Royal sztorik & királyi krónikák

Lazább a brit királyi család szentestéje, mint azt bárki gondolná

Dilis ajándékokat adnak egymásnak, társasoznak és erős koktélokat isznak

2019. december 20. - nofret

Karácsonykor még a brit királyi család is leereszt: közösen díszítik a fát, ajándékokkal lepik meg egymást, esznek-isznak, majd Fülöp herceg koktélt kever mindenkinek, és társasoznak, amíg a királynő vissza nem vonul. A különbség az átlagos családok és az ő karácsonyuk között "csupán" annyi, hogy mindezt egy szép nagy kastélyban teszik, nem kell robotolniuk a konyhában, és több százan várják őket, amikor reggel templomba mennek. 

A királynő karácsonyi szünete azonban még éppen úgy kezdődik, mint sokaké szerte a világon: vonatra száll. II. Erzsébet a londoni King’s Cross pályaudvarról utazik el az ünnep előtt néhány nappal, és a norfolki King’s Lynn állomáson száll le. Idén éppen ma, azaz 20-án tette meg az utat, amint lesz kép róla, felteszem azt, hiszen a norfolki állomáson általában fotók is készülnek arról, ahogyan az emberek rácsodálkoznak a vonatról leszálló uralkodóra. Ez például egy tavalyi fotó: 

karacsony_4.JPG

Egy videó viszont máris érkezett, amin látszik, hogy a királynő idén rózsaszín kabátot (és alatta rózsaszín kosztümöt) viselt a vonaton. 

Fülöp herceg már nem utazik vele, hiszen ő nyugdíjas éveit eleve a sandringhami birtokon tölti (egyébként ezen a hétvégén kórházban fekszik), amely a brit királyi család karácsonyainak helyszíne is. (Lásd keretes írásomat!)  

Sandringham House

Londontól körülbelül 180 kilométerre északra található Sandringham House és a hozzá tartozó mintegy 8100 hektáros park a királynő magántulajdona. II. Erzsébet édesapja, VI. György mindig itt karácsonyozott, és egészen februárig ott is maradt a kastélyban, de a királynő és családja a 60-as években, amikor gyerekei még kicsik voltak, inkább a windsori kastélyban töltötte az év végi ünnepeket. 1988-ban azonban, amikor elkezdődött az ódon kastély felújítása, visszatértek a sandringhami karácsony hagyományához, és azóta is ott ünnepelnek.

karacsony_6.jpg

Fotó: Elwyn Thomas Roddick

Szomorú emlékek is kapcsolódnak a helyhez: Erzsébet királynő édesapja, VI. György (a „dadogós király”, lásd blogbejegyzésem egyik fejezetét) itt hunyt el 1952. február 4-én, miközben Erzsébet és Fülöp éppen az ő megbízásából a Nemzetközösség államait látogatták. Az akkor mindössze 26 éves hercegnő egy kenyai szafarin értesült arról, hogy édesapja elhunyt, és ő lett a királynő. (Erről remek epizód készült a Netflix sorozatában, a The Crown első évadában, a Hyde Park Corner című, míg a sandringhami karácsonyok akkori hangulatáért érdemes a legelső epiózodot, a Wolferton Splasht megnézni.)

Hosszúra nyúlik az év végi pihenés

II. Erzsébet normál esetben egészen februárig, édesapja halálának évfordulójáig marad a birtokon férjével, Fülöp herceggel. A karácsonyi díszeket egészen addig nem is távolítja el a személyzet, amíg a pár Sandringhamben van. Jövőre azonban lehetséges, hogy előbb hazautazik az uralkodó, mivel a brexit várható határideje január 31. 

Mielőtt útnak indul Norfolkba, a királynő még ad egy ebédet a Buckingham-palotában a család távolabbi tagjainak is, olyanoknak, akik nem hivatalosak Sandringhambe, vagy egyéb kötelezettségeik miatt nem tudnak ott megjelenni. Ez idén december 18-ára, szerdára esett, ezekben a videókban látható a királyi család ismert és kevésbé ismert tagjainak az érkezése a palotába:

 

 

 

Szenteste bizarr ajándékokkal

December 24-én azok, akiket a királynő Sandringhambe vár, megérkeznek a birtokra. Károly herceg és felesége, illetve Vilmos és Katalin mindig ott töltenek legalább egy napot, Harry pedig idén mindössze másodjára hagyja ki a sandringhami karácsonyt - 2012-ben azért nem volt jelen, mert Afganisztánban szolgált helikopterpilótaként, idén pedig az Egyesült Államokban, Meghan édesanyjánál töltik az ünnepeket. (Erről lentebb lesz még szó.) Miután mindenki megérkezett, közösen feldíszítik a fát: mindenki akaszthat rá díszt, de hagyomány, hogy a csúcsdíszt Fülöp herceg helyezi fel. 

Az egyik legbizarrabb karácsonyi szokás a királyi családban az ajándékozás. A meglepetéseket szenteste adják át, ami kivételesnek számít Angliában, hiszen az angolszász hagyomány szerint 25-én reggel kell kinyitni az ajándékokat. A brit királyi család azonban német származású, és a karácsonyi szokásaik jó részét még a Hannover-házból való Viktória királynő és a Szász-Coburg-Gotha-házból származó Albert herceg vezette be.

Viktória és Albert számos gyermekükkel általában Windsorban karácsonyoztak:

672abdd19aa4d854c9c8dd6295132c4f.jpg

De nem az a bizarr, hogy este ajándékoznak, hanem az, hogy mit. Mivel a család tagjainak – azt hiszem, ezt bátran kijelenthetjük – mindenük megvan, poénos dolgokkal lepik meg egymást. A családhoz közel álló forrásokból és egy új dokumentumfilmből tudni lehet, hogy Harry egyszer egy vicces feliratú zuhanysapkát adott királyi nagymamájának, Katalin pedig felfújható barátnőt Harry-nek (amikor épp nem volt barátnője). Meghan meglepetése a királynőnek 2017-ben egy éneklő hörcsög volt.

Az egyik legviccesebb jelenet mégis az lehetett, amikor Diana hercegnő először töltötte a karácsonyt Sandringhamben 1981-ben:  úgy tűnik, a hercegnőt férje nem világosította fel arról, milyen szokás dívik náluk, és Diana alaposan készült az eseményre, mindenkinek szép ajándékokat vásárolva. A királynő lányának, Anna hercegnőnek például egy kasmírpulóvert vett, cserébe ő egy vécépapírtartót kapott. Dianát azonban nem kellett félteni, hamar vette a lapot: amikor már a rémes ízléséről híres "Fergie" András herceg feleségeként a család része volt, egy leopárdmintás fürdőszobaszőnyeget kapott a wales-i hercegnőtől. 

Diana több szakértő szerint is utálta Sandringhamet, túl formálisnak érezte az ottani karácsonyokat, és bezártságérzete támadt a birtokon - annak ellenére ( vagy talán éppen azért), hogy ő maga is a park területén született és nőtt fel, hiszen családja, a Spencerek a birtokon lévő kétszintes házat, a Park House-t bérelték évtizedeken át a királyi családtól.  

Az ajándékozást követően a humorérzékéről ismert II. Erzsébet fel szokta olvasni a vicceket, amelyeket az úgynevezett "Christmas crackers"-ben talál (ezek szaloncukorra emlékeztető papírjátékok, amiket két ember húz szét, ekkor pukkanó hangot ad). 

karacsony_2.JPG

Szenteste a Town and Country magazin szerint Harry és Vilmos általában focimeccset vív a helyiekkel és a személyzettel, méghozzá egymás ellen állnak ki csapataikkal. (Ez idén minden bizonnyal elmarad Harry távolléte miatt.)A bevételt jótékony célra fordítják.

A brit Channel 5 december elején sugárzott Sandringham: The Queen at Christmas című dokumentumfilmjéből kiderült egy eddig nem ismert részlet is, méghozzá az, hogy a szenteste elköltött hatfogásos vacsora után Fülöp herceg keveri a koktélokat, amelyek mindig nagyon erősre sikerülnek. Ha kedvük van, még társasoznak egyet lefekvés előtt a családtagok. Tehát a szenteste oldottan telik, talán azt az egyet leszámítva, hogy a férfiak öltönyben, a nők pedig nagyestélyiben feszítenek, családi ékszerekkel "kidekorálva". Természetesen mindenki csak akkor térhet nyugovóra, ha a királynő visszavonul. 

karacsony_1.JPG

Karácsony napja, december 25-e

Karácsony első napjának legfontosabb programja a reggeli istentisztelet a sandringhami Szent Mária-Magdolna templomban, amin mindenki részt vesz. Ez egyébként a királyi család rajongóinak is az egyik legfontosabb nap az évben, hiszen kitűnő alkalom arra, hogy egészen közelről láthassák kedvenceiket, méghozzá a legfontosabb családtagokat. Ilyen alkalom pedig mindössze néhányszor van egy évben.

 Tavaly ezek a felvételek készültek a családról a templom előtt és az odavezető úton: 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Royal Family (@theroyalfamily) le

 

A sandringhami templomnál készült fotók nagyon szépen dokumentálják a család történetét - ha egymás mellé tesszük őket, láthatjuk a gyerekeket felnőni, az idősebbeket megöregedni, megőszülni, egyes családtagok eltűnnek a képekről, ha meghalnak, mások, gyerekek, új menyasszonyok, vőlegények pedig feltűnnek rajtuk. Mint például idén György herceg és Charlotte, akik brit sajtóforrások szerint idén először fognak szüleik mellett lépdelni a templomig.

Amikor Meghan első alkalommal vett részt a sandringhami karácsonyon és az istentiszteleten, még Harry jegyeseként, óriási volt az érdeklődés. A tömegből egy fiatal nőnek, egy gyermekét egyedül nevelő anyukának sikerült lencsevégre kapnia először az úgynevezett "Fab Four"-t, vagyis Vilmost, Katalint, Harry-t és Meghant olyan minőségben, hogy több bulvárlap is megvásárolta a képet. Később egy interjúban bevallotta: annyi pénzt kapott a fotóért, ami megváltoztatta az életét. Tehát az itt készült képek különösen menőnek számítanak. 

st_mary_magdalene_church_sandringham_kisebb.jpg

A családtagok az istentisztelet után 13 órakor ebédelnek. Diana hercegnő volt séfje, aki 17 éven át állt a királyi család szolgálatában, Darren McGrady azt mondta a Good Housekeeping című újságnak 2016-ban, hogy a királyi család minden évben ugyanazt a menüt eszi végig. 

"A templom után nagy ebédet fogyasztanak el, amiben van saláta és garnélarák vagy homár, valamint sült pulyka, hagyományos angol zöldségkörettel: répával, brokkolival és fehérrépával. Nem maradhat el a karácsonyi sütemény sem." 

karacsony_5.JPG

Köztudott, hogy a királynő tiltja a fokhagyma használatát, emiatt ez az ízesítő kimarad az ünnepi menüből (is). A séf elárulta, hogy András herceg kedvence a mangófagylalt, míg Vilmosé a csokoládés keksztorta. 

Ebéd vagy vacsora után Richard Key királyi szakértő szerint sokszor charade-ot játszanak, ami olyan jellegű társasjáték, mint az activity. Ami biztos, hogy 15 órakor tévé elé ülnek a családtagok, hogy megnézzék a királynő karácsonyi beszédét.   

Fél 9-kor szolgálják fel a vacsorát, ami ezúttal svédasztalos, és 15-20 fogást tartalmaz. Ilyenkor a királynő legmagasabb rangú szakácsa felszeleteli a sült bordát vagy a pulykát, és amikor ezzel megvan, II. Erzsébet megkínálja őt egy pohár whiskey-vel, majd koccintanak. 

"Ez az egyetlen alkalom az évben, amikor a séf belép az étkezőbe, és koccint a királyi családdal. Ez egyike a szakács kedvenc hagyományainak" - magyarázta McGrady. 

Ezután saját magukat szolgálják ki a királyi család tagjai, hogy legyen egy kis pihenője a személyzetnek is: a saját karácsonyi bulijukat ugyanis ilyenkor tartják az egyik teremben.

Karácsony másnapja, december 26-a 

Ez a hagyományos lövészet napja - királyi szakértők szerint ekkorra már a férfiak alig várják, hogy kiszabaduljanak a kastély falai közül, és madarakra lövöldözzenek. A hölgyek a nap közepén csatlakoznak hozzájuk az úgynevezett shooting lunch-ra.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Zoe Smith (@zoesmith98) le

 

Erre a linkre kattintva képek láthatóak egy fácánlövészetről - a fotók nem karácsonykor készültek, hanem idén januárban, ahogyan a királynő, Anna hercegnő és férje, valamint vendégeik a Sandringham-birtokon bandukolnak. 

Meghan élesen ellenzi a lövészetet, és tavaly nem is vett benne részt - habár valószínűleg terhes nőként ez egyébként sem lett volna ajánlatos a zaj miatt. De Katalin hercegnő élvezi ezt a fajta vadászatot, és jó céllövő hírében áll. Erre a linkre kattintva galéria látható Katalinról, amint elejtett fácánjait viszi büszkén a Sandringham-birtokon. 

Karácsony másnapján a legtöbben elutaznak, hogy saját családjukkal is tölthessenek időt.

Meghan és Harry kihagyják az idei karácsonyt 

Többen felháborodtak, amiért a sussexi hercegi pár idén úgy döntött: kihagyják a sandringhami karácsonyt, és inkább Meghan édesanyjánál, Doriánál töltik az ünnepeket Amerikában. Sok kommentelőnek sem tetszett a dolog, de még olyan hírességek is megszólaltak az ügyben, mint Rod Stewart: ő elítélte a párt, amiért elhagyják az országot az ünnepekre, és nem az idős királynővel töltik az idejüket. A 74 éves legenda azt nyilatkozta:"A királynő 93 éves. Én körülutaztam a világot, hogy anyukámmal és apukámmal lehessek karácsonykor, mert tudtam, hogy nincs már sok idejük hátra. Csalódott vagyok, amiért így döntöttek. Ha Harry helyében lennék, arra gondolnék, hogy még bőven lesz időm hármasban töltenem a karácsonyt, vagy Meghan anyukájával." 

A Good Morning Britain reggeli műsor házigazdája, Piers Morgan - aki soha egy jó szót nem mondott még Meghanről - is bírálta őket a döntés miatt.

A Buckingham-palota egy szóvivője útján azonban megüzente: más családtagok is hasonlóan cselekedtek korábban, amikor kicsi gyermekeik voltak, és a döntést támogatja az uralkodó is. Richard Fitzwilliams királyi szakértő azt mondta az Express című brit lapnak, hogy a királynő valószínűleg sajnálja a döntést, de megérti azt. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) le

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr9615358076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szaktanár 2019.12.21. 11:11:15

ez a garnélarák/homár a menün elég furcsa, többször olvastam már, h a seafood teljesen bannolva van a királyi asztalról, mert félnek az ételmérgezéstől.

efi 2019.12.21. 12:20:39

De jó, hogy nem a királyi családba születtem.

Ryan's gift 2019.12.21. 12:52:21

Remekül összeszedett írás!!!

tökmind1niknév 2019.12.21. 14:40:56

@Szaktanár: lehet, hogy az a kép a személyzetnek szánt asztalról készült.. Nekem is pont a mérgezés jutott eszembe, de nem a homárról, hanem az asztal díszítéséhez használt talán mérgező bogyókról. Nem vagyok biztos a növény pontos megnevezésében ugyanakkor, de azt gyanítom nem lenne szerencsés ha pár bogyó belekerülne véletlenül az ételbe.

nofret 2019.12.21. 15:28:22

@Szaktanár: Valóban, akkor nem ehetnek, ha külföldön vannak vagy étteremben esznek. A saját szakácsuk készíthet számukra ilyet, de szerintem például az osztriga akkor is tiltott.

nofret 2019.12.21. 15:29:00

@Ryan's gift: Köszönöm, jól esik dicsérő kommentet is olvasni :)

nofret 2019.12.21. 15:34:26

@Szaktanár: Erre most találok egy képet, amin Károly herceg épp osztrigát fogyaszt... www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/royal-family-banned-eat-dine-out-travel-tours-healthy-shellfish-rare-meat-a8287241.html

Valószínűleg ez is lazult az utóbbi években, mint például az a szabály is, hogy nem ülhet egy repülőre /autóba, stb... a trónörökös és a trónöröklési sorban utána következők. Vilmos herceg többször utazott már együtt repülőn gyerekeivel, és anno saját apukájával is.

Lady Scarlett 2019.12.21. 15:56:28

Nem igazán értem miért kell örökösen bírálni a 2 beházasodott csajszit. Vagy Kate van pellengére állítva (meg a családja) vagy Meghan. Valamelyikkel örökösen valakinek baja van. Nem lehetne végre békén hagyni őket? Is?

kiskutyauto 2019.12.21. 16:00:03

Morálisan méltatlan és jogtalan mesés pazarló luxusban élnek, ami sok évszázad rablás fosztogatás eredménye, aljadék élősködők, népnyomorító undorító férgek. Mindenük megvan, nem tudják egymás semmivel meglepni mert úgyis van 10 darab belőle már neki... ezért maradnak az idióta felesleges kacatok, mint ajándékok..

Alick 2019.12.21. 17:02:49

"a királynő tiltja a fokhagyma használatát"

Nocsak, várpír felmenők a családban..?
:)

élhetetlen 2019.12.21. 18:02:15

@kiskutyauto: kiskutyauto
Azt hiszem, egy kis zavar van az agyadban. “aljadék élősködők, népnyomorító undorító férgek.”. Életedben egy napot sem dolgoztál többet, mint a királynő. Strapás egy futószalag mellett állni? De legalább lábat válthatsz. A királynő még ezt sem teheti meg, x kamera veszi egy öt órás katonai parádé alatt. És a turizmus, ajándék ipar mennyit hoz Angliának a királyi család miatt. És kb. 75 éve dolgozik. “pazarló luxusban élnek”. Igen, a királynő vagy egy szelet halat , vagy egy szelet csirkét eszik ebédre salátával, és a hivatalos szabadságán kívül nem tud elmenni luxus jachtokra, mint Mészáros Lőrinc, vagy Rogán, akik bezzeg nem élősködők, csak nagyon okosak. Majd akkor szövegelj, ha Orbán eléri azt, hogy a fél világ idecsődül, hogy lássa, ahogy a várból lemegy hintón megnyitni a parlamentet. Hintó lehet, ló is, istálló már lesz a várban, gondolom idővel lovas őrségváltás is, ha már az angol királynőnek van, de nem hiszem, hogy Orbán lekőrözi népszerűségben a szerinted “élősködő” angol királynőt. Úgyhogy, hess!

silverrant 2019.12.22. 01:24:58

Hihetetlen szamomra ez a royal bulvár.
Es a még egdobbentobb hogy ezt az angolok ketpofara toljak magukba.
Nem oda se butitas, csinaljak azok maguktol is.

nofret 2019.12.22. 02:51:37

@Lady Scarlett: Egyetértek, én sem értem, pontosabban az a véleményem, hogy frusztrált emberek szítják az egészet. Nem mondom, hogy hibátlanok, de rengeteg a rosszindulatú, gyűlölködő komment. Szerintem aki erre érzékeny, egy nap alatt összeomlik ezeket olvasva, ők meg évek óta tűrik.
süti beállítások módosítása