Royal sztorik & királyi krónikák

Meghan nyíltan beszél vetélése fájdalmáról

2020. november 25. - nofret

Szívszorító élményről számolt be Meghan sussexi hercegné a The New York Times számára írt véleménycikkben: arról, hogy elvesztette második magzatát. A hercegné azt reméli, hogy soraival másoknak is segíthet hasonló helyzetben. A 39 éves egykori színésznő a lap szerdai számában megjelent cikkben kiemeli, hogy erről a csaknem "elviselhetetlen gyászról, a veszteség fájdalmáról, amelyet sokan átélnek", csak kevesen beszélnek.

meghan_losses.JPG

A "The Losses We Share" vagyis a "A veszteségek, amelyekben osztozunk" címen megjelent cikkben Meghan arról ír, hogy idén júliusban úgy kezdődött a napja, mint bármikor: reggelit készített, megetette a kutyákat, bevette a vitaminjait, felkötötte a haját lófarokba, majd kiemelte másfél éves fiát az ágyából. Miután kicserélte pelenkáját, éles fájdalmat érzett, és lerogyott a padlóra. Akkor már tudta, hogy épp vetélést él át. 

Kórházba került, ahol férjével együtt sírtak az elszenvedett veszteség miatt. 

A személyes élményekről áttér arra, hogy ez az év sokakat vitt a szakadék szélére. "A veszteség érzése fertőzte meg a 2020-as mindennapokat. Van, aki egy "normális" nap kezdete után idős édesanyjáról kapott hírt, aki elhunyt a koronavírus miatt kialakult betegségben" -írja Meghan. De nem csak azokról beszél, akik átélték a gyászt, hanem a magányosokról is - hiszen, mint írja, a járvány miatti közösségi távolságtartás "magányosabbá tett bennünket, mint bármikor ezelőtt."  

Kiemeli, hogy 100 nő közül 10-20 életében előfordul a vetélés, de annak ellenére, hogy milyen gyakran következik be, még mindig tabunak számít, indokolatlan szégyen tapad hozzá, és elszenvedői magukra maradnak gyászukkal. Ezért arra kéri olvasóit, hogy ezen a hálaadáson (idén az Egyesült Államokban ez november 26-a csütörtök) kérdezzük meg egymástól: hogy vagy? 

Királyi tudósítók szerint a sussexi hercegné cikkének nyíltsága teljesen szokatlan a brit uralkodói családban, amelynek tagjai alig árulnak el valamit magánéletükről. Jól példázza a helyzetet, hogy a BBC push alertet (mobilokra küldött értesítést) küldött a cikkről szerda délelőtt, ilyet csak a legfontosabb breaking news helyzetekben szokott tenni. Amikor megkaptam az értesítést a mobilomra, és megláttam, hogy Meghanről van szó, azt hittem, valami történt velük. 

A királyi család mottója: a "Never complain, never explain", vagyis a "Ne panaszkodj, ne magyarázkodj". Nyilvánvaló, hogy Meghan és Harry nem követik ezt az alaptételt, és részben éppen ez az, ami szakadáshoz vezetett a család és köztük.

II. Erzsébet királynő, Harry herceg nagyanyja 68 éves uralkodása alatt sohasem beszélt a médiának magánéletéről. Egyébként már az az interjú, amit Meghan cikkében említ, amikor tavaly Dél-Afrikában Tom Bradby megkérdezte őt, hogy van, hatalmas vihart kavart az Egyesült Királyságban, mivel Meghan a szokásoktól eltérően, akkor még a brit királyi család hivatalos tagjaként őszintén válaszolt a kérdésre - és ebből ki is derült, hogy bizony, nincs jól. (Erről szóló blogbejegyzésemért kattints!) 

Bevallom, nálam megint betalált Meghan véleménycikke, mint ahogyan anno az a cikke is betalált, amit arról írt az Elle magazinnak, milyen nehézségekkel jár az, ha valaki félvér nőnek születik. Ez az időszak engem is megviselt, én is elvesztettem egy idős szerettemet a koronavírus miatt, és el sem tudom képzelni, micsoda fájdalom lehet, ha valaki a gyermekét, akit a szíve alatt hord, veszíti el. Az egyik kommentelő azt írta a blog Facebook-oldalán, miután közzétettem az alaphírt, hogy amióta Meghanék Amerikába költöztek, többet hall róluk, mint eddig, pedig arról volt szó, hogy elvonultan, médiafigyelemtől mentesen fognak élni. Én azt válaszoltam neki, hogy még egyet is értenék vele, de most egy olyan fájdalmas és tabutémáról van szó, amelyben ha egy közszereplő, ismert ember nyilvánul meg bátran, nyíltan, az több száz vagy ezer nőre hathat felszabadítóan, és segíthet a gyászukban. Teljesen mindegy, hogy ez Meghan vagy más, a lényeg, hogy az üzenet, miszerint nem vagyunk egyedül a veszteségeinkkel, eljusson az emberekhez. És habár nem mindenki élt át ugyanakkora fájdalmat ebben az évben, a veszteség érzetében mindannyian osztozunk. Nekem jólesett olvasni, természetesen nem a tragédia részét, hanem jólesett belegondolni abba: nem vagyunk egyedül veszteségeinkkel, legyenek azok bármekkorák is, és érintsék az életünk bármilyen területét is. Amióta a cikk megjelent, sokan, köztük több királyi tudósító is a közösségi médián osztja meg egymással elszenvedett vetéléseik fájdalmát. 

Meghan és Harry januárban döntöttek úgy, hogy visszalépnek a brit királyi család magas rangú tagjaként betöltött pozíciójuktól, és hogy elsőszülött fiukkal, Archie-val az Egyesült Államokba költöznek. A kaliforniai Montecitóban vettek tek egy házat, és az utóbbi hónapokban csak viszonylag ritkán lehetett róluk hallani. 

 

A Buckingham-palota szerdán a cikkel kapcsolatban közölte, hogy a sussexi hercegnő, Meghan írása, amelyben elárulta, hogy elvetélt, "olyan mélyen személyes téma, amelyhez a palota nem fűz kommentárt".

Harry herceg jelenleg a hatodik helyen áll a brit trónöröklési sorrendben édesapja, Károly trónörökös, valamint bátyja, Vilmos herceg és Vilmos három gyermeke mögött. Harry és Meghan tavaly májusban született fia, Archie Harrison Mountbatten-Windsor a hetedik a trónutódlási sorban, közvetlenül édesapja után.

A család életéről szóló A korona című sorozat negyedik évada múlt hét vasárnap debütált a Netflixen, hamarosan elemzéssel jelentkezem az évadról.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr3816301826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nofret 2020.11.27. 11:52:36

@Bébi fészek: Úgy vélem, ez azért más eset. Valódi emberi fájdalmát osztotta meg, és amikor egy ismert ember kiáll bátran, őszintén egy olyan üggyel kapcsolatban, ami még mindig tabutémának számít, az segíthet lelkileg az ugyanezzel küzdő embereknek.
süti beállítások módosítása