magazin. A szervezet igazgatója, Andrew Forsey azt mondta, az adomány „istenküldötte”. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a pár nem közvetlenül saját pénzéből tette a felajánlást, hanem abból az összegből, ami 2018-as esküvőjük közvetítésének jogdíjából a BBC-hez befolyt. Ettől függetlenül szép gesztus. 

Harry herceg más téren is aktivizálta magát: súlyosan beteg gyerekek családtagjaival beszélgetett videókonferencián a húsvéti hétvégén. A hír eddig embargós volt (nem lehetett nyilvánosságra hozni), ezért írtam meg csak most. A beszélgetés arról szólt, hogyan boldogulnak a jelenlegi rendkívüli helyzetben.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par WellChild (@wellchild) le

Harry 10 éve védnöke a WellChild jótékonysági szervezetnek, ami lehetővé teszi, hogy komplex betegségekkel küzdő gyerekeknek ne kórházban kelljen tölteniük mindennapjaikat, hanem otthonaikban, családjuk körében élhessenek. Az egész, félórás beszélgetést YouTube-on tette közzé a szervezet. A videókonferenciába becsatlakozott a WellChild egyik ápolója, valamint vezérigazgatója is.

harry_1.JPG

A beszélgetés kicsit feszengősen kezdődik, megkérdezik Harry-t, hogy van, aki erre azt válaszolja: "Not too bad". Ez egy annyira tipikus brit fordulat, és tudja fene, mi lehet mögötte. Néha az én brit kollégáim is mondják ezt, és ilyenkor mindig azt találgatom, valójában azt akarják-e ezzel mondani, hogy egész jól vannak, vagy azt, hogy egyáltalán nincsenek jól.  

De térjünk vissza a lényeghez! A sussexi hercegnek főleg arról beszéltek a rokonok, hogy mekkora kihívást jelent számukra az elszigeteltség, ugyanakkor bevallották: félnek attól, hogy a segítők, akik hozzájuk járnak ellátni a gyerekeket, megfertőzhetik őket koronavírussal.

Craig Hatch (a képen a jobb fölső sarokban) az északnyugat-angliai Cumbriából 21 éves fiát, Frasert látja el, akinek agyi bénulása, epilepsziája, súlyos gerincferdülése, krónikus tüdőbetegsége és cukorbetegsége van. Ő azt mondta: „Ijesztő az egész. Félünk, mert tudjuk, hogyha a vírus bejut a házunkba, és Fraser elkapja, akkor a következmények súlyosak lehetnek.”

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par WellChild (@wellchild) le

 

A WellChild egyik nővére, Rachel Gregory (bal fölső sarok) pedig arról beszélt a hercegnek, hogy a gyerekeknek, akikről gondoskodnak, napi 24 órás ellátásra van szükségük, emiatt muszáj fogadniuk otthonukban ápolókat, ami nagyon aggasztja őket. „Nem lehet elvárni a szülőktől, hogy ezt egyedül csinálják. Számos probléma van a védőfelszerelések körül, és sokszor nincs elég belőlük. Ha ezt meg tudnánk oldani, akkor az ápolók és a családok is megnyugodhatnának.”

Leanne Cooper (aki a képek bal alsó sarkában látható) 13 éves lányának, Sophie-nak agyi bénulása, gerincferdülése és számos más összetett betegsége van. Ő arról panaszkodott a sussexi hercegnek, hogy sok elérhető információ van a vírusról, de számukra, a sérülékeny családok számára nincs. "Ha az ápolók nem tudnak eljönni hozzánk, mert a koronavírus okozta betegség tüneteit mutatják, akkor kizárt dolog, hogy túléljük ezt, amikor Sophie-nak állandó ellátásra van szüksége. Ez rémisztő." 

Harry herceg a vezérigazgatót arról kérdezte: a szervezet, ami teljesen az önkéntesek pénzfelajánlásain múlik, hogyan küzd meg azzal, hogy több fontos adománygyűjtő jótékonysági esemény is elmaradt mostanában a rendkívüli helyzet miatt. Colin Dyer azt mondta: „túlélő módban” vannak jelenleg, de mindent megtesznek, amit tudnak, hiszen „a családoknak még nagyobb szükségük van rájuk, mint valaha.”

harry_3.JPG

Megható pillanat volt, amikor Harry megkérte: mutassák meg neki a gyerekeket, akik rokonaikkal csatlakoztak a híváshoz, és ezekkel a szavakkal bátorította őket: “Teljes tiszteletet érdemeltek mindannyian. Ez mindenkinek nehéz, de nektek különösen. Tudom, hogy a WellChild mindent megtesz, ami tőle telik, hogy támogasson benneteket. Remélhetőleg a videó által egyértelművé tudjuk tenni a kormánynak, hogy a sérülékeny kategóriába tartoztok, és hogy a WellChildnak segítségre van szüksége. Nagyon jó látni titeket mosolyogva és boldogan. Tartsatok ki, legyetek aktívak, kreatívak, próbáljatok ki új hobbikat, és remélem, hogy hamarosan újra találkozunk.”

A jótékonysági szervezet bevételei 60 százalékát elvesztette a krízis óta. Ha esetleg valaki szeretne adományozni, ezen az oldalon teheti meg: https://www.justgiving.com/campaign/WellChildResilienceFund.

Az alábbi videón az látható, hogyan alakították át egy kisfiú szobáját, akinek egy nem diagnosztizált betegség miatt a szívével és a légzésével vannak problémái: 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par WellChild (@wellchild) le

Meghant és Harry-t rengetegen támadják az Egyesült Királyságban, hogy nem segítik a koronavírus-járvány elleni harcot, és hogy éppen egy kritikus pillanatban hagyták magára az országot és családjukat. Eddig mindössze egy instagram-posztban biztatták az embereket arra, hogy támogassák egymást. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy már tavaly év vége óta Amerikában élnek, tehát nem az történt, hogy amikor jött a járvány, azonnal leléptek, arról nem is beszélve, hogy Vilmosék és Károlyék is csak távolról, videókapcsolaton keresztül beszélgetnek az általuk támogatott jótékonysági alapítványok képviselőivel, és nyitnak meg kórházakat, ennél többet jelenlegi helyzetben Sussexék sem tehetnek. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) le

 

Egyébként a királyi családból nem csak Harry foglalkozik a gyerekek jóllétével: szerdai hír, hogy Fergie, vagyis a yorki hercegnő, András herceg volt felesége YouTube-csatornát indított, amin gyerekeknek mesél naponta egyszer, hogy kicsit kizökkentse őket a karanténból. Állítólag lányai is csatlakozni fognak hozzá időről-időre. 

Az első adás: 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr515615856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamanna 2020.04.16. 02:47:41

Fergie olyan viccesen adott elő, hogy a játékmaci is leesett ijedtében :) De a mesekönyv képeinek mutogatását még gyakorolni kéne picit.

nofret 2020.04.16. 09:52:08

@annamanna: Igen, még bele kell jönni, meg ezzel a frizurával kb ijeszgetni lehet a gyerekeket :))

brenthis 2020.04.16. 17:48:55

Nem a saját pénzüket adományozák el, hanem azt a nyereséget, amit a BBC az esküvőjük televíziós közvetítéséből szedett össze. Harry és Meghan csak javaslatot tehettek arra, hogy a BBC kinek adományozza a saját nyereségét. Persze PR szempontjól jobban mutat, ha ezt úgy tüntetik fel, mintha a saját pénzük lett volna...
Több infó:
www.dailymail.co.uk/femail/article-8222365/Prince-Harry-Meghan-Markle-arranged-money-wedding-broadcast-charity.html

nofret 2020.04.16. 21:39:56

@brenthis: Abszolút igazad van, a legtöbb helyen megírták, tudtam is róla, úgyhogy igazából az én hibám, hogy nem írtam bele, ők nem próbálják úgy feltüntetni, mintha az ő pénzük lenne. De egyrészt úgy voltam vele, hogy szerintem a gesztus számít, másrészt a másik embargós dologra akartam koncentrálni, ami miatt már így is sokkal tovább fent voltam, mint akartam. A "hülye angolok" ugyanis nincsenek tekintettel rá, hogy itt egy órával később van, mint náluk :) De köszönöm, hogy megírtad az infót, mert több szem többet lát!

nofret 2020.04.16. 22:04:16

@brenthis: Nem hagyott nyugodni, beleírtam :)
süti beállítások módosítása