Royal sztorik & királyi krónikák

Sosem látott felvételeket tettek közzé a királynő születésnapján Erzsébet gyerekkorából

2020. április 21. - nofret

Eddig nem látott családi felvételeket tettek közzé II. Erzsébet születésnapján, amelyen a hagyományoktól eltérően minden ceremónia elmaradt. A királynő kedden lett 94 éves, de kifejezett kérésére, a járványhelyzetre tekintettel ezúttal töröltek minden hagyományos ünnepséget, amire még nem volt példa 68 éves uralkodása alatt.

queen.jpg

A Buckingham-palota még a hétvégén jelentette be, hogy semmiféle ceremoniális esemény nem lesz kedden, mivel "a jelenlegi helyzetben ez nem lenne helyénvaló". Nagy-Britanniában eddig több mint 14 ezren haltak meg az új koronavírus-járványban. Így tehát kedden elmaradtak az ilyenkor szokásos tüzérségi díszsortüzek is, amelyekkel a hadsereg tiszteleg minden évben a Buckingham-palota melletti Green Parkban, illetve a Temze partján, a Tower mellett. Camilla Tominey királyi szakértő azt mondta az itv brit tévé This morning című műsorában, hogy a királynő valószínűleg úgy érezte, nem az ő születésnapja a legfontosabb ilyenkor, és azt sem akarta volna, hogy az emberek összegyűljenek a parkban, ahogy az ilyenkor szokásos. Hozzátette, hogy a királyi család ugyan megemlékezik a születésnapokról, de fontosabbak számukra a jubileumok, illetve az olyen katonai felvonulások, mint például a Trooping the Colour. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Alex Schmidt (@alexschmidt2018) le

 

A királynő egy hónapja legnagyobb vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsorban van visszavonult férjével, Fülöp herceggel. Eddig annyi szivárgott ki arról, hogyan töltötte II. Erzsébet a születésnapját, hogy Harry és Meghan videókapcsolaton keresztül köszöntötték fel őt, Archie társaságában. Állítólag Zoom-on keresztül hívták fel gyermekei, többi unokája és dédunokája is, de ezt még nem erősítették meg. Azt tudni, hogy a királynő hetek óta használja a Zoomot, például már tartott így értekezletet az úgynevezett Privy Council (Titkos tanács) tagjaival is. 

Az elmaradt ünnepségek helyett az uralkodó kedveskedett népének egy videóval, amely a királyi család Twitter-oldalán jelent meg kedd délután. A rövid, több házi videóból összeállított képsoron főleg Erzsébet látszik még hercegnőként, az azóta elhunyt húga, Margit hercegnő társaságában.

Ez valódi különlegesség, jópár dokumentumfilmet megnéztem már a királyi családról, de ezeket a képsorokat még sosem láttam.  

A film elején a csecsemőkorú Erzsébet hercegnőt édesanyja, Erzsébet anyakirálynő tolja egy babakocsiban, valószínűleg 1926-ban, nem sokkal születése után. Akkor még nem lehetett tudni, hogy a babakocsiban utazó kislányból valaha uralkodó lesz. A videón azt is látni, hogy a két hercegnő, Erzsébet és Margit a Buckingham-palota és a windsori kastély parkjában mérleghintázik, játszik, virágokat ültet, lovagol és táncolni tanul.

A felvételhez mellékelt üzenetben az udvar köszönetet mond mindazoknak, akik jókívánságaikat fejezték ki a királynőnek 94. születésnapja alkalmából. Köztük volt Vilmos herceg, és Katalin hercegnő, akik közös Twitter-üzenetben gratuláltak.

Elsőszülött fia, Károly trónörökös megható és személyes képekkel köszöntötte édesanyját:

Az idén egyébként nem tartják meg a királynő hivatalos születésnapi ünnepségét, a Trooping the Colourt sem, pedig ez a királyi család rajongóinak egyik leginkább várt eseménye az évben, erről szóló bejegyzésemért kattints! 

the_colour_hand_over.jpg

Erzsébet királynő, pontosabban akkor még yorki hercegnő élete 1936-ban változott meg egyik pillanatról a másikra, amikor nagybátyja, a VIII. Edward néven rövid ideig uralkodó David lemondott a trónról, hogy elvehesse kétszeresen elvált amerikai szerelmét. Erzsébet édesapjának, a VI. Györgyként trónra lépő Albertnek kellett átvennie a gyermektelen Davidtől az uralkodás terhét, ezzel Erzsébet yorki hercegnőből lett a trónörökös. 

Jobb emberre, illetve hercegnőre nem is bízhatták volna a trónt: Erzsébet egész életében kötelességtudó és fegyelmezett volt, ellentétben gyönyörű, de szertelen húgával, Margit hercegnővel.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Queen Elizabeth II UK �� (@queenelizabethiiuk) le

Első beszédét 1940-ben, 14 évesen mondta, akkor ahhoz a több tízezer brit gyermekhez szólt, akiket szüleik küldtek vidékre vagy külföldre a bombázások miatt. Később szolgált a brit hadseregben, autószerelőként és teherautóvezetőként.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Queen Elizabeth II UK �� (@queenelizabethiiuk) le

Férjével, Fülöp herceggel, aki távoli unokatestvére, 13 éves korában ismerkedett meg - Erzsébet azonnal beleszeretett a jó kiállású tengerésztisztbe. 21 éves korában ment hozzá Fülöphöz, és hamarosan megszületett Károly és Anna. 

A tüdőráktól szenvedő VI. György élete vége felé egyre több feladattal bízta meg Erzsébetet és férjét, akiknek emiatt haza kellett térniük Máltáról, ahol Fülöp herceg tengerésztisztként teljesített szolgálatot. A királynő a mai napig úgy emlékszik vissza Máltára, mint "a boldog emlékek szigetére". Itt "egyszerű" fiatalasszonyként ugyanis az átlagos tisztfeleségek életét élhette. Erre soha többé nem volt lehetősége. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Queen Elizabeth II UK �� (@queenelizabethiiuk) le

A halál ugyanis hirtelen, ha nem is teljesen váratlanul csapott le apjára, a királyra, akkor, amikor Erzsébet és férje éppen Kenyában voltak, ahová maga VI. György küldte őket, hogy képviseljék őt a Nemzetközösséghez tartozó országokban. Ekkor Erzsébet mindössze 26 éves volt, és nem számított rá, hogy a korona terhét ilyen korán át kell vennie. 

Erzsébet és Margit hercegnők szüleikkel, VI. Györggyel és Erzsébet királynéval 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Queen Elizabeth II UK �� (@queenelizabethiiuk) le

 

És innentől nem volt megállás... Uralkodása alatt felismerhetetlenül átalakult a világ, de a királyi család képes volt alkalmazkodni a változó időkhöz, ezt bizonyítja újra feltámadó népszerűsége. Habár a botrányok megtépázták az intézményt, és nem övezi osztatlan lelkesedés a brit királyi család minden tagját, de a királynő tekintélye kikezdhetetlennek látszik. Egyetlen alkalommal esett vissza népszerűsége komolyabban uralkodása alatt: a Diana halálát követő héten, 1997 szeptemberében, amikor utólag visszatekintve valóban hozott néhány megkérdőjelezhető döntést. De ez elmúlt, ma Erzsébet a leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodó, ezzel lekörözve saját üknagyanyját, Viktóriát is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr7915628092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása