Royal sztorik & királyi krónikák

A brit kémek központjában járt II. Erzsébet királynő

2020. február 25. - nofret

Csak látogatása után hozták nyilvánosságra, hogy az Mi5 londoni központjában, vagyis a brit kémelhárításnál járt kedden II. Erzsébet királynő. Az uralkodó találkozott az igazgatóval, tartott egy beszédet, és az intézmény múzeumában lévő kiállításokat is megtekintette.

queen_mi5_jo.jpg

Fotó: The Royal Family Facebook-oldal

A királynő ezen kívül egy úgynevezett "privát tájékoztatáson" is részt vett a London központjában található Thames House-ban berendezkedett nemzetbiztonsági szolgálat igazgatójával, Sir Andrew Parkerrel. A királynő híres piros dobozába, amelyet a kormánytól kap minden nap, rendszeresen kerül jelentés a titkosszolgálattól is.

A látogatás természete miatt ennél több részletet nem lehet tudni, de II. Erzsébet beszédét nyilvánosságra hozták: ebben dicsérte az Mi5-nál dolgozók "fáradhatatlan erőfeszítéseit" azt illetően, hogy "biztonságban tartják" az országot. A királynő beszédében megemlítette, hogy "mindig elámul azon a kitartáson", amellyel a kémszolgálat munkatársai végzik munkájukat. Hozzátette: kétségkívül továbbra is jelentős kihívásokkal kell szembenézniük, de minden egyes látogatásán elámul azon, milyen jól alkalmazkodnak az új veszélyekhez, amelyek a nemzetet fenyegetik.

"Mivel a munkájuk természete miatt az nyilvános elismertséggel nem jár, így az egész ország nevében mondom mindannyiuknak: köszönöm."

Ezzel fejezte be körülbelül egyperces beszédét a királynő, amelyet itt meg lehet nézni: 

A királynő szerintem ma kifejezetten jó formában volt, egyáltalán nem tűnt fáradtnak és meggyötörtnek, mint például február elején, amikor visszatért Sandringhamből Londonba, és a meggyszínű kosztüm, valamint a kalap is nagyon jól állt neki.

queen.jpg

A kiállítások, amelyeket megnézett a királynő, főleg két második világháborús kettős ügynök, GARBO és TATE munkásságáról szólnak a Buckingham-palota weboldala szerint. Ők azon dolgoztak, hogy megtévesszék Hitlert,  akit sikerült meggyőzniük róla, hogy nem Normandiában, hanem Calais-ban fognak partra szállni a szövetségesek. 

mi5_erzsebet_jo.jpg

Erzsébet királynő édesapja, VI. György maga is aktívan részt vett 1943-tól a D-day körüli megtévesztési kampányban. 

A háború során a királyi család tagjai részben azzal is hozzájárultak a nácik legyőzéséhez, hogy a frontra való látogatásaikat szándékosan úgy szervezték, hogy egyes műveletekről eltereljék vele a figyelmet. 

Az alábbi képen a hadseregben szolgáló (akkor még) Erzsébet yorki hercegnő, édesanyja, Erzsébet királyné és apja, VI. György láthatóak a második világháború idején. 

King George VI inspects troops

 

Emlékezetes, hogy tavaly áprilisban Vilmos herceg három hetet töltött az MI5, az MI6 és a GCHQ (a  brit titkosszolágálat különböző szekcióinak) irodáiban, hogy többet tudjon meg munkájukról.

The Duke of Cambridge spends three weeks at MI5, MI6 and GCHQ

Az MI6 leghíresebb, ám fiktív "dolgozója" az egyik legismertebb brit karakter, a 007-es ügynök, James Bond. Az őt játszó Daniel Craig és a királynő 2012-ben egy vicces jelenetben nyitották meg együtt a londoni olimpiát: 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr7415491580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fredddy 2020.02.26. 22:36:28

Erzsébet a 2. vh alatt az Auxiliary Territorial Service-ben, egy női kisegítő katonai alakulatban szolgált, a hátországban furgont és teherautót vezetett. De nem csak vezetni, hanem autót szerelni is megtanult, ha van az embernek egy javításra váró Austin Tillyje, lehet, hogy szívesen segít :)

Bond viszont elvileg az MI6-ban szolgál. Az MI5 a belföldi fenyegetésekkel foglalkozik, az MI6 a külföldi hírszerzés.

nofret 2020.02.27. 00:26:52

@Fredddy: Ez így igaz. Erről beszéltem is a Karc FM-en a múltkor, meg arról is, milyen szerepe volt még a királyi családnak a 2. vh ideje alatt. Itt a link: karcfm.hu/archiv/asztal-korul-2020-02-09-1000-1100/?fbclid=IwAR386Kpq2lSf66pHyqzxiH_cAmnYRAp-UeZKY0jyZTdyk0S2X_2ZWvOzToc

(Előre félek, milyen hibákat szúrsz ki, haha)
Az MI5-ot javítottam :) Köszi az észrevételt!

Fredddy 2020.02.28. 00:20:47

@nofret: jajjugyanmár :)

Egyébként, hogy én is kicsit összeesküvéselméletezzek, nem lehet, hogy ennek a nagy látogatásnak a brexithez van köze? Az északír, sőt, valószínűleg a skót szeparatizmus határozottabb formáival elvileg az MI5 foglalkozik, és ezek most újra feltámadóban vannak.
süti beállítások módosítása