Royal sztorik & királyi krónikák

Ezt lehet tudni Beatrix hercegnő titokban megtartott esküvőjéről

2020. július 18. - nofret

Titokban ment hozzá Beatrix hercegnő szerelméhez, Edoardo Mapelli Mozzihoz péntek délelőtt a windsori birtok területén lévő egyik kápolnában. András herceg 31 éves, idősebbik lánya esküvőjét eredetileg májusra tervezték, de a koronavírus-járvány miatt a ceremóniát elhalasztották, eddig nem lehetett tudni, mikorra. A brit sajtó péntek kora délután értesült róla, hogy néhány órával korábban lezajlott az esemény. Összeszedtem, mit lehet eddig tudni az év leginkább várt, elhalasztott, majd titokban megtartott királyi esküvőjéről, ami eleve kisebb lett volna, mint az eddig megszokott királyi menyegzők, de azért jóval nagyobb ünneplést terveztek annál, mint ami végül lett belőle. Fotót egyelőre nem adtak ki az esküvőről, de elvileg szombat késő este ez várható, amint lesz kép, frissítem a bejegyzést! 

A képeket 23 órakor tették közzé magyar idő szerint. Fotó: Benjamin Wheeler

bea_1.JPG

Vintage hangulatú volt az esküvő

A palota közzéadta az esküvői fotókat, valamint néhány információt. Ebből kiderül, hogy Beatrix hercegnő nagymamája, a királynő előtti tisztelgésképpen egy vintage esküvői ruhát viselt Norman Hartnelltől, amelyet II. Erzsébet adott neki kölcsön. A ruhát a királynő öltöztetője és bizalmasa, Angela Kelly, valamint Stewart Parvin alakították Beatrix hercegnő alakjára. A menyasszony ugyanazt a tiarát viselte, mint annak idején a saját esküvőjén II. Erzsébet: Mária királyné gyémánt "fringe" tiaráját. (Ami egyébként blogom fejlécében is látható.) 

A ruha az a darab volt, amit a királynő 1966-ban viselt a parlament ünnepélyes megnyitóján és több bálon is:

queenie.JPG

A násznép nem énekelt, megfelelően a kormányzati előírásoknak, de eljátszották a nemzeti himnuszt, valamint zene szólt a háttérben. Beatrixnak elefántcsont - és rózsaszínű rózsákból álló csokra volt, amelyek mellé a királyi hagyományoknak megfelelően egy mirtuszágat is kötöttek. Az ara csokrát szintén a hagyományoknak megfelelően az Ismeretlen Katona sírjára helyezték később a Westminster-apátságban. 

110094261_3475239722508673_4526218191314065634_o.jpg

Hol tartották a menyegzőt?

A windsori kastély Mindenszentek Királyi kápolnában volt az esemény, amely András herceg és Sára yorki hercegné vidéki rezidenciája, a Royal Lodge nevezetű birtok területén található
Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par ⚜️ Madameei ⚜️ (@madameei) le

 

Kik voltak jelen?

Mintegy 20 vendég, köztük az ara nagyszülei, II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburgh-i herceg. Itt hadd jegyezzem meg, hogy az alig fél órája kiadott képeken a 99 éves herceg milyen fantasztikusan jól néz ki! Egészséges és mosolygós, rég láttuk ilyennek. 

A királynőt és a herceget a néhány kilométerre fekvő windsori kastélyból fuvarozták át, ahol március óta élnek elszigetelve. Úgy tudni, azért éppen most tartották az esküvőt, hogy azon a királynő is részt vehessen, mivel a hónap végén a tervek szerint skóciai birtokára, Balmoralba utazik, ahol nyári vakációját szokta tölteni. A menyasszony szülei is ott voltak természetesen. Ez volt az első alkalom, hogy András herceg nyilvánosan megjelent, amióta letartóztatták az elhunyt Jeffrey Epstein állítólagos segítőjét, Ghislaine Maxwellt. Jelen volt még Eugénia hercegnő, a menyasszony húga és férje, Jack Brooksbank, valamint közeli rokonok és néhány barát.

bea_2.JPG

Milyenre tervezték az eredeti esküvőt?

A májusra tervezett menyegzőre mintegy 150 vendéget hívtak meg, és a londoni St James-palota királyi kápolnájában lett volna a szertartás, ott, ahol Viktória királynő is összeházasodott Albert herceggel.

victoriamarriage.jpg

Ennek ellenére Beatrix esküvőjét nem tervezték olyan nagy eseménynek, mint húga, Eugénia hercegnő menyegzőjét, aki 2018 októberében ment hozzá Jack Brooksbank üzletemberhez a windsori kastély Szent György-kápolnájában, ott, ahol Meghan és Harry esküvőjét is tartották.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Hello There Windsor (@hellotherewindsor) le

 

Mit lehet tudni a jegyespárról?

A 31 éves Beatrix hercegnő a királynő második fiának, Andrásnak idősebbik lánya. Férje a 37 éves milliárdos ingatlanfejlesztő, a nemesi felmenőkkel is bíró, olasz származású Eduardo Mapelli Monzi. 2019 szeptemberében jelentették be eljegyzésüket.

Beatrix és Eduardo régóta ismerték egymást, de csak 2018 októberében kezdtek randevúzni. Eduardo egy platina-és gyémántgyűrűvel kérte meg Beatrix kezét.

A férjnek egy előző kapcsolatából már van egy négyéves kisfia, akit barátok szerint Beatrix teljesen elfogadott, és a gyerek az életük részévé vált.

A pár eljegyzési fotója:

beatrix.jpg

Hogyan zajlott az esemény?

Úgy tudni, Beatrix hercegnő szüleinél, a windsori Royal Lodge-ban töltötte az esküvőt megelőző éjszakát. (András herceg és Sára hercegné elváltak, ennek ellenére ismét egy helyen élnek.) A menyasszony gyalog ment a kápolnához reggel. 11-kor kezdődött a szertartás, ami a koronavírus-járvány miatt elővigyázatosan, a kormány utasításainak megfelelően zajlott a Buckingham-palota közleménye szerint. Dél előtt kevéssel pedig már vissza is hajtottak a párral Beatrix szüleinek birtokára, és itt tartották meg az ünnepi ebédet.

Ezt a képet a múlt héten adták ki Beatrix hercegnőről 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Princess Beatrice Iris Aguilar (@hrhbeaofyork) le

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr2516024608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2020.07.18. 22:21:00

Köszi - erről a hírről ma innen értesültem először.
Belekötnék abba a félmondatba, hogy a "kézfogó" nem ma volt, mert az az eljegyzést jelenti.
András herceg jobban járt így, mint egy nyilvános megjelenéssel :S Szegény királynő, neki se egyszerű, pedig eddigre már megérdemelte volna; ő a maga részéről egész életében igyekezett rendesen viselkedni.

nofret 2020.07.18. 22:23:11

@Felicitasz: Ennek örülök :)
Ezen még el is gondolkodtam egyébként, vajon nem az eljegyzést jelenti-e, de akkor javtítom, köszönöm!
Néha én is azon gondolkodom, hogy bírja idegekkel a királynő, amin a gyerekei miatt át kell mennie. Plusz brexit, plusz koronavírus...

vn83 2020.07.18. 23:03:52

Ó, azért sajnálom, hogy nem volt nyilvános esküvő. Olyan szépek ezek a királyi mennyegzők, egészen elvarázsolja az embereket. Persze az a lényeg hogy összeházasodtak, gondolom nem volt egyszerű így sem, tovább húzni meg nem akarták. Alig várom a képeket, Beatrice biztos gyönyörű volt. Vilmos és Katalin nem volt ott? Pedig róluk meg a cuki gyerekekről is jó lett volna friss képeket látni. Sajnos mostanában nem lesz több királyi esküvő :(

nofret 2020.07.18. 23:13:58

@vn83: Ne is mondd! Teljesen kivagyok tőle, hogy egész nyáron semmilyen esemény nincs. Normál esetben ez az egyik legsűrűbb időszaka a naptárnak: Ascot, Wimbledon, Garter Day, Trooping the Colour, esküvők, keresztelők....Annyiból nem bánom, hogy így kicsit tudok több kutatómunkát csinálni, érdekes témákat keresni, történelmi bejegyzéseket is írni.
Frissítettem képekkel, nézd meg! :)

vn83 2020.07.18. 23:44:30

ó, szuper képek, köszi! Beatrice gyönyörű volt, hirtelen azt hittem, h az anyukája van a képen, nagyon hasonlít rá. Szép volt a ruhája, igazi vintage darab :) Fülöp herceg is láthatóan jó egészségnek örvend. Ne fájdítsd a szívem a Trooping the C. -al, Katalin mindig olyan gyönyörű szokott lenni. De reméljük azért hamarosan lesz még néhány keresztelő, ahol kigyönyörködhetjük magunk :)

nofret 2020.07.18. 23:47:38

@vn83: Igen, többen hozzá hasonlítják, az ő esküvői ruhastílusához. Hogy őszinte legyek, nekem nem ugrott be, pedig evidens :) Fülöp herceg elképesztő jó formában van! Én alig vártam (volna), hogy a Troopingon Meghanék is megjelenjenek, na ott aztán lett volna miről írni!
Én is remélem! Szóval Beatrix és Eduardo, bele kell húzni! :)))

Örömhernyó 2020.07.19. 11:42:21

@Felicitasz: @vn83: Nyilván András herceg a pedofilügye miatt soha többé nem jelenhet meg nyilvánosan. Így is nagyon könnyen megúszta, Amerikában egy politikus ilyen ügy után börtönbe kerül. De a koronás fők népei máshogy vannak kondícionálva. A királyi családok tagjainak sok mindent szabad, amit egy választott politikusnak nem. Hisz ha közvetlenül nem gyakorolnak politikai hatalmat, akkor a botlásaik is eltussolhatók.

annamanna 2020.07.20. 22:35:36

A ruha gyönyörű, az esküvő nagyon romantikus, de a vőlegény..... :(

nofret 2020.07.20. 22:37:12

@annamanna: Nem tetszik? Haha :)) Nem mondom, hogy nagyon daliás, de ha Beatrixnek megfelel... :) Remélem, boldogok lesznek együtt.

annamanna 2020.07.21. 13:06:31

@nofret: Hááát... négy éves a gyereke, az exbarátnője nagyon csini... és olasz.... Az elvált emberrel való házasodás után megint egy újabb szintlépés, hogy most már gyerekes elvált ember kerül be a királyi családba (bár, ha úgy vesszük, Kamilla is így került be, de ő legalább, finoman szólva is, "kipróbáltan").
Még szerencse, hogy Beatrice nem "dolgozó tagja" a famíliának, nem lesznek túlságosan szem előtt. Még így is nehéz elképzelni, hogy hosszú távon megúsznák valami szaftos pletyka vagy botrány nélkül. Mondjuk ezt az ideát már régóta fel kellett adniuk.

Amíg Erzsébet él, minden rendben van, de hogy utána mi lesz.... nehéz helyzetbe fog kerülni a család. Sajnos ez a házasság előreláthatóan nem fogja fényesíteni a jó hírnevüket. Nem olyannak tűnik a friss herceg, mint egy felelősségteljes, komoly, elkötelezett, intelligens, a Monarchia érdekéért dolgozó, a közösségért tenni akaró hős lovag... hanem olyannak, mint egy olasz (jelentsen ez akármit is). Egy újabb aranyifjúnál azért szerintem kicsit többet várnának el az emberek...... hogy legyen kit és mit tisztelni, de lassan nem tudom, ebből mi marad.... vannak persze szép ruhák, meg cuki gyerekek, de mi lesz a méltóságból, a tekintélyből, a tisztességből, a hagyományőrzésből, az országért való áldozatvállalásból, a felelősségvállalásból, a kötelességtudatból stb.... valamiből, amin az embernek nincs kedve gúnyolódni, és ami több, mint egy egyszerű bulvár...

Károly már nehezen fogja tudni fenntartani a tekintélyét, és a többi családtag sem. Vilmosék generációja már végképp nem több, mint celeb. Nagy csoda már nem fog történni, ez az irány nem fog megváltozni. Pláne, hogy az egész politika elcelebesedik, Boris Johnson, mint miniszterelnök.... nagyon nehezen vehető komolyan.

Szóval Erzsébetnek sok oka van minél tovább élni.... (Bár Vilmos és Katalin legalább mindent beleadnak abba, hogy fegyelmezettnek tűnjenek, ők legalább átérzik ennek a súlyát, és kimértebbek a kortársaiknál).

Almandin 2020.07.23. 15:58:14

@annamanna: Maga a monarchia is egy elavult intézmény. Szerintem semmi baj a vőlegénnyel. Én nem szeretnék egy királyi család tagja lenni. Beatrix is saját magának kellett, hogy párt válasszon, nem a monarchiának. Elég baj, hogy nekik a közelmúltig kisebb szabadságuk volt ebben, mint az alattvalóiknak. Tisztelet? Mire jó az, hogy egy családot kineveznek az ország élére, igaz, busásan eltartják őket, de cserébe megszűnik a magánéletük, csámcsog a bulvársajtó minden lépésükön? Beatrix egy szimpatikus nő, de a királyi család többi tagja cseppet se különb másoknál emberileg, mit tiszteljenek rajtuk? Ugyanolyan hűtlen, viszálykodó emberek, mint az átlag. András herceg meg bűnügybe is keveredett nemrég. Miért kellene hasra esni tőlük? A rangjuktól, meg a pénzüktől, a külsőségektől, amelyek körbeveszik őket?

nofret 2020.07.23. 22:25:31

@Almandin: Hadd kotyogjak annyit bele, hogy a királyi családot nem kinevezték az ország élére, hanem hosszú évszázadok óta öröklés útján uralkodik. Én ebben látom a szépséget, azt, hogy átadják egymásnak az örökösök a stafétát, a tudást, természetesen nem mindig alkalmas személy kerül a trónra.
Az arisztokráciának régen megvolt a maga szerepe, gyakorlatilag rengeteg feladatkört, ami ma az államé (regionális befektetések, egyetemek, akadémiák, könyvtárak, kórházak alapítása) ők láttak el. A modern világban is megtalálták a maguk helyét, én attól pl igenis "hasra esek", hogy az európai arisztokrácia egy része ma is kapcsolatait és vagyonát felhasználva igyekszik jót tenni mások érdekében, annak ellenére, hogy a világ, aminek ők a kreálmányai, már rég nem létezik.

Almandin 2020.07.23. 23:53:12

@nofret: Tény, hogy örökölték a trónjukat. Viszont szerintem idejétmúlt intézmény a monarchia. Korszerűbbnek ítélem meg a köztársaságot mint államformát. Ha pedig idővel egy nép nem trónfosztja a dinasztiáját, azzal kvázi kinevezi az országa élére őket. Haladni kellene a korral. Én nem látom benne a szépséget, hogy átadják a stafétát. Amíg még valóban volt hatalmuk a királyoknak, a staféta átadása sokszor nem szelíd módon történt, hanem erőszakkal. Az arisztokrata családok szó szerint ölték egymást a királyi címért.
A köztársaságban benne van már a nevében is, hogy a köz uralkodik, a hatalom az állampolgároké. Nem sírom vissza az arisztokrácia jótetteit. Tény, hogy voltak olyanok, akik sokat tettek a népükért, de ez se volt mindenkire jellemző. A többség csak élt bele a világba hedonistán, vagy akár vissza is élt a helyzetével zsarnoki módon. Ma a kórházakat, akadémiákat a nép által felhatalmazott kormányok alapítják, régen az uralkodó. Régen a paternalizmus volt az uralkodó szemlélet. A királyokat a középkorban felkenték, ami szakrális jelleget adott tevékenységüknek, azt sugallva, hogy Isten áldásával tevékenykednek. A többiek feladata az engedelmeskedés volt. Ma ez már nem állná meg a helyét.
A királyok a mai európai dinasztiákban reprezentációs funkciót töltenek be, valódi hatalmuk nincs. Igazából nekik sincs túl sok előnyük a címükből. Egyedüli előny, hogy luxus életszínvonalat biztosítanak nekik. A reprezentálás teherré is válhat, a példakép-szerepkör is. Olyan tragédiákhoz is vezethet, ha valaki ezt nem bírja pszichésen, mint Lady Diana halála. A párválasztás is bonyolultabb. Igaz, az elmúlt évtizedekben már lazítottak a szigorú elvárásokon, de így is az egész világ kommentálja, kritizálja a partnerválasztásukat, nem tudnak úgy lefeküdni valakivel, hogy pár napon belül ne legyen belőle világhír. Mivel a felségsértést ma már nem szankcionálják a gyakorlatban, akárki akármilyen becsületsértő módon gyalázhatja őket és nekik ezt tűrni kell. Az se véletlen, hogy Beatrix nem tartott világraszóló esküvőt. Valószínűleg zavarta volna a nagy felhajtás.

nofret 2020.07.24. 00:50:28

@Almandin: Értem, amit írsz, és el is fogadom, sajnos nem véletlenül volt Franciaországban is forradalom anno. Én azokról az arisztokratákról beszéltem, akik valóban ennek az egésznek az eszményét testesítik meg: a Festeticsek, a Széchenyiek, a mai Habsburgok. Rájuk felnézek, és nagyon jó, hogy felhoztad Dianát, mert őbenne egyesült mindaz, amiről beszélek- a szívből jövő jótékonyság és alázat, szolgálat. Neki igazából nem is a reprezentálással volt baja, hanem a boldogtalan házasságával. Sajnálatos, korai halálában pedig számos tényező játszott szerepet, nem csupán ez :(
Egyébként az igazi arisztokraták ma is lenézik a rongyrázós hedonistákat.
Azt mondanám, hogy a mai királyi házaknak hatalmuk habár nincs, de befolyásuk még mindig van. Azzal egyetértek, hogy gáz, ahogyan tárgyiasítja ezeket az embereket a bulvár, de ugyanazt teszi a "szimpla" hírességekkel is. Ha van kedved, nézz vissza a blogra hétvégén, két valódi, mai, modern hercegnővel készítettem interjút, akiknek ráadásul Magyarországhoz is elég sok közük van. Nekem az ő családjuk szerénysége és értékei abszolút példamutatóak ebben a körben. Szombaton jelentetem meg a cikket.

Almandin 2020.07.24. 20:28:44

@nofret: Köszönöm az ajánlást. Annak ellenére, hogy több mindenben nem értünk egyet, tetszik a blog, érdekes témák vannak.

nofret 2020.07.24. 20:29:43

@Almandin: Nagyon köszönöm, ez tényleg jólesik :) Nem is kell mindenben egyetértenünk, én általában azoktól tanulom a legtöbbet, akiknek az enyémtől eltérő a véleménye.

nofret 2020.07.25. 12:46:07

@Almandin: Ez az ügy már egy ideje húzódik. Sajnálatos! De azért ez nem azt jelenti, hogy minden királyi ház korrupt. Valószínűleg Fülöp királynak drasztikusabb intézkedéseket kellett volna hoznia korábban, most nem lenne ennyire kínos helyzetben az apja miatt.

annamanna 2020.07.31. 22:21:40

@Almandin: Szerintem bármilyen ember párválasztásában szerepének kellene lennie annak, hogy a párja mennyire segíti vagy hátráltatja az életre vonatkozó terveit, feladatait. Erről azért nem esik szó, mert az embereknek általában nincs is semmiféle életre vonatkozó tervük, nem gondolják, hogy bármiféle feladatuk vagy céljuk lenne. A királyi családokban régen azért eléggé biztos volt, hogy van egy óriási feladat, amit el kell látni, és mindenki életének ennek kell alárendelődnie, emlékezz a Hamletre - első a "munkaköri kötelesség", minden más várhat. Persze a hatalom farvizén evező kegyencek és aranyifjak mindig is voltak, akiket nem terhelt a felelősség, viszont a pompa és jólét úgy vonzotta őket, mint muslincákat a lámpafény. Diana borzasztó komolyan vette a "kötelességeit", tudta, hogy óriási felelőssége van abban, hogy a brit dinasztia, mint "intézmény" fennmaradjon, ki kell fényesíteni a megkopott renomét, és rengeteget tett azért, hogy a nép újra a szívébe zárja a megunt monarchiát. Ugyanerre Beatrix is törekedhetne, és így válogathatna a pasik közül (elég nagy a merítés, amiből ő választhatott). Sajnos már az apján sem látszik, hogy bármiféle felelősség- vagy kötelességtudat hajtaná, és fontosnak tartaná a királyi család, mint "intézmény" becsületének, jó hírének, közkedveltségének megőrzését. Amire pedig nem vigyáznak és nem gyarapítanak, az előbb-utóbb elfogy. Nincs olyan nehéz dolguk és nehéz életterhük, hogy ezt ne tudnák megtenni, ez nem túlterhelés, ez nem túlzott elvárás. Nem tudok róla, hogy András pl azt mondta volna, hogy sorry, ez nekem túl sok, én inkább a magam útját járom, a saját életemet élem, és erre meg arra hajtok, ilyen meg olyan munkafeladatot vállalok magamra. Ha nincs önálló életútja, pl nem lett belőle kertészmérnök vagy kamionsofőr vagy mittudomén, akkor meg azt becsülné meg, ahol van. De még az se megy, és Beatrix is úgy tűnik, egy élvhajhász aranyifjat halászott ki a zavarosból, persze ez lehet, hogy már előítélet, majd eldől később, milyen is az ifjú férj. De annyit azért lehet tudni, hogy a párválasztásban óriási szerepe van a szülői mintának, szóval lehet tartani tőle, hogy Beatrix is az apját keresi a férfiakban, és hogy úgy mondjam, megismétli a szülei hibáit. Ez persze hogy az ő dolga, csak épp elképesztő mennyiségű állami pénz és közfigyelem mellett. Nem a saját kontójára.
süti beállítások módosítása