Royal sztorik & királyi krónikák

Simán "leharryzték" Harry herceget egy rendezvényen

2020. február 27. - nofret

"Szólítsatok Harry-nek! - kérte a sussexi herceg egy utazási konferencia résztvetőitől szerdán Edinburgh-ban. A herceg azért utazott vissza az Egyesült Királyságba, hogy ezen a héten és a jövő héten még néhány kötelezettséget teljesítsen, mielőtt március 31-én Meghannel együtt kilépnek a királyi család dolgozó tagjai közül. 

prince_harry_2017.jpg

Fotó: Wikimedia Commons 

Harry még tavaly szeptemberben indított útjára a fenntartható turizmusért egy globális összefogást, a Travalystot, és ennek képviselőjeként beszélt az Edinburgh-i Nemzetközi Konferenciaközpontban. 

(Ha mobilról nézed, és itt vége a cikknek, akkor légyszi, kattints át a blogra, mert folytatódik még!) 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) le

Az esemény háziasszonya, Ayesha Hazarika (aki egykor a Munkáspárt tanácsadójaként is dolgozott) így szólította a színpadra a királynő unokáját: "Hölgyeim és Uraim, kérem Önöket, hogy egy nagy, skót, szívélyes köszöntéssel fogadják Harry-t!"

 A jelenet itt látható: 

A herceget eddig "Ő Királyi Fenségének" (HRH) vagy "Sir"-nek (Uramnak) szólították/kellett szólítani hivatalosan. Habár Harry-től és Meghantól a királynő nem vette el a királyi fenség címét, április elsejétől nem fogják azt használni. 

Egyébként a keresztnév használata még nem királyi származású emberek viszonylatában is bizarrul hat az Egyesült Királyságban egy szakmai eseményen. Az is igaz, hogy őt legfeljebb még Mr. Sussexként lehetett volna a színpadra szólítani, saját, neki adományozott hercegi címe alapján, ez viszont annyira pontatlan lenne, hogy nyilván senki nem akart ebbe belemenni. A Harry névről viszont mindenki tudja, kihez tartozik.

Jon Bon Jovi, aki a Harry herceg által veteránok számára alapított Invictus Games javára újra felveszi Unbroken című dalát ezen a héten, azt mondta egy rádióműsorban: mi lenne, ha úgy hívnák mostantól Harry-t, hogy "a művész, akit eddig Prince-ként ismertek". Utalván arra az időszakra, amikor az azóta elhunyt előadóművész, Prince egy ideig "Művész"-nek hívatta magát. De a kissé fáradt zenetörténeti viccek helyett inkább tekintsük át, hogy használja a királyi család a vezetékneveket! 

Királyi körökben az a szokás, hogy az édesapa címét vagy a saját jogon kapott címet használják családnévként.

Addig, amíg saját jogon nem kaptak hercegi címet, Harry-t és bátyját, Vilmos herceget is Wales-nek nevezték édesapjuk címe (wales-i herceg) alapján az iskolában és a hadseregben is. Károlyt anno ugyanezen az elven Windsornak hívták a tengerészeti kiképzésekor.

wales_kozlegeny.JPG

György herceget az iskolában édesapja, Vilmos cambridge-i herceg címe alapján George Cambridge-nek, húgát, Sarolta hercegnőt pedig Charlotte Cambridge-nek nevezik. Bár úgy hírlik, György herceg egy igen menő becenevet kapott osztálytársaitól: P.G.-nek hívják, a Prince George rövidítéseként. 

 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par George Charlotte And Louis (@princegeorgecharlottelouis) le

 

Harry és Meghan fiának, Archie Harrisonnak a vezetékneve Mountbatten-Windsor, mert II. Erzsébet 1960-as rendelete alapján azok, akik a királyi család tagjai és az uralkodó leszármazottai, de nem hercegek vagy hercegnők, a Mountbatten-Windsor nevet használhatják vezetéknévként. (Archie számára a királynő felajánlotta a hercegi címet, de Meghan és Harry úgy döntöttek: nem szeretnék, ha elsőszülöttjük címet kapna.)

A Mountbatten Fülöp herceg révén "keveredett" a királyi család által 1917 óta használt Windsor családnév mellé, hiszen ő áll kapcsolatban anyai ágról az egykori Battenbergekkel. Akkor meg hogy is jön ide a Mountbatten? Úgy, hogy a Battenbergek kénytelenek voltak német nevüket az angolos hangzású Mountbattenre cserélni V. György 1917-es rendelete alapján, ahogyan azt ebben a bejegyzésben alaposan kifejtettem. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par Rich Hippie (@richhippie) le

A Mountbatten-családnak Fülöp hercegtől függetlenül is jelentős befolyása volt az Egyesült Királyságban: a legismertebb családtag, Louis Mountbatten (Fülöp herceg nagybátyja), akinek édesanyja Viktória királynő egyik unokája volt, India utolsó alkirályaként, és a brit királyi hadsereg parancsnokaként vonult be a történelembe,. Valamint azért is, mert ő a királyi család egyetlen tagja, aki terrortámadásban vesztette életét - az IRA ölte meg 1979-ben. 

lord_mountbatten_naval_in_colour_allan_warren.jpg

Annak ellenére, hogy Fülöp herceg 1947-ben felvette a Mountbatten nevet, amely édesanyja családneve (pontosabban a Battenberg), görög és dán királyi hercegként valójában a Schleswig-Holstein-Sondenburg-Glücksburg dinasztiához tartozik apai ágon. 

Pofonegyszerű, igaz? 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) le

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr2215493568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csúti csüngőhasú tolvaj 2020.02.28. 11:44:48

A madame nem igazán fogja fel, hogy amit erőszakkal rá akar kényszeríteni mindenkire az már rég nem királyság, hanem egy ócska kupi.

onlame 2020.02.28. 14:38:53

@MAXVAL bircaman közíró:
"Lazán költi a nép milliójait a nagypofájú pondró."

Először is magyarul úgy mondjuk, hogy millióit, másodszor pedig a UK lakosságának 80%-a monarchiapárti. Ha nekik nem gond erre költeni az adójukból, akkor te miért vered a nyálad emiatt?

Bírom, amikor innen a Kárpát-medencéből osztják az észt, hogy így Meghan, meg úgy Harry, meg szegény Diana, meg a gonosz vénasszony. Mintha bármi közük lenne hozzá, meg bármilyen hatása lenne a bolhaszaros életetekre, hogy a szigeteken mivel szórakoztatják magukat a népek...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.28. 14:52:56

@onlame:

A Brit Köztársaságban a többség monarchiapárti? Akkor miért van köztársaság náluk?

Se Meghan, se Gighan, se Terhan nem érdekli a kisembert.

Örömhernyó 2020.02.28. 15:47:50

@MAXVAL bircaman közíró: A kisembert igenis érdekli ezeknek a kékvérű naplopóknak a cirkusza. Mert erre lettek trenírozva, ez a szórakozásuk, a bulvárlapok ebből élnek. A valódi kérdések így nem születnek az egyszerű proli fejében.

Gery87 2020.02.28. 21:06:40

@MAXVAL bircaman közíró:

Parlamentáris Monarchia van te is tudod....
Annyi hogy nem 4-5 évente választanak államfőt, hanem egy életre...+ címek és celebkedés...
Ennyi erővel a Köztársaság meg választási monarchia ahol 4-5 évente választanak "uralkodót"....- celebkedés meg címek...

A kérdés az: az új generációk mennyire fognak kötődni ehhez az intézményhez....mennyire határozza meg a "britséget"....
Az EU-ból való kiválást meg Skócia problémáját lehet nem éli túl a Monarchia....azt is el tudom képzelni hogy Erzsébettel ennek a cirkusznak vége, aki utána jön pedig rövid időn belül lemond...
A többi európai monarchia is csak azért van mert nincs különösebb oka, válsága hogy ne legyen.....persze arra sincs hogy miért van....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.29. 07:20:55

@Gery87:

Ultraliberális köztársaság az a javából.

Ha befested magadat feketére, attól még nem leszel néger.
süti beállítások módosítása