Royal sztorik & királyi krónikák

Rendhagyó a királyi család húsvétja is

2020. április 12. - nofret

Idén nem lehet sajnos arról beszámolni, a királynő melyik élénk színű ruháját vette fel, amikor ellátogatott a templomba húsvétvasárnap, sem arról, Katalinnak milyen szép volt a haja, vagy elolvadni Sarolta és György cukiságától. A brit királyi család különböző tagjai ugyanis egymástól távol, saját vidéki birtokaikon izolálták magukat, Meghanék pedig Los Angelesben vannak. 

57272083_2360020897353060_4655290862878588928_o.jpg

Egyedül II. Erzsébet hallatott magáról: rendhagyó húsvéti üzenetet tett közzé szombaton, amelyet ide kattintva lehet meghallgatni Soundcloud-on. 

easter_message.JPG

 

A beszédet az előző vasárnap sugárzott televíziós beszédéhez hasonlóan Windsorban rögzítették, a lehető legbiztonságosabb módon, hogy védjék a 93  éves uralkodó egészségét. A királynő szerint a nemzetnek "nagyobb szüksége van a húsvétra", mint valaha, és mindenki reményt meríthet abból a történetből, hogyan fedezték fel húsvétvasárnap Jézus követői, hogy feltámadt. "Tudjuk, hogy a koronavírus nem fog bennünket legyőzni" - hangsúlyozta Erzsébet királynő. 

Tavaly Katalin gyönyörű pukedlit vágott ki II. Erzsébet előtt 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par HRH The Duchess of Cambridge (@kate_middleton_royal_highness) le

Egyelőre nem érkezett arról információ, hogy az idős uralkodó elment-e templomba, de mivel máskor sem hagyja ki az istentiszteletet, valószínűleg a windsori kastély kápolnájában részt vett rajta. II. Erzsébet március 19-e óta van Windsorban, ahová férje, Fülöp herceg Sandringhamből helikopterrel érkezett ugyanaznap. A 98 éves herceg ugyanis ezen a norfolki birtokon éli mindennapait visszavonultan. 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par British Royal Family � (@_britishroyal_) le

Tavaly a húsvét éppen a királynő születésnapjára, április 21-ére esett. A Harper's Bazaar cikkjében összeválogatták a tavalyi legszebb képeket, ezeket lehet nézegetni, ha már idén lemaradunk erről. Akkor Harry herceg egyedül jelent meg, mivel az ekkor még Frogmore-ban élő Meghan terhessége legutolsó hónapjában, sőt, heteiben járt, ezért kihagyta a húsvéti istentiszteletet. Ekkor már rengetegen találgatták, vajon mikor fog megszületni a gyermek. 

Károly és Kamilla a skóciai Balmoral-birtokon vannak egy ideje, amióta a trónörökös kigyógyult a koronavírusból, azóta együtt töltik az idejüket Birkhall nevű kúriájukban. A héten 15. házassági évfordulójuk alkalmából tették közzé ezt a képet, amin egy ideig csendben kacagtam, látva Károly makkos cipőjét és fekete zokniját:

92706810_3090756124279530_7766927624391098368_n.jpg

Egyébként nem mondtam teljesen igazat azzal, hogy csak a királynő hallatott magáról: Károly herceg János evangéliumából olvas fel egy részletet Jézus feltámadásáról a Westminster Abbey podcastjában, ha valakit érdekel, ide kattintva eléri. 

Vilmos és Katalin három gyerekükkel norfolki birtokukon, Anmer Hallban vannak idén, és természetesen nem látogatják meg a királynőt és Fülöp herceget. Úgy tudni, "normál" esetben mindig a királynővel töltik a húsvétot, aki ilyenkor Windsorban van, és a kastély kertjében szoktak a gyerekeknek húsvéti tojásvadászatot rendezni. 

eggs.JPG

Harry és Meghan Los Angelesben vannak, de erről többet nem szeretnék szólni.

A királynő számára a húsvét a nagycsütörtöki adományok kiosztásával kezdődik minden évben, idén azonban ezeket postán küldte el az uralkodó 188 idős alattvalójának. A palota közlése szerint idén a legidősebb megajándékozott a 101 éves Thomas Brock volt, egy harangozó, aki 94 éve űzi ezt a mesterséget.

Idén a nyilvános királyi ajándékozást le kellett mondani a koronavírus-járvány miatt. A királynő kicsiny erszényekben emlékérméket küldött 94 férfinek és 94 nőnek, számuk az uralkodó életkorát tükrözi. II. Erzsébet hagyományosan egy nagycsütörtöki királyi istentisztelet keretében ajándékozza meg alattvalóit társadalmi tevékenységük, érdemeik elismeréseként. Tavaly Eugénia hercegnő segített neki kiosztani az adományokat. 

A nagycsütörtöki uralkodói pénzajándékozás 800 éves hagyomány, az angol királyok és királynők a XIII. század óta gyakorolják ezt a húsvét előtti gesztust a szegények megsegítésére. Korábban ételt és ruhát is adományoztak az elesetteknek, ezt váltotta fel később a pénzadomány. 

Húsvétvasárnap általában Vilmos és Katalin, Harryék, Beatrix és Eugénia hercegnő - András yorki herceg lányai - is Windsorban vannak, ahol a szertartás után közösen fogyasztanak el ebédet, amelynek középpontjában a hagyományos bárány áll.

Sajnálom, hogy idén ennél többről nem lehet beszámolni, ráadásul, úgy tűnik, a közeljövőben elmarad a legtöbb esemény, amin a család teljes számban vonul fel, mint például a Trooping the Colour is, a királynő hivatalos születésnapja, vagy az ascoti derbi. Éppen ezért inkább a múltra fogok koncentrálni, ami szintén tele van érdekes és értékes történetekkel. 

Boldog húsvétot kívánok mindenkinek a legszebb pasztell árnyalatokba öltözött királynő, húga, a néhai Margit hercegnő, Kamilla, Anna, Diana hercegnők, Sophie wessexi grófnő, Katalin, Meghan és Eugénia hercegnők képeivel!  (Lenti kép lapozható) 

Voir cette publication sur Instagram

Une publication partagée par The Royal Family (@themountbattenwindsors) le

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://everythingaboutthehouseofwindsor.blog.hu/api/trackback/id/tr4115607796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kofolafan 2020.04.13. 17:07:36

Ők azért szerintem össze tudnak jönni, ha nagyon akarnak, elég nagy az a Buckingham Palace és végül is hivatalosan mondhatják, hogy egy háztartásban élnek :)

nofret 2020.04.13. 18:35:57

@kofolafan: Egyébként is külön élnek, de ez olyan viccesen hangzik, hogy mindenkinek van egy saját palotája, ahová elvonulhat :)

annamanna 2020.04.14. 06:15:54

"Tavaly Eugénia hercegnő segített neki kiosztani az adományokat."

Ez csak véletlen, vagy Eugeniának van valami spec. szerepe? Én csak annyit vettem észre, hogy elég jó stílusérzéke van, jól öltözik (a nővéréhez képest pláne, aki néha szinte már viccesen néz ki). Ha választani kellene, hogy a leszármazottak közül ki hasonlít leginkább Erzsébetre (személyiségben, gondolkodásban), akkor lehet, hogy pont Eugenia lenne az, persze lehet, hogy nagyon nem. És persze az is igaz, hogy nincs túl nagy választék lányunokákból. Nem nehéz pont Eugeniára tippelni.

nofret 2020.04.14. 11:50:30

@annamanna: Nincs különleges szerepe Eugéniának, sőt, ritka alkalom, hogy hivatalos eseményen megjelenik, mert ő sem dolgozó tagja a királyi családnak. Nem tudom, hogy tavaly miért éppen ő csatlakozott a királynőhöz. Elég zsúfolt év volt a tavalyi is a többieknek, Meghan ekkor otthon volt szülési szabadságon már, Katalin pedig rengeteget szerepel egyébként is. Ráadásul éppen ekkoriban András herceg még próbálta a lányait kicsit előtérbe tolni, ami azóta teljesen meghiúsult, tehát lehet, hogy ennek is volt szerepe abban, hogy ő kísérte el a királynőt. Anna hercegnő lánya, Zara pedig szinte teljesen távol tartja magát az egésztől. Egyetértek veled, Eugénia sokkal jobban öltözködik, mint Beatrix (bár korábban voltak érdekes választásai), és nekem szimpatikus is a jótékony munkái miatt, lelkesen támogatja például a gerincműtött embereket segítő alapítványokat, mert ő is átesett gyerekkorában egy ilyen műtéten. Egyszer talán írok a királyi lányunokákról egy bejegyzést, főleg, ha van rá igény :)

annamanna 2020.04.15. 05:04:41

@nofret: Köszi szépen a választ, és persze a bejegyzés is nagyon jó lesz :) Néha felmerül a kérdés, hogy vajon ki a kedvenc a családban, ki áll közel Erzsébethez. Andrásról és Harryről olvastam már ilyen megjegyzést - de mi lehet a nőnemű leszármazottakkal? Róluk tényleg nem sok szó esik. Szóval köszi, ha írsz róluk is :)

nofret 2020.04.16. 00:58:05

@annamanna: Nagyon szívesen! Jól tudod, Harry és András is nagy kedvence a királynőnek. Remélem, hamarosan lesz alkalmam megírni a beígért posztot :)
süti beállítások módosítása