Royal sztorik & királyi krónikák

Lemondták II. Erzsébet útjait a koronavírus miatt

Néhány tipp a királyi család stílusában a védekezés érdekében

2020. március 14. - nofret

Elhalasztják a királynő tervezett programjait a koronavírus terjedése miatt - közölte a Buckingham-palota pénteken. II. Erzsébet a közeljövőben Cheshire-be és Camdenbe látogatott volna, de miután segítői konzultáltak az udvari orvosokkal és a kormánnyal, úgy döntöttek, a 93 éves uralkodó útjait későbbi időpontra teszik át, az audienciákat azonban megtartják. 

 queen.jpg

 

Hasonló intézkedést hozott Károly trónörökös stábja: a 71 éves wales-i herceg és a 72 éves cornwall-i hercegnő következő héten Bosznia-Hercegovinába, Ciprusra és Jordániába utazott volna. Bár a hercegi pár jó egészségnek örvend, a koronavírus szakértők szerint sokkal nagyobb pusztítást képes az 55 év fölöttiek szervezetében végezni, mint a fiatalokéban. A Clarence House közleménye szerint a kormány kérte meg a párt, hogy halasszák el útjaikat. 

A királyi család egyébként nem csak ezen a módon próbálja megelőzni, hogy maguk is elkapják a betegséget: született róla néhány cikk még március elején, hogy a királynő egy Buckingham-palotában megtartott kitüntetési ceremónián kesztyűt viselt, amit egyébként csak a kültéri eseményeken szokott. A palota nem kommentálta, miért viselt a királynő kesztyűt ez alkalommal, amikor többek között egy D-dayen is részt vett veteránt tüntetett ki:

 

Néhány régebbi kép a királynőről, amikor a Nemzetközösség államait látogatta meg, minden alkalommal kesztyűt visel:  

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Royal Family (@theroyalfamily) le

 

Az audienciákon általában kesztyű nélkül fogadja a nagyköveteket II. Erzsébet:

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Royal Family (@theroyalfamily) le

 

A királyi család férfitagjainak eggyel nehezebb a dolguk, mert ők majdnem mindenkivel kezet fognak találkozáskor, az utóbbi eseményeken azonban próbálják az üdvözléseket nem kézfogással lebonyolítani. Ez néhány felvétel tanúsága szerint nem is olyan könnyű. Károly herceg szerdán saját jótékonysági alapítványa, a Prince's Trust díjátadójára érkezve automatikusan kezet nyújt a rá váró férfinak, de amikor feleszmél, az utolsó pillanatban visszarántja a kezét, némileg komikus helyzetet teremtve. Ezt a mutatványt még egyszer megismétli pillanatokkal később.  

Ezek után már mindenkit az Indiában honos "Namaste"-val köszönt.

Harry herceg legutolsó hivatalos megjelenésén a királyi család tagjaként könyökét érintette össze azokkal, akikkel találkozott. A felvételen körülbelül 2:20-nál látszódik a pillanat, amikor a herceg "összekönyököl" az ismert brit énekessel, Craig Daviddel: 

Ha már itt tartunk, van néhány tipp, amit talán érdemes megfogadni ezekben a vészterhes időkben - a királyi család stílusában.

Kesztyűviselés 

Sajnos a szakértők szerint a kesztyűviselés nemhogy megakadályozza, de még elő is segítheti a vírusok terjedését. Miután a királynő kesztyűt viselt a fentebb említett ceremónián, a The Guardian utánajárt, vajon ez jó ötlet-e. Lindsay Broadbent, a Queen's University Belfast virológusa azt nyilatkozta az újságnak, hogy nem, mert a kesztyű akár második bőrként is viselkedhet, ha nem tisztítjuk olyan rendszerességgel, mint a kezeinket.

Ez sajnálatos hír, mert szeretek kesztyűt viselni. Egész télen hordom, sőt, még akkor is, amikor már nincs annyira hideg, mondjuk 10 fok körüli az idő. Ennek (részben) az az oka, hogy még gyerekkoromban rászoktatott a kesztyűviselésre a zongoratanárnőm, aki ájuldozott, ha azt látta, hogy 15 fokban nincs rajtam kesztyű. De egyébként is rendkívül praktikus és elegáns kiegészítő, ami még az 1950-es években is a nők mindennapi ruházatának része volt. 

Meghajlás, mint köszönés

Ami pedig a köszönést illeti, szívem szerint petíciót indítanék, hogy hozzák ismét divatba a meghajlást, koronavírustól függetlenül is. Szép, méltóságteli, és semmink nem érintkezik közben, ezért biztonságos is. Ezenkívül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is ajánlja az integetés és a bólintás mellett, mint megfelelő üdvözlési módot. 

via GIPHY

Kézmosás a God Save The Queen-re

Több összeállítás is született az utóbbi időben arról, milyen dalokat érdemes kézmosás közben énekelni ahhoz, hogy az valóban elég ideig (a WHO szerint 20 másodperc) tartson, és hatásos legyen.

A brit kormány például azt tanácsolta a brit állampolgároknak, hogy énekeljék kézmosás közben a nemzeti himnuszt, vagyis a "God Save The Queen"-t. Pontosabban csak az első fejezetét, különben akár két és fél percig is tarthat a tisztálkodás, ha valaki az egészet eldalolja.  

Ha mégis kipróbálnátok, itt van a két és fél perces verzió: 

Természetesen fentieket csak mintegy szórakoztatásnak szánom, még véletlenül sem komoly orvosi tanácsként, hiszen nem vagyok szakember, bár ártani ezek közül egyik sem árthat azok alapján, amit a WHO honlapján olvastam.

Mindenki nagyon vigyázzon magára!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr1315521436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása