Royal sztorik & királyi krónikák

Szexbotrány miatt titkosították a brit királyi család tagjainak végrendeleteit

2021. november 27. - nofret

Egy titkos londoni széfben tárolják Fülöp herceg végrendeletét a királyi család 32 másik fontos tagjáéval együtt – írta meg a People magazin a héten. A széf – amely Sir Andrew McFarlane, a brit Legfelsőbb Bíróság tagjának gondozásában van – összesen 33 családtag végrendeletét tartalmazza. Az, hogy a királyi család tagjainak végrendeleteit a mai napig titkosítják, egy 20. századi szexbotránynak köszönhető,  amely Ferenc tecki herceghez köthető, így az első végrendelet is az övé, amelyet elhelyeztek a széfben még 1911-ben. Ferenc herceg nagyanyja egyébként magyar volt, Rhédey Klaudia grófnő

A nőcsábásznak tartott herceg

6137146_1413995289.jpg

A széf Londonban található a Királyi Bíróságon. McFarlane csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy fellelhető benne II. Erzsébet édesanyja, a néhai Anyakirályné, nővére, Margit hercegnő és nagybátyja, Windsor hercege (a lemondott VIII. Edward király) végrendelete is. A szigorúan titkos széf tartalmazza ezeken kívül az idén áprilisban, 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg nagybátyja, Lord Louis Mountbatten, Mária királyné, valamint Viktória királynő Beatrix nevű lányának végakaratát is. 

"Egy olyan széf őrzője vagyok, amelyben több mint 30 boríték van, ezek mindegyike a királyi család egy elhunyt tagjának lepecsételt végrendeletét tartalmazza" - jelentette ki McFarlane még szeptemberben, amikor egy jogi eljárás miatt kénytelenek voltak felfedni a királyi széf létezését. Akkor azonban annak pontos tartalmát nem hozták nyilvánosságra.

Habár most kiderült, pontosan kiknek a végrendeletét tartalmazza a rejtélyes királyi széf, annak nagyon kicsi az esélye, hogy a dokumentumok tartalma is kiderüljön. A szeptemberben indult jogi eljárás - amelynek a célja az lett volna, hogy Fülöp herceg végrendeletének titkosítását feloldják - ugyanis azzal az ítélettel zárult,  hogy a királyi családot megilleti a magánélet védelmének egy magasabb szintje, annak érdekében, "hogy megőrizzék az uralkodó és közeli családtagjai közéleti szerepének méltóságát és tekintélyét". McFarlane azt is nyilatkozta, hogy a lista közzététele csak az átláthatóság érdekében történik, semmi más célja nincs.

Fülöp herceg 99 éves korában hunyt el

filip.jpg

A Legfelsőbb Bíróság szeptemberben arról is határozott, hogy Fülöp herceg végrendelete 90 éven át titkos maradjon. Régi hagyomány, hogy az Egyesült Királyságban a királyi család tagjainak végakaratával kapcsolatban a Legfelsőbb Bíróság intézkedik és hogy a legtöbb hagyatéki dokumentummal ellentétben ezeknek az iratoknak a tartalma nem nyilvános. Egyedül Diana hercegnő végrendeletét hozták nyilvánosságra korai, tragikus halála után nem sokkal, ebből kiderült, hogy vagyonának nagy részét fiaira, Vilmosra és Harry-re hagyta. Ugyanakkor az, hogy a családtagok végakarata nem nyilvános, egyáltalán nem olyan régi szokás, mint azt a királyi család sejtetni szeretné... 

gallery_1_1-a.jpg

Csontvázak a Windsor-ház szekrényében 

A királyi család végrendeletei körüli titoktartás már a 90-es években is okozott némi felfordulást a közéletben az öröklési illetékek meg nem fizetése miatt, és a kérdés akkor került megint az érdeklődés középpontjába, amikor 2007-ben előkerült egy könyvelő, Robert Brown, aki jogi eljárást indított annak érdekében, hogy oldják fel a 2002-ben elhunyt Margit hercegnő végrendeletének titkosítását. Brown azt állította ugyanis, hogy a hercegnő törvénytelen fia, apja pedig az a Peter Townsend, akivel a királynő húga szerelmi kapcsolatot ápolt még Lord Snowdonnal kötött házassága előtt. 

princess-margaret-husband-1179544.jpg

A hercegnő végrendeletét a Legfelsőbb Bíróság egy bírája, Elizabeth Butler-Sloss titkosította még 2002-ben Lord Goldsmith főügyész támogatásával. Akkor a The Guardian szerint a Buckingham-palota azt állította, hogy a királyi végrendeletek titkosítása régi hagyomány, miközben ez a gyakorlat valójában csak 1910-ig nyúlik vissza – és bevezetésének oka az volt, hogy el akartak hallgatni egy szexbotrányt, amelynek középpontjában Ferenc herceg, a leendő király, V. György sógora állt, az a bizonyos tecki Ferenc, akit a bevezetőben már említettem. A herceg hírhedt szerencsejátékos és nőcsábász volt. 39 éves korában, váratlanul hunyt el, miután 1910 őszén Balmoralban tüdőgyulladást kapott. (Abban a Balmoralban, ahol a királyi család előszeretettel veti alá különböző teszteknek a vendégeit, lásd blogbejegyzésemet és A korona című sorozat negyedik évadának második részét.) Miután a herceg meghalt, rokonai nagy felháborodással fedezték fel, hogy értékes családi ékszereket hagyott szeretőjére, egy Ellen Constance nevű nőre, aki Kilmorey grófjának felesége volt. Később egy törvénytelen gyermek is feltűnt a színen, aki állítólag a házasságtörő kapcsolatból született. 

prince_francis_of_teck_vanity_fair_1902-07-17.jpg

Félve a botránytól, Ferenc rendkívül energikus testvérének, a későbbi Mária királynénak, akkor még "csak" yorki hercegnének sikerült rávennie egy bírót, hogy tiltsa meg a végrendelet nyilvánosságra hozatalát. A dokumentum  egészen 2007-ig lapult, amikoris vázlata megjelent egy írországi lapban, amely Kilmorey grófjának tulajdonában áll. Kiderült, hogy a később nagy ékszer-és műkincsgyűjtővé váló Mária anno kénytelen volt visszavásárolni a grófnétól a cambridge-i smaragdokként ismert ékszereket 10 000 fontért, ami ma több mint 600 000 fontnak (mintegy 261 millió forintnak) felel meg. Az asszony ezeket viselte a nyakán férje koronázásakor.

A Kilmorey-papírokat a belfasti nyilvántartási irodában helyezték letétbe, és a BBC Radio 4 dokumentumsorozata tárta fel őket. A hivatal szerint a dokumentumok „megvilágítják Lady Kilmorey kimondatlan, de széles körben ismert szerepét tecki Ferenc herceg szeretőjeként, aki zavarbaejtően nagyvonalúan gondoskodott róla a végrendeletében”.

Michael Nash alkotmányjogász, akinek ez a korszak a szakterülete, közölte a The Guardiannel, hogy az állítás, miszerint a királyi végrendeletek hagyományosan titkosak, "abszolút nonszensz". VII. Edward 1910-es haláláig ugyanis az uralkodó végrendelete megtekinthető volt, csakúgy, mint a királyi család többi tagjának végakarata. Mindössze arról van szó, hogy anno egy engedékeny és lojális bíró eltitkolta Ferenc herceg "tapintatlanságát", és azóta a palota hasonló módon igyekezett eljárni. "Attól a naptól kezdve minden királyi végrendelet le volt pecsételve, és senki számára nem volt hozzáférhető, a tudósok és kutatók sem láthatják a tartalmukat" - mondta a szakértő a lapnak. 

Mária királyné, aki általában szerette magát túldíszíteni, nem tűrte, hogy a családi ékszerek idegen kézbe kerüljenek 

queenmaryformalportrait_edit3_1.jpg

A királyi család tagjait az utóbbi időben általában azzal vádolják: a "hagyományt" arra használják, hogy eltitkolják pénzügyi manővereiket. Néhány későbbi esetben ugyanis illeték megfizetése nélkül örökíthették tovább egyes családtagok a vagyonukat, például Erzsébet anyakirályné vagy Margit hercegnő...

 

A titkos királyi széfben őrzött végrendeletek teljes listája, amelyet a héten hoztak nyilvánosságra: 

1. Tecki Ferenc Frigyes József Leopold herceg, Mária királyné öccse

2. Sándor Vilmos György, Fife hercege, aki VII. Edward (Viktória királynő fia) legidősebb lányát, Lujzát vette feleségül

3. Móric Viktor Donald battenbergi herceg, Viktória királynő legfiatalabb unokája 

4. Mecklenburg-Strelitz (özvegy) nagyhercegnéja, az élete vége felé megőrült III. György unokája 

5. Lipót Lajos, Mountbatten gróf, Viktória királynő legkisebbik lánya, Beatrix fia 

6. Ilona Friderika Auguszta, Albany hercegnéje 

7. Helena Auguszta Viktória hercegnő, Viktória királynő harmadik lánya, később a dán Schleswig-Holstein házba házasodott be

8. Friderika Zsófia Mária Henrietta Amália Terézia brit hercegnő

9. Lujza Viktória hercegnő, VII. Edward és Alexandra királyné legidősebb lánya 

10. Viktória (Olga Mária) hercegnő, VII. Edward és Alexandra királyné második lánya 

11. Maud norvég királyné, VII. Edward legkisebb lánya, VII. Haakon norvég király felesége 

12. Artúr, Connaught hercege, Viktória királynő unokája

13. Lujza, Argyll hercegnője, Viktória királynő és Albert herceg negyedik lánya 

14. Artúr, Connaught hercege, Viktória királynő hetedik gyermeke 

15. György, Kent hercege, II. Erzsébet nagybátyja, aki egy titokzatos repülőbalesetben hunyt el a II. világháborúban

16. Beatrix hercegnő, battenbergi hercegné, Viktória királynő kedvenc gyermeke 

17. Maud Alexandra Viktória Georgina Berth, Southesk grófnője

18. Lujza Zsófia Auguszta Amália Ilona hercegnő

19. (Tecki) Mária királyné, V. György felesége, II. Erzsébet nagyanyja 

20. Franciska Jozefa Lujza Auguszta Mária hercegnő

21. Alexandra Viktória hercegnő, connaught-i hercegné

22. Viktória Alexandra Alíz Mária, Viktória királynő lánya 

23. Marina hercegnő, Kent hercegnéje

24. Vilmos Henrik András Frigyes gloucesteri herceg

25. VIII. Edward, akit a család Dávidnak hívott. Miután 1936-ban botrányos körülmények között lemondott a trónról, a Windsor hercege címet kapta, és feleségével egy Párizs környéki kastélyban élt tovább. 

26. Lady Victoria Patricia Helena Elizabeth Ramsay

27. Henrik Vilmos Frederick Albert, Gloucester hercege

28. Louis Mountbatten, (Lajos Ferenc battenbergi herceg) Fülöp herceg szeretett nagybátyja, akit az IRA terrortámadásban ölt meg 1979-ben - ő a királyi család egyetlen tagja, aki így vesztette életét. Károly wales-i herceg is egyfajta pótnagyapaként tekintett rá. 

29. Mária Viktória Auguszta Pauline hercegnő, Athlone grófnője

30. Georg Valdemar Carl Axel dán herceg, Fülöp herceg másodunokatestvére 

31. Margit hercegnő, Snowdon grófnője, II. Erzsébet királynő húga

32. Erzsébet királyné, az Anyakirálynő, II. Erzsébet édesanyja, aki 101 éves koráig élt

+1 Fülöp herceg  

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr9616766854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cpt. Flint 2021.11.30. 15:42:43

Azt magyarázza már meg nekem valaki, hogy Harry herceg miért nem Henrik, amikor az összes többi főnemesi név a magyar helyesírás szabályai szerint magyarítva van! Mégis folyamatosan harryzik a magyar sajtó...

nofret 2021.11.30. 15:46:35

@Cpt. Flint: A legjobb helyen tetted fel a kérdést :) Igazad van egyébként, hiszen "Harry" herceg eredetileg a Henry Charles Albert David neveket kapta a keresztségben, ezért Henriknek hívnák magyarul, ha Diana hercegnő már egészen kis korában nem nevezte volna el önhatalmúlag Harry-nek, mondván, hogy túl komoly név ez ennek a gyereknek. A Harry pedig a Henrik becézése és nincs magyar megfelelője. Tehát az egész világsajtó egy becenéven szólítja a herceget a mai napig :) Egyébként egy korábbi bejegyzésemben van egy keretes a becenevekről, itt találod: everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/2021/08/30/ilyen_volt_diana_hercegno_anyakent

Cpt. Flint 2021.12.01. 10:29:46

@nofret: köszi a választ. Az elfogadott magyar utónevek között már szerepel a Harri, szóval akár azt is használhatnák akkor. :D Ettől függetlenül sem értem ezt a becézést, hogy miért maradt így 12 éves kor felett is. Azt értem, hogy Diana így hívta, de a protokoll elvileg akkor is kötött, nem? Semelyik másik főnemest vagy főnemesi gyereket nem a becenevén emlegeti a (magyar) sajtó szerintem, pedig biztos volt/van másnak is. Semmi Lizzy, Szofi, stb. Mondjuk oké, most, hogy "lemondott", már kb. mindegy.

nofret 2021.12.01. 12:36:41

@Cpt. Flint: Ráragadt... Ha azt írnánk, hogy Henrik herceg, az embereknek fogalmuk sem lenne, kiről beszélünk :D Nem csak a magyar sajtó hívja így, hanem az összes hírügynökség, lap és tévé is a világon. A brit királyi család hivatalos oldalán is Prince Harry-nek írják. (www.royal.uk/The-Duke-of-Sussex) Protokolláris eseményeken, fogadásokon, iratokban Duke of Sussex a megnevezése. Teljesen elfogadott a Harry, nem úgy, mint az, hogy Katalint még mindig "Kate"-ezi a brit és az amerikai sajtó, sőt, leánynevén szólítják, Kate Middletonnak, ami szerintem abszolút bunkóság, és már többször közölte is a hercegné, hogy azt szeretné, ha Catherine-nek szólítanák. Szerintem a Harry-vel azért nincs baj, mert maga a nevezett is teljes mértékben elfogadja :)
süti beállítások módosítása