Royal sztorik & királyi krónikák

73 éve először tölti születésnapját férje nélkül II. Erzsébet

2021. április 21. - nofret

Csaknem háromnegyed évszázada először tölti születésnapját férje nélkül Erzsébet királynő, aki ma lett 95 éves. II. Erzsébet és az április 9-én elhunyt Fülöp herceg tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját. A királynő korai uralkodói életének fontos pillanatairól a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttem néhány beszédes képet, a bejegyzés végén pedig olyan, itthon talán kevésbé ismert portrékról, műalkotásokról osztok meg részleteket, amelyeket II. Erzsébetről készítettek az évek során. 

A királynő és Fülöp volt a legidősebb uralkodói házaspár az évezredes angol-brit monarchia történetében, és az együtt töltött több mint 73 évük is példátlan a királyság fennállása óta. Fülöp edinburgh-i herceg csaknem pontosan két hónappal századik születésnapja előtt halt meg a windsori kastélyban, és szombaton temették el ugyanitt, a középkori kastély kápolnájában.

queen-elizabeth-ii-prince-philip-1208419.jpg

Mivel a herceg halála után kéthetes gyászt tart az udvar, II. Erzsébet királynő 95. születésnapját semmiféle nyilvános nagyszabású ünneplés nem kíséri.

Erzsébet királynő családja körében hivatalos születésnapján, a júniusban tartott Trooping the Colour-on

trooping.jpg

Már nem a gyász, hanem még mindig a koronavírus-járvány miatti korlátozások okán várhatóan idén is elmarad a királynő "hivatalos" születésnapi ünnepsége, a mindig júniusban megtartott Trooping the Colour, ami voltaképpen egy katonai felvonulással és utcabálokkal körített nemzeti ünnepnap.  

qh.JPG

Úgy tudni, hogy a királynőt születésnapján a legközelebbi családtagok felkeresik Windsorban, köztük Harry herceg, aki tavaly kilépett a család dolgozó tagjai közül, és jelenleg várandós amerikai feleségével, Meghannel, valamint fiukkal, Archie-val Kaliforniában él. Harry ugyanis hazautazott nagyapja temetésére, és brit sajtóértesülések szerint egyelőre nincs is repülőjegye visszaútra. Sokan találgatják, hogy lesz-e alkalma ilyen körülmények között rendezni viszonyát Károly herceggel és Vilmossal, akiket nyilvánosan bírált a március eleji Oprah-interjúban.

De félre a bulvárral, inkább álljon itt néhány tény II. Erzsébet királynőről!

 

Ő a 40. uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte az angol trónt, és ő a legidősebb valaha trónon ült uralkodó.  

Az összes brit uralkodó idősorrendben, zenei aláfestéssel - a videóban azt is nyomon lehet követni, hogyan bővült majd szűkült a terület, ami felett uralkodtak. 

A királynő - aki 69 éve, édesapja, VI. György király halála után lépett trónra - az uralkodás hosszának rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Ezt addig a napig üknagymamája (egyben Fülöp herceg üknagymamája is), az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal.

ev.JPG


A királynő első miniszterelnöke Winston Churchill volt. Kettesben töltött heti megbeszéléseik sokszor fél órástól két órásig húzódtak történészek szerint. Amikor Churchill 1955-ben visszavonult, Erzsébet levélben azt írta neki: "Egyetlen miniszterelnök sem lesz képes betölteni az első miniszterelnököm helyét, akinek olyan sokkal tartozom én és a férjem is, és akinek a bölcs vezetéséért uralkodásom korai éveiben mindig mélységesen hálás leszek."  ch_1.JPG

Trónra lépésének idején, 1952-ben a Kremlben és a Fehér Házban is még azok a vezetők ültek - Moszkvában Sztálin, Washingtonban Harry Truman -, akik közvetlenül részesei voltak a II. világháborúnak. truman.JPG

Ő volt az első brit uralkodó, akinek 1953-as koronázását élőben közvetítették a televízióban - akkoriban mindössze másfélmillió brit háztartásban volt tévé. Egyébként sokan éppen erre az alkalomra vásároltak készüléket, ezzel nagy lendületet adva az akkor még gyerekcipőben járó televíziós szektornak. Nem csupán A korona című sorozat kitalációja, hogy a koronázás közvetítése Fülöp herceg ötlete volt. Valóban ő vetette fel a koronázás közvetítésének modern ötletét, amitől természetesen az udvar először hátrahőkölt.  coronation.JPG

II. Erzsébet uralkodása alatt felépült, majd leomlott a berlini fal, és először látogattak űrhajósok a Holdra. A királynő találkozott az Apollo 11 legénységével a Buckingham-palotában, az alábbi képen a fiatal II. Erzsébet Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins társaságában látható. A találkozó azonban nem sikerült túl fényesre. Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins 1969. október 14-én érkeztek Londonba feleségeikkel, valamint NASA -és külügyminisztériumi tisztviselőkkel együtt. Első útjuk a Buckingham-palotába vezetett, ahol találkoztak a királynővel, Fülöp herceggel és a pár négy gyermeke közül hárommal, Annával, Andrással és Eduárddal. A Holdon járt hármast lenyűgözte, a királynő mennyi mindent tud az Apollo 11 programról, őt azonban kevésbé nyűgözte le az, hogy Armstrong, aki csúnya megfázástól szenvedett aznap, ráköhögött. A királynő köztudottan utál beteg lenni, mindenféle lehetőségét elkerüli ennek, mert királyi tudósítók szerint nem szenvedheti, ha kötelességeit emiatt hanyagolnia kell. Ráadásul Buzz Aldrin egy 2016-os tweetben felfedte, hogy Collins annyira igyekezett nem hátat fordítani a királynőnek, hogy közben majdnem leesett a lépcsőn. 

buzz_1.JPG

Természetesen számos emlékezetes fotó készült még a királynőről és a világ vezetőiről, ezek közül talán az egyik legfurcsább az, ami Donald Trump látogatásakor fotóztak. Trump, aki szemmel láthatóan elvesztette a fonalat a díszszemlén, merre kéne haladnia, megelőzte a királynőt - ilyet senki sem tehet, Fülöp herceg is mindig két lépéssel mögötte járt - , aki először óvatosan kinézett a háta mögül, aztán mutatta neki, hogy induljon el. Tragikomikus pillanat volt: 

et.JPG

Erzsébet királynő 21 évesen ment férjhez, tehát trónra lépése idején (ami másfél évvel korábban volt, mint a koronázása), 1952 februárjában már csaknem öt éve Fülöp herceg felesége volt: Erzsébet hercegnő és a jóképű, magas, 26 éves Fülöp herceg, aki akkoriban tengerésztisztként szolgált, 1947. november 20-án, a londoni Westminster-apátságban kelt egybe. Mivel akkoriban még étel-és ruhajegyekell kellett fizetni az Egyesült Királyságban a második világháború utáni szűkös esztendőkben, Erzsébet yorki hercegnő ruhájának anyagát is jegyekre vették, habár ez nem látszik meg rajta. A kormány mindenesetre 200 extra ruhajegyet engedélyezett neki. Megható, hogy sok angol nő elküldte a Buckingham-palotának saját ruhakuponját, hogy azt a hercegnő használhassa az esküvői ruhájára, de ezeket köszönettel visszaküldték.  wedding.JPG

Négy gyermekük született, Károly, Anna, András és Eduárd. Gyermekei közül az évek során hárman elváltak, a legemlékezetesebb botrányokat Károly és Diana tönkrement házasságának "köszönheti" a királyi család. 

children.JPG

Búcsú a hitvestől- Fülöp herceg koporsójára a szombati búcsúszertartáson azt a haditengerészeti tiszti díszkardot helyezték, amelyet az ifjú herceg házasságkötése napján kapott apósától, VI. György királytól. Szívszorító, hogy Erzsébet királynő gyermekkori szerelmének, egbyen fiatalkori házastársának, gyermekei apjának és élete párjának koporsójára kézzel írt üzenetet helyezett, amelyet úgy írt alá királyi tudósítók szerint: Lilibet. Ez volt a gyerekkori beceneve, és mint ahogy Robert Lacey királyi tudósító megjegyezte: Fülöp herceg volt az utolsó ember a földön, aki így hívhatta őt. 

letter.JPG

Érdekes, hogy a királynő, aki egyébként mindenféle érzelemnyilvánítástól tartózkodik és igen visszafogottan, mondhatni, sztoikusan viselkedik a nagyközönség előtt, azoknak a művészeknek, fényképészeknek, festőknek, vizuális képalkotóknak szívesen és sokszor kötetlenül, lehetetlen ötleteket megvalósítva pózol, akik megörökítik őt. 

eq.JPG

A kedvenc képem róla Chris Levine-é, amelyet olyan technológiával készítettek, ami percenként több ezer kép készítésére alkalmas. A fotózás 2003 októberében történt a Buckingham-palotában, és a célja az volt, hogy a királynőről a 3D-ben készített képek segítségével hologramot alkossanak.

II. Erzsébetnek bizonyos ideig teljesen mozdulatlanul kellett ülnie, hogy a pillanatfelvételek elkészülhessenek, de után pihenhetett rövid ideig. Egy ilyen pillanatot rögzített képén Chris Levine, aki elkapta, amikor az uralkodó lehunyta szemét az erős lámpafény miatt. 

A képnek az Equanimity nevet adta, amelynek jelentése: nyugalom, összeszedettség, higgadtság.  

img_20210420_144708.jpg

Nagyon szép róla az a sorozat is, amit a Skót-felföldön készített róla Julian Calder egy könyv számára. A királynő öltöztetőnője, Angela Kelly Az érem másik oldala című könyvében részletesen leírja, hogyan zajlott a fotózás: heteken át kellett győzködnie Erzsébet királynőt, hogy álljon ki a bizonytalan időjárású skót pusztaságra. Még akkor is - joggal - aggódott a királynő, amikor a helyszín felé tartottak vele, hogy mi lesz ebből. 

img_20210420_144642.jpg

Ugyanis a Thistle Robe-nak nevezett ünnepi palástot viselve, fején a felbecsülhetetlen értékű, óriási smaragdokkal díszített, 1880-as Vlagyimir-tiarában kellett pózolnia az egyre sűrűsödő felhők alatt. A fotózás azonban isteni csoda folytán jól sikerült, és az ég már csak azután szakadt le, hogy visszafelé tartottak a királyi család nyáron használt palotájába, Balmoralba. (A királynő a 17. században alapított lovagrend, a skót "Bogáncs Rend" uralkodójaként pózolt a felvételeken.) 

glen.JPG

Készült azonban olyan festmény is II. Erzsébetről, ami vihart kavart - a világhírű művész, Lucien Freud képe. Freud normál esetben nagy tablókat készített, II. Erzsébet portréját viszont egy igen kicsi vászonra festette fel. Egyes szakértők szerint a művész éppen a királynő uralkodói nagyságát szerette volna hangsúlyozni azáltal, hogy a teljes kompozíciót modelljének arca tölti ki. Freudot a brit sajtó azonban azzal támadta, hogy szerintük cseppet sem hízelgő módon és feleslegesen kemény vonásokkal festette meg a királynőt. Művészetkritikusok pedig azzal vádolták, hogy lanyhuló tehetségének ezzel próbál olcsó módon hírverést szerezni. Egy független művészettörténész, Simon Abrahams szerint azonban a kép igazából nem is a királynőről szól, ő csak úgymond szimbolikus alteregója a képet készítő művésznek, hiszen az idősödő királynő vonásai kísértetiesen emlékeztetnek Freud vonásaira. 
freud.JPG

A királynő nem csak festőknek pózolt, de rövid videókban is szerepelt: emlékezetes a 2012-es londoni olimpia nyitányára készített rövidfilm, amelyben a James Bondot alakító Daniel Craig oldalán jelenik meg...  

... valamint az a kisfilm is, amire unokája vette őt rá. A klipet Harry sérült veteránok számára létrehozott "olimpiája", az Invictus Games reklámjának szánták. A királynő a rövid videóban gyakorlatilag két szavas megjegyzésével megsemmisítő csapást mért az Obama-házaspárra :)  

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr1416507914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása