Royal sztorik & királyi krónikák

Harry herceg bocsánatot kért az intézményesült rasszizmusért

2020. július 02. - nofret

Bocsánatot kért az intézményesült rasszizmusért Harry herceg július elsején, aznap, amikor édesanyja, a tragikus autóbalesetben elhunyt Diana hercegnő betöltötte volna 59. életévét. Videóüzenetében a sussexi herceg arról beszélt a Princess Diana Awards idei kitüntetettjeinek, hogy édesanyja biztosan ma is azok mellett állna, akik a rasszizmus ellen harcolnak.   

harry_repa.JPG

A sussexi herceg, aki feleségével, Meghannel, és fiukkal, Archie-val Los Angelesben élnek, beszédében azok előtt a fiatalok előtt tisztelgett, akik szeretnének változást elérni a világban. Azt mondta, édesanyja "harcolt volna" mellettük, ha ma is életben lenne: "Ahogy közületek sokan, úgy ő sem választotta soha a könnyű utat, vagy a népszerű utat, vagy a kényelmeset - de kiállt valamiért, és kiállt azokért, akiknek erre szükségük volt."

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Diana Award (@dianaaward) le

A Diana-díjat olyan fiatalok kaphatják, akik kiemelkedő eredményt értek el társadalmi aktivitásuk vagy humanitárius erőfeszítéseik révén. Az idei volt az első virtuális ceremónia a díj történetében.

A Princess Diana Awards-ot a mindössze 36 éves korában elhunyt wales-i hercegnő emlékére alapították, és egy jótékonysági alapítvány áll mögötte, amelyet Diana fiai, Vilmos és Harry herceg támogatnak.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Diana's Army (@princess.diana.of.wales) le

 

Harry üzenetében visszautalt a beszédre, amit felesége, Meghan mondott volt középiskolája, a Los Angeles-i Immaculate Heart évzáróján: "A feleségem mondta nemrégiben, hogy a mi generációnk és az előttenk lévők nem tettek eleget azért, hogy eltöröljék a múlt hibáit. Én is sajnálom ezt. Sajnálom, hogy nem tettük olyan hellyé a világot, amilyet megérdemelnétek. Az intézményesült rasszizmusnak nincs helye a társadalmainkban, de így is népbetegség. A nem tudatos elfogultságot el kell ismerni, hibáztatás nélkül, hogy egy jobb világot teremthessünk mindenki számára. Szeretném, ha tudnátok, hogy elkötelezettek vagyunk amellett, hogy részesei legyünk a megoldásnak és a változásnak, amelyet Ti vezettek."

Meghan szintén videóüzenetben beszélt egykori iskolája évzáró ünnepségén, amelyben kifejezte támogatását a mostanában a világot és Amerikát lázban tartó Black Lives Matter mozgalom felé, és azt mondta: "Mr. Floyd élete számított", valamint azt, hogy "az egyetlen rossz dolog, amit mondhatunk, ha nem mondunk semmit."

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Harry & Meghan ♔ (@dukeandduchessofsussexdaily) le

 

Meghan az első félvér nő, aki házassága révén bekerült a brit királyi család legmagasabb köreibe. 

Sussexék hajhálóban

Amióta Los Angelesbe költöztek, Harry és Meghan főleg jótékonysági akciói révén hallat magáról. Szállítottak már ételt a koronavírus-járvány idején olyanoknak, akiknek nem volt biztonságos elhagyni otthonaikat, múlt hét szerdán pedig egy olyan szervezetet látogattak meg, a Homeboy Industries-t, amely a világ egyik legnagyobb rehabilitációs programja egykori bandatagok számára. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Harry & Meghan ♔ (@dukeandduchessofsussexdaily) le

 

A sussexi hercegi pár a szerda reggelt a szervezet kávézójában töltötte, ahol együtt sütöttek a dolgozókkal, és beszélgettek velük. Több mint egy órán át hallgatták, a program hogyan változtatta meg az életét az egykori bandatagoknak, akiknek a szervezet segített visszatalálni a társadalomba. Meghan már gyermekkorában kapcsolatba került a Homeboy Industries-zal a katolikus középiskola révén, ahová járt, és amely együtt dolgozott a program vezetőjével, Gregg Boyle atyával. Az atya azt mondta látogatásukról: "Feltűrték az ingujjukat, és valóban elmélyedtek a társalgásban a dolgozóinkkal."

Meghan és Harry rengeteget kereshet a jövőben nyilvános beszédekkel

Az is múlt héten derült ki, hogy a sussexi hercegi pár ugyanazzal az ügynökséggel, a Harry Walkerrel szerződött le, amellyel az Obama-házaspár, és amely nyilvános beszédekre közvetítheti ki őket. Egy ilyen alkalommal szakértők szerint akár egymillió dollárt is kereshetnek. Harry és Meghan előtt bennfentesek szerint Michelle és Barack Obama példája lebeg, akik miután elhagyták a Fehér Házat, több millió dollárt kerestek nyilvános beszédeikkel. 

Ugyanakkor a pár továbbra is azt tartja a legfontosabbnak, hogy a közeljövőben elindítsák jótékonysági alapítványukat, az Archwellt. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Harry & Meghan ♔ (@dukeandduchessofsussexdaily) le

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr5915979526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kofolafan 2020.07.03. 21:19:27

Szegény Harry, neki aztán tényleg sok köze van az "intézményesült rasszizmushoz", már ha ez bármit is jelent a 21. században.

vuvuvu2 2020.07.14. 20:49:08

Sajnos, akármit is tesz Harry és tsa, lényegében láthatatlanokká váltak. Nagy hiba volt a költözés, ha így megy tovább, rosszabb sorsa lesz Harry-nek mint VIII. Edward-nak. Kb. annyit fognak róla tudni, mint a királynő 4. gyermekéről (=szinte semmit), aki szintén láthatatlan tagja a családnak. Meghan nem értette meg hogy miről szól a feladat a királyi családban, mi az ő szerepe, és most sem érti, hogy mi lenne az ő szerepük, felelősségük. Egy biztos, nem az a paprikajancsiskodás (pénzért áruljuk azt, hogy időnként elmondjuk a közhelyeinket előadásokon), amivel megpróbálnak a víz felszínén maradni.

nofret 2020.07.16. 13:53:19

@vuvuvu2: Sajnos egyet kell, hogy értsek veled bizonyos mértékig. (Bocsánat a reakcióidőért, de nem mindig vagyok net közelében a héten). Amikor elköltöztek Los Angelesbe, rengetegen találgatták, hogy mi lesz most velük, és az elemzők 90 százaléka azt mondta, hogy nem lesz akkora "caché"-ja a nevüknek, mint korábban, a királyi család tagjaiként, egy vagy két szakértő mondta csak azt, hogy de, mert az ő nevük már márka, stb... és hogy az emberek szemében továbbra is "royalok" maradnak. A koronavírus-járvány nagyon beleszólt a terveikbe, az tény, de úgy érzem, hogy ha legalább még néhány évig kitartottak volna a család dolgozó tagjaiként, és esetleg utána vágnak bele a dologba, az emberek jobban szimpatizálnának velük. Plusz az elsietett mód, ahogy intézték az egészet, a kapkodás, az átgondolatlanság is sokat ártott az imázsuknak szerintem. Ha visszarendeződnek a dolgok a helyükre, akkor meglátjuk majd, milyen szerepük lesz a globális palettán - ha lesz egyáltalán.

Shazy 2020.07.27. 11:35:53

Tulajdonképpen miért kér elnézést a srác?
Más: a fehéreket elítélő intézményesülő rasszizmusért Meghan fog bocsánatot kérnI?

Almandin 2020.07.27. 13:36:35

Emiatt elnézést kérni inkább a királynőnek kellett volna, a brit nép nevében. A britek a gyarmati időszakban valóban intézményesítették a rasszizmust. Harrynak ehhez semmi köze sincs.
A BLM mozgalom pedig egy szélsőbal pankrációsorozat. Olyan dolgokba kötnek bele, hogy eldobom az agyam. Pl. a komolyzenét is rasszistának minősítették, mert a klasszikus zeneszerzők fehérek voltak. Kirúgtak egy professzornőt, mert elaludt egy előadáson, ahol a feketék helyzetéről volt szó. A BLM egy szélsőséges kisebbség mozgalma, nem az egész fekete társadalom támogatja. Riasztó, hogy valamennyire irányítani tudják a társadalmat-kirúgatnak gyakorlatilag bárkit, aki szerintük rasszista. Ha nem félne tőlük a társadalom, akkor el is halna ez a mozgalom, mert nem nagyon érdekelne senkit. Ráadásul ezzel csak az ellenkezőjét érik el. A híveiken kívül sajnos sokan ezért kollektíve a feketéket fogják hibáztatni, aminek a következtében pont az fog megerősödni, ami ellen küzdenek-a rasszizmus. Vagy pont ez lenne a cél? Szélsőbalos vezetők direkt egymásnak akarják ugrasztani a társadalmat faji alapon? Ez a mozgalom nem tompítja, hanem erősíti a feszültségeket.
Az, hogy Diana mit gondolna, nem tudjuk. Szerencsétlen dolog erre hivatkozni. A kilencvenes években még nagyon mást jelentett az antirasszizmus, mint ma. Nem voltak ennyire elfajulva a balos és liberális mozgalmak. Nem volt akkora szakadék egy átlagos jobbos és egy átlagos balos között, mint ma. Harry igazán kihagyhatná a halott anyját ebből az ügyből, nem szép, hogy felhasználja az emlékét a saját nézetei propagálására.
süti beállítások módosítása