Royal sztorik & királyi krónikák

II. Erzsébet: "Utcáink nem üresek. Tele vannak az egymás iránti szeretettel és törődéssel."

2020. május 09. - nofret

Megindító, történelmi utalásokkal teli beszédet mondott II. Erzsébet a VE Day, vagyis a második világháború európai lezárását jelző ünnepségek 75. évfordulóján. A brit uralkodó üzenete helyi idő szerint péntek este 9 órakor került adásba, éppen ugyanabban  a pillanatban, mint amikor édesapja, VI. György kezdte beszédét 75 évvel korábban.

ve_day.JPG

Sokan kérdezik tőlem, amikor megtudják, mennyire rajongok az uralkodóházakért, hogy szerintem a jelenben mi haszna van "ennek az egésznek". Nekik szívem szerint megmutatnám ezt a beszédet. Ott ül egy 94 éves asszony, aki a 20. század legfontosabb eseményeinek csaknem mindegyikénél jelen volt, jobbján édesapja, VI. György portréja, aki keresztülvezette népét a második világháborún, balján pedig saját katonasapkája, amit ő maga viselt a második világháború idején, amikor a hadseregben szolgált, és arról beszél, hogy "én láttam". "Ott voltam." "Emlékszem rá." 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Queen Elizabeth II UK �� (@queenelizabethiiuk) le

 

Egyetlen választott politikai vezető sem képes (és ez rendjén is van így) biztosítani ezt a fajta kontinuitást. Számomra ez hitelességet ad, azt az érzést, hogy az az ember, aki átélte mindezt, biztosan nem fog a történelem rossz oldalára kerülni, ha esetleg ismét bekövetkezne egy világégés.  

Mint ahogy beszédében ki is emeli: "A háborús generáció tudja, hogy a legjobb módja annak, hogy tiszteletben tartsuk azok emlékét, akik nem tértek vissza a harcokból, ha biztosítjuk: mindez nem történik meg ismét." 

II. Erzsébet arról beszélt, hogy "élénken" emlékszik az ünneplő tömegekre és a jelenetekre, amelyek ezt a pillanatot kísérték. Erzsébet yorki hercegnő 19 éves volt, amikor véget ért a második világháború, és apjával, VI. Györggyel, édesanyjával, Erzsébet királynéval, valamint húgával, Margit hercegnővel és Winston Churchill miniszterelnökkel közösen integettek a Buckingham-palota erkélyéről. 

Hadd térjek vissza még egy pillanatra ahhoz, milyen szimbolikus dolgokkal vette magát körbe a királynő: ismert, hogy minden fontos beszédekor még a szokásosnál is gondosabban választja ki öltöztetőjével, Angela Kelly-vel közösen, milyen ruhát és ékszert viseljen. A két bross, ami azonnal feltűnik acélkék ruháján, édesapja ajándéka volt a 18. születésnapjára - két akvamarin - és gyémántkitűző, amit még a második világháború idején, 1944-ben kapott a királytól. Ez is értékelhető főhajtásként apja emléke és öröksége előtt. 

bross.jpg

Azt tudni, hogy a királynő aznap, 1945. május 8-ának estéjén néhány baráttal és húgával, az azóta elhunyt Margit hercegnővel a palota falain kívülre kalandoztak, hogy ők is részt vegyenek az ünneplésben. Ez a történelmi tény adta az alapot egy igen bugyuta filmhez, az "A Royal Night Out" (Hercegnők éjszakája) címűhöz, amiben Erzsébet és Margit kikéredzkedik a Buckingham-palotából, majd a szüleik által melléjük rendelt lovagokat - két katonatisztet - lerázva különböző kalandokba keverednek. Természetesen a film teljes fikció, ettől függetlenül szórakoztató, és a két testvér karakterét - a fegyelmezett, felelősségteli Erzsébetét, és a szertelen, tüzes Margitét - elég jól bemutatja a történet. 

Idén még a szép, kerek évforduló sem volt elég ok arra, hogy a koronavírus-járvány idején tömegrendezvényeket tartsanak, és a királynő sem állhatott ki a palota erkélyére ismét, ehelyett a windsori kastélyban, az úgynevezett fehér nappaliban felvett beszédét adta le a televízió. 

II. Erzsébet édesapja, VI. György szavait visszhangozta, amikor az ország "erejéről és bátorságáról" beszélt. A királynő azt sugallta, hogy az, ahogyan ma a britek a koronavírus-járványra reagálnak, hasonló a második világháborúban tanúsított bátorságukhoz és erejükhöz.  

A királyi család rajongói előtt nem titok, és A király beszéde című film elkészülte óta széles körben is ismert tény, hogy Erzsébet édesapja, VI. György dadogásával küzdött egész életében, ami ezen a felvételen is hallatszódik. Elképzelhető, mekkora heroikus küzdelem volt számára egy ilyen hosszú beszédet elmondani! Ennek a filmnek a témája akörül forog, hogyan készült arra a beszédre, amit a háború elején mondott, és hogyan küzdött meg démonaival. Egyébként nekem ő az egyik kedvencem a Windsorok közül, éppen rendkívül emberi története miatt, amiről ebből a bejegyzésből kicsit többet megtudhattok. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Queen Elizabeth II UK �� (@queenelizabethiiuk) le

"A kilátás sivárnak tűnt, a vég messzinek, az eredmény bizonytalannak. De megtartottuk a hitünket abban, hogy jó ügyet szolgáltunk - és ez a hit, amit édesapám is kiemelt beszédében, segített át bennünket a nehézségeken" - idézte fel II. Erzsébet a második világháborút kísérő érzéseket.  

"Soha ne adjuk fel, soha ne csüggedjünk - ez volt a győzelem napjának üzenete."

A királynő emlékeztetett arra, hogy ekkor még csak az európai győzelmet ünnepelhették, Ázsiában még augusztusig folytak tovább a harcok. Beszédének központjában azok álltak, akik életüket adták azért, hogy "mi békében" , "szabad emberként" élhessünk a "szabad népek világában." "Emlékeznünk kell, és fogunk is rájuk." 

"Nehéznek tűnhet, hogy nem tudjuk ezt a különleges évfordulót úgy megünnepelni, ahogyan szeretnénk. Ehelyett otthonainkból és ajtajainkból emlékezünk. De utcáink nem üresek. Tele vannak az egymás iránti szeretettel és törődéssel" - mondta a királynő biztatóan. "Amikor az országunkra nézek ma, és azt látom, mennyi mindent hajlandóak vagyunk megtenni annak érdekében, hogy megvédjük és támogassuk egymást, büszkén mondom, hogy még mindig az a nemzet vagyunk, amelyet a bátor katonái, tengerészei és pilótái felismernének és csodálnának."

A beszéd után arra kérték az embereket, hogy nyissák ki ajtaikat és ablakaikat, és énekeljék el Dame Vera Lynn dalát, ami a háborúban szimbolikussá vált, a We'll Meet Again-t.

 

A királynő másodjára fordult a nemzethez rövid időn belül. Legutóbb április 5-én beszélt a tévében a koronavírus-járvány miatt.

Eredetileg rengeteg megemlékezést, koroszorúzást és veterántalálkozót terveztek. Szerencsére a RAF (Royal Air Force), vagyis a királyi légierő pilótáinak, a Vörös Nyilak nevezetű formációnak a repülése nem maradt el péntek délelőtt: a London feletti égre piros, fehér és kék csíkokat húztak.

 

 

Az európai győzelem kihirdetésének napján hatalmas ünneplés volt Londonban, amit kivételesen rossz idő sem akadályozott: egész nap szép idő volt. Nem tudom, előfizetés nélkül is látszanak-e ezek a felvételek a linken, de ha igen, akkor érdemes megnézni. A Daily Mail állított össze néhány színes és fekete-fehér archív felvételt arról, hogyan buliztak a londoniak, és a királyi család erkélymegjelenéséről, ami öt éve akkor az első volt. Amikor kivonult az erkélyre a király és királyné, hatalmas ováció kezdődött, de talán még hangosabb volt az éljenzés, amikor Winston Churchill is kilépett utánuk. 

VI. György és felesége rendkívüli népszerűségnek örvendtek a nép körében, II. Erzsébet édesapját hősnek tartották, amiért - annak ellenére, hogy valójában soha nem készült uralkodni - végigvezette népét a világháború vérzivataros évein, családjával nem hagyták el az országot, sőt, a Buckingham-palota egyszer még találatot is kapott. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par World War I & World War II (@theworldwars) le

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr115672980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása