Royal sztorik & királyi krónikák

Spanyol sajtó: közel-keleti luxushotelben lakik a volt spanyol király

2020. augusztus 08. - nofret

Abu Dzabiban van János Károly volt spanyol király - jelentette pénteken az ABC spanyol lap. Az exuralkodó hollétéről egész héten ment a találgatás a spanyol médiában, miután hétfőn bejelentette, hogy elhagyja Spanyolországot, de azt eddig nem lehetett tudni, hová távozik. János Károly egy, a nevéhez fűződő pénzügyi botrány miatt utazott el az országból.

juan_carlos.jpg

Az újság szerint János Károly az észak-spanyolországi Vigóból repült a Közel-Keletre, ahol az abu dzabi Emirates Palace Hotelben tartózkodik. Az ABC úgy tudja, hogy hétfőn egy Madridból induló magángép vette fel a korábbi királyt Vigóban négy testőrrel és még egy emberrel együtt. Innen Abu-Dzabiba repültek, ahol a reptéren helikopter várta őket, amely az ottani kormány tulajdonában álló szállodába vitte őket.

 

Egyelőre sem az Egyesült Arab Emírségek kormánya, sem a hotel nem reagált a sajtó megkeresésére. A Tatler magazin szerint a hotelben a volt uralkodó az elnöki lakosztályt foglalja el, amely éjszakánként 10 ezer fontba, vagyis mintegy hárommillió kilencszázezer forintba kerül.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Avgeek Mel Travels (@avgeekmeltravels) le

 

Az ABC szerint az abu dzabi koronaherceg, Sejk Mohamed bin Zayed al Nahjan gondoskodott arról, hogy a hotel "paparazzi-mentes" legyen a volt uralkodó nyugalma érdekében.

A luxusszálloda az Etihad-tornyokból nézve - Fotó: Chris Down, Creative Commons 

800px-emirates_palace.jpg

János Károly hétfőn jelentette be, hogy elhagyja Spanyolországot. A királyi család internetes oldalán jelent meg a levél, amelyben fiát, VI. Fülöp jelenlegi uralkodót tájékoztatta a szándékáról. Ebben azt írja, hogy a döntést érzelmek közepette, de egyúttal nagy nyugalommal is hozta meg, és azzal indokolta a lépését, hogy ez szolgálja Spanyolország érdekeit, és fia államfői tevékenységének megkönnyítését. Azt nem közölte, hogy hová távozik. A hét elején felreppentek hírek arról, hogy a Dominikai Köztársaság egyik luxusszállójába vagy Portugáliába ment, ahol fiatalkora nagy részét töltötte, de mindegyik ország tagadta, hogy a volt spanyol király ott lenne. A királyi udvar hivatalosan azt állítja, hogy nem tudja, hol van János Károly. Sem ügyvédje, sem a madridi kormány nem nyilatkozott arról, hogy hol lehet az egykori államfő.

A kormány mentegeti az exuralkodót

Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes szerdán újságírók előtt azt bizonygatta, hogy nem az igazságszolgáltatás elől menekült külföldre I. János Károly volt király. "Semmi elől nem menekült, a volt uralkodót nem vádolják semmivel" - hangoztatta a politikus.

János Károly nyilvánvalóan azért távozott Spanyolországból, mert a spanyol legfelsőbb bíróság júniusban bejelentette: előzetes vizsgálatot indít, amely a volt uralkodót is érinti egy szaúdi vasútépítési ügyben, miután a svájci La Tribune de Geneve című lap arról írt, hogy I. János Károly még uralkodóként 100 millió eurót kapott a Abdalláh egykori szaúdi királytól. Az ügyben Svácjban is vizsgálat indult. A hatóságok azt akarják kideríteni, hogy János Károly 2008-ban kapott-e jutalékot azért, mert az ő közvetítésével nyerte el egy spanyol konzorcium a Medinát és Mekkát összekötő nagysebességű vasútvonal építésének második fázisát Szaúd-Arábiában. Az összeget a király állítólag Svájcban helyezte el. Ez a hatóságok gyanúja szerint a pénz eltüntetésére irányuló próbálkozás lehetett. János Károly ügyvédje közölte, hogy a volt király a hatóságok rendelkezésére áll az ügyben. A királyi ház szerint VI. Fülöp semmit sem tudott az esetleges pénzügyi szabálytalanságokról.

VI. Fülöp jelenlegi spanyol király és felesége, Letícia királyné, valamint két gyermekük, Leonóra, Asztúria hercegnője (a trónörökös) és Zsófia infánsnő - Fotó: Pool Moncloa / Borja Puig de la Bellacasa

678px-order_of_the_civil_merit_ceremony_5th_felipe_vi_reign_anniversary_02_cropped.jpg

Miután a botrány kipattant, és az is kiderült, hogy János Károly 65 millió eurót utalt barátnője, Corinna Larsen számlájára, hogy több bankszámlát is fenntart Svájcban, és hogy egy panamai alapítványban VI. Fülöpöt nevezik meg kedvezményezettként, a jelenlegi király lemondott a volt királytól várható személyes örökségéről, és bejelentették, hogy János Károly többé nem kapja közel kétszázezer eurós éves apanázsát, ami volt uralkodóként megillette.

Jól értesült sajtóforrások szerint a 82 éves volt uralkodó külföldre távozásáról a spanyol kormány és a királyi család közösen határozott. Míg Pedro Sánchez miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben tartja a volt uralkodó döntését az ország elhagyásáról, a kormányfő második helyettese, Pablo Iglesias "méltatlan szökésnek" nevezte a volt király külföldre távozását. Az észak-spanyolországi Gijón városban is inkább botrányosnak tartják az esetet, és máris bejelentették, hogy átnevezik a település I. János Károly nevét viselő sugárútját. A hírek szerint más városok és régiók is hasonló lépéseket fontolgatnak.

Nemzeti hősből bukott ember 

A most 82 éves volt uralkodó csaknem 40 évig ült a trónon, és igen nagy szerepet játszott a modern, demokratikus Spanyolország békés felépítésében Francisco Franco diktátor 1975-ös halála után. 

János Károly Franco tábornokkal - Fotó: Anefo

juan_carlos_franco.jpg

János Károly 1975-ben lépett trónra, Franco halálát követően, aki őt jelölte meg utódjaként. Az utolsó király János Károly nagyapja, XIII. Alfonso volt a monarchia 1931-es felszámolását megelőzően. Az uralkodói családot a II. Spanyol Köztársaság kikiáltása után száműzték. Francisco Franco diktátor megdöntötte a II. köztársaságot, de csak 10 év elteltével, 1947-ben nyilvánította Spanyolországot újra monarchiává, és további 22 elteltével nevezte meg János Károlyt utódaként.

Annak ellenére, hogy Franco saját maga választotta őt, amint a tábornok meghalt, János Károly felszámolta a Franco-rezsim maradványait - szabadon engedte a politikai foglyokat, enyhített a cenzúrán, később új alkotmányt hirdetett. A kezdetben emiatt rendkívül népszerű uralkodó felügyelte országa átalakulását demokratikus alkotmányos monarchiává.

A 2000-es években azonban számos botrány övezte a királyi házat, amelynek népszerűsége a 2008-as gazdasági világválság után csökkent drámaian. Spanyolok milliói vesztették el megélhetésüket, és még akkor is súlyos gondok közepette élt az ország nagy része, amikor 2012-ben a király azzal került a címlapokra, hogy egy botswanai szafarin csípőtörést szenvedett. Az akkor 74 éves király szeretőjével, Corinna Larsennel vadászott elefántra az afrikai országban.

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Ilta-Sanomat (@iltasanomat) le

Hatalmas felháborodást keltett, hogy a király barátnője is jelen volt az úton, ami több mint 40 ezer euróba került, és aminek költségét Mohamed Ejád Kajali, a szaúdi királyi család tanácsadója vállalta magára.

Az elhíresült szafarin: 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Sabrina Giannini (@giannini_sabrina_tv) le

 

Az elefántvadászat híre az állatvédőket is felbőszítette. A WWF eltávolította a szervezet tiszteletbeli elnöki pozíciójából a királyt. A botrány annál is nagyobb volt, mivel az uralkodó a luxusszafari előtt mindössze néhány nappal azt nyilatkozta, hogy éjszakánként nem tud aludni, amikor arra gondol, hogy a fiatal spanyolok nem találnak munkát.

Az El Pais újság cikke szerint a felesége is büntette János Károlyt: Zsófia királyné csak a műtétet követő harmadik napon kereste fel lábadozó hitvesét. 

"A Bourbon-ház minden tagja vadászott, és tartott szeretőket, de Spanyolország épp egy nagyon súlyos válságon ment keresztül, és a spanyolok új generációja nem tűrte azt, amit korábban még elnéztek" - magyarázza az akkori hangulatot az El Paísnak Laurence Debray történész, János Károly életrajzírója. 

reina_sofia.jpg

Habár a király később nyilvánosan bocsánatot kért, a spanyol sajtó már ekkor belengette a trónról lemondás lehetőségét.

Újabb csapás volt, hogy később a király lányára, Krisztina infánsnőre és férjére, Iñaki Urdangarinra is korrupciós vádak árnyéka vetült. Ez utóbbi börtönbe is került hatalommal való visszaélés miatt. 

A palota hiába indított kampányt indított a megtépázott tekintély helyreállításáért, János Károly végül 2014-ben arra kényszerült, hogy lemondjon a trónról fia javára.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr1016119304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása