Royal sztorik & királyi krónikák

Volt-e színesbőrű királynéja Angliának?

2020. június 18. - nofret

Ahogy ígértem, folytatom a színesbőrű felmenőkkel rendelkező arisztokratákról és királyi sarjakról szóló sorozatomat, amit a félvér Dido Belle sztorijával kezdtem, akinek még a rabszolgakereskedelem eltörlésében is szerep jutott. Magyarországon valószínűleg szintén kevéssé ismert a 18. századi Sarolta királyné története és személye, akiről időről-időre előkerül egy feltételezés, miszerint voltak színesbőrű felmenői. Kétségtelen, hogy a Saroltáról készült egyes portrék arról árulkodnak, hogy lehettek afrikai felmenői a királynénak, más képeken azonban ennek még nyoma sem látszik. 

Akár igaz a legenda, akár nem, érdemes megismerkedni ennek a különleges asszonynak a történetével. Zsófia Sarolta mecklenburg-strelitzi hercegnő (1744-1818) a német Károly Lajos Frigyes mecklenburg-strelitzi herceg és felesége, Erzsébet Albertin szász-hildburghausen-i hercegnő nyolcadik gyermeke volt.

charlotte_1.jpg

Nathanial Dance-Holland portréja Saroltáról

III. György angol királyhoz ment feleségül, akinek a története a „György király” című filmből lehet ismerős. Ebben szívszorítóan (egyben fekete humorral átszőve) ábrázolják az idős király küzdelmét az elmebajjal, és a királyné harcát férje méltóságának megmentéséért. Sarolta királynét Helen Mirren játssza, aki már többször alakított uralkodónőt, például II. Erzsébet királynőt és Nagy Katalin cárnőt is megformálta, méghozzá csodása (szerintem). 

A 18. század közepén-végén járunk. III. György uralkodása bővelkedik a fegyveres konfliktusokban. Az Egyesült Királyság Amerikában Franciaországgal harcol gyarmatokért, majd igyekszik megakadályozni a függetlenségi háborút kirobbantó renitenseket abban, hogy gyarmataik elszakadjanak a királyságtól. Mint az jól ismert, ez nem sikerül, a gyarmatok kikiáltják függetlenségüket, és megalakul az Egyesült Államok (ezzel az amerikai gyarmatok utolsó uralkodópárja György és Sarolta). Több mint egy évtizeddel később kirobban a nagy francia forradalom, és még az is belefér III. György uralkodásába (1760-1820), hogy országa több mint egy évtizedig harcoljon a napóleoni Franciaországgal. 

III. György uralkodásának utolsó éveiben fia irányította az országot régensként. Érdekes, hogy egy, a The Guardianben megjelent cikk szerint Sarolta királynét a róla elnevezett észak-karolinai Charlotte városában sokkal jobban tisztelik, mint Angliában, ahol többnyire csak úgy ismerik, mint „az őrült” III. György feleségét.

És hogy miért bukkan elő néha-néha a legenda arról, hogy Saroltának voltak színesbőrű felmenői? Egy történész, Mario de Valdes y Cocom állt elő az elmélettel. Részben egy korabeli beszámolóra támaszkodik, mégpedig arra, amiben Sarolta wales-i hercegnő  III. György és Sarolta királyné unokájának  orvosa, Christian Friedrich Stockmar báró az idősődő királynét "kicsi és görbe tartású” nőnek írja le, akinek „valódi mulatt arca” van. Valdes másfelől a Saroltáról készült portrékra, valamint családfakutatásra is alapozza teóriáját. Szerinte a királyné vonásai a róla készült festmények alapján feltűnően afrikai jellegűek, és ez állítólag több kortársnak is feltűnt.

ch.JPG

Henry Robert Morland képe a királynéról

A történész szerint Sarolta ősei között található Margarita de Castro e Souza, egy, a 15. században élt nemesasszony, aki a portugál királyi család fekete ágához tartozott. Margarita a 13. századi III. Alfonso portugál király és Madragana nevű szeretőjének leszármazottja.

margarita_de_castro_e_souza_genealogy_and_descent.jpg

Ez utóbbi hölgy egyes források szerint mór volt- ez a szó utalhat észak-afrikai származású, de az Ibériai-félszigeten letelepedett, valamint feketebőrű emberre is. Más történészek vitatják Valdes elméletének a megalapozottságát. „Ha Sarolta valóban fekete volt - mondta Kate Williams a The Guardian újságírójának - az sok fontos kérdést vet fel nem csupán a királyi családról, hanem a legtöbb európai uralkodóházzal kapcsolatban is, tekintve, hogy Viktória királynő leszármazottai Európa legtöbb királyi családjában jelen vannak, és még azon túl is. Ha Saroltát feketének tekintjük, akkor Viktória királynő és az egész királyi családunk, egészen Harry hercegig bezárólag fekete - ez egy elég érdekes koncepció.”

ch_2.JPG

Sarolta királyné két legidősebb fiával Allan Ramsay képén (1764-69 között)

A cikkben ugyan nem említik, de feltételezhetően a történész arra az úgynevezett „one drop” szabályra utal, amit az Egyesült Államokban használtak a 20. században, és ami alapján mindenkit, akinek akár egy felmenője is feketebőrű volt, a feketebőrű közösség tagjai közé sorolták, akkor is, ha a külsején alig hagyott nyomot öröksége.

A témával foglalkozó történészek azért is szkeptikusak Valdes elméletével kapcsolatban, mert szerintük olyan nagy a generációs távolság Sarolta és feltételezett afrikai ősei között, hogy önmagában ennek az örökségnek szinte semmi jelentősége nincs. Ráadásul több szakértő is vitatja, hogy létezik elegendő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy maga Madragana fekete volt.

Valdes úgy véli, Sir Allan Ramsay 1762-es portréja alátámasztja elméletét. Azt írja afrikai diaszpórával foglalkozó könyvében: "A korszak művészeitől elvárták, hogy alanyuk arcának nemkívánatos vonásait kicsinyítsék, puhítsák, sőt, hogy eltüntessék. De Sir Allan Ramsay, aki a királyné portréinak jelentős részét festette, mégis határozottan afrikaiként ábrázolta őt.”

charlotte_of_mecklenburg-strelitz_1760-1800-crop.jpg

 A királyné Allan Ramsay 1761-es képén

Ugyanakkor kérdés, Ramsay, aki abolicionsita aktivista volt, nem politikai célból hangsúlyozta-e túl az afrikai vonásokat. Egy másik cikkben még az is felvetődik, hogy a festő azon képeiből, amelyeket Sarolta koronázása alkalmából készítettek, számos másolatot küldtek a brit gyarmatokra, márpedig a képek politikai célt is betölthettek azáltal, hogy a gyarmatok népe számára királynőjüket számukra ismerősebb vonásokkal ruházzák fel. 

Érdemes megnézni, mit mond minderről az, aki II. Erzsébet királynő képgyűjteményét kezeli, Desmond Shawe-Taylor. "Híresen csúnya volt” - állítja Sarolta királynéról. "Ugyanabból a portréból (Ramsay festményéből - a szerk.) van egy másik változatunk is. Elég gyakran nézegetem, és soha nem jutott eszembe, hogy afrikai vonásai lennének. Lehet, hogy voltak ilyen ősei, és nem lehetetlen, hogy ez tükröződött a vonásaiban is, de én nem látom ezt.”

Ugyanakkor a kurátor azon is spekulál, nem lehetséges-e, hogy Sarolta királyné más megfestői nyomták el afrikai vonásait. „Ennek már több értelme van”- vélekedik. „Lehetséges. Ramsay - nem úgy, mint Reynolds és Gainsborough, akik elég pontatlan portréfestők voltak - nagyon precízen festette meg alanyait, szóval ha a királyné kicsit afrikaibbnak tűnik Ramsay portréin, mint másokéin, az azért is lehet, mert jobban ábrázolta őt. Honnan is tudhatnánk? A királyné már halott.”

charlotte_gainsborough.jpg

Ezt a képet Thomas Gainsborough festette a királynéról, és szinte egyáltalán nem hasonlít a többi portréra

Ugyanakkor Shawe-Taylor szerint Sarolta királynéról karikatúrákat is őriznek a British Museumban, és ezek egyike sem ábrázolja őt afrikaiként, pedig a karikaturisták biztos nem hagyták volna „szó nélkül” a szokatlan külső jegyeket. De vajon mit szólnának a mai Windsorok, ha minden kétséget kizáróan kiderülne: volt feketebőrű ősük?

A The Guardiannek nyilatkozó Hugo Vickers királyi történész szerint a királyi család nem érezné fenyegetőnek, ha kiderülne, hogy vannak afrikai felmenőik. "Semmilyen szégyen nem kapcsolódna ehhez részükről. Engem nem nyűgöz le ez a teória, de még ha igaz is lenne, az egész annyira felhígult ennél a fázisnál, hogy semmit sem számítana” - vélekedik. És hogy a Buckingham-palota hogyan reagál a teróriára? Több cikkben is idézik, hogy egy bizonyos David Buck, a Buckingham-palota szóvivője a Boston Globe-nak elég pökhendien azt reagálta: „Már évek óta tart ez a szóbeszéd. Ez egy történelmi kérdés, és őszintén, ennél vannak sokkal fontosabb dolgok is, amikről beszélhetünk.”

francis_cotes.jpg

Francis Cotes pasztellképén, 1767

Habár érdekes elmerengeni a több, egymásnak ellentmondó érvelésen és gyenge lábakon álló bizonyítékon, az igazságot arról, hogy Sarolta királynénak milyen színű volt a bőre, és milyen jellegűek a vonásai, talán már soha nem tudjuk meg. Gyakorlatilag minden róla készült képen másképp fest a királyné. Azt azonban tudni lehet róla, hogy művelt volt, olvasott, és nagyon érdekelte a képzőművészet. Ismert támogatója volt Johann Christian Bachnak, aki zenére is tanította a királynét. Miután Bach meghalt, tovább támogatta özvegyét. Valószínűleg Mozartnak is mecénása volt Sarolta, aki nyolc évesen neki dedikálta Opus 3 zenedarabját.

charlotte_johann_zoffany.png

III. György király, Sarolta királyné és hat legidősebb gyermekük Johan Zoffany 1770-es festményén

Ő alapította meg Anglia legrégebbi anyaotthonát Londonban, ami ma Queen Charlotte Maternity Hospital néven ismert. 15 gyereket szült, közülük 13 megérte a felnőttkort. A királyi pár kapcsolata - főleg a kor többi házasságához mérten - sikeres volt, Sarolta nagyra tartotta férjét. A Királyi Gyűjtemény weboldalán, ahol György-kori leveleket mutatnak be, idéznek a királyné egy 1778. április 26-i üzenetéből, amelyet házasságkötésük után 17 évvel írt:  

Utazásaid eredményeképpen mindenkinek kedvet adsz majd, a világ jobban megismer, és ha lehetséges, népeid még jobban fognak szeretni. Mindenképpen ez fog történni, de ez mégsem hasonlítható a szeretetéhez annak, aki az Ön nagyon gyengéd barátja és felesége,

Sarolta 

Idővel a királyné is belefáradt az udvari intirikákba, és 1797-ben már azért ír férjének, hogy engedélyezze számára az udvartól távolmaradást. Történészek szerint kapcsolatuk ezek után nem lesz a régi, amihez hozzájárult a III. Györgyön elhatalmasodó elmebaj is. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Kew Gardens (@kewgardens) le

Az anyaotthon mellett Sarolta évszázadokon átívelő, fennmaradt öröksége az, hogy amatőr botanikusként létrehozta a Kew Gardenst. Ez a csodálatos kertegyüttes – amit a kosztümös filmek kedvelői jól ismerhetnek, hiszen gyakran szolgáltatja a hátteret az elegáns ruhákba öltöztetett színészek sétáihoz - ma a királyi botanikus kert szerepét tölti be.

(Szolgálati közlemény: a szokásosnál lehet, hogy lassabban tudok majd reagálni a kommentekre, olyan helyen leszek néhány napig, ahol nem mindig van térerő. Türelmeteket és megértéseteket köszönöm.) 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Kew Gardens (@kewgardens) le

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr5415901666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szobatars 2020.06.20. 12:07:23

A bejegyzés címe: Volt-e színesbőrű királynője Angliának?

A rövid és tömör válasz erre az, hogy nem. Angliának (sőt az Egyesült Királyságnak és jogelődjeinek NEM volt színesbőrű királynője. Mondjuk maga a bejegyzés sem foglalkozik ezzel, gyakorlatilag egyetlen szót sem veszteget a címben saját maga által feltett kérdésre.

Persze az is lehet, hogy a bejegyzés szerzője végzetesen összekeveri a "királynő" (queen) és a "királyné" (queen consort) fogalmát.

Fredddy 2020.06.20. 12:07:42

A "one drop rule" a XX. század elejének terméke, 1910-ben vezették be először. Ugyan korábban is volt rá próbálkozás, de a törvénytervezetet visszadobták, mert egyszerűen túl sok embert minősített volna hirtelen négerré. Akkoriban, még a rabszolgaság alatt is egynegyed, vagy egynyolcad alatti afrikai származással még fehérnek számított a polgár (tagállamtól függött a pontos szám). Sőt, volt hogy még ezt se nézték, ha a kinézete kb fehér volt, és/vagy a társadalomban is akként viselkedett (~volt valamennyi pénze és tekintélye), akkor már belefért. Természetesen ma már nem létezik ez a szabály.
Egyébként akkoriban is voltak alóla kivételek, Virginiában az indiánokra nem vonatkozott, mert Pocahontas miatt éppen a legrégebbi családokat szívatta volna meg :)

Magyarországon a harmadik zsidótörvény volt a legszigorúbb definíciót tartalmazó faji törvény, ott két zsidónak született nagyszülő kellett ahhoz, hogy a polgárt zsidónak minősítsék, tekintet nélkül szülei, illetve saját vallására.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2020.06.20. 12:07:49

Ha már színes bőrű európai arisztokraták: az "orosz" Abram Petrovich Gannibal/Hannibal echte fekete volt. Leszármazottai között van Puskin, a költő, és pl. Westminster jelenlegi hercege (aki hófehér bőrű és vörös).

Örömhernyó 2020.06.20. 12:08:26

Még egy fénykép se lenne bizonyíték, nemhogy mindenféle festmények.
Erre vannak a genetikai vizsgálatok. Exhumálás, DNS-vizsgálat. Pofonegyszerű.Az utódait is lehet tesztelni.
Amúgy ha ez 200 éven át nem volt fontos, akkor most miért az? Ja, mert ma szégyen fehérnek lenni, mert ilyen politikai kurzus van. Mint a 30-as, 40-es években zsidónak, az 50-es években kuláknak lenni. Vagy Angliában írnek lenni sokáig. Most a fehéreken a sor, őket kell kiradírozni a történelemből. Mintha Afrikában az emberek mindig nagy összhangban éltek volna, sose vadászták volna el egymást és nem tartottak volna rabszolgákat...
A brit királyi család német eredetű, tehát eleve idegen az angoloktól, skótoktól. Ha még afrikai vér is van bennük, az már nem sokat változtat a dolgon.

Argus_ 2020.06.20. 12:10:14

Soha nem volt királynő, max KIRÉLYNÉ!!! III. György uralkodó felesége. Nagy különbség!

kugi · http://kugi.blog.hu 2020.06.20. 12:10:17

A címben szereplő királynő és a szövegben szereplő királyné szavak nem ugyanazt jelentik! A királynő egy női király, tehát ő az uralkodó, az államfő, a királynénak pedig a férje az.

nofret 2020.06.20. 12:12:48

@szobatars: Jogos a panasz, mármint az a része, hogy sikeresen elrontottam a címet. A szövegben végig helyesen királynét emlegetek.Mea culpa, nincs szerkesztőm, és két város között utazgatva élesítettem a posztot. Ezt most valóban elrontottam.

nofret 2020.06.20. 12:13:22

@kugi: Tudom, tudom, lásd fentebbi választ!

nofret 2020.06.20. 12:14:01

@Argus_: Igaz, lásd fentebbi választ. Sajnálom, hogy pont a címet sikerült elrontani :(

nofret 2020.06.20. 12:15:19

@MolnarErik: Ez így igaz, gondoltam is arra, hogy Puskinról is szót ejtek majd.

nofret 2020.06.20. 12:17:54

@szobatars: Sajnos ami kiment címlapra már nem tudom javítani. Még jó, hogy az olvasók figyelnek :)

apro_marosan_petergabor 2020.06.20. 21:04:38

Úgy látom elindult a libero gépezet.
Most hozzá kell szoktatni az európaiakat, hogy a királyi házakban néger felmenők, királyok voltak... Nem lennék meglepődve, ha az Árpádházban is találnának ilyet. Volt idő, mikor megpróbálták elővezetni, hogy a honfoglalók zsidók voltak - valamilyen kazár mesén keresztül, azután ez a próbálkozás abbamaradt.
Nézve a mostani eseményeket, úgy látom, teljes a letámadás, a bolsevik-libero oldalnak más ötlete nem lévén faji-egyenjogusági forradalmat kell hirdetnie (teljesen feleslegesen).
Jön a Trump választás, az establishmentnek fáj, hogy lassan 4. éve a második vonalba szorultak. Ennek az előkészítése folyik az USA-ban égő autókkal, házakkal, üzletekkel, agyonvert, lőtt emberekkel, szobordöntésekkel, történelem átírással.
Az európai részlegnek is jutott feladat, úgy tűnik- az európai sajtó libero-bolsevik része igen aktívan vette fel a parancsot...
Jó lenne, ha ebből kimaradnánk, mert:
- nem voltak gyarmataink
- néger s másféle rabszolgáink sem
- leszámítva a 44. 03. 18-as német megszállás utáni rövid időszakot,nem voltak faji problémáink sem.

CSOKKI MÁLNA 2020.06.20. 21:04:48

A cikk netto rasszizmus. Miért kell foglalkozni a bőrszínnel?

Az Ellenálló 2020.06.21. 20:54:28

Változtat bármin is, ha voltak? Az összes fehér embernek valahol a távoli múltban néger volt az őse...

doppeladler 2020.06.21. 21:07:38

@apro_marosan_petergabor:

Tehát végül pont ugyanazt mondod, mint a "libero-bolsevik" csőcselék: "a fehér ember csúnyagonosz elnyomó, mert gyarmatosított, rabszolgát tartott, blablabla...".

Almandin 2020.06.21. 21:10:00

@apro_marosan_petergabor: Én nem látok ebben ideológiai erőlködést. A történet csupán érdekes. Annak ellenére, hogy ma nagyobb a jövés-menés a világban és ezzel együtt gyakoribb a rasszok közti keveredés, kismértékben ez már a távoli múltban is jelen volt. Nagyon kevés fekete már a rómaiak idején is élt Itáliában. Nehéz elképzelni, hogy az Európában tartósan élő feketéknek ne lettek volna gyerekeik vagy fehérekkel nemi kapcsolataik. Ez azt jelenti, hogy egy színfehér európai embernek is lehet nagyon kis valószínűséggel afrikai őse, csak nem tud róla. A posztban szereplő hölgy esetében a recesszív öröklés példáját láthatjuk. Sok generáció után visszaütött egy távoli ősére.
Olvastam pár éve egy nagyon érdekes esetet, ami napjainkban Dél-Olaszországban történt. Egy fehér olasz párnak negrid jellegű gyereke született. A DNS-vizsgálat bebizonyította, hogy a férj az apa, tehát nem lépett félre az asszony. A középkorban arrafelé szórványosan élt egy kevés fekete ember, kiderült, hogy a szülők valamelyikének lehetett sok generációval ezelőtt afrikai őse, és ilyen sok idő után ütött vissza a távoli felmenőre a gyerek.

Reisezugwagen 2020.06.21. 21:10:06

Az anatómiailag modern ember 315 ezer évvel ezelőtt jelent meg Afrikában, aztán pár tucat ezer éve több hullámban kivándorolt Afrikából, és benépesítette a legtöbb kontinenst.

vuvuvu2 2020.06.22. 22:05:21

"Egy történész, Mario de Valdes y Cocom állt elő az elmélettel. Részben egy korabeli beszámolóra támaszkodik, mégpedig arra, amiben Sarolta orvosa, Christian Friedrich Stockmar báró az idősődő királynét "kicsi és görbe tartású” nőnek írja le, akinek „valódi mulatt arca” van. "

Pontosítani szükséges egy részletet a fenti mondattal kapcsolatban.
Stockmar báró nem Sarolta királynénak az orvosa volt. Stockmar 1787-ben született, Sarolta királyné halálakor 31 éves volt. Stockmar Lipót herceg és felesége, Sarolta (=IV. György leánya =III. György és Sarolta királyné unokája) udvartartásához tartozott. Stockmar katonaorvos volt, aki a háború után szülővárosában telepedett le, és ott ismerkedtek meg Lipóttal. Lipót 1816-ban vette feleségül Saroltát (III. György és Sarolta királyné unokáját), ezt követően került Stockmar Angliába, Lipóték udvartartásába. Természetesen Stockmar-nak bizonyosan volt arra lehetősége, hogy találkozzon az idős Sarolta királynéval és erről feljegyzést készítsen, azonban valószínűtlen, hogy Sarolta királyné orvosa lett volna, fiatal orvosként, Lipóték udvartartásának tagjaként, egy olyan emberként, aki óvatosan vállalt megbízást - többek közt Lipót feleségének, az ifjabb Saroltának a szüléslevezetését sem vállalta el.

nofret 2020.06.22. 22:10:33

@vuvuvu2: Köszi szépen a hozzászólást! Készített róla feljegyzést, de az már igaz, hogy nem részleteztem az írásban, melyik Sarolta orvosa volt. Még egyszer köszi az észrevételt!

vuvuvu2 2020.06.23. 23:29:45

Más. Véletlenül pont ma láttam a History-n futó sorozatot London 2000 éves történetéről, amelyben arról volt szó, hogy a korai középkorban London már igazi kozmopolita város volt. Találtak olyan csontvázakat a régészek, amelyek arra utaltak, hogy London lakói között voltak pl. észak-afrikai származásúak is. Valóban elképzelhető, hogy a lakosság annyira keveredett már a kora középkorban, hogy akár lehetett Sarolta királynénak is olyan, 16-20 generációval azelőtti felmenője, aki esetleg Észak-Afrikából származhatott. (A főúri rangok pedig évszázadokon keresztül nemcsak öröklődtek, hanem elnyerték-elvesztették azokat, tehát ha valaki a 14. században még közember volt, annak lehetett főúri rangú utódja a 17-18. században.)

nofret 2020.06.23. 23:38:39

@vuvuvu2: Ez így igaz. Én nem láttam ezt a sorozatot, de nagyon érdekesnek tűnik! A másik posztomban, ebben - everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/2020/06/07/egy_szinesboru_brit_arisztokrata_akinek_tortenelmi_szerepe_volt_a_rabszolgasag_eltorleseben - is szót ejtek arról, amiről írsz, hogy a 18. századi Londonban már egyáltalán nem volt szokatlan a félvérek, színesbőrűek látványa történészek szerint. Ennek a cikknek a szerzője (www.english-heritage.org.uk/visit/places/portchester-castle/history-and-stories/black-people-in-late-18th-century-britain/) is azt boncolgatja, hogyan boldogultak a színesbőrűek Angliában a 18. században - akkoriban már voltak köztük zeneszerzők, katonák, boltosok, önálló egzisztenciával rendelkező emberek is.
Kár, hogy a kommentelők nagy része képtelen gazdagítani ezt az oldalt, úgyhogy külön köszönöm az értékes hozzászólásaidat.

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2020.06.24. 18:39:45

én azt olvastam hogy Filippa királyné volt az első "fekete" királyné

nofret 2020.06.24. 22:52:53

@PeniValdes: Én is utánaolvastam, de arra jutottam, hogy még azt a forrást is megkérdőjelezik, ami alapján ezt gondolják róla. Mindenesetre érdekes feltételezés :)

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2020.07.03. 21:19:37

@nofret: sőt vannak akik fia melléknevét is idekapcsolják, a Fekete Hercegét. Általában úgy vélik hogy ezt a ragadványnevet a páncélja színéröl kapta, vagy pedig a franciák elleni kegyetlenségéért. (100 éves háboru) viszont olyat is olvastam miszerint már gyermekként így emlegették a franciák.
süti beállítások módosítása